Η Ireland Baldwin επισκέφθηκε το περίφημο κόκκινο τραπέζι της Jada Pinkett Smith και σε ένα ειλικρινές επεισόδιο του “Red Table Talk” που κυκλοφόρησε στις 25 Απριλίου, η ηθοποιός και μοντέλο μίλησε για την εμπειρία της με το άγχος και μια ιδιαίτερη αγχώδη διαταραχή που ονομάζεται καρδιοφοβία. Ουσιαστικά, ο όρος αυτός σημαίνει ότι “φοβάμαι τους χτύπους της καρδιάς μου”, εξηγεί η Baldwin στη συμπαρουσιάστρια Willow Smith. Κάθε φορά που η Baldwin παρατηρεί αύξηση του καρδιακού της ρυθμού, είτε από τα νεύρα είτε από την άσκηση είτε από τον ενθουσιασμό, “αρχίζω να πανικοβάλλομαι“, λέει. “Είμαι πεπεισμένη, ό,τι κι αν λένε οι άλλοι, ότι θα πάθω καρδιακή προσβολή και πρέπει να πάω σε νοσοκομείο”.

Η Baldwin λέει ότι η καρδιοφοβία της έχει οδηγήσει σε “πάνω από 20” επισκέψεις στο νοσοκομείο και ότι χρειάζεται η επιβεβαίωση της υγείας της καρδιάς της από έναν γιατρό για να νιώσει πραγματικά καθησυχασμένη ότι όλα είναι εντάξει. “Είναι τόσο παραλυτικό“, λέει η 26χρονη, εξηγώντας την απογοήτευση που προκαλεί το γεγονός ότι της λένε ότι είναι μια χαρά ή της ζητούν απλώς να “αναπνεύσει” εν μέσω μιας κρίσης πανικού που προκαλείται από καρδιοφοβία. Η Baldwin θυμάται ότι είδε έναν άγνωστο να παθαίνει καρδιακή προσβολή όταν ήταν παιδί και λέει ότι αυτό μπορεί να είναι το αρχικό έναυσμα για τη διαταραχή της. “Αυτό με αναστάτωσε“, λέει. “Νομίζω ότι αυτή η εικόνα δεν έφυγε ποτέ από το μυαλό μου“.

Τι είναι η καρδιοφοβία;

Αν και η καρδιοφοβία δεν είναι τόσο γνωστή όσο πολλές άλλες φοβίες, επηρεάζει εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους στις ΗΠΑ, σύμφωνα με μια ανάλυση του 2008. Ορίζεται ως μια αγχώδης διαταραχή που χαρακτηρίζεται από φόβους που σχετίζονται με την καρδιά σας, με συμπτώματα όπως:

-Επανειλημμένες καταγγελίες θωρακικού πόνου χωρίς φυσική παθολογία
-Αίσθημα παλμών της καρδιάς
-Φόβοι για καρδιακή προσβολή

Τα άτομα με καρδιοφοβία πιστεύουν ότι αντιμετωπίζουν κάποιο παθολογικό καρδιακό πρόβλημα “παρά τις επανειλημμένες αρνητικές ιατρικές εξετάσεις”, σύμφωνα με μια μελέτη του 1992. Για να ανακουφιστούν από το έντονο άγχος τους, τα άτομα με καρδιοφοβία “αναζητούν συνεχή καθησυχασμό” και συχνά κάνουν επανειλημμένες επισκέψεις σε ιατρικές εγκαταστάσεις, όπως ακριβώς περιγράφει η Baldwin στη συνέντευξή της. Οι φοβίες γενικά μπορούν επίσης να προκαλέσουν κρίσεις πανικού, και σε κάποιον με καρδιοφοβία, τα σωματικά συμπτώματα μιας κρίσης πανικού – όπως ταχυκαρδία, πόνος στο στήθος και αίσθημα λιποθυμίας – μπορούν εύκολα να εκληφθούν ως καρδιακή προσβολή, αυξάνοντας έτσι το φόβο και το άγχος του σε ένα είδος φαύλου κύκλου.

Όσον αφορά τη θεραπεία αυτής της φοβίας, η γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία  αποτελεί μια αποτελεσματική επιλογή, σύμφωνα με μια ανασκόπηση του 2015. Ως μια μορφή θεραπείας, η συμπεριφορική θεραπεία   επιδιώκει να διερευνήσει και να ξεμπερδέψει τις μη χρήσιμες ψυχικές συνήθειες στην προκειμένη περίπτωση, τα μοτίβα σκέψης που μπορεί να έχει αναπτύξει ο ασθενής γύρω από την καρδιοφοβία. Για παράδειγμα, κάποιος με καρδιοφοβία μπορεί να αισθανθεί αυξημένο καρδιακό ρυθμό κατά τη διάρκεια της άσκησης και να υποθέσει αμέσως ότι είναι σημάδι καρδιακής προσβολής. Αυτό ονομάζεται καταστροφολογία, και η συμπεριφορική θεραπεία  θα μπορούσε να βοηθήσει τον ασθενή να αναγνωρίσει αυτό το νοητικό μοτίβο, προσφέροντας παράλληλα λύσεις για την αντιμετώπισή του.

Η θεραπεία έκθεσης είναι επίσης μια κοινή θεραπευτική επιλογή για τις φοβίες. Αυτή η θεραπευτική τεχνική ζητά από τους ασθενείς να θέσουν τους εαυτούς τους σε καταστάσεις που πυροδοτούν τη φοβία τους, από το λιγότερο τρομακτικό προς το πιο τρομακτικό, προκειμένου να εξουδετερώσουν τους κοινούς εκλυτικούς παράγοντες. Για παράδειγμα, για κάποιον με καρδιοφοβία που φοβάται να ασκηθεί επειδή αυξάνει τους καρδιακούς του παλμούς, αυτό θα μπορούσε να ξεκινήσει με έναν σύντομο περίπατο γύρω από το τετράγωνο ή με μια ήπια πρακτική γιόγκα. Με τη βοήθεια ενός θεραπευτή, ο ασθενής θα ανέβαινε σιγά-σιγά σε πιο έντονες μορφές άσκησης, ενώ ταυτόχρονα θα μάθαινε τεχνικές που θα τον βοηθούσαν να χαλαρώσει.

Αν και κάθε εμπειρία καρδιοφοβίας είναι μοναδική, το coming out της Baldwin σχετικά με τα συμπτώματα και τους αγώνες της είναι ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός για την αποστιγματοποίηση αυτής της πιο σκοτεινής αγχώδους διαταραχής. Όσο για τους μηχανισμούς αντιμετώπισης η Ireland Baldwin δήλωσε: “Μου προσφέρει τεράστια ανακούφιση η ρύθμιση της αρτηριακής μου πίεσης“, λέει στους οικοδεσπότες του “RTT”. Κουβαλάει μαζί της μια μανσέτα αρτηριακής πίεσης, ώστε να μπορεί να ελέγχει γρήγορα την αρτηριακή της πίεση και να ανακουφίζεται από το άγχος της χωρίς να χρειάζεται να πάει στο ιατρείο.” Κοστίζει μόλις 20 δολάρια στο Amazon και με έχει βοηθήσει πάρα πολύ”, λέει η Baldwin.