Χριστούγεννα ήρθαν πάλι και δεν θα είστε μακριά τους, αφού φέτος, όπως και κάθε χρονιά, θα παρερευθείτε στο καθιερωμένο οικογενειακό τραπέζι. Και φυσικά όταν λέμε «οικογενειακό», εννοούμε όλους τους συγγενείς με τους οποίους μιλάνε ακόμη οι γονείς σας. Τον θείο από το χωριό, την ξαδέρφη που μένει μόνιμα στο εξωτερικό αλλά ήρθε «μέρες που είναι», καθώς και όλους όσους συναντάτε μόνο μια φορά στους 12 μήνες. Σε αυτό το τραπέζι δηλαδή. Μπορεί να βρίσκεται ανούσιες τέτοιες μαζώξεις, αλλά δε γίνεται να τις αποφύγετε. Αυτός ο οδηγός, λοιπόν, δεν θα σας βοηθήσει μόνο να επιβιώσετε, αλλά ίσως και να γλιτώσετε από άβολες και αμήχανες καταστάσεις.

Εν αρχή είναι η είσοδος και αυτή έχει το σωστό timing. Ποτέ δεν αργοπορούμε όταν πρόκειται να δούμε τους συγγενείς μας μετά από καιρό. Φανταστείτε να χτυπήσετε το κουδούνι με 45 λεπτά καθυστέρηση χωρίς να έχετε ειδοποιήσει. Υπάρχουν πολλές πιθανότητες να σκεφτούν ότι αδιαφορείτε καθώς και ότι πήγατε με το ζόρι. Καλό θα ήταν να πάτε στην ώρα σας για να βοηθήσετε και με την προετοιμασία. Εντάξει, κι αν μυρίσουν “φαγητίλα” τα καθαρά σας ρούχα, δε πειράζει. Αυτό θα συνέβαινε έτσι κι αλλιώς.

Αφού χαιρετήσετε όλους τους συγγενείς και τους πείτε με ένα μεγάλο χαμόγελο πόσο χαίρεστε που τους βλέπετε, κατευθυνθείτε προς τον σύμμαχό σας για την υπόλοιπη βραδιά. Όπως καταλαβαίνετε πρέπει να σας ξέρει καλά, να νιώθει το ίδιο άβολα με εσάς για κάποια θέματα συζήτησης -ίσως και πρόσωπα- και κυρίως να ξέρει πότε να επέμβει για να σώσει την κατάσταση. Αν δεν έχετε αδέρφια, πάντα υπάρχει αυτός ο ξάδερφος ή ο πραγματικά κουλ συγγενής που έχετε έρθει πιο κοντά και μιλάτε την “ίδια γλώσσα”.

Κατά τη διάρκεια του φαγητού, δε χρειάζεται να μιλάτε, ακόμα κι αν μιλάει κάποιος άλλος δεν είστε υποχρεωμένος να συμμετέχετε. Εκτός αν σας απευθύνουν τον λόγο. Το φαγητό είναι μία ιερή στιγμή και αυτό θα είναι το επιχείρημά σας, σε περίπτωση που τους έχει ανοίξει η όρεξη και για κουβέντα. Φροντίστε να τρώτε συνεχώς κάτι και μασάτε αργά. Αν είναι καλό το φαγητό μπορεί να σας φανεί και πιο απολαυστικό. Σε αντίθετη περίπτωση δεν έχουμε να σας συμβουλέψουμε κάτι. Ίσως να φανταστείτε ότι τρώτε κάτι άλλο. Ή μάλλον σκεφτείτε τι πήγε τόσο λάθος. Τέλος πάντων, απασχολείστε το μυαλό σας.

Τα δύσκολα έρχονται κατά της διάρκεια της χώνεψης. Τότε αρχίζουν τα τεστ της χρονιάς. Αν δε τα περάσετε, θα έχετε κοπεί. Μα τι κάνατε έναν ολόκληρο χρόνο; Σύντροφο δε βρήκατε; Ούτε αύξηση πήρατε; Ακόμα στην ίδια δουλειά ε; Αυτό το μεταπτυχιακό δεν θα το κάνετε ποτέ; Παιδί πότε θα κάνετε; Μεγαλώνετε! Βέβαια μπορεί και να μην κοπείτε, αλλά αυτό εξαρτάται από εσάς. Άλλωστε στις προφορικές εξετάσεις είναι πιο ρευστά τα πράγματα. Ο καθηγητής της ζωής είναι απέναντί σας και μπορείτε να τον κερδίσετε με την συμπεριφορά σας.

Το παν είναι να είστε χαλαροί ή έστω να υποκρίνεστε ότι είστε. Όσο κι αν έχετε εκνευριστεί που για ακόμα μία φορά πρέπει να απαντήσετε στις ίδιες ερωτήσεις, αυτόν τον χρόνο δεν θα μπείτε σε απολογητικό ρόλο. Απλά ρωτήστε «εσείς τι καταφέρατε;». Βέβαια, για να κάνετε αυτή την ερώτηση πρέπει να είστε σίγουροι ότι δεν έχει αλλάξει τίποτα στη ζωή τους, αλλιώς θα σας γυρίσει μπούμερανγκ. Στην περίπτωση που κατάφεραν κάτι, πείτε απλά ότι είναι δύσκολη περίοδος και αλλάξτε θέμα. Ναι, μπορεί να πάει στην πολιτική, αλλά τουλάχιστον θα σταματήσουν να ασχολούνται με εσάς.

Δεν έχει νόημα να τονίσετε την αδιακρισία των ερωτήσεων ή να εξηγήσετε, είναι ανώφελο. Άλλωστε, έτσι, θα τους δώσετε τροφή για σχόλια και για κουτσομπολιό. Δεν τους αφορά αν είστε καλά, θέλουν την είδηση. Αν τους λέγατε ότι είχατε βρει σύντροφο και σας κεράτωσε ή ότι ο γιατρός σας είπε ότι δεν μπορείτε να κάνετε παιδί, βάζουμε στοίχημα ότι μετά το τραπέζι η πληροφορία θα είχε διαδοθεί και στο υπόλοιπο σόι, από ενδιαφέρον, εννοείται.

Μην αφήσετε αυτές τις ερωτήσεις να σας χαλάσουν τη διάθεση. Τσουγκρίστε τα ποτήρια, χαμογελάστε, ευχηθείτε υγεία και μιλήστε για τα πράγματα που πάνε από το κακό στο χειρότερο, για το πόσο η κοινωνία έχει χαλάσει και εννοείται ότι δεν πρέπει να παραλείψετε την ευγένεια που έχει χαθεί στις στις μέρες μας. Βλέπετε την ειρωνεία, έτσι; Ωστόσο, δε νομίζουμε ότι είναι μακριά από την πραγματικότητα αυτό το παράδειγμα. Ζούμε σε αντιφάσεις και αναγκαζόμαστε να υποκρινόμαστε για να επιβιώσουμε. Το ίδιο κάνουμε και στα γιορτινά τραπέζια.

Αν η συνθήκη σας κουράζει και βρείτε μία δικαιολογία αποχωρήστε. Μία κλασική -που όμως πάντα πιάνει λόγω των ημερών- είναι ότι πρέπει να πάτε και στο τραπέζι ενός φίλου που έχει γιορτή, αναφερθείτε σε αυτό σα να πρόκειται για υποχρέωση. Όχι, σκοπός σας δεν είναι να περάσετε καλά, αφού καλά περνάτε ήδη στο τραπέζι που είστε, δεν πρέπει να το ξεχνάτε αυτό.

Πάντως, ο στόχος των Χριστούγεννων είναι να περάσετε όμορφα, ανεξάρτητα από το τραπέζι στο οποίο θα βρεθείτε. Και αυτό σας ευχόμαστε κι εμείς!

❇︎ Δείτε επίσης: Η μέρα που καταργήθηκαν τα Χριστούγεννα