Οι περισσότεροι έχουν συνδυάσει τα λεγόμενα easter eggs με ταινίες δράσης ή μυστηρίου, με επιτυχημένα κινηματογραφικά franchise και άλλοι με την Taylor Swift -οι τελευταίοι, πραγματικά κάνουν εξαιρετική δουλειά.

Κατ’ αρχάς, να διευκρινίσουμε τι είναι τα easter eggs (σίγουρα πάντως δεν πρόκειται για πασχαλινά αυγά): πρόκειται για κρυφά, καλά κρυμμένα μηνύματα ή στοιχεία και λεπτομέρειες που τοποθετούνται προσεχτικά κάπου στο “κάδρο” έτσι ώστε ο θεατής να μην τα διακρίνει εύκολα, γι’ αυτό και τα περισσότερα αποκαλύπτονται αργότερα όταν πλέον κάποιος έχει παρακολουθήσει περισσότερες από μια φορά την ταινία. Υπάρχουν, φυσικά, και οι αρκετά παρατηρητικοί φανς κάποιων ταινιών που “σκανάρουν” οτιδήποτε υπάρχει σε ένα πλάνο.

Είτε πρόκειται για μια σύντομη ατάκα διαλόγου είτε για ένα διακριτικό στοιχείο τοποθετημένο προσεκτικά κάπου, τα easter-eggs πάντα ενθουσιάζουν και η αποκρυπτογράφησή τους απαιτεί αφοσίωση και έρευνα. «Τι ήθελε να πει ο σκηνοθέτης με αυτό;» αναρωτιούνται και ξεκινάνε να συνδέουν τα κομμάτια ενός παζλ που, συνήθως, μοιάζει σπαζοκεφαλιά.

Τι θα λέγατε λοιπόν να ρίξουμε μια γρήγορη ματιά σε easter eggs ταινιών τρόμου που, ίσως περισσότερο από κάθε άλλο κινηματογραφικό είδος, αποτελούν ένα εύφορο έδαφος για να εντάξουν οι σκηνοθέτες-σεναριογράφοι ένα καλά κρυμμένο μυστικό δίπλα σε αίματα, πίσω από πνεύματα, ανάμεσα σε δολοφονίες και εξιχνιάσεις.

Στο “Insidious” έκανε cameo ο Jigsaw του “Saw”

Πώς ο Jigsaw εντάσσεται στο κόνσεπτ του “Insidious”; Η απάντηση βρίσκεται στα ονόματα των James Wan και Leigh Whannell, δηλαδή στους κοινούς δημιουργούς των δύο franchise. Παρόλο που οι ταινίες μεταξύ τους είναι αρκετά διαφορετικές -πέρα από τον τρόμο που προκαλούν-, καθεμία γνώρισε μεγάλη επιτυχία και έχουν μεγάλο φανατικό κοινό.

Bruce, σου έλεγε πως βλέπει νεκρούς αλλά δεν ένιωθες #diplis (“Έκτη Αίσθηση”)

Αν θυμάστε, ο Malcom Crowe (Bruce Willis) φοράει σε όλο την ταινία τα ίδια ρούχα, διακριτική υπόδειξη ότι είναι νεκρός. Η πανέξυπνη δημιουργία του M. Night Shyamalan σε δεύτερη και τρίτη “ανάγνωση” χάνει τον μανδύα μυστηρίου που αριστοτεχνικά της έχει φορέσει και ο θεατής μπορεί πλέον να “διαβάσει” όλα αυτά τα στοιχεία που μας έδινε απλόχερα ο σκηνοθέτης πριν το εξαιρετικό φινάλε της ταινίας. Επίσης, αν κάποιος καταφέρει και αποστασιοποιηθεί από την σκοτεινή ατμόσφαιρα της “Έκτης Αίσθησης”, θα συνειδητοποιήσει πως όταν ο Cole (Haley Joel Osment) λέει στον Bruce Wills «I see dead people» δεν αναφέρεται στα οράματα που έχει αλλά απευθύνεται και στον ίδιο.

Όταν ο Freddy Krueger εμφανίστηκε στο “Scream”

Από τον “Εφιάλτη στον δρόμο με τις λεύκες” ο Freddy Cruger -ή κάτι που του μοιάζει τέλος πάντων- εμφανίστηκε στον εφιάλτη του Woodsboro, εκεί που εξελίσσεται η πλοκή του “Scream”. Ο Wes Craven σε αυτή την περίπτωση μας κλείνει το μάτι υπενθυμίζοντάς μας πως ο εμβληματικός Freddy ήταν επίσης δικό του δημιούργημα, όπως άλλωστε και το “Scream”. Μια σκηνή-φόρος τιμής για τον χαρακτήρα που στέρησε τα γλυκά όνειρα των παιδιών των δεκαετιών 1980-1990.

Το επίθετο Loomis είναι βαρύ (“Halloween”)

Στις ταινίες “Halloween” ο Dr. Sam Loomis (αρχικά Donald Pleasence και Malcolm McDowell αργότερα) είναι ο γιατρός που παρακολουθούσε τον Michael Myers και βοήθησε να σωθούν αρκετές ζωές αθώων κατοίκων της περιοχής Haddonfield. Όμως, το επίθετο Loomis δεν χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στο franchise του John Carpenter και έχει όνομα βαρύ «σαν ιστορία». Στην ταινία “Ψυχώ” ο John Gavin πρωταγωνιστούσε ως Sam Loomis -η μητέρα της Jamie Lee Curtis, Janet Leigh, έπαιζε τη Marion Crane- και αργότερα, το 1995, στο πρώτο “Scream” ο δολοφόνος έχει επίσης το ίδιο επίθετο: (Billy) Loomis.

Η αναδιάταξη των επίπλων στη “Λάμψη”

Σύμφωνα με το Screen Rant, κάποιοι πιστεύουν ότι αναδιάταξη των επίπλων στην ταινία υπογραμμίζει σκηνοθετικά λάθη του Stanley Kubrick, ωστόσο, ο ευφυής σκηνοθέτης προχώρησε σε αυτή την επιλογή προκειμένου να υποδηλώσει την ψυχική αστάθεια του Jack Torrance (Jack Nicholson). Οι αποκλίσεις στη διαρρύθμιση του ξενοδοχείου συμβάλλουν στην αίσθηση του αποπροσανατολισμού και αντικατοπτρίζουν τις κακόβουλες δυνάμεις του.

Το “Alien vs. Predator” 14 χρόνια πριν κυκλοφορήσει

Σε μια σκηνή του “Predator 2” (1990), ο σκηνοθέτης Stephen Hopkins μας δείχνει μια τεράστια συλλογή “τροπαίων” του θηρευτή, ένα από τα οποία είναι το κρανίου του Xenomorph από το franchise ταινιών “Alien”. Όταν βγήκε η ταινία ο κόσμος δεν ήξερε ότι 14 χρόνια αργότερα θα κυκλοφορούσε η ταινία “Alien vs. Predator” όπου οι δυο τους θα έδιναν μια επική κινηματογραφική μάχη, αντίστοιχη του μεγέθους τους και του impact που είχαν στην ποπ κουλτούρα.

Όταν βλέπεις το “The Thing” κάτι κακό θα συμβεί (“Halloween”)

Πριν ο Michael Myers καταδιώξει την Laurie Strode (Jamie Lee Curtis), η babysitter έχει βάλει στον Tommy Doyle να παρακολουθήσουν το “The Thing (from another world)”. Κάνοντας ένα fast forward, πηγαίνουμε στο 2022 και στην ταινία “Halloween Ends”, όπου η Corey Cunningham κάνει babysitting στον Jeremy Allen και του βάζει να δουν το “The Thing” του 1982. Τα easter-eggs όμως δεν σταματούν εδώ, καθώς το συγκεκριμένο remake του “The Thing” ήταν του John Carpenter, σκηνοθέτη επίσης του πρώτου “Halloween”.

Ο Pennywise είναι παντού (“It”)

Ενώ το remake του “It” (2017) απεικονίζει τον Pennywise με πολύ πιο σκοτεινά χαρακτηριστικά (μυθικός Bill Skarsgård σε αυτό τον ρόλο), ο “αυθεντικός” Pennywise, όπως τον είχε ενσαρκώσει ο Tim Curry στη μίνι σειρά του ABC το 1990, κάνει ένα cameo στην ταινία ως κούκλα σε μια σκηνή.

Ένα αμάξι (και ένας χαρακτήρας) από το “Ψυχώ” στο “Halloween”

Όπως αναφέραμε και παραπάνω, η πραγματική μητέρα της Jamie Lee Curtis, Janet Leigh, έπαιζε στο “Ψυχώ” του 1960 και ήταν το θύμα του Norman Bates. 40 χρόνια μετά, η Leigh εμφανίστηκε στο “Halloween: Η20” και υποδύθηκε τη Norma Watson, γραμματέα της Laurie Strode (Jamie Lee Curtis) η οποία ζει κρυφά στην Καλιφόρνια με το όνομα Keri Tate. Κάποια στιγμή, όταν η Norma Watson αποχωρεί από μια σκηνή εμφανίζεται δίπλα σε ένα αμάξι Ford του 1957, το ίδιο ακριβώς με εκείνο που οδηγούσε η Marion (η ίδια δηλαδή) στο “Ψυχώ”.

H αλήθεια βρίσκεται στη βιβλιοθήκη (“Conjuring 2”)

To “Conjuring” άνετα μπορεί να θεωρηθεί ως ένα από τα καλύτερα θρίλερ με πνεύματα που έχουν γυριστεί ever και όσοι δεν το έχετε δει, σπεύσατε. Στο “Conjuring 2” η πλοκή της συνέχειας περιστρέφεται γύρω από τη βοήθεια του ζεύγους Warren (Patrick Wilson και Vera Farmiga) σε μια ανύπαντρη μητέρα (Frances O’Connor) που μαζί με τα παιδιά της βιώνει μια δαιμονική παρουσία στο σπίτι τους. Όταν οι Warren έρθουν αντιμετώποι με τον δαίμονα, συνειδητοποιούν ότι ο μόνος τρόπος για να τον περιορίσουν είναι να πουν το όνομά του (Valak). Κάτι που τους παίρνει αρκετό χρόνο για να το ανακαλύψουν, ενώ το όνομά του κάνει την εμφάνισή του ξεκάθαρα νωρίτερα στη βιβλιοθήκη της Lorraine Warren.

➪ Με πληροφορίες από: Collider, Reddit, Movieweb, Wikipedia