Τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά αποτελούν ημέρες γιορτής σε πολλά μέρη του κόσμου, όπου οι άνθρωποι συγκεντρώνονται με την οικογένεια και τους φίλους τους. Αυτό που ωστόσο πολλοί δεν γιορτάζουν εκείνες τις ημέρες, είναι τα γενέθλια.

Αυτό συμβαίνει επειδή η 25η Δεκεμβρίου είναι η λιγότερο δημοφιλής ημέρα στις ΗΠΑ, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία για να γεννηθεί κανείς. Στην Αγγλία, την Ουαλία και την Ιρλανδία, είναι η δεύτερη λιγότερο δημοφιλής, μετά την 26η Δεκεμβρίου, όταν οι Βρετανοί γιορτάζουν την Boxing Day.

Γιατί, λοιπόν, οι άνθρωποι αποκτούν λιγότερα παιδιά τις γιορτινές ημέρες όπως τα Χριστούγεννα, το Boxing Day και η Πρωτοχρονιά – τη δεύτερη λιγότερο δημοφιλής ημέρα γενεθλίων στις ΗΠΑ;

Χριστούγεννα
Τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά αποτελούν ημέρες γιορτής σε πολλά μέρη του κόσμου, όπου οι άνθρωποι συγκεντρώνονται με την οικογένεια και τους φίλους τους. Αυτό που ωστόσο πολλοί δεν γιορτάζουν εκείνες τις ημέρες, είναι τα γενέθλια.

Οι μέρες με τα περισσότερα και τα λιγότερα γενέθλια

Όλες οι λιγότερο δημοφιλείς ημέρες γενεθλίων συνδέονται με αργίες, είτε πρόκειται για τα Χριστούγεννα, την Πρωτοχρονιά, την 4η Ιουλίου ή την Ημέρα των Ευχαριστιών.

Ανάλογα με τη χρονολογία και τον τόπο, στις 25 Δεκεμβρίου γεννιούνται 30% έως 40% λιγότερα μωρά από ό,τι την κορυφαία ημερομηνία του έτους.

Ένας λόγος για τον οποίο αυτές οι ημέρες παρουσιάζουν τόσο λίγες γεννήσεις είναι ότι σχεδόν καμία καισαρική τομή δεν προγραμματίζεται από τους γιατρούς να πραγματοποιηθεί σε αργίες ή Σαββατοκύριακα. Περίπου ένα στα τρία μωρά στην Αμερική γεννιούνται με αυτόν τον τρόπο.

Και ακόμη και στην περίπτωση των κολπικών τοκετών, οι γιατροί μπορούν να προκαλέσουν τοκετό, γεγονός που βοηθά στον έλεγχο του πότε γεννιούνται τα μωρά. Οι επαγωγές επίσης συνήθως δεν γίνονται όταν οι γιατροί θέλουν να βρίσκονται εκτός γραφείου για να γιορτάσουν τις γιορτές με την οικογένεια και τους φίλους τους.

Ένας λόγος για τον οποίο οι γεννήσεις τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά πέφτουν κατακόρυφα είναι ότι για πολλούς ανθρώπους η διαχείριση του χρόνου και ο προγραμματισμός είναι υψίστης σημασίας.

Είναι ενδιαφέρον ότι στην Αγγλία, την Ουαλία και τη Νέα Ζηλανδία, σχετικά λίγα μωρά γεννιούνται την 1η Απριλίου. Αν και η ημερομηνία αυτή δεν είναι εθνική αργία, οι μητέρες μπορεί να αποφεύγουν να γεννούν την Πρωταπριλιά από φόβο μήπως κοροϊδεύουν ή χλευάζουν τα παιδιά τους.

Όσο για τα πιο δημοφιλή γενέθλια, τείνουν να είναι το φθινόπωρο. Για την ακρίβεια, οι 10 κορυφαίες ημερομηνίες για να γεννήσει κανείς στις ΗΠΑ είναι όλες οι μέρες του Σεπτεμβρίου, ενώ στην Αγγλία, την Ουαλία, την Ιρλανδία και τη Νέα Ζηλανδία είναι τον ίδιο μήνα ή τον Οκτώβριο.

Τα γενέθλια του φθινοπώρου έχουν κάποια λογική, καθώς πολλά μωρά συλλαμβάνονται κατά τους ψυχρούς χειμερινούς μήνες. Η σύλληψη συνδέεται με τις μικρότερες ημέρες και τις χαμηλότερες θερμοκρασίες.

Μη καταγεγραμμένες γεννήσεις

Δυστυχώς, παρόμοια στοιχεία για τις μη αγγλόφωνες χώρες δεν είναι ευρέως διαθέσιμα.

Η έρευνα σχετικά με το πότε γεννήθηκαν οι άνθρωποι είναι σχετικά νέα, επειδή για πολλούς αιώνες δεν ήταν απαραίτητο το πιστοποιητικό γέννησης. Στις ΗΠΑ, τα πιστοποιητικά γέννησης χρησιμοποιούνται ευρέως μόνο από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Ενώ ορισμένες χώρες απαιτούν την καταγραφή όλων των γεννήσεων, ένα στα τέσσερα παιδιά που γεννιούνται σήμερα στον κόσμο δεν υπάρχει επίσημα, αφού δεν υπάρχει κανένα αρχείο της γέννησής του.

✥ Δείτε επίσης: Η χριστουγεννιάτικη μουσική μας κάνει να την “ακούμε”