Για όσους είναι τυχεροί και έχουν κοντά τους αγαπημένα πρόσωπα, η αγκαλιά μπορεί να έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία. Δυστυχώς, οι άνθρωποι που στερήθηκαν το σωματικό άγγιγμα κατά τη διάρκεια της κοινωνικής απομόνωσης και του εγκλεισμού κατά την πανδημία COVID-19 έχουν νιώσει τις βλαβερές συνέπειες για την υγεία που μπορεί να επιφέρει η έλλειψη σωματικής επαφής. Οι τηλεδιασκέψεις είναι χρήσιμη λύση ανάγκης για να αισθάνεστε κοντά σε άλλους όταν δεν είναι δυνατή η πρόσωπο με πρόσωπο αλληλεπίδραση, αλλά τίποτα δεν συγκρίνεται με το να βρίσκεστε με αγαπημένα πρόσωπα αυτοπροσώπως.

‘Το καλό πράγμα με τις αγκαλιές; Όταν δίνεις μια, πάντα παίρνεις και μια πίσω’.

Οι  μοναχικοί άνθρωποι μπορεί να φτάσουν στο σημείο να πληρώσουν για μια αγκαλιά από έναν επαγγελματία hugger για να καλύψουν αυτή την ανάγκη τους για τρυφερότητα. Κι αν αυτό μοιάζει εξεζητημένο για τα ελληνικά δεδομένα, στο εξωτερικό υπάρχουν άνθρωποι που ασκούν το συγκεκριμένο επάγγελμα: αγκαλιάζουν τους άλλους για λεφτά.

Κάθε ζευγάρι που έχει σχέση από απόσταση θα σας πει ότι ο φυσικός αποχωρισμός ενός αγαπημένου προσώπου μπορεί να είναι συναισθηματικά και σωματικά επώδυνος. Οι ερευνητές κατανοούν αυτή την ανάγκη και καθώς η τεχνολογία εξελίσσεται, το ίδιο συμβαίνει και με τη δυνατότητα να πάρετε μια αγκαλιά από κάποιον που δεν είναι δικός σας άνθρωπος αλλά απλά σας παρέχει τα οφέλη αυτής της τρυφερής χειρονομίας.

Tο να τρως κάτι που μόλις βγήκε από τον φούρνο είναι σαν μια αγκαλιά που μπορείς να την γευτείς’.

Η ανθρώπινη σύνδεση, και πιο συγκεκριμένα η ανθρώπινη αφή, είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη υγιών μωρών και ενηλίκων. Ενώ κάθε άτομο μπορεί να έχει διαφορετική ανάγκη του πόσο στοργική αφή θέλει να λάβει ή να δώσει, ο καθένας χρειάζεται ανθρώπινη επαφή σε κάποιο βαθμό. Οι άνθρωποι ποθούν αγκαλιές τόσο πολύ που έχουμε δει ένα κύμα ανθρώπων που κρατούν πινακίδες “ελεύθερες αγκαλιές” (Free Hugs) στο δρόμο την τελευταία δεκαετία.

‘Όσο πιο παγωμένη είναι η νύχτα, τόσο πιο ζεστές είναι οι αγκαλιές’.

Η αγκαλιά περιγράφεται ως μια σύντομη σωματική επαφή όπου δύο άνθρωποι τυλίγουν τα χέρια τους ο ένας γύρω από τον άλλον για περίπου ένα έως πέντε δευτερόλεπτα. Σε αντίθεση με το αγκάλιασμα, ( cuddling και spooning ) το οποίο συνήθως προορίζεται για τους οικείους μας ή τους συντρόφους και μπορεί να διαρκέσει πολύ ώρα, η αγκαλιά χρειάζεται πολύ λίγο χρόνο για να πραγματοποιηθεί, αλλά μπορεί να έχει τεράστια σωματικά οφέλη. Αμέσως μετά από μια αγκαλιά, συχνά νιώθουμε μια έξαρση θετικών συναισθημάτων και ίσως λίγο πιο χαλαροί. Σωματικά δε, πολλά πράγματα συμβαίνουν στο σώμα μας μετά από μια αγκαλιά.

Η αγκαλιά έχει εντυπωσιακά οφέλη για την υγεία.

Ακολουθούν τέσσερις λόγοι για τους οποίους η αγκαλιά κάνει τόσο μεγάλο καλό στη φυσική μας υγεία:

Η αγκαλιά μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή. Η φλεγμονή στο σώμα μας είναι μια φυσιολογική αντίδραση στην ασθένεια. H φλεγμονή είναι ενδεικτική της προσπάθειας του σώματός μας να καταπολεμήσει τη μόλυνση. Έτσι, οι χαμηλές τιμές φλεγμονής μέσω της σωματικής αγάπης υποδηλώνουν ένα πιο υγιές σώμα. Σε μια μελέτη, η φλεγμονή μετρήθηκε με δείγματα σάλιου από 20 ενήλικες, από τους οποίους ζητήθηκε επίσης να καταγράψουν τον αριθμό των αγκαλιών που έλαβαν κατά τη διάρκεια 14 ημερών. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι αγκαλιές σχετίζονται αντιστρόφως ανάλογα με τη φλεγμονή. Με απλά λόγια, περισσότερες αγκαλιές ισοδυναμούν με λιγότερες φλεγμονές.

Η αγκαλιά μειώνει την αρτηριακή πίεση. Σε μια μελέτη 59 προεμμηνοπαυσιακών γυναικών (ηλικίας από 20 έως 29 ετών), ο αριθμός των αγκαλιών που λάμβαναν από το σύζυγο προέβλεπε χαμηλότερες τιμές αρτηριακής πίεσης. Η αρτηριακή πίεση είναι ένας τρόπος αξιολόγησης της καρδιαγγειακής υγείας, επομένως οι αγκαλιές κάνουν καλό στην καρδιά μας.

‘Η αγκαλιά είναι σαν ένα μπούμερανγκ. Σου έρχεται αμέσως πίσω’.

Η αγκαλιά βοηθά στη μείωση της σοβαρότητας του κοινού κρυολογήματος. Σε μια μελέτη 404 ενηλίκων, διαπιστώθηκε ότι ο αριθμός των αγκαλιών κατά τη διάρκεια 14 ημερών μείωσε τις επιπτώσεις της λοίμωξης από το κοινό κρυολόγημα- οι αγκαλιές λειτούργησαν ως ρυθμιστικός παράγοντα στρες, όπου η σοβαρότητα της λοίμωξης μειώνεται όταν οι αγκαλιές είναι συχνές.

Η αγκαλιά προάγει την παραγωγή οξυτοκίνης. Η οξυτοκίνη, ή αλλιώς η ορμόνη της “αγάπης”, απελευθερώνεται από την υπόφυση. Πρόκειται για μια σημαντική ορμόνη επειδή μπορεί να λειτουργήσει ως ρυθμιστής του στρες, αλλά μας κάνει επίσης να αισθανόμαστε δεμένοι και συνδεδεμένοι με τους άλλους. Σε μια μελέτη 34 παντρεμένων ζευγαριών, οι αυξημένες αγκαλιές μεταξύ των συζύγων κατά τη διάρκεια μιας μελέτης τεσσάρων εβδομάδων σχετίζονταν με αυξημένες τιμές της οξυτοκίνης.

‘Αγκαλιά: Η πιο ειλικρινής έννοια του να δίνεις’.

Οι ερευνητές ενδιαφέρονται εδώ και καιρό για τα οφέλη της αγκαλιάς. Επειδή οι αγκαλιές μπορούν εύκολα  να παρακολουθηθούν, αρκετές πειραματικές ερευνητικές μελέτες έχουν διερευνήσει τα οφέλη των αγκαλιών. Μόνο μέσω πειραματικής εργασίας μπορούμε να πιστέψουμε στην αιτιώδη σχέση μεταξύ της συμπεριφοράς του διαπροσωπικού αγγίγματος και των φυσιολογικών αποτελεσμάτων. Καθώς μαθαίνουμε περισσότερα για τα πλεονεκτήματα της αγκαλιάς, ίσως μπορέσουμε να καταλάβουμε πώς οι αγκαλιές θα μπορούσαν να λειτουργήσουν στον πραγματικό κόσμο.

‘Αυτό κάνουν όσοι σε αγαπάνε. Τυλίγουν τα χέρια τους γύρω σου και σε παίρνουν μια αγκαλιά. Σε αγαπάνε ακόμα κι όταν δεν είσαι και τόσο αξιαγάπητος’.

Αν είστε μόν@, μπορεί να ανησυχείτε ότι δεν έχετε κανέναν να αγκαλιάσετε. Ωστόσο, οι αγκαλιές μοιράζονται σε μια σειρά από τύπους σχέσεων. Για παράδειγμα, μπορεί να αγκαλιάσετε κάποιον ως χαιρετισμό, κάτι που μπορεί να είναι συνηθισμένο ανάλογα με τον πολιτισμό σας. Μπορεί να αγκαλιάσετε έναν στενό συνάδελφο για να τον συγχαρείτε για την προαγωγή του στη δουλειά. Μπορεί να αγκαλιάσετε έναν συγγενή σας στο αεροδρόμιο πριν πείτε “Καλό ταξίδι”. Ή μπορεί απλά να αγκαλιάσετε κάποιον επειδή θέλετε να νιώσετε κοντά του.Αν επιθυμείτε το σωματικό άγγιγμα, μπορείτε να σκεφτείτε να ζητήσετε από τους φίλους σας να σας αγκαλιάσουν αντί να σας φιλήσουν στο μάγουλο όταν βρισκόσαστε. Αυτό που αρχικά μπορεί να σας φανεί αμήχανο, σύντομα θα γίνει συνήθεια και όλοι θα επωφεληθούν από τα οφέλη μιας σύντομης αγκαλιάς.