Υπήρξαν αρκετοί αστέρες της χιπ-χοπ τα τελευταία χρόνια που έστρεψαν το ταλέντο τους στον κόσμο του κινηματογράφου και της τηλεόρασης. Ανάμεσά τους είναι οι περιβόητοι ρόλοι του Ice Cube στα Boyz N Da Hood και Friday, του Tupac στα Poetic Justice και Juice, για να μην αναφέρουμε τη λαμπρή καριέρα του ράπερ-ηθοποιού Will Smith. Ωστόσο, ένα από τα ωραιότερα παραδείγματα αποτελεί το 8 Mile του Εμινεμ.

Η ταινία κυκλοφόρησε μια μέρα σαν τη σημερινή πριν από 20 χρόνια, το 2002. Το σενάριο υπογράφει ο Scott Silver και τη σκηνοθεσία ο Κέρτις Χάνσον. Ήταν το κινηματογραφικό ντεμπούτο του Εμινεμ και επηρεάστηκε εν μέρει από αυτοβιογραφικά στοιχεία της δικής του ζωής. Αφηγηματικά, η ταινία παρακολουθεί τον χαρακτήρα του Έμινεμ, τον Jimmy Smith (γνωστός και ως B-Rabbit), καθώς προσπαθεί να γίνει γνωστός στη χιπ-χοπ σκηνή του Ντιτρόιτ.

Η ταινία πήρε το όνομά της από την οδό 8 Mile Road, ένα τμήμα αυτοκινητόδρομου που χωρίζει το μαύρο ghetto από τις κατοικίες των λευκών κατοίκων του Ντιτρόιτ. O Jimmy ζει μαζί με τη μητέρα του Stephanie και την πεντάχρονη αδελφή του Lily σε ένα τροχόσπιτο ενώ δουλεύει ως βιομηχανικός εργάτης, έχοντας ένα μόνο όνειρο: Να φύγει μακριά.

Ο Έμινεμ δήλωσε σχετικά με τον τίτλο: «Το 8 Mile είναι το μέρος όπου μεγάλωσα, η οριακή γραμμή, σχεδόν η χρωματική γραμμή που χωρίζει το λευκό από το μαύρο. Αυτό πραγματεύεται η ταινία, μιλά για αυτόν τον τύπο που βρίσκεται στον ίδιο αγώνα και στην ίδια δύσκολη θέση. Απλά προσπαθεί να τα καταφέρει όπως και οι μαύροι της ηλικίας του. Με αυτά καταπιάνεται η ταινία. Με το ζήτημα των λευκών/μαύρων και το ζήτημα των φτώχιας».

Το 8 Mile είναι μια εξαιρετική δραματική απεικονιση της χιπ-χοπ σκηνής του Ντιτρόιτ της δεκαετίας του 1990, όπου οι περισσότεροι κάτοικοί του ανήκαν στην εργατική τάξη κι εργάζονταν κυρίως σε εργοστάσια, συμπεριλαμβανομένου του Jimmy. Δεδομένου ότι ήταν ο πρώτος υποκριτικός ρόλος του Έμινεμ, απέδωσε τέλεια τον χαρακτήρα, ειδικά στις σκηνές με την αλκοολική μητριά του.

Έτσι και ο Έμινεμ απεικονίζει αβίαστα το ντροπαλό λευκό αγόρι που μεγάλωσε σε μια πόλη με κυρίως μαύρους, προσπαθώντας να τα καταφέρει σε μια μουσική σκηνή που επίσης χρωστάει πολλά στα μαύρα μέλη της. Ωστόσο, ορισμένα σημεία της ταινίας μοιάζουν λίγο παρατραβηγμένα μερικές φορές, όπως η σχέση του με την Άλεξ της Μπρίτανι Μέρφι.

‘Όμως ίσως ένα από τα καλύτερα χαρακτηριστικά του 8 Mile, είναι το γεγονός ότι λειτούργησε ως ένας ακόμη αγωγός για να κυκλοφορήσει ο Έμινεμ τη μουσική του, η οποία βρισκόταν, το 2002, στο απόγειο της δημοτικότητάς της. Μάλιστα, η ταινία κέρδισε το Όσκαρ Καλύτερου Πρωτότυπου Τραγουδιού για το “Lose Yourself“. Όχι μόνο αυτό, αλλά οι σκηνές των ραπ battles είναι από τις καλύτερες της ταινίας και σε κάνουν να πιστέψεις ότι ο Jimmy μπορεί να πετύχει τα όνειρά του.

Ο Έμινεμ έπρεπε τελικά να αφήσει τη φήμη και την αυτοπεποίθησή του στην άκρη και να αξιοποιήσει κομμάτια του παρελθόντος του προκειμένου να υποδυθεί με επιτυχία τον Jimmy Smith. Και τα κατάφερε. Ο Έμινεμ δήλωσε για τον ρόλο του: «Έπρεπε να απογυμνώσω τον εαυτό μου από τον εγωισμό και τα πάντα και να πάω πίσω και να βάλω τον εαυτό μου σε εκείνη τη θέση όπου ήμουν συγκρατημένος και ντροπαλός. Όπου το είχα μέσα μου, αλλά δεν ήμουν σίγουρος πώς να το βγάλω προς τα έξω με θετικό τρόπο και να το δείξω στους ανθρώπους. Όπως σ’ εκείνο το κομμάτι: ” I’m scared, I’m not scared “. Αυτός η αρχικός αγώνας, ξέρετε».

Αυτός είναι και ο κόσμος που περιγράφει ο Κέρτις Χάνσον στο «8 Mile», ένας κόσμος ο οποίος χλευάζει τον λευκό ράπερ που προσπαθεί να οικειοποιηθεί τη μαύρη κουλτούρα και που αργεί αλλά τελικώς αντιλαμβάνεται το μοναδικό ταλέντο του να στεγάζει 14 συλλαβές σε μία γραμμή μιλώντας για πράγματα τα οποία αφορούν τους πάντες μέσα από τους καταπληκτικούς λεκτικούς αγώνες που πραγματοποιούνται στην ταινία. Η ιστορία του Jimmy Smith ή B-Rabbit δεν διαφέρει από αυτήν του Έμινεμ, δεν προχωρά όμως τόσο ώστε να φτάσει στις γιγαντιαίες διαστάσεις που έχει πάρει σήμερα το φαινόμενο Έμινεμ.