Στη μυθολογία, ένα βαμπίρ είναι ένα πλάσμα που επιβιώνει πίνοντας το αίμα άλλων ζωντανών όντων. Είναι σαν νεκροζώντανος, επομένως υπάρχει για πάντα, αλλά δεν μπορεί να επιβιώσει για πολύ στο φως του ήλιου.

Τα ζόμπι και τα τέρατα μπορεί να μην είναι αληθινά, αλλά τα συναισθηματικά βαμπίρ είναι σίγουρα – και μπορούν να καταστρέψουν την αυτοπεποίθηση και την παραγωγικότητά σας. 

Μπορεί να μην πίνουν αίμα, αλλά παρόμοια με τους μυθολογικούς ομολόγους τους, οι συναισθηματικοί βρικόλακες εξαντλούν την ευημερία, τη ζωτικότητα και την εμπιστοσύνη των γύρω τους.

Τα συναισθηματικά ή ενεργειακά βαμπίρ είναι άτομα που – μερικές φορές σκόπιμα – στραγγίζουν τη συναισθηματική σας ενέργεια.

Τρέφονται με την προθυμία σας να τους ακούσετε και να τους νοιάζεστε, αφήνοντάς σας εξαντλημένους. Απομυζούν την ενέργεια και το πάθος σας. Μπορεί να μην είναι αθάνατοι, αλλά η κριτική και η ψυχολογική τους ζημιά μπορούν να κρατήσουν για πάντα. 

Είναι αυτό το άτομο που όποτε το συναντάτε αισθάνεστε κουρασμένοι και ίσως και απογοητευμένοι. Σαν να χάνει η ζωή εκείνη τη στιγμή το νόημά της, όλα φαίνονται πιο σκοτεινά και μάταια. Είναι ο συνάδελφος ή γνωστός που πλήττει την αυτοεκτίμησή σας και το αίσθημα του άγχους μπορεί να σας κατακλύσει όταν αλληλεπιδράτε μαζί του. 

Τα ενεργειακά βαμπίρ μπορούν να είναι οπουδήποτε και οποιοσδήποτε. Μπορεί να είναι ο/η σύζυγός σας ή ο καλύτερος φίλος σας. Μπορεί να είναι ο/η σύντροφός σας ή ο γείτονάς σας.

Μπορεί να γνωρίζουν ή να μην έχουν επίγνωση της συμπεριφοράς τους – αλλά αυτό δεν καθιστά τη συμπεριφορά τους λιγότερο τοξική.

Η επιθυμία τους να αποσπάσουν την προσοχή από τις δικές τους ανασφάλειες, τους κάνει να χειραγωγούν και να κακοποιούν συναισθηματικά τους άλλους.

Το να μάθετε πώς να αναγνωρίζετε αυτήν την τοξική συμπεριφορά μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε την ενέργειά σας και να προστατεύσετε τον εαυτό σας από μια μεγάλη συναισθηματική – και σωματική – κρίση

Επικρίνουν ή εκφοβίζουν

Στον πυρήνα τους, τα ενεργειακά βαμπίρ είναι συχνά ανασφαλή. Συχνά χρησιμοποιούν την έντονη κριτική και το σκωπτικό τόνο για να κρατήσουν το “θήραμά” τους ανασφαλές.

Σε αυτή την κατάσταση, αισθάνεστε ότι τους οφείλετε την προσοχή σας και πρέπει να προσπαθείτε διαρκώς για να σταματήσετε τις αδικαιολόγητες επιθέσεις.

Εάν μιλάτε με κάποιον που σας κάνει να νιώθετε ότι υπάρχει μόνο μία σωστή απάντηση, πιθανότατα μιλάτε σε ένα τέτοιο βαμπίρ. Αυτοί οι τύποι ανθρώπων μπορούν να σας αφήσουν να νιώθετε ότι πρέπει να λάβετε την έγκρισή τους για ό,τι κάνετε.

«Δεν θα το έστελνα έτσι, αλλά οκ, μάλλον ξέρεις κάτι που δεν ξέρω», αναφέρουν με σκωπτικό ύφος αφήνοντας να εννοηθεί ότι η δουλειά σας δεν είναι αρκετά καλή. 

Ένα βήμα μακριά από την συνεχή κριτική είναι ο εκφοβισμός. Πρόκειται για ένα ισχυρό εργαλείο στο οποίο στρέφονται ορισμένοι ενεργειακοί βρικόλακες όταν χρειάζεται να τραφούν συναισθηματικά από εσάς. 

Ο φόβος είναι μια πολύ έντονη συναισθηματική αντίδραση και πάντα χρησιμοποιείται για να χειραγωγήσεις τον άλλον. 

Δεν αναλαμβάνουν ευθύνη

Τα ενεργειακά βαμπίρ είναι συχνά άνθρωποι χαρισματικοί. Μπορεί να ξεφύγουν πιθανά προβλήματα που θα προκύψουν εξαιτίας αυτής της γοητείας.

Ελέγχοντας την αφήγηση για να παραμείνουν σταθερά στο κέντρο (και κατά προτίμηση στη θέση του θύματος) διασφαλίζουν ότι δεν φταίνε ποτέ.  Αυτοί οι άνθρωποι είναι ειδικοί στο να αποφεύγουν την ευθύνη για τις πράξεις και τη ζωή τους.

Με πονηριά και παθητική επιθετικότητα μεταφέρουν αυτά τα προβλήματα σε κάποιον άλλον χωρίς ποτέ να παραδέχονται την ενοχή τους σε οποιοδήποτε ζήτημα. Έτσι ο συνομιλητής τους μένει να νιώθει και συχνά να αναλαμβάνει συναισθηματικά τις πιθανές ενοχές και συχνά και την ευθύνη. 

«Δεν καταλαβαίνω τι έκανα.  Συνέχιζε να θυμώνει μαζί μου και ακόμα δεν ξέρω γιατί», θα τους ακούσεις συχνά να λένε. 

Drama Queen- Επιδιώκουν μόνιμα την προσοχή

Πάντα εμπλέκονται σε κάποιο είδος δράματος. Βρίσκονται πάντα στη μέση μιας καταστροφής ή ενός τσακωμού.

Ακόμα και αν δεν υπάρχει κάποιο τρομερό ζήτημα, με τη συναισθηματικά εκρηκτική, δραματική συμπεριφορά τους θα δημιουργήσουν γιγαντώνοντας κάτι μικρό. 

«Για όλα φταίω εγώ! Όλοι στρέφονται εναντίον μου, μάλλον γιατί με ζηλεύουν. Δεν μου αξίζει» είναι μια φράση που μπορεί να ακουστεί, δυναμιτίζοντας ακόμα και την πιο ήρεμη συζήτηση.

Μεταφέρουν έτσι ένταση και συναισθηματική φόρτιση στο συνομιλητή που συχνά δεν ξέρει πώς να αντιμετωπίσει την κατάσταση. 

Μειώνουν τα προβλήματά σας και τονίζουν τα δικά τους

Τα ενεργειακά βαμπίρ τρέφονται με τη συναισθηματική σας ενέργεια. Και αν είστε λυπημένοι ή αναστατωμένοι, τα ενεργειακά σας αποθέματα είναι πιο έυκολο να “κλαπούν”.

Για να αποστραγγίσουν όσο το δυνατόν περισσότερη ενέργεια από εσάς, θα μετατοπίσουν την προσοχή της συζήτησης από τα προβλήματά σας στους εαυτούς τους.

Ο ναρκισσισμός τους δεν τους επιτρέπει να αφήσουν κάποιον άλλον να βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής, έτσι με την πρώτη ευκαιρία, θα προσπαθήσουν να γυρίσουν την κουβέντα σε εκείνους. 

Γι’ αυτό ακριβώς πολύ συχνά παίρνουν το ρόλο του μάρτυρα. Παρουσιάζοντσι συνέχεια σαν να υποφέρουν, σαν να γίνεονται χαλί για όλους, να δουλεύουν πολλές ώρες γιατί έχουν ανάγκη την αποδοχή του άλλου και την αναγνώριση των θυσιών τους.

Μέσω της προσοχής και της συναισθηματικής υποστήριξης βρίσκονται πάλι στο επίκεντρο, κερδίζουν την εύνοιά σας και τονώνουν την αυτοεκτίμησή τους. 

Χρησιμοποιούν την ενσυναίσθησή σου εναντίον σου

Οι άνθρωποι που είναι ευαίσθητοι και συμπονετικοί είναι πρωταρχικοί στόχοι για ενεργειακά βαμπίρ.

Είστε πάντα εκεί για να τους ακούτε, προσφέρετε πάντα την καρδιά και την προσοχή σας για τα προβλήματά τους. Το ξέρουν αυτό, και έτσι θα είστε ο πρώτος που θα τρέξουν για αποδοχή με αποτέλεσμα συχνά να αποστραγγίζουν τη ζωτικότητά σας. 

Guilt trip

Τα συναισθηματικά βαμπίρ είναι δεξιοτέχνες στο  guilt tripping τη σκόπιμη δηλαδή χειραγώγηση των συναισθημάτων ενός άλλου ατόμου για να προκαλέσουν συναισθήματα ενοχής. 

Και επειδή η ενοχή μπορεί να είναι ένα ισχυρό κίνητρο της ανθρώπινης συμπεριφοράς, τη χρησιμοποιούν ως εργαλείο για να επιτύχουν τους σκοπούς τους. «Αν πραγματικά νοιάζεσαι για μένα θα με βοηθήσεις» θα τους ακούσεις να λένε.

Ακόμη και όταν δεν έχετε κάνει τίποτα κακό, το άλλο άτομο μπορεί να υπονοήσει ότι η κατάσταση έχει φτάσει σε αυτό το σημείο από δικό σας λάθος ή μια δική σας παράλειψη.

Μόλις σας κάνουν να αισθάνεστε ένοχοι ή σαν να πρέπει να ζητήσετε συγγνώμη, συχνά χρησιμοποιούν αυτό το άνοιγμα ως διέξοδο για να αποτάξουν από πάνω τους οποιαδήποτε ευθύνη.

Αναγνωρίζοντας αυτές τις συμπεριφορές και προσπαθώντας να βάλετε ένα τέλος σε αυτές, προστατεύετε τον εαυτό σας, την υγεία σας και τη γενική σας ευημερία.

Κανείς δεν αξίζει να κακομεταχειρίζεται ή να χρησιμοποιείται με αυτόν τον τρόπο.  Μερικοί άνθρωποι αρνούνται να δεχτούν την ευθύνη για τη δική τους συναισθηματική ανωριμότητα – και αυτό δεν είναι δικό σας πρόβλημα.