Φεύγοντας η περίοδος των γιορτών μας αφήνει συχνά σκασμένους από φαΐ και ποτό και με τη νέα χρονιά το πρώτο πράγμα που βάζουμε ως στόχο είναι να χάσουμε τα κιλά που πήραμε, να κάνουμε λίγη αποτοξίνωση, να ξεπρηστούμε, να πέσουν οι κοιλιές, τα μπούτια και οι κώλοι, να μπούμε στο στενό το τζιν που μας έκανε αρχές Δεκέμβρη και – γιατί όχι; – να κάνουμε κορμάρα, επί τη ευκαιρία, γιατί καλοκαιράκι έρχεται σιγά-σιγά και θα βγούμε και στις παραλίες.

Ενώ, λοιπόν, οι μέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς είναι γεμάτες όμορφες στιγμές με φίλους κι οικογένεια, παράλληλα περιλαμβάνουν και χαλαρά πάρτι στο γραφείο, διασκεδαστικές βραδιές έξω και μεθυστικές νύχτες μέσα στο σπίτι. Και κάπως έτσι, πολλοί από εμάς καταλήγουμε να το παρακάνουμε λιγάκι με το ποτό «μέρες που ’ναι» – κάτι που συνήθως συνειδητοποιούμε με τον ερχομό του νέου έτους και την επιστροφή στις υποχρεώσεις και την πεζή καθημερινότητα.

Από εδώ οι δρόμοι είναι δύο: ή που θα συνεχίσεις να πίνεις σαν τον Ορέστη Μακρή για να την παλέψεις, διακινδυνεύοντας την υγεία σου, τη δουλειά σου, την οικογένειά σου και ούτω καθεξής, ή θα μπεις σε πρόγραμμα. Τα τελευταία χρόνια, όλο και περισσότεροι άνθρωποι – κυρίως στο εξωτερικό – κάθε Γενάρη κάνουν οικειοθελώς αποχή από το αλκοόλ. Και μιας και αυτή η περίοδος αποχής ξεκινά την πρώτη μέρα του πρώτου μήνα του νέου έτους και διαρκεί τριανταμία ημέρες, στην πρωτοβουλία αυτή δόθηκε το κωδικό όνομα «Dry January», ή, όπως θα λέγαμε στα ελληνικά, «Στεγνός Γενάρης».

Η ιδέα ξεκίνησε στην πραγματικότητα από το Ηνωμένο Βασίλειο το 2013, όταν μια μη κερδοσκοπική οργάνωση, η Alcohol Change UK, ξεκίνησε μια καμπάνια με στόχο τη συγκέντρωση χρημάτων για την ευαισθητοποίηση σχετικά με την κατάχρηση αλκοόλ και την αντιμετώπισή της. Η ιδέα έγινε τάση και εξαπλώθηκε πολύ γρήγορα κι εκτός Ηνωμένου Βασιλείου. Έκτοτε, πολλοί άνθρωποι επιλέγουν να περάσουν έναν «Στεγνό Γενάρη» πλέον, ως έναν τρόπο να κάνουν μια μίνι αποτοξίνωση από τις κραιπάλες των γιορτών.

Μετά από μια περίοδο, για πολλούς, εορταστικών απολαύσεων, ο «Στεγός Γενάρης» μπορεί να λειτουργήσει ως κουμπί επαναφοράς. Σύμφωνα με μελέτη του 2019 από το Πανεπιστήμιο του Sussex, άλλοι λόγοι για τους οποίους οι συμμετέχοντες αναλαμβάνουν την πρόκληση περιλαμβάνουν συνήθως τη βελτίωση της υγείας τους, την απόδειξη στον εαυτό τους ότι μπορούν να το κάνουν, την απώλεια βάρους και τη μείωση των εξόδων τους.

Επιπλέον, είναι ένας καλός τρόπος για να συνειδητοποιήσει κανείς τι ρόλο παίζει το αλκοόλ στη ζωή του, γεγονός που δυνητικά μπορεί να οδηγήσει σε μια μόνιμη αλλαγή συμπεριφοράς. Η μελέτη του 2019 από το Πανεπιστήμιο του Sussex διαπίστωσε ότι το 81% των ερωτηθέντων συμμετεχόντων στον «Στεγνό Γενάρη» αισθάνθηκαν πως μετά την πρόκληση απέκτησαν μεγαλύτερο της κατανάλωσης τους σε αλκοόλ.

Αν και η πρόκληση έχει να κάνει με πλήρη αποχή για ένα μήνα από το αλκοόλ, μπορεί κανείς να την προσαρμόσει στον τρόπο ζωής του και τις ανάγκες του. Σε κάθε περίπτωση, άλλωστε, τα οφέλη είναι πάρα πολλά.

Για παράδειγμα, ένα διάλειμμα διάρκειας ενός μήνα από το αλκοόλ μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια βάρους ή σε λιγότερο φούσκωμα γενικά. Το αλκοόλ περιέχει αυτό που λέμε «κενές» θερμίδες, οι οποίες δηλαδή δεν παρέχουν στον οργανισμό που τις καταναλώνει θρεπτικά συστατικά όπως αυτά που βρίσκονται στα τρόφιμα. Ανάλογα με τις ιδιαίτερες συνήθειες κατανάλωσης αλκοόλ κάθε ανθρώπου, το αρχικό του βάρος και με την προϋπόθεση ότι δεν θα αντικαταστήσει τις εβδομαδιαίες θερμίδες που καταναλώνει σε αλκοόλ με άλλα ποτά ή τρόφιμα, θα δημιουργηθεί αυτόματα μια μείωση στην ημερήσια θερμιδική πρόσληψη που θα οδηγήσει σε απώλεια βάρους.

Το αλκοόλ επηρεάζει αρκετά τις διατροφικές μας συνήθειες. Όπως δείχνουν αρκετές μελέτες, η επιθυμία για φαγητό είναι πιο έντονη και συχνή όταν καταναλώνεται αλκοόλ και οι άνθρωποι είναι πιο πιθανό να καταφύγουν σε μη υγιεινά τρόφιμα για να ικανοποιήσουν αυτή την επιθυμία. Επομένως, το αλκοόλ μπορεί να μας κάνει λιγότερο εγκρατείς και σε σχέση με το φαγητό. Με την αποχή από το αλκοόλ για κάποιο διάστημα, είναι πιθανόν να οδηγηθεί κανείς σε πιο συνειδητές διατροφικές επιλογές και στην ανάπτυξη καλύτερων διατροφικών συνηθειών.

Είναι επίσης πολύ πιθανό να βελτιωθεί και η υγεία του δέρματος, μιας και το αλκοόλ επιδρά πολύ αρνητικά στην επιδερμίδα, προκαλώντας αφυδάτωση, στην απώλεια της ελαστικότητας, ακόμη και σε φλεγμονές ή ακμή. Άλλο όφελος; Μείωση των πονοκεφάλων που προκαλούνται συνήθως κι αυτοί από την αφυδάτωση του οργανισμού από την κατανάλωση αλκοόλ. Και φυσικά, καθώς το σώμα θα προσαρμόζεται στην έλλειψη αλκοόλ, η αρτηριακή πίεση κατά πάσα πιθανότητα θα μειώνεται.

Τέλος, εκτός από τα οφέλη στην υγεία, η αποχή έχει συχνά και οικονομικά οφέλη, μιας και η κατανάλωση αλκοόλ είναι ακριβό χόμπι. Είτε αγοράζει κανείς ρετσίνα και τα πίνει σπίτι, είτε ξεχύνεται στα μπαρ και παραγγέλνει το ένα ιδιαίτερο κοκτέιλ μετά το άλλο, σε κάθε περίπτωση η αποχή σημαίνει αυτόματα περισσότερα χρήματα στο πορτοφόλι – λιγότερα ή περισσότερα.