Η λεκτική επικοινωνία είναι πολύ σημαντική σε μία σχέση σωστά; Ωστόσο μερικές φορές μπορεί να μην αρκεί ή να μην έχει αναπτυχεί ο κατάλληλος τρόπος ώστε να επικοινωνηθούν σωστά τα συναισθήματα που νιώθουμε για τον/ την σύντροφό μας. Ο καθένας από εμάς βιώνει με διαφορετικό τρόπο την αγάπη που λεκτικά μπορεί να είναι δύσκολο τελικά να αποτυπωθεί.

Η καλλιέργεια της σύνδεσης ανάμεσα σε ένα ζευγάρι είναι ένας σημαντικός παράγοντας ώστε να δημιουργηθεί μίας υγιής σχέση. Μία ουσιαστική σύνδεση δεν επιτυγχάνεται μόνο μέσω της λεκτικής οδού. Το να ακούτε κάθε μέρα «σ’ αγαπώ», αλλά να μην το βλέπετε στην πράξη, μετά από ένα σημείο μπορεί να σας φανεί ανούσιο ή ακόμα και ότι είναι ψέμα. Αν σας έχει πει κάποιος σ’ αγαπώ μόνο για να σας κρατήσει στην ζωή του, καταλαβαίνετε ακριβώς για ποια τοξική συνθήκη μιλάω.

Οι “love languages” ή αλλιώς γλώσσες αγάπης είναι αυτές που παίζουν εξίσου σημαντικό ρόλο στη σχέση σας, αν όχι τον σημαντικότερο. Αυτές οι γλώσσες είναι ο πιο απλός τρόπος για να δείξετε την αγάπη σας και ότι νοιάζεστε. Σίγουρα έχετε ακούσει τη φράση «απλές πράξεις μεγάλης αξίας». Στη συγκεκριμένη περίπτωση έχει άμεση σχέση με το συγκεκριμένο θέμα. Αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να είσαστε έτοιμοι να τις παρατηρήσετε, ώστε να τις αγκαλιάσετε.

Η έννοια των γλωσσών αγάπης αναπτύχθηκε από τον Δρ. Gary Chapman, στο βιβλίο του “The 5 Love Languages: The Secret to Love That Lasts“, όπου περιγράφει αυτά τα πέντε μοναδικά στιλ επικοινωνίας της αγάπης, κατηγορίες που αποκόμισε από την εμπειρία του στη συμβουλευτική γάμου και τη γλωσσολογία. Όμως, εμείς ξετρυπώσαμε κι άλλες “γλώσσες αγάπης” που έχουν ανακαλυφθεί τον τελευταίο καιρό. Τις ψάξαμε, τις συλλέξαμε και θα σας τις επικοινωνήσουμε όχι λεκτικά, αλλά γραπτώς.

Λέξεις επιβεβαίωσης

Ναι, είπαμε ότι ψάχνουμε άλλες γλώσσες αγάπης εκτός από την λεκτική, αλλά η συγκεκριμένη έχει διαφορετική έννοια από αυτή που περιγράψαμε πριν. Μία επιβράβευση για κάποιο επίτευγμα, μία φράση που μπορεί να σας δώσει κουράγιο ή ενθάρρυνση όταν έχετε περάσει μία δύσκολη μέρα ή ένα κοπλιμέντο, μπορούν να τονώσουν την ψυχολογία σας, αφού θα νιώσετε ότι υπάρχει ενδιαφέρον προς εσάς. Μερικές ουσιαστικές λέξεις μπορεί να κάνουν τη διάφορα και σίγουρα θα τονώσουν και τη σχέση σας.

Ακόμα και να τις στείλετε γραπτώς στο Messenger, ο παραλήπτης σίγουρα θα “πιάσει” το μήνυμα. Δεν χρειάζεται να βάλετε φαντασία ή να χρησιμοποιήσετε το Chat GPT, γράψτε ό,τι νιώθετε, να είστε ο εαυτός και αυτό θα εκτιμηθεί (έτσι ελπίζουμε τουλάχιστον).

Έμπρακτη προσφορά

Τώρα ερχόμαστε στις προαναρφεθείσες «απλές πράξεις μεγάλης αξίας». Μπορεί είναι ήδη μία “love language” που χρησιμοποιείτε, απλά μπορεί να μην γνωρίζατε ότι υπήρχε. Αν φτιάχνετε σούπα στον σύντροφό σας όταν είναι άρρωστος ή αν δίνετε οικογενειακό παγωτό στην κοπέλα σας όταν έχει περίοδο, ή αν ξυπνήσατε πρώτος φτιάχνετε καφέ και για τους δύο ή πήγατε εσείς στο ταχυδρομείο για να παραλάβετε το δέμα, επειδή ο σύντροφος δεν προλάβαινε, τότε κάνετε “χρήση” της συγκεκριμένης γλώσσας. Όπως καταλαβαίνετε ο κατάλογος είναι ατελείωτος και δεν χωράει όλος σε ένα κείμενο, αλλά πιάσατε το νόημα.

Με αυτόν τον τρόπο διευκολύνετε τη ζωή του συντρόφου σας και δείχνετε έμπρακτα ότι νοιάζεστε γι’ αυτόν, χωρίς να χρειάζεται να το πείτε λεκτικά. Η αίσθηση της φροντίδας πάντα θα εκτιμάται, το θέμα είναι να υπάρχει θέληση και πράγματι να παίρνετε τέτοιου είδους πρωτοβουλίες για να νιώσει καλύτερα ο/η σύντροφός σας.

Λαμβάνοντας δώρα

Ακόμα και το δώρο μπορεί να εκτιμηθεί ως μία απλή μικρή πράξη αγάπης. Δεν σας συμβουλεύουμε να κάνετε την αγορά δώρου, μοτίβο, γιατί αυτό μακροπρόθεσμα μπορεί να είναι ζημιογόνο για τη σχέση σας. Επίσης, η σκέψη είναι που μετράει, όχι η τιμή του δώρου. Οι άνθρωπου που αναγνωρίζουν αυτή τη “γλώσσα αγάπης” θα εκτιμήσουν τη διαδικασία του δώρου, από την επιλογή του μέχρι τον τρόπο που θα το δώσετε. Το να κάνετε δώρο στον σύντροφό σας έκεινο τον δίσκο ππου έψαχνε καιρό ή εκεινό το βιβλίο που είχε εξαντληθεί, θα ενισχύσουν το δέσιμό σας.

Το κλειδί στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι να διαλέξετε κάτι που πράγματι θέλει το ταίρι σας ή κάτι που αντικατοπτρίζει τη σχέση σας. Μην πάρετε κάτι που αρέσει αποκλειστικά σε εσάς και ίσως να αρέσει και στον άλλον.

Ποιοτικός χρόνος

Ο ποιοτικός χρόνος που περνάτε ως ζευγάρι, σηματοδοτεί περισσότερα απ’ όσα πιστεύετε. Σίγουρα απολαμβάνετε την παρέα του συντρόφου σας, αλλά επίσης είναι ένας τρόπος για να έχετε την προσοχή του. Τι σημαίνει αυτό; Ότι είστε λάτρεις της ενεργητικής ακρόασης και της ουσιαστικής οπτικής επαφής. Νιώθετε ότι συνδέεστε μαζί του και δεν θέλετε τίποτα να σας αποσπά την προσοχή. Βάζετε το κινητό στην ακρή και κλείνετε οποιαδήποτε εκκρεμότητα είχατε ανοιχτή, ώστε να περάσετε ποιοτικό χρόνο μεταξύ σας.

Εδω χρειάζεται μία διευκρίνιση. Ο ποιοτικός χρόνος απαιτεί την αμέριστη προσοχή σας, αν είστε προβληματισμένοι ή έχετε πολλά στο κεφάλι σας είναι πολύ πιθανό ο χρόνος που θα περάσετε να μην είναι τόσο ποιοτικός όσο πιστεύετε.

Σωματικό άγγιγμα

Οι άνθρωποι με το σωματικό άγγιγμα ως γλώσσα αγάπης αισθάνονται ότι αγαπιούνται όταν λαμβάνουν σωματικά σημάδια στοργής, συμπεριλαμβανομένων των φιλιών, του κρατήματος του χεριού, του αγκαλιάσματος στον καναπέ και του σεξ. Η σωματική οικειότητα και το άγγιγμα μπορούν να είναι απίστευτα επιβεβαιωτικά και να χρησιμεύσουν ως ισχυρός συναισθηματικός σύνδεσμος για τους ανθρώπους με αυτή τη γλώσσα αγάπης.

Ένα χάδι ή ένα άγγιγμα μπορεί να δώσουν την επιβεβαίωση που χρειάζεται η σχέση ώστε να τονωθεί. Ένα χάδι μπορεί να μεταφραστεί ως θαλπωρή, ως σημάδι έρωτα ή ως πηγαίο νοιάξιμο προς το ταίρι σας.

@emmakihlander How can you say no to a lil’ hug?🥺 #fyp #foryou #boyfriend #girlfriend #husbandwife #hug #relationship #relatable #physicaltouch #touch #physical #love #marriage #marriagehumor #lovelanguage #xyzbca #couple #couplestiktok #couplesgoals #couplescomedy #humor #funny #trending #viral #emmandkostik #fypシ ♬ original sound – Diana Rantamäki🇵🇭🇫🇮

Άλλες πρόσφατες “love languages”

Κοινές εμπειρίες

love languages
Φωτ.: Lou Lou B Photo / Unsplash

Αν είστε ο τύπος ανθρώπου που του αρέσει να σημειώνει στο ημερόλογιο δραστηριότητες και ταξίδια που θα κάνετε μαζί με το ταίρι σας τότε η δημιουργία κοινών εμπειρίων είναι η “γλώσσα αγάπης” σας. Σύμφωνα με μία έρευνα το 38% των ανθρώπων που τοποθετούν τις κοινές εμπειρίες στην κορυφή της λίστας τους αγαπούν και δίνουν αγάπη δημιουργώντας κοινές αναμνήσεις με το σημαντικό τους πρόσωπο. Διαφορετικά από την παραδοσιακή γλώσσα αγάπης, τον ποιοτικό χρόνο, οι κοινές εμπειρίες εστιάζουν στην εύρεση βαθιά ριζωμένων δεσμών που βασίζονται σε νέες περιπέτειες.

Μην ξεχνάτε ότι οι κοινές εμπειρίες δημιουργούν ισχυρές αναμνήσεις που θα σας ενώνουν όλο και περισσότερο κατά τη διάρκεια της κοινής σας πορείας.

Συναισθηματική ασφάλεια

Αν κατά τη διάρκεια μίας συζήτησης δεν φοβάστε, δεν σκέφτεστε τον τρόπο που θα πείτε αυτό που σκέφτεστε ή δεν φοβάστε να μην σαν κρίνουν, τότε έχετε συναισθηματική ασφάλεια. Τι σημαίνει αυτό; Ρίχνετε τα τείχη σας, ανοίγετε την καρδιά σας και επικοινωνείτε τις πιο βαθιές σας σκέψεις. Τα αληθινά σας συναισθήματα έρχονται στην επιφάνεια και δεν θέλετε να τα κρύψετε γιατί αισθάνεστε ασφαλής.

Σε αυτή την περίπτωση πολύ σημαντικό συστατικό είναι ο σεβασμός και η καλή επικοινωνία, αν ένα από τα δύο υστερεί είναι εύκολο να χαθεί η συναισθηματική ασφάλεια. Με αυτόν τον τρόπο θα καταφέρετε να είσαστε αληθινοί και αυθεντικοί μεταξύ σας, χωρίς υπάρχουν δεύτερες σκέψεις.

Δίνετε χώρο

Δεν εννοώ να παραχωρήσετε κάποιο σπίτι ή ένα συρτάρι για να βάλει τα ρούχα του. Μιλάμε να δίνετε χώρο και χρόνο στον άλλον, ώστε να κάνει το δκό του “κομμάτι”. Αυτό μπορεί να σημαίνει να βγει με την παρέα του ή να ξεκινήσει κάποιο ένα χόμπι ή να πάει ένα ταξίδι μόνος του ή απλά να περάσει λίγο χρόνο με τον εαυτό του.

Το να δίνεις χώρο, σημαίνει ότι δίνεις ελευθερία ενώ ταυτόχρονα δείχνεις ότι σέβεσαι τις ανάγκες του. Τη συγκεκριμένη “γλώσσα αγάπης” δεν τη διάβασα πουθενά είναι η αλήθεια, αλλά την είδα στο TikTok (ναι, μερικές φορές είναι χρήσιμο). Τη θεώρησα τόσο σημαντική που δεν μπορούσα να την παραλείψω.

@insearchofmorepodcast Discover the 6th love language: Space. In this clip from the ‘In Search Of More’ podcast, we explore how creating space in relationships can be just as important as a traditional 5 love languages. Join us for this insightful conversation on relationships and compromise. You can watch the full episode at the link in the bio! ##lovelanguage##relationship##space##insearchofmorepodcast##fyp##viral ♬ original sound – In Search Of More Podcast

Το Χιούμορ

Το να “πειράζετε” και να λέτε αστεία (όχι προσβλητικά) στο ταίρι σας είναι γλώσσα αγάπης. Μπορεί να είναι μία μίμηση, ένα λογοπαίγνιο, να τον τσιγκλησετε στη μέση ή να γίνεται “καραγκιόζης” προκειμένου να γελάσει. Όλες αυτά τα παραδείγματα είναι μορφές αυτής της νέας “love language” που εντόπισα πρόσφατα όταν διάβασα αυτό το άρθρο.

Προσωπικά πιστεύω ότι το χιούμορ είναι από τις πιο συναισθηματικές πτυχές ενός ανθρώπου. Ένα αστείο μπορεί να δείχνει νοιάξιμο, αγάπη, στοργή, αλλά και να έχει αρνητικό πρόσημο προφανώς. Το «πλάκα έκανα», δεν ισχύει πάντα αλλά αυτό είναι άλλο θέμα προς διερεύνηση. Την επόμενη φορά που το ταίρι σας θα σας κάνει να γελάσετε, ίσως εντοπισετε ότι πρόκειται για μία πηγαία πράξη αγάπης.