Ας ξεκινήσουμε με κάτι πολύ βασικό, που όμως δεν είναι αυτονόητο. Οι συνεντεύξεις για εύρεση εργασίας είναι μία αμφίδρομη διαδικασία. Παίρνεις συνέντευξη από τον πιθανό εργοδότη σου, όσο και εκείνος από εσένα. Ειδικά αν το κλίμα της προηγούμενης εργασίας σου ήταν τοξικό, τότε μάλλον η πρόθεσή σου θα είναι να κάνεις μια πιο ενδελεχή έρευνα για την επόμενη εργασιακή σου στέγη και να μην υπογράψεις αμέσως μόλις σε δεχθούν. Ανεξαρτήτως του είδους της δουλειάς για την οποία έχεις κάνει αίτηση, υπάρχουν δέκα σημάδια τα οποία σίγουρα δεν πρέπει να αγνοήσεις:

Δεν σου δίνουν σαφείς απαντήσεις

Καθώς κάνεις ερωτήσεις κατά τη διάρκεια της διαδικασίας της συνέντευξης, πόσο σαφείς ή ακριβείς είναι οι απαντήσεις που σου δίνονται; Είναι οι απαντήσεις που λαμβάνεις αόριστες και ο υπεύθυνος της συνέντευξης αποφεύγει να δώσει απτά παραδείγματα – τα ίδια που θα περίμενε και από εσένα; Είτε η ερώτηση είναι μισθολογική, είτε αφορά τον ρόλο σας στη δουλειά θα πρέπει να κάνεις επακόλουθες διερευνητικές ερωτήσεις μέχρι να νιώσεις ότι δόθηκαν οι απαιτούμενες διευκρινίσεις. Όσο περισσότερα τα μισόλογα, τόσο δύσκολη θα γίνει η εργασιακή σου ζωή.

Σου κάνουν ανάρμοστες ερωτήσεις

«Και για πες μου τι ζώδιο είσαι;». Αυτή η ερώτηση πράγματι έγινε πρόσφατα σε έναν συνεντευξιαζόμενο και το διάβασα στη σελίδα του Facebook “Thank You Next” (για εργοδότες). Μέχρι στιγμής είχαμε συνηθίσει να ρωτάνε μόνο για οικογενειακή κατάσταση και θρησκεία, τον σεξουαλικό προσανατολισμό μάλλον τον μαντεύουν. Δεν υπάρχει πιο έντονη απόχρωση του κόκκινου από τη συγκεκριμένη σημαία. Εάν σου κάνουν μια ερώτηση ή ένα σχόλιο με ηλικιακό, σεξιστικό, ρατσιστικό ή εξίσου προσβλητικό περιερχόμενο, είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα δέχεσαι αντίστοιχα σχόλια και κατά τη διάρκεια της εργασίας σου. Σε τέτοιες περιπτώσεις, όταν οι ερωτήσεις είναι τόσο απροκάλυπτες, το λιγότερο που μπορεί κάποιος να κάνει είναι να πει «θα σας ειδοποιήσω» και να φύγει.

Η περιγραφή της εργασίας είναι ασαφής

Εάν ο υποψήφιος εργοδότης σου περιγράφει τις αρμοδιότητές σου και το γενικό πλαίσιο που δίνει μπορεί να αφορά και άλλες δύο θέσεις, υπερβολικό φόρτο εργασίας ή μία συνεχώς μεταβαλλόμενη συνθήκη, τότε να είσαι σίγουρος ότι θα είσαι το “παιδί για όλες τις δουλειές”. Αυτός που τα κάνει όλα και συμφέρει, την τσέπη του εργοδότη. Επίσης, όταν συμβαίνει αυτό, το πιο πιθανό είναι να μην δεις αύξηση ποτέ. Ούτε και αποζημίωση. Θα κάνουν τα πάντα για να παραιτηθείς μόνος σου, ώστε να καταβάλλουν το ελάχιστο δυνατό.

Υπερβολικός αριθμός συνεντεύξεων 

Σε έναν ιδανικό κόσμο, θα σας καλούσαν να σας δουν 2-3 φορές μέχρι να αποφασίσουν αν θα προσληφθείς ή όχι. Αυτό όμως δεν συμβαίνει πάντα. Μπορεί να σε καλούν ξανά και ξανά για συνεντεύξεις, με αποτέλεσμα η διαδικασία παρατείνεται για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αν συμβαίνει αυτό μπορεί να είναι σημάδι ότι η ομάδα ή ο οργανισμός είτε είναι υπερβολικά αναποφάσιστος είτε έχει προβλήματα με την ολοκλήρωση των πραγμάτων.

Υποχρεωτικές υπερωρίες

«Εντάξει κάποιες φορές λόγω φόρτου δουλειάς, όλοι μας καθόμαστε λίγο παραπάνω και βάζουμε πλάτη». Αυτό το «κάποιες φορές» συνήθως είναι 2-3 φορές την εβδομάδα και το «βάζουμε πλάτη» σημαίνει ότι πρέπει να το κάνεις αν θες να κρατήσεις τη δουλειά και αν δεν θες να σε χαρακτηρίσουν «τεμπέλη». Όχι μόνο δεν θα κερδίσεις επιπλέον χρήματα, αλλά σύντομα θα βρεθείς σε μία παγιωμένη κατάσταση, η οποία θα σου στερεί επιπλέον ώρες από τον ήδη περιορισμένο χρόνο σου. Όχι απλά δεν πρέπει να συναινέσεις σε μία τέτοια πρόταση, αλλά γυρίσεις αμέσως τη δική σου πλάτη.

Σου θάβει τους υπόλοιπους εργαζομένους και το περιβάλλον

Ακόμα κι αν δεν το κάνει με ευθύ τρόπο, αλλά κάνει “χιουμοριστικά σχόλια” σε σχέση με την απόδοση ή τον χαρακτήρα κάποιου, τότε να ξέρεις ότι θα είσαι ο επόμενος. Συνήθως σε τέτοια περιβάλλοντα ακούς και τη φράση «μια οικογένεια είμαστε» που λειτουργεί ως δικαιολογία για τα περισσότερα προβλήματα και σηματοδοτεί την έλλειψη ορίων. Αν ρωτήσεις τον υπεύθυνο για τις συνεντεύξεις τι του αρέσει περισσότερο στο εργασιακό περιβάλλον και αργήσει να απαντήσει, τότε θα έχετε λάβει το μήνυμα που χρειάζεσαι.

Χρήματα, επιδόματα, ένσημα

Αν οι απολαβές είναι χαμηλές, τα ένσημα μισά και σου ανακοινώνει ότι θα είσαι υποχρεωμένος να του επιστρέφεις τα δώρα, τότε πρέπει φύγεις τρέχοντας. Αυτό.

Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια

Αν του ζητάς να σου ξεκαθαρίσει ορισμένα ζητήματα γραπτώς σε κάποιο συμβόλαιο και υποστηρίζει ότι είναι περιττό αφού τα είπατε και συμφωνήσατε προφορικά, να ξέρεις ότι υπάρχουν πολλές πιθανότητες να σε φορτώσει και με άλλες αρμοδιότητες, τις οποίες είναι πολύ πιθανό να υποστηρίξει ότι τις είχε αναφέρει κατά τη διάρκεια της συνέντευξης.

Σύγκρουση αξιών

Πριν ξεκινήσεις τη διαδικασία της συνέντευξης, ετοίμασε ερωτήσεις που θα σου επιτρέψουν να αξιολογήσεις την κουλτούρα και το περιβάλλον της εταιρείας. Από τις απαντήσεις που θα λάβεις, θα καταλάβεις σε μεγάλο βαθμό κατά πόσο αυτή η θέση εκφράζει το αξιακό σου σύστημα. Εντάξει, όλοι κάνουμε υποχωρήσεις, αλλά πάντα πρέπει να έχουμε τα προσωπικά μας όρια, τα οποία δεν πρέπει να καταπατώνται αν βρίσκονται υψηλά στην ιεραρχία μας. Αν πραγματικά αναζητάς ένα καλό περιβάλλον στο οποίο θέλεις να επενδύσετε για τα επόμενα χρόνια, τότε πρέπει λάβεις υπόψιν το συγκεκριμένο red flag.

Bonus: Βλέπεις την ίδια αγγελία ξανά και ξανά

Αυτό δεν αφορά καθαρά το πλαίσιο των συνεντεύξεων, αλλά είναι ένας πολύ καλός λόγος για να μην δείξεις ενδιαφέρον και να σπαταλήσεις το χρόνο σου. Εάν συναντάς συνεχώς την ίδια ανάρτηση για τον ίδιο ρόλο στην ίδια εταιρεία, τότε είτε όσοι υποψήφιοι πηγαίνουν βλέπουν υπερβολικά πολλά red flags και απορρίπτουν τη θέση, είτε η εταιρεία δυσκολεύεται να κρατήσει ένα άτομο στο δυναμικό της.

Εκτός από τις αγγελίες για δουλειά όμως, να θυμάσαι ότι μπορείς να πάρεις περισσότερες πληροφορίες για την κατάσταση που επικρατεί σε μία επιχείρηση από σχετική ιστοσελίδα με αξιολογήσεις εργαζομένων σε ιδιώτες. Έτσι θα δείτε πόσο καιρό έμειναν, αλλά και θα μάθετε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την κουλτούρα της εταιρείας, τις αμοιβές, τα επιδόματα, την ισορροπία επαγγελματικής ζωής, τη διαχείριση και την εργασιακή ασφάλεια.

✥ Δείτε επίσης: Η παραπλανητική εργασιακή κουλτούρα του «Εδώ είμαστε όλοι μία οικογένεια»