Μετά την επιτυχημένη διεξαγωγή του «Bazaar Βιβλίου» επί οκτώ χρόνια, από φέτος εγκαινιάζεται η ετήσια ΓΙΟΡΤΗ ΒΙΒΛΙΟΥ με διήμερη διάρκεια και πολλές εκδηλώσεις.
Στο μεγάλο Bazaar Βιβλίων στο ισόγειο του Μουσείου Μπενάκη / Πειραιώς 138, θα διατεθούν 242 εκδόσεις του Μουσείου σε έκπτωση 50 % και 70%. Ο εκδόσεις των ετών 2022-2023 θα διατίθενται με έκπτωση από 10% έως 30%. Οι θεματικές κατηγορίες των εκδόσεων καθρεφτίζουν τη φυσιογνωμία, τα ενδιαφέροντα και τις δραστηριότητες του Μουσείου Μπενάκη και εκτείνονται από την Κλασική Ελλάδα, τον Βυζαντινό πολιτισμό, τη Λαογραφία, τη Νεοελληνική Ζωγραφική, τη Γλυπτική και την Ευρωπαϊκή Τέχνη, μέχρι τη Φωτογραφία, την Αρχιτεκτονική, τη Νεοελληνική ιστορία και τη Φιλολογία.
Παράλληλα θα υπάρχει η δυνατότητα online αγορά βιβλίων για περισσότερες μέρες (Σάββατο 18 έως Τετάρτη 22 Μαρτίου). Στο χώρο του bazzar θα υπάρχει τμήμα second hand βιβλίων σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές.
Το Σάββατο 18 Μαρτίου στις 19:00 θα γίνει παρουσίαση της έκδοσης: Μέδουσα. Αίθουσα τέχνης (1979-2017),επιμέλεια: Ελισάβετ Πλέσσα, Μουσείο Μπενάκη, Αθήνα 2022.
Οι ομιλητές της παρουσίασης θα είναι ο Διονύσης Καψάλης, Συγγραφέας, ο Γιώργος Ρόρρης, Ζωγράφος, ο Νάκης Ταστσιόγλου, Γλύπτης, η Ελισάβετ Πλέσσα, Επιμελήτρια της έκδοσης και της ομώνυμης έκθεσης.
Την Κυριακή 19 Μαρτίου στις 13:00 θα γίνει παρουσίαση της έκδοσης: Nelly’s. Το έργο της φωτογράφου Έλλης Σουγιουλτζόλου-Σεραϊδάρη (1899-1998), επιμέλεια: Αλίκη Τσίργιαλου, Μουσείο Μπενάκη, Αθήνα 2023.
Οι ομιλητές της παρουσίασης θα είναι η Φανή Κωνσταντίνου, τ. Υπεύθυνη Φωτογραφικών Αρχείων Μουσείου Μπενάκη, ο Ηρακλής Παπαϊωάννου, Επιμελητής MOMus-ΜΦΘ, η Βασιλική Χατζηγεωργίου, Υπεύθυνη του Φωτογραφικού Αρχείου του ΕΛΙΑ-ΜΙΕΤ, η Αλίκη Τσίργιαλου, Υπεύθυνη Φωτογραφικών Αρχείων Μουσείου Μπενάκη και επιμελήτρια της έκδοσης και της έκθεσης. την παρουσίαση θα συντονίσει ο Δημήτρης Αρβανιτάκης, Υπεύθυνος «Τμήματος Εκδόσεων Τάσσος και Angele Νομικού» Μουσείου Μπενάκη
Το Σάββατο 18 Μαρτίου, ώρα 17:30 και την Κυριακή 19 Μαρτίου, ώρα 11:00 & ώρα 15:00 θα πραγματοποιηθούν ξεναγήσεις στην έκθεση Nelly’s από την Αλίκη Τσίργιαλου, επιμελήτρια της έκθεσης και Υπεύθυνη των Φωτογραφικών Αρχείων του Μουσείου Μπενάκη, με δωρεάν είσοδο και περιορισμένο αριθμό συμμετοχών.

Την Κυριακή 19 Μαρτίου στις 12:00 θα γίνει εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά από 6 έως 10 χρόνων στην αναδρομική έκθεση Nelly’s. Οι μικροί επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν φωτογραφίες σταθμούς στο έργο της πρωτοπόρου Ελληνίδας δημιουργού και να αποκαλύψουν μικρά μυστικά των πειραματισμών της, με δωρεάν είσοδο και περιορισμένο αριθμό συμμετοχών.

Όλο το Σαββατοκύριακο θα γίνεται συγκέντρωση βιβλίων για την ενίσχυση της Βιβλιοθήκης ενός σχολείου σε ένα ακριτικό νησί. Στόχος είναι η συγκέντρωση ενός ικανού αριθμού βιβλίων (από τις εκδόσεις του Μουσείου Μπενάκη και από τα second hand βιβλία), τα οποία θα διατεθούν προς τον σκοπό αυτόν. Όσοι επιθυμούν να ενισχύσουν τη δράση αυτή, θα μπορούσαν κατά τις ημέρες της ΓΙΟΡΤΗΣ ΒΙΒΛΙΟΥ να προσφέρουν βιβλία για παιδιά και εφήβους (λογοτεχνικά, επιστημονικά, δοκίμια, τέχνης, κ.λπ.). Ως αντίδωρο, το Μουσείο Μπενάκη θα τους προσφέρει μια έκδοσή του από έναν επιλεγμένο κατάλογο βιβλίων.
Η δράση θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «Ομάδα Αιγαίου».