Φτάσαμε στο τελευταίο Σαββατοκύριακο του Μαΐου, μία ανάσα από την έναρξη του καλοκαιριού δηλαδή. Αυτή η εβδομάδα ήταν μόνο μία μικρή (προ)θέρμανση για τις ζεστές ημέρες που έρχονται, αλλά ακόμα έχουμε δρόμο μπροστά μας. Με την κλιματική αλλαγή βέβαια, δεν ξέρουμε πόσο. Αυτό το διήμερο λοιπόν θα αποχαιρετήσουμε τη μοσχομυριστή και πολύχρωμη άνοιξη με φαγητό από όλες τις κουζίνες του κόσμου, μία κυπριακή γιορτή που έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, με πολύ γέλιο βλέποντας ένα αγαπημένο κωμικό και μία φρέσκια παράσταση, καθώς και με πολλή μουσική.

Το OLAFAQ επέλεξε μερικά μόνο από τα δρώμενα που θα λάβουν χώρα αυτό το σαββατοκύριακο. Άλλα δωρεάν, άλλα με είσοδο, αυτές είναι προτάσεις του:

Σάββατο, 25 Μαΐου

AfroBanana στον Νέο Κόσμο – This is Athens

Η καθιερωμένη πλέον στην Κύπρο γιορτή που μαζεύει τη φεστιβαλική κοινότητα κάθε καλοκαίρι συνδυάζοντας μουσική και τέχνες, ταξιδεύει εκτός Κύπρου για πρώτη φορά. Δίνει στην Αθήνα μια γεύση σύγχρονης Κυπριακής κουλτούρας στο πλαίσιο του This is Athens – City Festival, κατόπιν πρόσκλησης του Δήμου Αθηναίων.

Έτσι το Σάββατο 25 Μάη, η ομάδα του ABR (Alternative Brains Rule), μαζί με τους τοπικούς μας συνεργάτες, _&beyond, φέρνει τον νέο κόσμο του AfroBanana στον Νέο Κόσμο της Αθήνας, στο Πάρκο Δημάρχου Δημήτρη Μπέη (πίσω από το ξενοδοχείο InterContinental).

Το This is AfroBanana x Athens επιδεικνύει τη σύγχρονη κυπριακή κουλτούρα προσφέροντας ένα ιδιαίτερο lineup, με επικεφαλής ίσως το μεγαλύτερο κυπριακό μουσικό συγκρότημα διεθνώς: το avant folk τρίο Monsieur Doumani. Στην κορυφή του προγράμματος επίσης ο Κύπριος ράπερ JUΛIO Κομπολόι ενώ το DJ δίδυμο Afrofox θα καταλάβει το Πάρκο Δημάρχου Δημήτρη Μπέη με μια εκρηκτική εμφάνιση, μεταφέροντας τον χορευτικό τους ζήλο από την έδρα τους, το θρυλικό Sousami Bar στη Λεμεσό, μέχρι το Βερολίνο και το Χο Τσι Μιν.

Ραντεβού το Σάββατο 17:00 – 23:00 στον Νέο Κόσμο, στο Πάρκο Δημάρχου Δημήτρη Μπέη (πίσω από το InterContinental) για να γνωρίσουμε και συγχρόνως να γιορτάσουμε την νέα κυπριακή κουλτούρα.

Είσοδος ελεύθερη

Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Park Your Cinema Kids 2024 στο ΚΠΙΣΝ

Οι μικροί θεατές και οι οικογένειές τους είναι καλεσμένοι και φέτος στο Ξέφωτο του ΚΠΙΣΝ για να ανακαλύψουν αρχαίους μύθους, κλασικά παραμύθια και ιστορίες με φαντασία, μάγια και μυστήρια μέσα από συναρπαστικές ταινίες κινουμένων σχεδίων και live action, για όλες τις ηλικίες. Σήμερα, θα προβληθεί ο “Ο Μαγικός Αυλός” (2022) στις 21:00.

Πρόγραμμα λοιπών προβολών:
Σάββατο 01 Ιουνίου ”Αργοναύτες: Η οργή του Ποσειδώνα” (2022)
Σάββατο 08 Ιουνίου ”Αστερίξ και Οβελίξ: Στον Δρόμο για την Κίνα” (2023)
Σάββατο 15 Ιουνίου ”Η Μικρή Γοργόνα” (2023)
Σάββατο 22 Ιουνίου ”Brave” (2012)
Κυριακή 30 Ιουνίου ”Coco” (2017)

Είσοδος ελεύθερη

Αλέξανδος Τσουβέλας – 10 Χρόνια Stand-up Comedy στο Δημοτικό Θέατρο Λυκαβηττού

Γέλιο με μπόλικο story telling και διάδραση με πολλούς καλεσμένους… που θα κάνει εσένα σοφότερο, τον Αλέξανδρο Τσουβέλα ακόμη πιο ετοιμόλογο και ετοιμοπόλεμο να μας χαρίσει μοναδικές στιγμές.

Ο Αλέξανδρος Τσουβέλας κλείνει 10 χρόνια στην σκηνή του Stand-Up Comedy και μας προσκαλεί σε μία ξεχωριστή, επετειακή παράσταση στο Δημοτικό Θέατρο Λυκαβηττού.

Μαζί του εξαιρετικοί καλεσμένοι, φίλοι και συνεργάτες θα κάνουν την βραδιά μας ξεχωριστή.

Εισιτήρια και πληροφορίες εδώ.

D3lta ​Live στο Faust

Μετά την επιτυχημένη πρώτη του headline περιοδεία στην Αγγλία, ο D3lta έρχεται για ένα συναρπαστικό live στην Αθήνα! Στη σκηνή θα αναβιώσει τραγούδια που έχουμε λατρέψει από τη δισκογραφία του όπως τα “Strange“, “Happy Out of Love” και “Hey You“. Επιπλέον, θα παρουσιάσει και νέα ακυκλοφόρητα τραγούδια που θα συμπεριληφθούν στο επερχόμενο άλμπουμ του, τα οποία υπόσχονται να εντυπωσιάσουν.

Μαζί του θα είναι το βρετανικό σχήμα: ο Angelos Serras με την κιθάρα του, ο Toby Holmes στο μπάσο και τα φωνητικά, και ο Ethan Carter στα τύμπανα.

Εισιτήρια και πληροφορίες εδώ.

Κυριακή, 26 Μαΐου

ATHENS STREET FOOD FESTIVAL 2024

Από το 2016 κάθε Μάϊο το Παλιό Αμαξοστάσιο του ΟΣΥ στο Γκάζι γεμίζει με χιλιάδες foodies που επισκέπτονται το μεγαλύτερο φεστιβάλ φαγητού της χώρας, το φεστιβάλ που άλλαξε τον χάρτη της εγχώριας γαστρονομίας, το φεστιβάλ που παρουσιάζει αλλά και καθιερώνει τα trends του “φαγητού του δρόμου”.

Αμέτρητες μυρωδιές, κουζίνες από ολόκληρο τον πλανήτη, πρωτότυπες και ευφάνταστες ιδέες και συνδυασμοί που δεν μπορείς να γευτείς πουθενά αλλού εκτός από τα αποκλειστικά pop-up μαγαζιά του, καταξιωμένοι chefs αλλά και “άγνωστοι” chefs που έχουν κάτι μοναδικό να προτείνουν: αυτή είναι η μυστική και τόσο επιτυχημένη συνταγή του Athens Street Food Festival!
Στο τελευταίο τριήμερο, οι επισκέπτες του φεστιβάλ θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν απίθανες και αποκλειστικές γεύσεις από το Βιετναμ, το Μεξικό, την Ονδούρα, την Ιαπωνία, την Αιθιοπία, την Ταϊλάνδη, την Ινδία, την Ουγγαρία, την Ιταλία, τη Μεγάλη Βρετανία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και φυσικά την Ελλάδα! Εσύ τι θα (πρωτο)δοκιμάσεις;

Εισιτήρια και πληροφορίες εδώ.

Οι Κάλπηδες στο Θέατρο Μπέλλος

Η θεατρική ομάδα “Πτωχαλαζόνες” παρουσιάζει το κωμικό διήγημα του Στρατή Μυριβήλη “Οι Κάλπηδες“, σε σκηνοθεσία Κώστα Παπακωνσταντίνου. Ένα παραμύθι γεμάτο φως, από τον νεοέλληνα πεζογράφο που ο περισσότερος κόσμος γνωρίζει από τα «σκοτεινά» αντιπολεμικά του αριστουργήματα.

Τα παλιά τα χρόνια, ζούσαν πάνω στο νησί της Λέσβου δύο ξακουσμένοι κατεργάρηδες. Ο Ψευτοθόδωρος στη Χώρα και ο Καλπομανώλης στη Συκαμιά (το χωριό του Μυριβήλη). Κόμπαζαν και οι δύο πως κανείς δεν τους παραβγαίνει στην πονηριά και την μπαμπεσιά. Δεν άντεχαν όμως να ακούνε ο ένας για τα κατορθώματα του άλλου κι έτσι ξεκίνησαν να βρουν τον ανταγωνιστή τους, να τον ξεγελάσουν και να αποδείξουν μια και καλή ποιος είναι ο πρωταθλητής στην κατεργαριά. Συναντιούνται στη μέση της διαδρομής, και χωρίς να αναγνωρίσει ο ένας τον άλλον, ξεγελούν και ξεγελιούνται αμοιβαία, σε μια ευτράπελη σκηνή. Το «ματς» έχει έρθει ισόπαλο κι ο αντίπαλος αποδεικνύεται υπολογίσιμος.

Ποιος είναι όμως ο αρχικάλπης;

Είναι ζήτημα τιμής και αξιοπρέπειας και πρέπει να λυθεί.

Στην προσπάθειά τους να το λύσουν, οι δύο κάλπηδες μπλέκουν σε περιπέτειες, συναντούν πειρατές, θησαυρούς, βρυκόλακες, δαιμόνους και «περιποιητικούς» Ανατολίτες.

Αφού κακοπάθουν αρκετά, αναγκάζονται να παραδεχτούν ο ένας την αξία του άλλου στην απατεωνιά,
και να ζήσουν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα…

Εισιτήρια και πληροφορίες εδώ.

“Εμφύλιος” στο Ωδείο Αθηνών

Ο Ακύλλας Καραζήσης  Φωτ.: Pinelopi Gerasimou

Θεατρική παράσταση βασισμένη στα λογοτεχνικά έργα του Θανάση Βαλτινού “Η κάθοδος των εννιά” και “Ορθοκωστά” υπό την καθοδήγηση του Ακύλλα Καραζήση, ο οποίος αναφέρει:

«Η παρουσίαση/παράσταση έχει δύο ζητούμενα. Το πρώτο είναι καθαρά εκπαιδευτικό: Η μετατροπή του Γραπτού Λόγου σε Προφορική Ομιλία. Για τους εκτός θεατρικού χώρου ακούγεται από απλό έως αυτονόητο. Αυτό ακριβώς είναι και το πρόβλημα, ότι ένα από τα πιο κρίσιμα προβλήματα της Υποκριτικής φαντάζει στον άσχετο με τα θεατρικά σχεδόν προϋπόθεση για να επιλέξει κανείς αυτή την δουλειά. Δεν θα αναλύσουμε εδώ ζητήματα που αφορούν τον πυρήνα της θεατρικής εκπαίδευσης και τις πολλές παρεξηγήσεις γύρω απ’ αυτά. Μόνον αυτό: Στη Σκηνή το αυτονόητο πρέπει να αντιμετωπιστεί με πολύπλοκες τεχνικές για να αποδοθεί ξανά ως αυτονόητο.

Το δεύτερο ζητούμενο δεν έχει καμία σχέση με την εκπαίδευση. Έχει σχέση με την Ιστορία. Όχι με την Ιστορία των Ιστορικών. (Αυτή είναι σε όλους μας απεχθής) Αλλά με την Ιστορία που δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένα μάτσο ιστορίες. Τις ακούμε και τις αναδιηγούμαστε επ’ άπειρον. Η Ιστορία που γεννιέται μέσα απ’ την Μυθοπλασία, δηλαδή το Θέατρο.
Αυτό λοιπόν επιχειρούμε: να μπλέξουμε την ιστορία και τις ιστορίες με τις ζωές μας.

Αν δεν το μπορέσουμε εμείς με την τέχνη μας, πώς θα το μπορέσουν οι επιστήμες κι οι πολιτικές;»

Κυριακή 26 Μαΐου 2024, Ώρα 19:00 στην Αίθουσα Black Box. Είσοδος ελεύθερη – κρατήσεις θέσεων: Τ: 210 7223 464. Περισσότερα στο athensconservatoire.gr.

Ομαδική έκθεση: “This is Not My Beautiful House”

Την Παρασκευή εγκαινιάστηκε το “This is Not My Beautiful House” σε επιμέλεια Νίνας Κοταμανίδου, η δεύτερη έκθεση στο πλαίσιο της ενότητας “Ο Αθηναϊκός τρόπος /The Athenian way” Athens Intersection που συντονίζει ο Γιώργος Γεωργακόπουλος με την APART Art Research & Applications, σε συνεργασία με τα F.O.T.A. Φίλοι Τριγώνου Αθήνας και την CHEAPART.

Στην έκθεση “This Is Not My Beautiful House”, η θεματική του σπιτιού καλύπτεται από μια ανεξάντλητη, σχεδόν ασύλληπτη ποικιλία προσεγγίσεων και ζητημάτων. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στις καθημερινές πρακτικές και τα συναισθηματικά φορτία που συνεπάγεται η ζωή γύρω από το σπίτι, αφήνοντας εκτός τεχνολογικές και επιστημολογικές προσεγγίσεις. Το σπίτι σαν ένας λειτουργικός χώρος της καθημερινότητας είναι ο πιο κοινός και ο πιο ιδιωτικός χώρος. Ταυτόχρονα είναι το κεντρικό σημείο αναφοράς για την ασταμάτητη παραγωγή ποικίλων πρακτικών που συνδέονται με προσωπικά και κοινωνικά αφηγήματα, αντιληπτά είτε στην φαντασία μας είτε στην εμπειρία μας.

Ξεκινώντας από την κάθε είδους ενδεικτική υλικότητα -που μπορεί να προέρχεται από απρόβλεπτες ή τυχαίες συνθήκες- η στιβαρή εικόνα του σπιτιού μπορεί να στραφεί προς τις άυλες εμπειρίες που σωρεύονται μέσα του.

Επιμέλεια: Νίνα Κοταμανίδου Συμμετέχουν: Ηώ Αγγελή, Ελευθερία Αλεξανδρή, Γρηγορία Βρυττιά, Αντωνία Θωμοπούλου, Αθηνά Κανέλα, Φρύνη Μουζακίτου, Νίνα Κοταμανίδου, Μιχάλης Παρλαμάς, Βασίλης Φιορεντζάκης.

Info: Απόλλωνος 25, Πλάκα, Μητρόπολη, 105 51. Συντονισμός: Γιώργος Γεωργακόπουλος. APART / F.O.T.A. / CHEAPART.