Έρχεται αυτή η ιερή ημέρα μέσα στον μήνα που εμφανίζεται ο μισθός στον τραπεζικό μας λογαριασμό και την ίδια ακριβώς στιγμή ξυπνάει αυτή η φωνούλα μέσα στο μυαλό μας που θέλει να μας υπνωτίσει, ώστε να ξοδέψουμε αμέσως κάποια χρήματα σε πράγματα που μέχρι χθες δεν είχαμε την επιθυμία να τα αγοράσουμε. Νιώθουμε σα να έχει τον απόλυτο έλεγχο του σώματός μας που απερίσκεπτα και με εξαιρετική φυσικότητα βάζει το ένα προϊόν μετά το άλλο στο καλάθι και η “τελευταία πράξη” της κάρτας έρχεται την πρώτη μέρα της πληρωμής μας.

Το να βρείτε το θάρρος να αντιμετωπίσετε αυτή τη φωνούλα είναι μία μάχη που πρέπει να δώσετε όσο κι αν σας βολεύει να την αποφεύγετε. Κάθε φορά που ένα δέμα έρχεται στην πόρτα σας, νιώθετε μία επίπλαστη ευδαιμονία που διαρκεί μόλις λίγα λεπτά. Ωστόσο, είναι αρκετά για να θέλετε να την ξανανιώθετε ξανά και ξανά πέφτοντας στο τρυπάκι υπερκαταναλωτισμού. Αυτή η φωνή στο κεφάλι σας είναι πέρα για πέρα υπάρκτη, όπως και η συνθήκη στην οποία βρίσκεται ο εαυτός σας, δηλαδή ο εθισμός.

αγορ

Πώς θα καταπολεμήσετε αυτή τη “φωνούλα”;

1. Περιμένετε 2 – 3 μέρες για να ολοκληρώσετε την αγορά

Το δοκίμασα πρόσφατα και είναι πράγματι η πιο αποτελεσματική μέθοδος μέχρι στιγμής. Αν θέλετε να σταματήσετε να αγοράζετε πράγματα που δεν έχουν καμία χρησιμότητα ή θα μείνουν σε κάποια γωνιά του σπιτιού το περισσότερο διάστημα, τότε αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε αυτή την επιβλαβή συνήθεια για το πορτοφόλι σας. Έχετε ήδη μορφοποιήσει το καλάθι σας και θέλετε να τα αποκτήσετε όλα εκείνη τη στιγμή, αυτό δεν θα το πει η στιγμή αλλά ο χρόνος.

Βγείτε από την εφαρμογή για τουλάχιστον δύο μέρες και επιστρέψτε για να ρίξετε πάλι μία ματιά. Συνήθως, δεν θα δείτε τα προϊόντα με τον ίδιο πόθο, όπως την πρώτα φορά και αυτή θα είναι η απάντηση που θα δώσετε στον εαυτό σας όταν διερωτάστε αν τα χρειάζεστε πραγματικά. Αυτό το χρονικό διάστημα είναι κομβικό και για άλλες αποφάσεις. Ας πούμε αν μιλάτε με κάποιον στα social media και αφήσετε να περάσουν και πάλι 2 – 3 μέρες, μπορεί να μην έχετε πια το ίδιο ενδιαφέρον προς αυτόν. Μερικές φορές αν αφήνετε τον χρόνο να περάσει, μπορεί να λειτουργήσει υπέρ σας.

2. Αποφύγετε το «ρίχνω μία ματιά» στις εφαρμογές online shopping

Πλέον έχουμε σταματήσει τις δια ζώσης επισκέψεις στα εμπορικά καταστήματα και πραγματοποιούμε όλες τις αγορές από το κινητό μας. Το «θα πάω να χαζέψω τις βιτρίνες» μετατράπηκε σε ένα ατελείωτο scroll down, το οποίο βάζει το μυαλό σε πειρασμό. Αν θέλετε να σταματήσετε να ψωνίζετε, πρέπει να σταματήσετε να επηρεάζεστε. Πώς θα γίνει αυτό; Όσο επίπονο και σκληρό κι αν είναι, απεγκαταστήστε αυτές τις εφαρμογές από το κινητό σας. Αν θέλετενα σώσετε το πορτοφόλι σας, οφείλετε να λάβετε δραστικά μέτρα.

Ο μόνος λόγος που πρέπει αν προβείτε στην επανεγκατάστασή τους είναι για να αγοράσετε και να αντικαταστήσετε κάτι που σας χάλασε ή έχετε πραγματικά ανάγκη. Ας πούμε αν έχετε παχύνει και δεν σας κάνουν τα τζιν σας, αυτός είναι ένας λόγος για να μπείτε σε αυτές τις εφαρμογές. Αυτό ήταν ένα μήνυμα προς τον εαυτό μου να μπω αργότερα μέσα στην ημέρα να κοιτάξω στοχευμένα μόνο για παντελόνι, γιατί τα περισσότερα ανεβαίνουν με το ζόρι και το κουμπί δεν κλείνει όσες προσευχές και να κάνω.

3. Πόσες φορές θα το χρησιμοποιήσετε;

Αν η απάντηση είναι μονοψήφιος αριθμός ή με δυσκολία διψήφιος – τότε μαντέψτε – δεν το χρειάζεστε! Ο μόνος λόγος για να πάρετε κάτι που θα χρησιμοποιήσετε μόνο μία ή τόσο λίγες φορές είναι κάποια ειδική περίσταση όπως ένας γάμος, μία βάπτιση ή μία ορκωμοσία.

Αν ρίξετε μία ματιά στη ντουλάπα σας, θα εντοπίσετε από μόνοι σας ότι έχετε πολλά αφόρετα καινούργια ρούχα που το μόνο που έχουν δει μέχρι στιγμής είναι το σκοτεινό και άψυχο περιβάλλον της ντουλάπας. Αν είχαν φωνή αυτά τα ρούχα θα σας έκριναν κάθε φορά που κάνετε πως δεν τα βλέπετε και εξακολουθείτε να φοράτε συνεχώς τα ίδια.

4. Κάντε ένα καλό ξεσκαρτάρισμα στην ντουλάπα σας

Το να εντοπίζετε ανά διαστήματα κάποια ρούχα που δεν φοράτε συχνά με το να αδειάσετε όλη τη ντουλάπα και να δείτε πραγματικά πόσα από αυτά είναι ξεχασμένα, δεν δημιουργεί το ίδιο ψυχολογικό σοκ. Σίγουρα, όταν βρεθείτε μπροστά από δεκάδες ρούχα – που δεν έχετε φορέσει, δεν σας κάνουν ή δεν σας αρέσουν πια – και τα μεταφράσετε σε χρήματα, θα αντιληφθείτε πόσα προϊόντα θα μπορούσατε να είχατε αγοράσει που πραγματικά είχατε ανάγκη στην πορεία, αλλά τελικά στερηθήκατε εξαιτίας αυτών των επιπόλαιων αγορών.

Ακόμα καλύτερα, κοιτώντας αυτά ρούχα μπορείτε να φανταστείτε τον προορισμό ή τους προορισμούς που θα μπορούσατε να είχατε πάει. Όταν αναρωτιέστε «μα πως πάνε τόσα ταξίδια», σκεφτείτε «μήπως θα μπορούσα να είμαι στη θέση τους;».

5. Θέστε ένα μεγάλο στόχο

Μερικές φορές δημιουργείται μία μεγάλη ανάγκη, η οποία χρειάζεται αποταμίευση για να μπορέσετε να την πραγματοποιήσετε. Κάποιες φορές μπορεί να υπάρχει ανάγκη, αλλά να χρειάζεται να την δημιουργήσετε ώστε να δείτε τα χρήματά σας να μην σπαταλώνται ανώφελα και αποκτήσουν νόημα και κάποιον σκοπό. Δυστυχώς το μυαλό δύσκολο μας αφήνει να σκεφτούμε κάτι άλλο από αυτό που ήδη έχουμε ως εικόνα και έχουμε ήδη συνδεθεί μαζί του, ακόμα και αν δεν το έχουμε αποκτήσει.

Έτσι λειτουργεί το συγκεκριμένο παιχνίδι, όμως εμείς πρέπει να κάνουμε την κίνηση ματ. Μην αφήνετε τον εαυτό στάσιμο σε εμπειρίες, επειδή θέλετε πολύ εκείνο το φόρεμα. Υποσχεθείτε στον εαυτό σας ένα δώρο αν τηρήσετε τους στόχους σας, ώστε να σας βάλει σε πειρασμό να παραμείνετε σε καλό δρόμο. Για παράδειγμα, υποσχεθείτε στον εαυτό σας ένα ξεχωριστό ταξίδι ακόμα και σε κάποιον κοντινό προορισμό που σας ιντριγκάρει. Κάθε φορά που αποφεύγετε τον πειρασμό να αγοράσετε κάτι άλλο, πάρτε τα χρήματα που θα κόστιζε αυτό και μεταφέρετέ τα σε ένα ξεχωριστό απόθεμα που θα έχετε δημιουργήσει αποκλειστικά γι αυτό τον σκοπό. Με αυτόν τον τρόπο θα βάλετε τον εαυτό σας στη διαδικασία της αποταμίευσης που σίγουρα θα σας φανεί χρήσιμη, αν όχι αναγκαία.