Η μεταβατική και σύντομη περίοδος, μεταξύ καλοκαιριού και χειμώνα, εκεί δηλαδή όπου έρχεται το φθινόπωρο να μας παρασύρει σε μια νωχελική καφετί ατμόσφαιρα, δημιουργεί γλυκές αναμνήσεις και χειμερινά σχέδια. Για πολλούς όμως, δεν λειτουργεί ακριβώς έτσι. Συναισθηματικά σκαμπανεβάσματα και ψυχική εξουθένωση, είναι μερικές απ’ τις επιπτώσεις που έχει η κάθε επικείμενη χειμερινή περίοδος στις ζωές κάποιων ανθρώπων.

Αυτή η καλοκαιρινή ξεγνοιασιά που έρχεται με τις ατελείωτες και ηλιόλουστες ημέρες, δημιουργεί τέτοια ψυχική ανάταση, που το καλωσόρισμα στις πρώτες φθινοπωρινές βροχές και τα πρώτα κρύα του χειμώνα, φέρνει μια απότομη πτώση επιπέδου bungee jumping. Όσο οι μέρες μικραίνουν, τόσο η μελαγχολία μεγαλώνει.

Προκειμένου να διαφυλάξουμε, κάπως, την ψυχική μας υγεία, καλό θα είναι να φέρουμε κάποιες αλλαγές στην καθημερινότητά μας. Το περιεχόμενο αυτών, είτε πρόκειται για μεγάλες είτε μικρές αλλαγές, θα πρέπει να τις καθορίσει ο καθένας ξεχωριστά και δεν μπορούν να δοθούν πολύ συγκεκριμένες προτάσεις. Δεν μπορούν και δεν θέλουν όλοι να ξεκινήσουν να ασχολούνται με το πλέξιμο ως χόμπι, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν μπορούμε να προσαρμόσουμε στις δικές μας ανάγκες μια νέα ασχολία που θα μας προσφέρει στιγμές ικανοποίησης.

Παρακάτω θα βρείτε κάποιες βασικές αλλαγές/προτάσεις και εσείς μέσα απ’ αυτές, αν θέλετε να τις εφαρμόσετε, θα βρείτε τον δικό σας μοναδικό τρόπο να τις εφαρμόσετε.

Αφεθείτε ελεύθεροι στην φύση

Ένας περίπατος στην φύση μπορεί να βελτιώσει σημαντικά τα συμπτώματα πεσμένης ψυχολογίας. Ειδικά αν αυτός ο περίπατος εφαρμοστεί καθημερινά, η θετική του επίδραση θα έχει άμεσο αντίκτυπο στην ψυχική μας υγεία.

Φυσικά, η αναζήτηση για φύση εντός αστικού τοπίου – και πιο συγκεκριμένα στην Αθήνα – θυμίζει εκείνη για το Άγιο Δισκοπότηρο, αλλά ο καθένας μπορεί να ανακαλύψει την ομορφιά και την ουσία της φύσης σε διάφορα μικρά σημεία της πόλης. Οι κάτοικοι των Βορείων Προαστείων μπορεί να είναι πιο προνομιούχοι συγκριτικά με αυτούς του κέντρου, αλλά πλέον ο Εθνικός Κήπος μπορεί να προσφέρει μια ασφαλή βόλτα στα μονοπάτια του.

Επίσης, η ύπαρξη ενός στόχου μπορεί να μας κινητοποιήσει. Για παράδειγμα, αν αρέσουν οι βουκαμβίλιες, μπορείτε να ξεκινήσετε ένα όμορφο και αναζωογονητικό προσωπικό πρότζεκτ, όπου θα κάνετε βόλτες αναζητώντας τις πιο ωραίες σε διάφορες γειτονιές κοντά στο σπίτι ή στην δουλειά σας.

Οι κήποι κάποιων κατοικιών και τα ανθισμένα μπαλκόνια των διαμερισμάτων, έχουν στοιχεία «φύσης». Αν καθιερώσετε ένα δεκάλεπτο το πρωί όπου θα περιποιείστε γλάστρες και φυτά, συνοδεία μιας κούπας ζεστού καφέ, θα ξεκινάτε την ημέρας σας με χαμόγελο.

Γυμναστική

Η άσκηση πολλές φορές είναι το κλειδί για μια αίσθηση ευεξίας, αλλά οι συνδρομές για γυμναστήριο είναι συνήθως υψηλές – αν εξαιρέσουμε και την ενοχλητική ματσίλα στα όργανα – και οι δρόμοι της πόλης ιδιαιτέρως επικίνδυνοι για τρέξιμο. Η λύση σε αυτό έρχεται μέσα από σχετικά μαθήματα γυμναστικής (όλων των ειδών) που υπάρχουν ελεύθερα στο YouTube, αλλά και μέσα από οικονομικά πακέτα συνδρομών σε προγράμματα γυμναστικής που ανταποκρίνονται στα γούστα σας.

Γυμναστική φυσικά είναι και ο χορός, οπότε ποτέ δεν είναι αργά να μάθετε salsa που πάντα ονειρευόσασταν, και γιατί όχι, ικαριώτικο, έτσι ώστε να είστε προετοιμασμένοι για το καλοκαίρι του 2023 που θα πάτε Κυκλάδες.

Οποιαδήποτε μορφή άσκησης του σώματος επιλέξετε, θα σας «αναστήσει» και ο ιδρώτας στο κορμί σας θα ρέει ευτυχισμένος.

Αγκαλιάστε το κρύο

Δύσκολο, αλλά σωτήριο και ευεργετικό λένε οι οπαδοί αυτής της κατηγορίας. Σύμφωνα με τους φανατικούς της χειμερινής κολύμβησης, ο τρόπος που το κρύο νερό της θάλασσας τυλίγει το σώμα καθώς αυτό μπαίνει στο νερό, είναι ένα απ’ τα καλύτερα συναισθήματα. Επίσης, όλο και περισσότερο αυξάνεται ο αριθμός των ανθρώπων που μέσα στην ημέρα κάνουν ένα παγωμένο μπάνιο καθώς τους αναζωογονεί, αλλά εδώ θα πρέπει να προσέξετε και να μην υπερβάλλετε, καθώς υπάρχει το ενδεχόμενο το νερό της βρύσης γυρισμένο προς το κρύο, να είναι χαμηλότερης θερμοκρασίας απ’ αυτό της θάλασσας.

Ευγνωμοσύνη

Οι λίστες με τα θετικά πράγματα που συνέβησαν μέσα στην ημέρα μας, είναι μια παγκόσμια τάση που έχει εμφανιστεί τα τελευταία χρόνια και φαίνεται να είναι άκρως βοηθητική για κάποιους.

Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να παρατηρήσουμε τις όμορφες καθημερινές στιγμές, οι οποίες συνήθως την στιγμή που συμβαίνουν δεν δέχονται την απαραίτητη σημασία από εμάς. Η διάσπαση προσοχής που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στον σύγχρονο τρόπο ζωής, «καπελώνει» τα θετικά και τα όμορφα, και αναδεικνύει ότι ταρακουνάει και διαταράσσει την ισορροπία μας.

Δεν επικεντρωνόμαστε σε αυτά που έχουμε και δεν αντιλαμβανόμαστε την αξία τους, αφού πάντα θα βρεθεί κάτι μπροστά μας που θα στρέψει αλλού την προσοχή μας. Ένα ωραίο «καλημέρα» που μας χάρισαν στον δρόμο, μια ζεστή αγκαλιά απ’ τον σύντροφό μας ή έναν φίλο μας, ένα βλέμμα κατανόησης και συμπάθειας από έναν συνάδελφο, τα χάδια που διεκδικεί το κατοικίδιό μας, είναι μερικά απ’ αυτά που συμβαίνουν καθημερινά στην ζωή μας και τα θεωρούμε δεδομένα – κι όμως δεν είναι.

Βάζο δραστηριοτήτων

Θα χρειαστούμε ένα βάζο που μας αρέσει (και όχι όποιο βρούμε μπροστά μας), μαρκαδόρους και μερικά χρωματιστά χαρτιά. Σε αυτά, γράφουμε δραστηριότητες που θέλουμε να κάνουμε κατά την διάρκεια του χειμώνα, τα διπλώνουμε και τα βάζουμε μέσα στο βάζο.

Τα χρώματα στα χαρτάκια, μπορούν να υποδηλώσουν κάποιες κατηγορίες, όπως:

  • Ελεύθερες δραστηριότητες (για παράδειγμα, διάβασμα βιβλίου)
  • Νυχτερινές δραστηριότητές (για παράδειγμα, μια βόλτα με το αμάξι στους άδειους δρόμους)
  • Δραστηριότητες που απαιτούν χρήματα (για παράδειγμα, ταινία στο σινεμά)

Έτσι λοιπόν, όταν θα έρθει εκείνη η στιγμή που δεν ξέρετε τι να κάνετε και έχετε ελεύθερο χρόνο ή ψάχνετε μια πηγή έμπνευσης, μπορείτε απλά να βάλετε το χέρι σας μέσα στο βάζο και να αφεθείτε στο τυχαίο της επιλογής, το οποίο φυσικά θα έχει το δικό σας μοναδικό αποτύπωμα.

Μιλήστε ανοιχτά

Συζητήστε με τους ανθρώπους που αγαπάτε θέματα που σας απασχολούν. Ανοίξτε την καρδιά σας και απελευθερώστε το μυαλό σας από τυχόν ταμπού, ενοχές, τύψεις και δεύτερες σκέψεις, για ζητήματα που κρατάτε μέσα σας καιρό. Ο χειμώνας είναι μια «δύσκολη» και «κλειστή» περίοδος για να συνεχίσετε να κουβαλάτε «βάρη» που δυσκολεύουν την ζωή σας.

Καλά νέα

Αναζητήστε πηγές ενημέρωσης θετικών ειδήσεων και αποφύγετε εκείνα που αναρτούν σε μόνιμη βάση ψυχοφθόρες ειδήσεις. Ενώ πάντα υπάρχουν θετικές εξελίξεις σε διάφορους τομείς, αυτή η θεματολογία πάντα φέρνει πολλά «κλικ» και γι’ αυτό πρωταγωνιστεί.

Δεν είναι η «αξία» των ειδήσεων που ορίζει το πρωτοσέλιδο, αλλά ο ντόρος που μπορούν να δημιουργήσουν.

Διατροφή

Οι προσεγμένες και γευστικές επιλογές, δεν θα προσφέρουν μόνο μια διαφορετική αίσθηση καθημερινότητας, αλλά θα ωφελήσουν το σώμα και την ψυχή σας. Πόσα τοστ γαλοπούλα – τυρί να φάμε και αυτόν τον χειμώνα;

Αντικαταστήστε τα μικρά γεύματα σας με πιο δημιουργικές επιλογές – πάντα εντός budget – και καθιερώστε κάποιες μέρες μέσα στο μήνα που θα τρώτε μαζί με φίλους σε κάποιο σπίτι, όπου ο καθένας θα μαγειρεύει από κάτι διαφορετικό. Επίσης, συμπεριλάβετε φρούτα και πλούσιες σαλάτες στις συνήθειές σας, για να πάρετε τις απαραίτητες βιταμίνες που χρειάζεται ο οργανισμός μας για να ανταπεξέλθει στο κρύο.

Συνειδητοποίηση και αποδοχή

Κάποια στιγμή, θα πρέπει να καταλάβουμε πως δεν μπορούμε να τα ελέγξουμε όλα, ούτε να προγραμματίσουμε τα πάντα. Η ζωή είναι μια σύνθετη κατάσταση, στην οποία το «φαινόμενο της πεταλούδας» καραδοκεί σε κάθε σχέδιο που καταστρώνουμε.

Δεν είναι στο χέρι μας – ειδικά μια Πέμπτη 20 Οκτωβρίου του 2022 – να αλλάξουμε τον κόσμο, να ρίξουμε το σύστημα, να εξαφανίσουμε κάθε τοξική συνθήκη. Ο θυμός και ο εκνευρισμός μπορεί να είναι μια πηγαία αντανακλαστική αντίδραση σε κάτι που συμβαίνει γύρω μας, είτε έχει προσωπικό αντίκτυπο είτε όχι, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει να τον αφήσουμε να εξουσιάσει τη μέρα μας. Οπότε, ναι. Αποδέχεσαι την ύπαρξη του «κακού» και προχωράς αναζητώντας το «καλό». Για σένα και για τους γύρω σου.

Χόμπι

Κάποιος/α μπορεί να θέλει να ασχοληθεί με τον μοντελισμό (δεν έχει σχέση με το μόντελινγκ), ενώ κάποιος/α να βρίσκει ψυχική ικανοποίηση με την συλλογή δίσκων (γράφω πάντα βιωματικά) ή την ζωγραφική.  Ο καθένας μπορεί να βρει κάτι που ταιριάζει στις ανάγκες και τα «θέλω» του, και οφείλει να αναζητήσει εκείνη την δραστηριότητα η οποία θα καλύψει κάποιο εσωτερικό κενό ή θα ανοίξει νέους ορίζοντες στην ζωή του.

Επίσης, το ωραίο με τα χόμπι είναι ότι δεν υπογράφεις κάποιο συμβόλαιο. Σήμερα ξεκινάς γλυπτική και την Παρασκευή τα παρατάς για να δοκιμάσεις σκάκι. Κάποια στιγμή, σίγουρα θα βρεις αυτό που «κουμπώνει» στον ψυχισμό σου και τότε θα αναρωτιέσαι τι έκανες πριν εμφανιστεί αυτό στην ζωή σου.

Ταξίδια και εκδρομές

Η οικονομική κατάσταση και η παγκόσμια συνθήκη της πανδημίας δεν βοηθάει ιδιαίτερα στην οργάνωση και την πραγματοποίηση ενός ταξιδιού, αλλά ακόμα και η διαδικασία του ψαξίματος για πτήσεις – διαμονή – φαγητό κτλ, δημιουργεί την απαραίτητη ψυχική ευφορία. Η ανάταση θα έρθει όταν ετοιμάσετε την βαλίτσα, αλλά μέχρι τότε, αφήστε ελεύθερο τον εαυτό σας να «ταξιδέψει» νοητά, σε όποιο μέρος επιθυμείτε.

Τέλος, οι μονοήμερες εκδρομές πάντα θα προσφέρουν την απαραίτητη αποσυμπίεση από στρεσογόνες καταστάσεις της καθημερινότητας, και καλό θα είναι να εκμεταλλευτείτε τα ελεύθερα Σαββατοκύριακα και τις αργίες για κάποια βόλτα.