Οι περισσότεροι που έχουν κάποιο παράξενο σύμπτωμα, παθολογικής φύσης, σπεύδουν να ανοίξουν τη γραμμή αναζήτησης της Google, προκειμένου να τους κατευθύνει σχετικά με τα συμπτώματά τους. Είναι ο πιο άμεσος και εύκολος τρόπος για να εφησυχαστεί κάποιος και να δώσει χρόνο στα συμπτώματα να περάσουν μόνα τους. Η διαδικτυακή διάγνωση έχει ιδιαίτερη βαρύτητα για πολλούς που εμπιστεύονται ιατρικές ιστοσελίδες και τις προσεγγίζουν σα να μιλάνε με κάποιον ειδικό σε πραγματικό χρόνο για το πρόβλημά τους. Πλεόν, η αυτοδιάγνωση δε γίνεται μόνο σε παθολογικά συμπτώματα, αλλά και σε ψυχολογικούς τομείς. Νιώθετε άγχος; Διασπάται η προσοχή σας; Ξεχνάτε τι θέλατε να κάνετε; Είναι μόνο μερικά από τα ερωτήματα που απαντώνται από διάφορους δημιουργούς στη πλατφόρμα του Tik Tok.

Tik Tok
Photo by Solen Feyissa / Unsplash

Η διερεύνηση των παθολογικών συμπτωμάτων γίνεται από τους γιατρούς της Google και των ψυχολογικών από τους γιατρούς του Tik Tok. Ο πρώτος “γιατρός” έχει πελατολόγιο από όλες τις ηλικίες, ενώ ο δεύτερος, αυτός του Tik Tok, απευθύνεται στην Gen Z. Η πλατφόρμα έχει πάνω από 1 δισεκατομμύριο χρήστες γραμμένους, ενώ ο καθένας από αυτούς ξοδεύει 1,5 ώρα από την ημέρα του παρακολουθώντας βίντεο. Οι πλατφόρμες των social media είναι ο κατεξοχήν τρόπος πληροφόρησης για όλη αυτή τη γενιά.

Μπορείτε να καταλάβετε την επιδραστικότητα που μπορεί να έχει στον μέσο χρήστη, η οποία χτίζεται και μέσω των σχολίων ανάμεσα σε χρήστες από όλο τον κόσμο. Ένα από τα επιτεύγμα που έχει επιτύχει το Tik Tok είναι η έναρξη σημαντικών συζητήσεων σχετικά με την ψυχική υγεία, ιδίως μεταξύ των νέων, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να μάθουν για τις συνθήκες ψυχικής υγείας και να λάβουν υποστήριξη από συνομηλίκους που περνούν τα ίδια πράγματα.

Τι αναζητούν οι νέοι στο Tik Tok;

Μέσα στον τελευταίο χρόνο, παρατηρείται μία αυξητική τάση των ανθρώπων νεαρής ηλικίας που χρησιμοποιούν το TikTok για να αυτοδιαγνώσουν καταστάσεις όπως ο αυτισμός, η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ), η οριακή διαταραχή προσωπικότητας, η διαταραχή διαχωριστικής ταυτότητας (DID), η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή (OCD) και το σύνδρομο Tourette, μεταξύ άλλων. Με το ΔΕΠΥ (ADHD) να είναι πρώτο στις τάσεις.

@alex_david44 Just a couple of the traits I have 🙂 #adhd #alex_david44 #EndlessJourney #NikeShesBallin #mensmentalhealthmatters #relatable ♬ Monsters, Inc – Gustav Lundgren & Unit

Υπάρχουν πολλοί λογαριασμοί, στους οποίους οι χρήστες είναι επιστημονικά καταρτισμένοι και αδειοδοτημένοι επαγγελματίες, στους οποίους μπορεί κανείς να βρει αξιόπιστες πληροφορίες. Ωστόσο, ακόμα και αυτό που μπορεί να ενέχει κινδύνους. Κάποια συμπτώματα είναι εξαιρετικά κοινότυπα και μπορεί είτε να παραπέμπουν σε άλλη ασθένεια, είτε να μην τα εμφανίζεται σε τέτοιο βαθμό ώστε, αντίστοιχα, να μπορείτε να διαγνωστείτε.

Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας είναι ότι δεν έχουν όλοι οι χρήστες που δημιουργούν περιεχόμενο ψυχικής υγείας, αντίστοιχη κατάρτιση. Δεν είναι όλες οι αναρτήσεις ακριβείς με επιστημονικά τεκμηριωμένες πληροφορίες.

Το περιεχόμενο των βίντεο του Tik Tok, βασίζεται στις τάσεις που υπάρχουν την εκάστοτε περίοδο. Αυτό σημαίνει ότι πολλές φορές δεν γίνεται έρευνα για τις πληροφορίες που τελικά θα μοιραστούν και προβαίνουν στην πιο εύκολη λύση, στην αντιγραφή περιεχομένου.

Μία λύση που γλιτώνει κόπο, χρόνο και ταυτόχρονα μπορεί να επιφέρει και επιτυχία, αν οι πληροφορίες αντληθούν από κάποιο βίντεο που είναι ψηλά στις τάσεις και έχει χιλιάδες προβολές. Οι περισσότεροι δεν σκέφτονται το κακό και το ψυχολογικό αντίκτυπο που μπορεί να προκαλέσουν. Μέλημα τους, είναι η δημοφιλία, ωστέ να μπουν και αυτοί στις τάσεις και να γίνουν γνωστοί. Δεν πρέπει να ξεχνάτε ότι τα ζητήματα έγιναν απέκτησαν μεγάλη δημοφιλία τα τελευταία χρόνια, ειδικά εν μέσω πανδημίας.

Ποιους κινδύνους ενέχει η αυτοδιάγνωση;

Η αυτοδιάγνωση δεν είναι μόνο κακή, αλλά μπορεί να είναι και επικίνδυνη. Είναι πολύ εύκολο να βγάλετε βιαστικά συμπεράσματα σχετικά με την πάθηση από την οποία νομίζετε ότι πάσχετε. Υπάρχουν, επίσης, πολλές περιπτώσεις που σας διαφεύγει κάτι που εσείς οι ίδιοι δεν βλέπετε. Για παράδειγμα, μπορεί να αισθάνεστε ότι δεν μπορείτε να διαχειριστείτε το άγχος, με αποτέλεσμα να πιστεύετε ότι έχετε αγχώδη διαταραχή. Στην πραγματικότητα μπορεί απλά να βιώνετε μία αρκετά στρεσογόνα περίοδο. Εν αντιθέσει, μια αγχώδης διαταραχή συχνά μπορεί να καλύψει μια μείζονα καταθλιπτική διαταραχή. Έως και τα δύο τρίτα των ατόμων που αναζητούν θεραπεία για άγχος έχουν επίσης κατάθλιψη.

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος μετά την αυτοδιάγνωση, είναι αυτοθεραπεία, η οποία θα είναι λάθος. Ναι, υπάρχουν πιθανότητες να είναι σωστή, εφόσον έχετε κάνει έρευνα και έχετε προχωρήσει σε διασταύρωση πληροφοριών, μέσω επιστημονικών άρθρων, ωστόσο ακόμη και τότε ελλοχεύει ο κίνδυνος να ξεκινήσετε λανθασμένη θεραπεία. Όταν τα άτομα αυτοδιαγιγνώσκουν ψυχολογικά σύνδρομα, μπορεί να τους διαφεύγει μια ιατρική ασθένεια που συμβάλλει στα συμπτώματά τους. Με την αυτοδιάγνωση διατρέχετε επίσης τον κίνδυνο να κάνετε εντελώς λάθος για μια ασθένεια που έχετε, ειδικά αν τα συμπτώματα που αντιμετωπίζετε είναι κοινά.

Η ψυχιατρική διάγνωση είναι μία περίπλοκη διαδικασία, κατά την οποία καταγράφεται το ιστορικό και τα περιστατικά του ασθενή. Κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να βιώνουμε αρκετές εναλλαγές στη ψυχολογία, η οποία μπορεί να επηρεάζεται από τους ανθρώπους, από τα ζητήματα που είναι προς επίλυση, αλλά και άλλους εξωγενείς παράγοντες. Πρόκειται για φυσιολογικές εναλλαγές στη διάθεση οι οποίες δεν είναι ικανές, για την πλήρωση των διαγνωστικών κριτηρίων μίας διαταραχής.

Μία άλλη παράμετρος που πρέπει να ληφθεί υπόψιν είναι ότι υπάρχουν πιθανότητες μία διάγνωση ψυχικής υγείας να συνδέεται άμεσα με παθολογικά αίτια. Σημάδια ταχυκαρδίας μπορεί να σημαίνουν άγχος, κρίση πανικού αλλά και καρδιακά προβλήματα ή προβλήματα που μπορεί να συνδέονται με το φαγητό. Πολλές φορές μπορεί να συγχέονται θέματα θυρεοειδούς ή ανωμαλίες στον καρδιακό παλμό, με θέματα ψυχικής υγείας. Θα μπορούσε να δημιουργηθεί μία ολόκληρη λίστα με τέτοια παραδείγματα και πάλι δεν θα μπορούσαν να συμπεριληφθούν όλα.

Ποια είναι η σωστή προσέγγιση;

Ακόμα και αν σας φαίνονται πολλά τα χρήματα που πρέπει να δώσετε για μία συνεδρία, το αμέσως επόμενο καλύτερο που μπορείτε να κάνετε για τον εαυτό σας, είναι να μην προβαίνετε σε τακτικές αυτοδιάγνωσης. Είτε είναι μέσω του Tik Tok, είτε είναι μέσω διάφορων σελίδων που κυκλοφορούν στο internet ή στα social media.

Ένας επαγγελματίας ειδικός ψυχικής υγείας θα σας οδήγησει στη σωστή διάγνωση και θεραπεία, μέσα από μία ειδική διαδικασία που θα είναι εξατοκιμευμένη στις δικές ανάγκες. Αυτές τις ανάγκες θα τις αντιληφθεί ο ίδιος μέσα από την χρόνια εμπειρία του, την εκπαίδευση και των γνώσεών του. Το μοναδικό χρέος του ασθενή είναι η παροχή όλων των απαραίτητων πληροφοριών που απαιτούνται για να φτάσει στη διάγνωση ο ειδικός.

Η διάγνωσή είναι μία από τις πιο σημαντικές πτυχές του σχεδίου ανάρρωσής. Η κατανόηση της διάγνωσής σημαίνει κατανόηση της αιτίας του προβλήματος. Η σωστή και επιστημονική αντιμετώπιση είναι επιτακτική ανάγκη για τη διαχείριση του ζητήματος. Η διάγνωση θα σηματοδοτήσει και μία εξατομικευμένη θεραπεία, η παροχή της οποίας θα γίνει από τον ειδικό που σας έχει παρακολουθήσει.

Ένα άρθρο ή ένα βίντεο 15 ή 30 δευτερολέπτων στο Tik Tok, δεν μπορεί να αντικαταστήσει αυτή τη διαδικασία, καθώς δεν διατίθονται τα κατάλληλα εργαλεία για αυτή. Σε περίπτωση που θέλετε να ενημερώνεστε για θέματα ψυχικής υγείας μέσω της συγκεκριμένης πλατφόρμας πρέπει να απαντάτε τα παρακάτω ερωτήματα κάθε φορά που στέκεστε και παρακολουθείτε τέτοιου είδους περιεχόμενο:

– Βασίζονται οι σκέψεις, οι ιδέες ή οι απόψεις του δημιουργού σε εμπειρίες περισσότερων από ένα ατόμων;

– Οι πληροφορίες που μοιράζονται συγκρίνονται με άλλες αξιόπιστες και υψηλής ποιότητας πηγές;

– Πληρώνεται αυτός ο δημιουργός από κάποιον που μπορεί να επηρεάσει το περιεχόμενό του;

– Υπάρχουν όλες οι πληροφορίες που χρειάζονται, ώστε να διαμορφώσω μία ολοκληρωμένη άποψη;