Πριν αρχίσουμε να εξηγούμε τα περί manual, ας τα βάλουμε όλα σε μια σειρά, για εκείνες κι εκείνους που κάπως χαώθηκαν με την σγκεκριμένη είδηση.

Το ΟΑΚΑ, το απόλυτο σύμβολο των Ολυμπιακών Αγώνων, έκλεισε γαιτί έγινε έλεγχος στατικότητας του στεγάστρου Καλατράβα, στο πλαίσιο της ανάπλασης του Ολυμπιακού Πάρκου- μια επένδυση 57 εκ. ευρώ για τη συντήρησή του. Έλεγχος είχε να γίνει από το 2004 και, ναι, αυτό είναι ευθύνη ΟΛΩΝ των κυβερνήσεων που είχαμε στην χώρα από τότε μέχρι σήμερα. Εννοείται πως είναι θετικό το γεγονός ότι ο έλεγχος γίνεται τώρα, πρέπει να είμαστε δίκαιοι. Κάλλιο αργά, παρά ποτέ, αν και, ενίοτε, είναι αργά να διορθωθεί κάτι.

Ο αρχιτέκτονας Σαντιάγο Καλατράβα πρέπει λογικά να ντράπηκε φοβερά, ίσως να ετερο-ντράπηκε, κοινώς να κρίντζαρε, όταν ενημερώθηκε, τρώγοντας ήσυχα ήσυχα την παέγια του, πως ο λόγος που δεν είχε γίνει συντήρηση τόσα χρόνια είναι η απώλεια του εγχειριδίου! Ο Ισπανός ο κακομοίρης είχε αφήσει εννοείται στην πόλη μας αναλυτικό manual συντήρησης, το οποίο στη συνέχεια έχασαν οι υπηρεσίες, όπως εξήγησε και ο Τάσος Τέλλογλου στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 την 1η Οκτωβρίου. Και κάτι άλλο αποκάλυψε ο καλός δημοσιογράφος: Το 2004, ο τότε υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος, του είχε εκμυστηρευτεί το εξής: «αν ξέραμε ότι ήταν τόσο πολύπλοκο το έργο, ίσως και να μην το κάναμε».

Το Olafaq.gr εκπόνησε brainstorming έρευνα για το πού μπορεί να βρίσκεται το manual, η απώλεια του οποίου μπορεί να μας φαντάζει αστεία ως έναν βαθμό, είναι όμως σίγουρα και θλιβερή, για όλους τους ευνόητους λόγους.

1. Στο εξαφανισμένο υποβρύχιο της OceanGate. Παίζουν μαζί του κάτι ιππόκαμποι στα βάθη του Ατλαντικού.

2. Στο σπίτι του Κασσελάκη του Στέφανου στις ΗΠΑ. Τυχαίο που χάνεται το manual άμα τη εμφανίσει του ύποπτου αυτού τύπου, που, ναι, όπως και να το κάνουμε μοιάζει και λίγο με ερπετό;

3. Σε κουτί στο σπίτι της Γιάννας Αγγελοπούλου Δασκαλάκη μαζί με άλλα, χαμένα από χρόνια, manuals λειτουργίας air condition, αφυγραντήρων και φούρνων, ψυγείων, εκτυπωτικών μηχανημάτων, τηλεκοντρόλ και drones.

4. Στο προσωπικό αρχείο του Γιώργου Λάνθιμου, για την επόμενη ταινία που ετοιμάζει με την Emma Stone σε ρόλο Ιέρειας στους Ολυμπιακούς.

5. Μαζί με την Πολιτεία του Πλάτωνα, θαμμένο κάτω από την πόλη. Παράλειψη του Olafaq που δεν είχε περιλάβει το απωλεσθέν manual στην επίμαχη λίστα του με τους θαμμένους θησαυρούς.

6. Στα απωλεσθέντα του Ελευθέριος Βενιζέλος, μαζί με βαλίτσες που δεν αναζήτησε κανείς, σπασμένες πλαστικές βεντάλιες και μαξιλαράκια λαιμού που έχουν πιάσει ακάρεα.

7. Στον πυρήνα της Γης, ένα σημείο όπου κανείς δεν θα ψάξει ποτέ, αλλά ίσως εκεί να κρύβεται η σοφία της συντήρησης.

8. Στον κήπο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, κρυμμένο ανάμεσα σε αρχαία αντικείμενα, με τους αρχαιολόγους να αγνοούν την ύπαρξή του.

9. Στο Μυστικό Αρχείο της Ακαδημίας Αθηνών, χαμένο ανάμεσα στους θησαυρούς της Ελληνικής Ακαδημίας.

10. Στο Πολυτεχνείο, όπου οι φοιτητές μελετούν τα μυστικά της συντήρησης στις μαθηματικές διαστάσεις.

11. Σε κάποια στοά, στα αρχεία της Εθνικής Βιβλιοθήκης, όπου απαιτούν να λύσετε πολύπλοκους γρίφους για να βρείτε την είσοδο.

12. Στο Κάστρο της Πριγκίπισσας Συντήρησης, μια μαγική τοποθεσία που πρέπει να νικήσετε τους δράκους για να μπείτε.

13. Στον Κήπο της Εδέμ.  Σημειωτέον, χρησιμοποιούν τα χαρτιά αντί για φύλλα συκής οι πρωτόπλαστοι.

14. Στη Μόρντορ, όπου τερατόμορφα Ορκς το μελετούν για να χτίσουν μία γέφυρα μήπως και καταφέρουν να βγουν ποτέ από την καρδιά του σκότους.

15. Στην Activision, όπου developers και gamers το ξεκοκαλίζουν για να αντιγράψουν και να εντάξουν ένα αντίστοιχο στάδιο στη νέα σεζόν του Call of Duty.

16. To έφαγε ο Peanut.

Ένας χρήστης του Twitter έχει και μια δική του θεωρία, που βρίσκουμε και εμείς αρκούντως βάσιμη και ευλογοφανή:

Για να μην πέφτει και όλο το βάρος των ερευνών πάνω μας, και χωρίς πλάκα τώρα, o εισαγγελέας Νικόλαος Μαργαρίτης πρόκειται να ερευνήσει σε βάθος πενταετίας το θέμα της συντήρησης των εγκαταστάσεων στο ΟΑΚΑ. Τα διερευνώμενα αδικήματα μεταξύ άλλων είναι έκθεση σε κίνδυνο και παραβίαση κανόνων οικοδομικής ασφάλειας. Η εισαγγελική έρευνα θα αφοσιωθεί σε τρία συγκεκριμένα ερωτήματα:

-Ποιες ήταν οι εισηγήσεις του κατασκευαστή για τη συντήρηση κι αν τηρήθηκαν
-Αν υπήρχαν εισηγήσεις άλλων οργάνων για περιοδική συντήρηση κι αν ναι σε ποιους είχαν υποβληθεί και ποια ήταν η κατάληξή τους
-Γιατί έγινε η μελέτη που έδειξε τώρα το πρόβλημα στατικότητας και με ποια αφορμή ξεκίνησε αυτή

That’ s all, folks, θα σας κρατάμε ενήμερες κι ενήμερους!