Το διαβατήριο δεν μας έπεσε απ’ τα χέρια. Τη στιγμή που γίνονται πάρα πολύ αργές σλοθ κινήσεις παγκοσμίως για τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, στην Αμερική έχουν αρχίσει και κάνουν baby steps. Πέρσι τον Ιούνιο, ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν είχε δηλώσει πως επιτρέπει στους Αμερικανους να επιλέγουν οι ίδιοι το φύλο που θα αναγράφεται στο διαβατήριο τους γιατί παλαιότερα, όσοι ήθελαν να το κάνουν, θα έπρεπε να καταθέσουν και ένα ιατρικό πιστοποιητικό.Τώρα λοιπόν, το State Department ανακοίνωσε ότι στις 11 Απριλίου θα κυκλοφορήσει το πρώτο διαβατήριο με την ένδειξη Χ στην επιλογή του φύλου για τα μεσοφυλικά άτομα (δηλαδή όποιος δεν θέλει να προσδιορίζεται ως άνδρας ή γυναίκα), και αυτό το μέτρο είναι στο πλάισιο της προσπάθειας του Joe Biden να βάλει ως προτεραιότητα οτιδήποτε σχετίζεται  με την υπεράσπιση των δικαιωμάτων της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας. Δηλαδή το άκρως αντίθετο με τον Donald Trump, ο οποίος μαζί με τον Mike Pompeo -τι περίεργο- είχαν απαγορεύει στις πρεβείες των ΗΠΑ να υψώνουν τη σημαία του ουράνιου τόξου.

Σύμφωνα με την οργάνωση Employers Network for Equality and Inclusion με έδρα το Λονδίνο, εκτός από τις ΗΠΑ, άλλες 11 χώρες, ανάμεσα τους ο Καναδάς, η  Γερμανία, η Αργεντική, η Ινδία και το Πακιστάν, έχουν κάνει το ίδιο και φυσικά αν απορείς για την Ελλάδα, είμαστε ακόμα in a galaxy far far away. Παράλληλα με αυτό βέβαια, όπως είχαμε πει πριν λίγες μέρες, στην Αμερική ισχύουν οι θεραπείες μεταστροφής,κι όπως δείχνουν δεδομένα από έρευνες επιδεινώνουν την ψυχική υγεία των ατόμων και προκαλούν αγχώδεις διαταραχές, κατάθλιψη, αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές, χρήση ουσιών ενώ έχουν 4 φορές περισσότερες πιθανότητες να προβούν σε απόπειρα αυτοκτονίας από άτομα που βιώνουν παρόμοια θέματα αλλά δεν έχουν υποστεί αυτές τις πρακτικές. 

Στη φωτεινή πλευρά του ουράνιου τόξου, η Ariana Grande πόσταρε στο insta προφίλ της ότι ίδρυσε το Protect &Defend Trans Youth Fund σε συνεργασία με την πλατφόρμα Pledge. «Τώρα υπάρχουν χιλιάδες αισχρά νομοσχέδια στη βουλή που στοχοποιούν τους τρανς νέους και στοχέυει να καταπατήσουν τα δικαιώματα τους. Το συγκεκριμένο προτζεκτ θα παρέχει κονδύλια σε οργανώσεις και νομικές υπηρσίες για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους.» Επίσης πρόσθεσε πως κάνει δωρεά 1.9 εκ. δολάρια σε 18 οργανισμούς όπως οι Black Trans Advocacy CoalitionEquality Florida και Jasmyn και καλεί όποιον θέλει να ανισχύσει αυτή την προσπάθεια ώστε να  μη χρειάζεται να συζητάμε ξανά και ξανά και ξανά τα αυτονόητα.

Και τώρα, επιστροφή στο σκοτάδι για να μην ξεχνιόμαστε. Ταυτόχρονα με όλα αυτά, ο κυβερνήτης της Arizona, Doug Ducey θέσπισε δύο πολύ προοδευτικούς #νοτ νόμους. Ο ένας απαγορεύει σε όσους δεν είναι straight, την πρόσβαση στην υγεία και ο δεύτερος, δεν επιτρέπει στα τρανς κορίτσια να αθλούνται μαζί με τους υπόλοιπους συμμαθητές τους στο σχολείο. Κι επειδή ζήλεψε, ο κυβερνήτης της Oklahoma έκανε το ίδιο. Κάπου πιο πέρα, ο Ron SeSantis της Florida ανακοίνωσε τον Don’t say gay νόμο, στο πλαίσιο του οποίου απαγορεύεται να διδάσκουν στα νηπιαγωγεία για τον σεξουαλικό προσανατολισμό και την ταυτότητα φύλου .
Να σημειωθεί στα πρακτικά πως σύμφωνα με το NBC, φέτος έχουν ψηφιστεί 240 νόμοι που απαξιούν για ό,τι σχετίζεται με τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων και τους βάζουν μεγάλες ταμπέλες STOP παντού και στο πάραλληλο σύμπαν του πλανητάρχη, ο Biden δήλωσε δημόσια πως «Οι τρανς Αμερικάνοι όλων των ηλικιών, θέλω να ξέρετε ότι είστε γενναίοι και θα σας στηρίζω σε όλα».

Ας το ελπίσουμε.