Αν οι πτήσεις με αεροπλάνο σας φέρνουν ανησυχία τότε έχετε κλικάρει σωστά. Τα ταξίδια από μόνα τους μπορεί να δημιουργήσουν αρκετό άγχος. Μεταφορικά, ξενοδοχεία, οργάνωση, χρηματικό όριο που δεν πρέπει να ξεπεραστεί. Για πολλούς όμως, όταν το ταξίδι εμπεριέχει αεροπορική μεταφορά, εκεί η κατάσταση ζορίζει.

Η πτήση και το ταξίδι στον αέρα μπορεί να δημιουργήσει αναστάτωση σε πολύ κόσμο που δυσκολεύεται να αποκτήσει εμπιστοσύνη στην ασφάλεια του μέσου.

Ακολουθούν κάποιο τρόποι και συμβουλές για να ηρεμήσετε τα νεύρα σας, αν θέλετε να ταξιδέψετε αλλά φοβάστε πιθανές αναταράξεις.

• Ας βάλουμε τα πράγματα σε μία σειρά, καθώς η γνώση είναι το παν. 

Οι αναταράξεις των αεροπλάνων, οι οποίες συνήθως προκαλούνται από μεγάλες αλλαγές στη ροή του αέρα στην ανώτερη ατμόσφαιρα της Γης, είναι μία ενόχληση που πολλοί βρίσκουν ανυπόφορη.
Συνήθως όμως, δεν αποτελούν αιτία ανησυχίας. Είναι πολύ πιο συνηθισμένο να αντιμετωπίζουμε χαμηλές έως μέτριες αναταράξεις παρά πολύ σοβαρές από αυτές που κάνουν τους δίσκους και τα ποτά των αεροσυνοδών να πετιώνται στον αέρα.

«Ενώ οι πιλότοι μπορούν να μειώσουν τις περισσότερες αναταράξεις, είναι πολλές φορές αναπόφευκτο ή απροσδόκητο για ορισμένες πτήσεις, αλλά τα αεροπλάνα έχουν σχεδιαστεί για να αντέχουν με ασφάλεια τέτοιες αναταραχές», ανέφερε σε ανακοίνωσή η Ένωση Πιλότων Air Line.

Μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να γνωρίζετε ότι, σύμφωνα με μια μελέτη του 2020, δεν ήταν ποτέ πιο ασφαλές να ταξιδεύετε σε εμπορική αεροπορική εταιρεία.  Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αεροπορία (FAA) υπάρχει 1 στις 11 εκατομμύρια πιθανότητες να εμπλακεί κάποιος σε αεροπορικό ατύχημα.

Επιπλέον, οι τραυματισμοί των επιβατών από αναταράξεις είναι σπάνιοι.
Στα 13 χρόνια από το 2009 έως το 2022, για παράδειγμα, συνολικά 34 επιβάτες τραυματίστηκαν σοβαρά λόγω αναταράξεων, σύμφωνα με στοιχεία της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Αεροπορίας. Και ο τελευταίος θάνατος που σχετίζεται με αναταράξεις σε μια μεγάλη αεροπορική εταιρεία συνέβη πριν από περισσότερα από 25 χρόνια, ανέφερε το National Transportation Safety Board σε μια έκθεση του 2021.

Το ταξίδι με αεροπλάνο είναι πολύ πιο ασφαλές από το ταξίδι με αυτοκίνητο: Οι πιθανότητες θανάτου κατά τη διάρκεια μιας εμπορικής πτήσης στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι πολύ μικρές για να υπολογιστούν, σύμφωνα με το Εθνικό Συμβούλιο Ασφάλειας. Εν τω μεταξύ, οι πιθανότητες να πεθάνεις σε τροχαίο ατύχημα είναι 1 στις 93.

• Παραλείψτε το αλκοόλ

Μπορεί να είναι δελεαστικό να πιείτε ένα αλκοολούχο ποτό με την ελπίδα να ηρεμήσετε τα νεύρα σας, αλλά «να θυμάστε ότι αυτό που τρώτε και πίνετε επηρεάζει το άγχος σας και το πώς αισθάνεστε», δήλωσε η Dr Uma Naidoo, διευθύντρια Διατροφικής και Μεταβολικής Ψυχιατρικής στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης.

Το πολύ αλκοόλ αφυδατώνει και μπορεί επίσης να προκαλέσει αισθήματα ναυτίας. Αυτός είναι ένας κακός συνδυασμός με τις αναταράξεις, που μπορεί επίσης να διαταράξουν τον οργανισμό σας.

«Η συχνή ενυδάτωση, πίνοντας νερό και ίσως παραλείποντας τον καφέ ή το κρασί στο αεροπλάνο, μπορεί να βοηθήσει στη δημιουργία μιας αίσθησης ηρεμίας», είπε η Dr Naidoo. Υπάρχουν και φυτικά σκευάσματα, όπως το αφέψημα βαλεριάνας που πάντα βοηθούν σε μία χαλάρωση πριν και κατά τη διάρκεια της πτήσης.

• Δοκιμάστε τεχνικές χαλάρωσης για το άγχος με την αναπνοή

Εάν οι αναταράξεις (ή απλά η σκέψη τους) κάνει την καρδιά σας να χτυπάει γρήγορα, κάποιες τεχνικές για τον έλεγχο της αναπνοής σας μπορεί να είναι ένας απλός και ικανός τρόπος για να ηρεμήσετε το σώμα σας, είπε η Dr Naidoo. Ένα παράδειγμα είναι η αναπνοή 4-4-8: Πάρτε μια αναπνοή 4 δευτερολέπτων, κρατήστε την αναπνοή σας για 4 δευτερόλεπτα και μετά εκπνεύστε για 8 και επαναλάβετε.

Εναλλακτικά, μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε την διαφραγματική αναπνοή ή την ελεγχόμενη αναπνοή. «Με τη συνεχή εξάσκηση, μπορούν να γίνουν ένας φυσιολογικός τρόπος απόκρισης στο στρες και το άγχος», είπε η Dr Naidoo.

• Δοκιμάστε να αποσπάσετε την προσοχή σας

Η συνεχής σκέψη των πιθανών αναταράξεων μόνο χειρότερη μπορεί να κάνει την κατάσταση. Προσπαθείστε να κάνετε πράγματα που σας αποσπούν την προσοχή και τη σκέψη. Ακούστε την αγαπημένη σας μουσική, διαβάστε κάποιο βιβλίο, παίξτε κάποιο παιχνίδι στο κινητό ή τάμπλετ (πάντα σε flight mode). Υπάρχει και αυτό που στην συμπεριφοριστική θεραπεία ονομάζεται «οπτικοποίηση».

Σκεφτείτε μία όμορφη στιγμή σας, ένα υπέροχο μέρος στο οποίο έχετε βρεθεί, στιγμές από διακοπές που έχετε κάνει. Αυτό όχι μόνο θα σας βοηθήσει να αποκτήσετε μια πιο ισορροπημένη και διαφοροποιημένη οπτική για τα πράγματα, θα μειώσει το άγχος σας και κατ’ επέκταση θα χαλαρώσει το σώμα σας.

• Σκεφτείτε τη θεραπεία

Μερικοί ταξιδιώτες μπορεί να θεωρήσουν χρήσιμο να δοκιμάσουν τη θεραπεία έκθεσης, η οποία περιλαμβάνει σταδιακή αντιμετώπιση συγκεκριμένων φόβων και ανησυχιών μέχρι να αισθανθούν λιγότερο τρομακτικοί. Η Brenda K. Wiederhold, ψυχολόγος στο Σαν Ντιέγκο, βλέπει τακτικά ασθενείς που έχουν έντονο φόβο να πετάξουν. Για περισσότερες από δύο δεκαετίες, έχει χρησιμοποιήσει τόσο σενάρια πραγματικής ζωής όσο και εικονική πραγματικότητα για να βοηθήσει τους ασθενείς να εκτεθούν σε διάφορα σενάρια όπως αναταράξεις αεροπλάνων. Η αναταραχή μοιάζει με κυματιστά κύματα, λέει στους πελάτες της. «Δεν πρέπει να νομίζεις, ‘Θεέ μου, αυτό το σκάφος θα συντριβεί!’ Αντίθετα, σκέφτεσαι: Α έχουμε λίγα κύματα σήμερα». Αναιρέστε την προηγούμενη αρνητική σκέψη λοιπόν με μία άλλη, η οποία θα είναι ρεαλιστική και θα έχει θετικό πρόσημο

• Δέστε τη ζώνη ασφαλείας

Οι ισχυρές αναταράξεις μπορεί μερικές φορές να εμφανιστούν χωρίς προειδοποίηση. Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αεροπορίας συμβουλεύει τους επιβάτες να φορούν τη ζώνη ασφαλείας τους ανά πάσα στιγμή, όχι μόνο όταν είναι αναμμένο το φως της ζώνης ασφαλείας, και να ασφαλίζουν τα παιδιά κάτω των 2 ετών σε ένα εγκεκριμένο από την F.A.A. κάθισμα αυτοκινήτου ή συσκευή συγκράτησης για να μειώσουν την πιθανότητα τραυματισμών κατά τη διάρκεια απροσδόκητων ταραχή.

«Ο μεγαλύτερος κίνδυνος έρχεται αν δε φοράτε τη ζώνη», είπε η Kristie Koerbel, η οποία εργάζεται ως αεροσυνοδός για 21 χρόνια. «Αν κάθεστε με τη ζώνη σας δεμένη, δεν υπάρχει λόγος να φοβάστε τις αναταράξεις».

• Σχεδιάστε εκ των προτέρων

Εκεί που κάθεσαι μπορεί να κάνει τη διαφορά. Οι επιβάτες στα καθίσματα του παραθύρου είναι λιγότερο πιθανό να χτυπηθούν από αντικείμενα που πετούν, βαλίτσες που πέφτουν, είπε η Sara Nelson, πρόεδρος του μεγαλύτερου συνδικάτου αεροσυνοδών. Επιπλέον, στα καθίσματα κοντά στο μπροστινό μέρος και δίπλα στο φτερό δεν νιώθεις με τον ίδιο τρόπο τις αναταράξεις σε σύγκριση με το πίσω μέρος του αεροσκάφους. Σε έντονες αναταράξεις, ωστόσο, το μέρος που κάθεστε δεν θα κάνει τη διαφορά, είπε η κα Nelson.

Σκεφτείτε τι σας ηρεμεί γενικά και προσπαθήστε να κάνετε κάποιες από αυτές τις δραστηριότητες στην πτήση. Τέλος, προσέξτε τον καιρό. Οι καταιγίδες συνήθως αναπτύσσονται τους θερμότερους μήνες της άνοιξης, του καλοκαιριού και του φθινοπώρου, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, και μπορούν να δημιουργήσουν αναταράξεις.

Εάν έχετε την ευελιξία να αναβάλετε την πτήση σας, μπορείτε να προσπαθήσετε για μια μέρα με καθαρότερους ουρανούς με την ελπίδα για μια πιο ομαλή διαδρομή.

Και πάντα να θυμάστε, «το αεροπλάνο δεν πρόκειται να απογειωθεί αν δεν είναι ασφαλές».