Υπάρχουν τροφές και φαγητά που μας ανεβάζουν την διάθεση με το που δαγκώνουμε την πρώτη μπουκιά -αυτό είναι κάτι που το γνωρίζαμε.

Υπάρχουν όμως όντως, αντίστοιχα, τροφές που μας προκαλούν κούραση και (ακόμη χειρότερα) συναισθήματα άγχους και στρες;

Οι επιστήμονες απαντούν καταφατικά στο ερώτημα αυτό και μάλιστα γνωρίζουν ποια φαγητά είναι αυτά που έχουν αυτή την αρνητική επίδραση στον οργανισμό μας.

«Το έντερο και ο εγκέφαλος βρίσκονται σε συνεχή αμφίδρομη επικοινωνία και η υγεία του ενός επηρεάζει άμεσα του άλλου και αυτό γιατί όταν υπάρχει φλεγμονή στο έντερο νιώθουμε λιγότερη ενέργεια στο σώμα αλλά και τον εγκέφαλο», υποστηρίζει η Δρ. Uma Naidoo, ειδική διατροφολόγος και ψυχίατρος και μέλος της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ. 

Όπως αναφέρει το εκτενές άρθρο του CNBC, η διατροφολόγος του Χάρβαρντ παρουσιάζει τα πέντε είδη τροφών που αποφεύγει η ίδια, καθώς όπως αναφέρει, η κατανάλωσή τους μας κάνει να νιώθουμε κουρασμένοι και (ενίοτε) αγχωμένοι.

  1. Επεξεργασμένα τρόφιμα

«Η κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων, όπως τα αρτοσκευάσματα και τα αναψυκτικά, τα οποία είναι γεμάτα με εξευγενισμένα και προστιθέμενα σάκχαρα, «πλημμυρίζουν» τον εγκέφαλο με υπερβολική γλυκόζη. Αυτό ενδεχομένως να προκαλέσει φλεγμονή στον εγκέφαλο και κατά συνέπεια σε κατάθλιψη και κόπωση», αναφέρει εμφατικά το άρθρο. «Αντί να αγοράζετε επεξεργασμένα τρόφιμα, συνιστώ να αναζητάτε τρόφιμα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, όπως φρέσκα λαχανικά και καθαρές πρωτεΐνες, δηλαδή βιολογικό βόειο κρέας και ψάρια», τονίζει η δρ. Naidoo.

2. Βιομηχανικά σπορέλαια

«Η βιομηχανοποιημένη παραγωγή τροφίμων έχει οδηγήσει στην ανάπτυξη φθηνών, εξαιρετικά επεξεργασμένων ελαίων που δημιουργούνται από τα υποπροϊόντα καλλιεργειών, όπως καλαμπόκι, σπόρους σταφυλιού, ηλιέλαιο σόγιας και φοινικέλαιο. Μέσω ειδικής επεξεργασίας, αυτά τα έλαια είναι υψηλά σε φλεγμονώδη ωμέγα-6 λιπαρά οξέα και στερούνται αντιφλεγμονωδών ωμέγα-3, τα οποία συμβάλλουν στην υγεία του εγκεφάλου», επισημαίνεται στο δημοσίευμα. Σύμφωνα με αποτελέσματα παλιότερων μελετών, οι άνθρωποι που καταναλώνουν τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα-6 λιπαρά οξέα διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο κατάθλιψης σε σύγκριση με εκείνους που καταναλώνουν τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα-3. «Προτιμήστε να χρησιμοποιείτε εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο ή λάδι από αβοκάντο» συνιστά η Δρ. Uma Naidoo.

3. Επεξεργασμένα σάκχαρα

Τα επεξεργασμένα σάκχαρα επιδεινώνουν τη φλεγμονή και κατακλύζουν τον οργανισμό με περισσότερη ζάχαρη από αυτή που χρειάζεται, γεγονός που μπορεί να δημιουργήσει αυξημένο άγχος και ασταθή επίπεδα διάθεσης. «Για να μειώσετε την εξάρτησή σας από τη ζάχαρη, ψωνίστε τρόφιμα που δεν παρασκευάζονται με πρόσθετα σάκχαρα, όπως λίγα βατόμουρα ή μία μπουκιά επιπλέον μαύρη σοκολάτα», τονίζει η διατροφολόγος προσθέτοντας με νόημα ότι «επειδή η ζάχαρη έχει εθιστική δράση, όσο λιγότερη από αυτήν τρώμε με την πάροδο του χρόνου, τόσο λιγότερο θα τη λαχταράμε».

4. Τηγανητά

Σε μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε το 2016, αποδείχθηκε πως οι άνθρωποι που καταναλώνουν τηγανητά, έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν κατάθλιψη. Πλέον, οι διατροφολόγοι κάνουν διάκριση ανάμεσα στα «κακά λίπη» (δηλαδή, μαργαρίνη, υδρογονωμένα έλαια), τα οποία είναι γνωστό ότι προκαλούν καρδιαγγειακές και άλλες παθήσεις, και τα «καλά λίπη» (δηλαδή αβοκάντο, ελαιόλαδο) που μπορούν να βοηθήσουν στην ευεξία.

5. Τεχνητά γλυκαντικά

Τα υποκατάστατα ζάχαρης συναντώνται όλο και περισσότερο σε τρόφιμα που χαρακτηρίζονται «υγιεινά», συμβάλλοντας στη μείωση των θερμίδων. Η επιστήμη, όμως, υποστηρίζει ότι πολλά τεχνητά γλυκαντικά μπορούν να συμβάλουν στην κατάθλιψη. Μία μελέτη έδειξε ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν τεχνητές γλυκαντικές ουσίες, κυρίως μέσω ποτών διαίτης, είναι πιο καταθλιπτικοί από εκείνους που δεν τις καταναλώνουν. Παράλληλα, αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι τα τεχνητά γλυκαντικά μπορεί να είναι τοξικά για τον εγκέφαλο, μεταβάλλοντας τις συγκεντρώσεις των νευροδιαβιβαστών που ρυθμίζουν τη διάθεση. «Για να μειώσετε τα τεχνητά γλυκαντικά, βάλτε φυσικά γλυκαντικά όπως μέλι στα ποτά σας», συστήνει η διατροφολόγος του Χάρβαρντ.