Αν έπρεπε να σκεφτείτε τα πράγματα που σας έφεραν εδώ που βρίσκεστε σήμερα στη ζωή σας, είναι πιθανό να θεωρήσετε ως ορόσημα εκείνα τα γεγονότα που φαντάζουν μεγάλα και σπουδαία με την κλασική έννοια, όπως οι σπουδές, η επιλογή εργασίας, τα ταξίδια και λοιπά.
Σίγουρα αυτά παίζουν ρόλο, καθοριστικότατο, όμως δεν είναι μόνο αυτά.
Θα συνειδητοποιήσετε ότι υπάρχουν περισσότερα σε αυτά τα μεγάλα γεγονότα που δεν δίνετε σημασία επειδή πιθανώς τα θεωρείτε ασήμαντα. Στην πραγματικότητα, αυτά τα μικρά ασήμαντα πράγματα είναι εκείνα που διαμόρφωσαν την πορεία σας και σας οδήγησαν σε μονοπάτια πέρα από τα αναμενόμενα ή από αυτά που φαίνονταν αρχικά προδιαγεγραμμένα.
Τώρα, σκεφτείτε ένα σημαντικό γεγονός που συνέβη στη ζωή σας και τις συνθήκες γύρω από αυτό. Πώς δηλαδή φτάσατε εκεί; Ποιοι άνθρωποι σας επηρέασαν συνειδητά ή ασυνείδητα και τι περιμένατε από αυτό πριν το κατακτήσατε σε σχέση με αυτό που σας έδωσε μετά;


Για παράδειγμα, στον Τζον προσφέρθηκε μια θέση εργασίας σε μια από τις μεγαλύτερες πολυεθνικές εταιρείες της χώρας, επειδή βγήκε ο καλύτερος τελειόφοιτος φοιτητής στην ομάδα του.
Ωστόσο, ο Τζον δεν θα είχε τελειώσει ως ο καλύτερος τελειόφοιτος φοιτητής αν δεν είχε την Τζέιν και τον Τζουντ ως συνεργάτες και ομάδα ανάγνωσης που τον έσπρωχναν όλα αυτά τα χρόνια, μελετώντας μαζί του, επηρεάζοντας ο ένας τον άλλον και ουσιαστικά μεγαλώνοντας και αλλάζοντας όλοι μαζί.
Όταν ο Τζον ήταν αδύναμος και κουρασμένος, ο Τζουντ τον υποστήριζε, τον τραβούσε μαζί του και του έδινε δύναμη ως φίλος. Όταν δεν καταλάβαινε μια έννοια, η Τζέιν ήταν εκεί για να του εξηγήσει και να τον βοηθήσει. Ακόμα και όταν δεν είχε όρεξη, ο Τζον αναγκαζόταν να μελετήσει, επειδή έπρεπε να μη χαλάσει το πρόγραμμα ανάγνωσης της ομάδας. Εάν έφευγε κάποιο μέλος θα πήγαινε πίσω όλη η ομάδα.
Τώρα είναι ο καλύτερος τελειόφοιτος, αλλά αυτό δεν συνέβη από μια στιγμή στην άλλη, ούτε φυσικά μια ημέρα πριν την αποφοίτηση. Συνέβη με συνέπεια και αθροιστικά όλες αυτές τις μικρές στιγμές με την Τζέιν και τον Τζουντ, καθ’ όλη τη διάρκεια των τεσσάρων ετών σπουδών.


Δέκα χρόνια αργότερα, ο Τζον κατάφερε να ιδρύσει τη δική του εταιρία φέρνοντας μαζί του πολυετείς γνώσεις του κλάδου και εμπειρία από τη συνεργασία του με τη μεγάλη πολυεθνική εταιρεία που είπαμε παραπάνω. Η δική του εταιρεία αξίζει εκατομμύρια δολάρια και είναι μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες εταιρείες στη χώρα.
Άρπαξε τη μεγάλη ευκαιρία όταν του προσφέρθηκε, αλλά δεν ήταν αυτή ακριβώς η στιγμή που συνέβησαν όλα, δεν ήρθε έτσι ουρανοκατέβατη η ευκαιρία. Όλα πήραν τον δρόμο τους μαζί με την απόφαση να γίνει ομάδα με τον Τζουντ και την Τζέιν και φυσικά διαμορφώθηκαν με τα χρόνια μελέτης που ακολούθησαν οι τρεις τους. Σίγουρα, η ζωή του θα είχε ακολουθήσει διαφορετική πορεία αν είχε συμβεί αυτό.
Η ιστορία του Τζον είναι η απόδειξη ότι τα μεγάλα πράγματα στη ζωή προκύπτουν από τα μικρά πράγματα που παραβλέπουμε ή που θεωρούμε δεδομένα. Αυτά τα μεγάλα γεγονότα δεν συμβαίνουν ποτέ μεμονωμένα. Συχνά είναι το αποτέλεσμα της κλιμάκωσης των μικρών πραγμάτων που δεν εκτιμούμε.
Αν ο Τζον δεν είχε πάει στη βιβλιοθήκη εκείνο το ηλιόλουστο απόγευμα της Τετάρτης, δεν θα είχε γνωρίσει την Τζέιν και τον Τζουντ, τους φίλους που τον ώθησαν στην επιτυχία.
Αν η Τζέιν είχε μείνει πίσω στον ξενώνα της εκείνη την ημέρα και ο Τζουντ είχε επιλέξει να παίξει ποδόσφαιρο αντί γι’ αυτό, δεν θα είχαν αποκτήσει έναν φίλο ζωής στο πρόσωπο του Τζον και δεν θα ήταν μέρος της ιστορίας της επιτυχίας του.
Οι ζωές μας καθορίζονται από τις μικρές, ανεπαίσθητες αποφάσεις.
Μερικές φορές οι ζωές μας καθορίζονται από τις μικρές αποφάσεις που παίρνουμε. Αυτά τα πράγματα που επιλέγουμε να κάνουμε ή να μην κάνουμε μπορούν να καθορίσουν την πορεία της ζωής μας για πάντα. Φαίνονται ασήμαντα, αλλά είναι πολύ σημαντικά.


Πολλοί άνθρωποι ζουν ανικανοποίητες ζωές επειδή περιμένουν μια μεγάλη ευκαιρία και αγνοούν τις μικρές λεπτομέρειες της ζωής τους.
Είναι κατανοητό όλοι να θέλουν μεγάλες ευκαιρίες, αλλά αυτές οι ευκαιρίες δεν θα έρθουν αν τα μικρά πράγματα δεν οδηγήσουν σε αυτές. Έτσι είναι η ζωή, και είναι κάτι που πολλοί δεν έχουν καταλάβει ακόμα.
Τα μικρά πράγματα μεγαλώνουν και συσσωρεύονται με την πάροδο του χρόνου σε μεγάλα πράγματα.
Τα μικρά πράγματα που κάνουμε αποτελούν αναμνήσεις για τους άλλους ανθρώπους – κάτι που είναι σημαντικό γι’ αυτούς. Η ευγένεια που δείχνετε, το ζεστό σας χαμόγελο, ο τρόπος που περπατάτε ή μιλάτε, ο τρόπος που ντύνεστε κ.λπ.
Αυτά είναι μικρά πράγματα που μπορούν να καθορίσουν την πορεία της ζωής σας ή ακόμα και των γύρω σας. Έτσι είναι η ζωή. Ο ωκεανός είναι μεγάλος, αλλά μην ξεχνάτε ποτέ ότι αποτελείται από μικρές σταγόνες νερού.