Δεν είναι κάποια προσωπική ερώτηση που σας απευθύνω, αν και ποτέ δεν ξέρετε. Η αναφορά γίνεται για το trend που ήρθε και στην Ελλάδα. Υπάρχει μία ομάδα στο Facebook , νεοαφιχθείσα, που ονομάζεται “Μήπως έχουμε τον ίδιο Γκόμενο; Ελλάδα Edition”. Μην σας παραξενεύει το “Ελλάδα Edition”,  αφού υπάρχουν και άλλες ομάδες στο εξωτερικό με χιλιάδες μέλη. Ενδεικτικά η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία και η Ταζμανία είναι μερικές από αυτές.

Τι συμβαίνει μέσα σε αυτά τα group;

 

Όλες οι ομάδες είναι κλειστές και απευθύνονται μόνο σε γυναίκες.

Η νέα τακτική αποκάλυψης απιστίας που έχει εμφανίστει στα social media, επιδιώκει να εκθέσει τους απανταχού άνδρες και φαίνεται να γίνεται ιδιαίτερα δημοφιλής. Η εγγραφή σε μία τέτοια ομάδα γίνεται με αίτημα, το οποίο πρέπει να γίνει αποδεκτό από τον εκάστοτε διαχειριστή. Η είσοδος για τους άνδρες απαγορεύεται αυστήρα, και αυτό γιατί πρέπει να είναι ένα προστατευμένο περιβάλλον, όπου οι γυναίκες μπορούν να μοιραστούν άφοβα τις εμπειρίες τους. Εκτός από τις διάφορες ιστορίες, τα μέλη αναρτούν φωτογραφίες με τα πρόσωπά τους, φωτογραφίες από προφίλ που μπορεί να έχουν σε εφαρμογές γνωριμιών ή και ακόμα screenshots από συνομιλίες που έχουν μαζί τους. Οι ομάδες “Do We Have the Same Boyfriend” ξεκίνησαν να δημιουργούνται τον Φεβρουάριο, με τα μέλη τους να φτάνουν τις 10.000 μέσα σε λίγες μέρες.

Social Media και Άγχος

Η χρήση των social media επηρεάζει την εμπιστοσύνη και αυξάνει ολοένα και περισσότερο τις σκηνές ζηλοτυπίας στα ζευγάρια. Η ανασφάλεια χτυπάει κόκκινο με τα like και τα σχόλια που υπάρχουν από το αντίθετο φύλο, ενώ τα επαναλαμβανόμενα stories που απεικονίζουν τον χρήστη ή και την τοποθεσία του φαίνεται ότι επίσης δημιουργούν αγκάθια στις σχέσεις. Ο Nicky Lidbetter, διευθύνων σύμβουλος του Anxiety UK, σημείωσε σε άρθρο του το 2012 ότι για όσους είναι ήδη επιρρεπείς στο άγχος, “φαίνεται ότι οι πιέσεις από την τεχνολογία λειτουργούν ως σημείο καμπής, κάνοντας τους ανθρώπους να αισθάνονται πιο ανασφαλείς και πιο καταβεβλημένοι“. Τα κοινωνικά μέσα δικτύωσης έχουν αυξήση το άγχος και το στρες σε όσους τα χρησιμοποιούν καθημερινά και είναι ενεργά μέλη. Όχι, το άγχος δεν περιλαμβάνει μόνο τις σχέσεις. Περιλαμβάνει και την ίδια την εικόνα και τον τρόπο ζωής που δείχνει κάποιος, ο οποίος πρέπει να είναι συμβαδίζει με τις συνήθειες των υπόλοιπων χρηστών, προκειμένου να γίνει αρεστός και να ανέβει η δημοφιλία του.

Είναι Τεστ Αφοσίωσης;

Ενδείξεις απιστίας πολλές φορές δεν υπάρχουν, ωστόσο αρκετοί είναι αυτοί που επιθυμούν να τσεκάρουν αν πράγματι είναι πιστός ο σύντροφός τους. Το ψάξιμο του κινητού μπορεί να μην εμφανίσει τα επιθυμήτα αποτελέσματα, γιατί μπορεί να έχουν διαγραφεί. Η συγκεκριμένη ομάδα παρέχει την διασταύρωση πληροφορίων εύκολα και γρήγορα. Εδώ θα θέσουμε το ερώτημα η αφοσιώση μπορεί να υπάρχει, η εμπιστοσύνη όμως που είναι; Αν δεν εμπιστεύεσαι εξαρχής κάποιον, χωρίς να υπάρχουν red flags, γιατί να παραμένεις μαζί του ή γιατί να είσαι σε σχέση γενικά; Ναι, είναι τοξικό. Ναι, κάνεις κακό στον εαυτό σου και ταυτόχρονα στη σχέση σου. Η δημόσια έκθεσή του, άνευ αιτίας, δεν δείχνει μόνο έλλειψη σεβασμού προς αυτόν, αλλά και σε εσένα.

Όλα θέλω να τα ξέρω όλα

Πώς πάει μετά το άσμα; Α, ναι! “Όχι επειδή είμαι κουτσομπόλα. Δεν το κάνω από κακό. Θέλω να ’χω υλικό.” Ένα μέρος των εγγεγραμμένων χρηστών θέλει να κάνει έρευνα και να ψάξει αν κάποιος πρώην, νυν ή επόμενος τους απατάει. Ποια έιναι η άλλη όψη του νομίσματος; Ένα μεγάλο ποσοστό φτιάχνει pop corn, κάθεται αναπαυτικά στον καναπέ και παρακολουθεί όλο το drama, την ίντριγκα και το ξεμπρόστιασμα να ξεδιπλώνεται μπροστά στα μάτια του με την ανάγνωση των ιστοριών. Ασφαλώς και δεν είναι κάποιο αδίκημα, όμως είναι μία πραγματικότητα που πρέπει να καταγραφεί. Δεν πρέπει να εθελοτυφλούμε και να κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Καθημερινά μας μεταφέρονται ιστορίες με τον καφέ ή το ποτό, από τον κοντινό μας κύκλο, τωρά θα γίνεται συλλογή ιστοριών και με αυτό τον τρόπο, είτε για να γίνεται η διάδοσή τους, είτε ως προσωπικό χόμπι. “Εγώ που δεν έχω γκόμενο ή κάποιο ενδιαφέρον μπορώ να μπω για τα σχόλια;” έχει σχολιάσει μίας χρήστης στο αντίστοιχο βίντεο στο Tik Tok που έχει στόχο την προώθηση της ομάδας στο Facebook. Το συγκεκριμένο σχόλιο έχει συγκεντρώσει πάνω από 500 like μέχρι στιγμής.

Υπάρχει Θετική Πλευρά;

Το “Μήπως Έχουμε τον ίδιο Γκόμενο” είναι πολλά περισσότερο από μία ομάδα μπορεί να χαρακτηριστεί τοξική, όπως ήδη γίνεται. Όλα έχουν σωστή και λάθος χρήση, αυτό που πρέπει να κάνεις είναι να πας στη σωστή πλευρά. Πολλές κοπέλες που έχουν κακοποιηθεί ψυχολογικά ή και σωματικά έχουν μοιραστεί τις ιστορίες τους άνα τον κόσμο, για να προστατεύσουν τις υπόλοιπες και να μην υπάρξουν και αυτές θύματα. Αρκετές είναι οι φορές αυτός που ο κακοποιητής είναι και άπιστος. Αυτό μπορεί να θεωρηθεί ένα κίνημα “cancel” σε τέτοιου είδους ανθρώπους, που γίνεται προκειμένου να αποτραπεί οποιαδήποτε μελλοντική παρόμοια πράξη. Δεν είμαστε λαϊκό δικαστήριο, είμαστε, όμως, μία ασπίδα προστασίας από την τοξικότητα και την κακοποίηση.