Η Πάρνηθα βρίσκεται μόνο λίγα χιλιόμετρα μακριά από το κέντρο της Αθήνας και κάθε φορά ανακαλύπτεις νέες διαδρομές σε ένα πλούσιο, από βλάστηση, τοπίο. Η χλωρίδα της Πάρνηθας είναι από τις πιο πλούσιες των ελληνικών βουνών, καθώς περιλαμβάνει σχεδόν το 1/6 του συνολικού αριθμού φυτών που ενδημούν στην Ελλάδα. Ένα μοναδικό οικοσύστημα που φιλοξενεί τα διάσημα ελάφια, αγριογούρουνα και λύκους. Συνολικά έχουν καταγραφεί 29 είδη θηλαστικών!

Το Μπάφι, σε υψόμετρο 1.161 μέτρων, είναι πόλος έλξης για όλους τους Αθηναίους κυρίως το χειμώνα για να απολαύσουν την ξακουστή φασολάδα, παίρνοντας ανάσες καθαρού αέρα με θέα μακριά από τη βαβούρα της πόλης. Το Φλαμπούρι, δεύτερο καταφύγιο της Πάρνηθας, βρίσκεται λίγο πιο πάνω σε υψόμετρο 1.158 μέτρων. Η καθιερωμένη στάση για πολλούς προσφέρει μαγευτική θέα προς τις κορφές της Εύβοιας και της Πελοποννήσου, του Ευβοϊκού και Κορινθιακού κόλπου, αλλά και του λεκανοπεδίου της Αττικής.

Περπάτημα, Αναρρίχηση & Canyoning στην Πάρνηθα

Οι δεκάδες διαδρομές, τα πεδία αναρρίχησης και το φαράγγι της Γκούρας, δίνουν πολλές και διαφορετικές επιλογές που απευθύνονται σε όλους ανεξαιρέτως. Ακόμα και αν δεν είστε αθλητικοί τύποι, πάντα θα υπάρχει κάποιο μονοπάτι, χαμηλής δυσκολίας, που θα σας καλέσει και στο τέλος θα σας αποζημιώσει. Ωστόσο, υπάρχουν κάποια σημεία της Πάρνηθας που χρειάζονται σωματική προετοιμασία για να τα επισκεφθείτε.

Σπήλαιο του Πανός

Γκούρα
Φωτ.: Φυσιολάτρες

Πρόκειται για ένα από τα χαρακτηριστικότερα μονοπάτια για πεζοπορία στην Πάρνηθα, που οδηγούν στον τόπο λατρείας του θεού Πάνα τόσο κατά την αρχαιότητα, αλλά και αργότερα για τους κρύπτο-Χριστιανούς. Υπάρχουν διάφορα σημεία εκκίνησης προς τη Σπηλιά, με τα πιο γνωστά να είναι της Χασιάς και της Μονής Κλειστών. Η πορεία προς το σκοτεινότερο και βαθύτερο σημείο της Πάρνηθας μπορεί να φανεί κουραστική για κάποιους. Η συνολική διάρκεια για να πάτε και να γυρίσετε είναι περίπου 5 ώρες!

Tip: Κατεβάστε την εφαρμοφή του Wikiloc, για να ανακαλύψετε τις διαδρομές προς τη Σπηλιά του Πάνα, αλλά και για άλλες διαδρομές στην Πάρνηθα και σε όλο τον κόσμο!

Κορακοφωλιά

Το πεδίο αναρρίχησης της Κορακοφωλιάς βρίσκεται στη βόρεια πλευρά της ομώνυμης κορυφής, στην είσοδο του ρέματος του Αγίου Γεωργίου, περιβάλλεται από ένα εντυπωσιακό πευκοδάσος. Ένα πολύ ευχάριστο και δροσερό αναρριχητικό μέρος που είναι ιδανικό να το επισκεφθείτε από τον Απρίλιο μέχρι τον Οκτώβριο. Υπάρχουν εκπαιδευτικές διαδρομές που απευθύνονται σε νέους αναρριχητές, οι οποίοι συστήνουμε να προσέλθουν με κάποια σχολή και πάντα με τον απαραίτητο εξοπλισμό και το προστατευτικό κράνος!

Κόψη Φλαμπουρίου

Γκούρα
Φωτ.: The Hiking Experience

Ένα από τα πιο δύσκολα σημεία της Πάρνηθας συνδυάζει περπάτημα και ένα κομμάτι αναρρίχησης σε ένα τοπίο που κόβει την ανάσα. Η Κόψη του Φλαμπουρίου είναι μία διαδρομή που επιβάλλεται να ζήσετε έστω μία φορά. Δεν συστήνεται τους καλοκαιρινούς μήνες, γιατί ο ήλιος χτυπάει στην πλάτη κατά την ανάβαση και μπορεί να κάνει τη διαδρομή ανυπόφορη.

Η Κόψη ξεκινάει από την οδό Ημαθίας, την τελευταία προς το βουνό οδό, των Θρακομακεδόνων. Ένα οικόπεδο με πεύκα σας καλωσορίζει για να ξεκινήσετε την ανάβασή σας. Μπορεί η διαδρομή να είναι δύσβατη, αλλά οι εικόνες που θα συγκεντρώσετε από την πορεία, θα σας μείνουν αξέχαστες.

Via Ferrata Άρμα

Γκούρα
Φωτ.: Xtreme Greece

Via Ferrata στα ιταλικά σημαίνει σιδερένιος δρόμος, δηλαδή μία αναρριχητική διαδρομή που βρίσκεται σε μία απότομη πλαγιά και είναι εξοπλισμένη με μόνιμα υλικά όπως συρματόσχοινα, σιδερένιες σκάλες και εναέριες γέφυρες, ώστε να διευκολύνεται η μετάβαση από το ένα σημείο στο άλλο. Ανεβήκαμε επίπεδο δυσκολίας απ’ ότι καταλάβατε.

Η via ferrata στο Άρμα ξεκινάει λίγο πιο πάνω από τη Μονή Κλειστών και απευθύνεται σε ηλικίες άνω των 12 ετών. Σε αυτή την περίπτωση πρέπει να έχετε καλή φυσική κατάσταση και να μην έχετε κάποιο πρόβλημα υγείας που θα μπορούσε να σας δημιουργήσει πρόβλημα. Αυτό που την κάνει ξεχωριστή είναι η εντυπωσιακή ορθοπλαγιά και η άγρια ομορφιά.

Υπενθυμίζουμε ότι απαιτείται ο κατάλληλος εξοπλισμός, οι γνώσεις και η εμπειρία για να ανταπεξέλθετε σε αυτές τις απαιτητικές διαδρομές. Μην ξεχνάτε ότι χρειάζεται ψυχολογική σταθερότητα σε τέτοιες δραστηριότητες. Δεν συστήνεται σε όσους έχουν υψοφοβία ή ακροφοβία.

Φαράγγι της Γκούρας

Γκούρα
Φωτ.: Unlimited Adrenaline

Στην Πάρνηθα πάνω από τη Χασιά βρίσκεται το, απαράμιλλης ομορφιάς, φαράγγι της Γκούρας. Το κύριο μέρος του φαραγγιού ξεκινάει λίγο ψηλότερα από το σπήλαιο του Πανός και καταλήγει στην μονή Κλειστών στην Φυλή. Πριν τη κατάβαση του φαραγγιού προηγείται πεζοπορία μίας ώρας, στο εντυπωσιακό πευκοδάσος της Πάρνηθας.

Την άνοιξη και το καλοκαίρι το νερό λιγοστεύει και κάποιους μήνες δεν έχει καθόλου νερό. Πρόκειται για μία εξαιρετικά δημοφιλής τοποθεσία για canyoning, στην οποία θα έχετε την ευκαιρία να απολαύσετε τα κρυστάλλινα νερά. Η βλάστηση είναι άλλο ένα στοιχείο που θα σας κερδίσει. Το φαράγγι έχει συνολικά 16 ραπέλ.

Η Γκούρα αποτελεί μια από της πρώτες καταβάσεις canyoning στην Ελλάδα!