Τον μακρινό Χειμώνα του 1647, τα Χριστούγεννα απαγορεύτηκαν στα βασίλεια της Αγγλίας (που τότε περιλάμβανε και την Ουαλία), της Σκωτίας και της Ιρλανδίας. Κάτι που δεν πήγε και τόσο καλά, καθώς μετά την πλήρη απαγόρευση οποιασδήποτε μορφής εορτασμού, από τον στολισμό μέχρι τις συγκεντρώσεις, ξέσπασαν εξεγέρσεις σε όλη τη χώρα. Ενώ ορισμένες δραστηριότητες έλαβαν τη μορφή του κρεμάσματος κουκουναριού σε ένδειξη περιφρόνησης, άλλες πράξεις ήταν πολύ πιο επαναστατικές και έμελλε να έχουν πολύ σοβαρές επιπτώσεις.

Τα Χριστούγεννα ακυρώνονται

Το 1647, το κοινοβούλιο είχε κερδίσει τον εμφύλιο πόλεμο στην Αγγλία, τη Σκωτία και την Ιρλανδία και ο βασιλιάς Κάρολος κρατούνταν αιχμάλωτος στο Χάμπτον Κορτ. Η Εκκλησία της Αγγλίας είχε καταργηθεί και αντικατασταθεί από ένα πρεσβυτεριανό σύστημα.

Η προτεσταντική μεταρρύθμιση είχε αναδιαρθρώσει τις εκκλησίες σε όλα τα βρετανικά εδάφη και οι άγιες ημέρες, συμπεριλαμβανομένων των Χριστουγέννων, είχαν καταργηθεί.

Οι συνήθεις εορταστικές εκδηλώσεις κατά τη διάρκεια των 12 ημερών των Χριστουγέννων (25 Δεκεμβρίου έως 5 Ιανουαρίου) θεωρήθηκαν απαράδεκτες. Τα καταστήματα έπρεπε να παραμείνουν ανοιχτά καθ’ όλη τη διάρκεια των Χριστουγέννων, συμπεριλαμβανομένης της ημέρας των Χριστουγέννων. Οι Χριστουγεννιάτικες διακοσμήσεις – κουκουνάρια, γκι και άλλα αειθαλή φυτά – απαγορεύτηκαν. Άλλες παραδόσεις, όπως το γλέντι και το αλκοόλ, που καταναλώνονταν σε μεγάλες ποσότητες τότε όπως και σήμερα, περιορίστηκαν επίσης.

Η ημέρα των Χριστουγέννων, ωστόσο, δεν πέρασε καθόλου αβίαστα. Οι άνθρωποι σε ολόκληρη την Αγγλία, τη Σκωτία και την Ιρλανδία αψήφησαν τους νόμους. Στο Νόργουιτς, είχε ήδη υποβληθεί μια αίτηση στον δήμαρχο που απαιτούσε να επιτρέψει τους εορτασμούς των παραδοσιακών Χριστουγέννων. Ο ίδιος σε καμία περίπτωση δεν μπορούσε να το επιτρέψει επίσημα, αλλά έκανε τα «στραβά μάτια» στους παράνομους εορτασμούς σε όλη την πόλη.

Στο Καντέρμπουρι, διοργανώθηκε ο συνηθισμένος χριστουγεννιάτικος ποδοσφαιρικός αγώνας και στις αυλές των σπιτιών στήθηκαν τα παραδοσιακοί εορταστικοί θάμνοι με κουκουνάρια. Κατά τη διάρκεια των 12 ημερών των Χριστουγέννων, το γλέντι εξαπλώθηκε σε όλο το Κεντ και χρειάστηκε να επιστρατευτούν οι ένοπλες δυνάμεις για να διαλύσουν τις συγκεντρώσεις.

Η ημέρα των Χριστουγέννων γιορτάστηκε στην καρδιά του Γουέστμινστερ και οι υπάλληλοι της εκκλησίας St Margaret’s (η οποία αποτελεί μέρος του Αβαείου του Γουέστμινστερ) συνελήφθησαν επειδή δεν κατάφεραν να σταματήσουν τους εορτασμούς. Οι δρόμοι του Λονδίνου ήταν στολισμένοι με κουκουνάρια και γκι και τα καταστήματα ήταν κλειστά. Ο δήμαρχος του Λονδίνου δέχτηκε φραστική επίθεση καθώς προσπαθούσε να ξηλώσει τον χριστουγεννιάτικο διάκοσμο με τη βοήθεια των βετεράνων της πόλης που ήταν σκληροτράχηλοι στη μάχη.

Το Ίπσουιτς και το Μπέρι Σεντ Έντμουντς στο Σάφολκ γιόρτασαν επίσης οχληρά τα Χριστούγεννα. Νεαροί άνδρες οπλισμένοι με ρόπαλα με καρφιά περιπολούσαν στους δρόμους, εξαναγκάζοντας τους καταστηματάρχες να παραμείνουν κλειστοί.

Οι πολίτες δεν πήραν τα όπλα απλά, παραβιάζοντας τους κανόνες απλά και μόνο για να βιώσουν το πνεύμα της εποχής. Ο αγώνας κατά της απαγόρευσης των Χριστουγέννων ήταν μια πολιτική πράξη. Τα πράγματα είχαν αλλάξει και η εξέγερση των Χριστουγέννων ήταν τόσο μια διαμαρτυρία κατά της επιβεβλημένης «νέας κανονικότητας» όσο και κατά της απαγόρευσης της διασκέδασης. Οι άνθρωποι είχαν βαρεθεί μια σειρά από περιορισμούς και οικονομικές δυσκολίες που προέρχονταν από το πρεσβυτεριανό σύστημα και τις επιπτώσεις του εμφυλίου πολέμου.

Χριστούγεννα
Το 1647, το κοινοβούλιο είχε κερδίσει τον εμφύλιο πόλεμο στην Αγγλία, τη Σκωτία και την Ιρλανδία και ο βασιλιάς Κάρολος κρατούνταν αιχμάλωτος στο Χάμπτον Κορτ. Η Εκκλησία της Αγγλίας είχε καταργηθεί και αντικατασταθεί από ένα πρεσβυτεριανό σύστημα.

Το χειρότερο χριστουγεννιάτικο hangover

Τα επακόλουθα των χριστουγεννιάτικων ταραχών στο Νόργουιτς ήταν και τα πιο δραματικά. Ο δήμαρχος κλήθηκε στο Λονδίνο τον Απρίλιο του 1648 για να δώσει εξηγήσεις για την αποτυχία του να απαγορεύσει τα χριστουγεννιάτικα πάρτι, αλλά ένα πλήθος έκλεισε τις πύλες της πόλης για να εμποδίσει την απομάκρυνσή του. Οι ένοπλες δυνάμεις επιστρατεύτηκαν και πάλι, και στις ταραχές που ακολούθησαν, η αποθήκη πυρομαχικών της πόλης εξερράγη, σκοτώνοντας τουλάχιστον 40 άτομα.

Οι ταραχές ωστόσο δεν περιορίστηκαν στο Νόργουιτς. Στο Κεντ, το δικαστήριο αποφάσισε ότι οι ταραξίες που είχαν παραβρεθεί σε χριστουγεννιάτικα πάρτι δεν είχαν άλλη επιλογή από το να λογοδοτήσουν στο νόμο και σύσσωμη η κομητεία εξεγέρθηκε εναντίον του κοινοβουλίου. Οι βασιλικοί εκμεταλλεύτηκαν τη λαϊκή δυσαρέσκεια και άρχισαν να οργανώνουν τους εξεγερμένους.

Διαδοχικά το 1647 και το 1648, οι εορτασμοί οδήγησαν σε ταραχές, οι ταραχές αυτές οδήγησαν σε εξεγέρσεις, οι οποίες με τη σειρά τους, εκείνο το καλοκαίρι προκάλεσαν τον Δεύτερο Εμφύλιο Πόλεμο. Ο βασιλιάς Κάρολος δικάστηκε μετά την ήττα του στον πόλεμο και εκτελέστηκε. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την επανάσταση και η Βρετανία και η Ιρλανδία κατέστησαν τη δημοκρατία – και όλα αυτά εξαιτίας των Χριστουγέννων. Απ’ ότι φαίνεται – όπως και σήμερα, οι χριστουγεννιάτικοι εορτασμοί ήταν κάτι περισσότερο από ιεροί για τις λαϊκές μάζες.

Δείτε επίσης: Η ψυχεδελική ιστορία του (σαμάνου) Άη Βασίλη