Εμείς οι άνθρωποι, όπως και άλλα γνωστικά συστήματα, είμαστε ευαίσθητοι στο περιβάλλον μας. Χρησιμοποιούμε τις αισθητηριακές πληροφορίες για να καθοδηγήσουμε τη συμπεριφορά μας. Για να ενταχθούμε στον κόσμο.

Αποφασίζουμε πώς θα ενεργήσουμε με βάση την ηδονική αξία που αποδίδουμε σε αντικείμενα, ανθρώπους, καταστάσεις ή γεγονότα. Αναζητούμε και συμμετέχουμε σε συμπεριφορές που οδηγούν σε θετικά αποτελέσματα που ανταμείβουν και αποφεύγουμε εκείνες που οδηγούν σε αρνητικές τιμωρητικές συνέπειες. Κατασκευάζουμε τις γνώσεις μας για τον κόσμο ανάλογα με το πόσο μας αρέσουν τα στοιχεία του περιβάλλοντος, και το κάνουμε αυτό μαθαίνοντας και δημιουργώντας προσδοκίες για αυτά.

Η ηδονική αποτίμηση είναι, εν ολίγοις, ένας θεμελιώδης βιολογικός μηχανισμός. Επιπλέον, είναι ζωτικής σημασίας για την επιβίωση.

Κανονιστική παράδοση

Επί χιλιετίες, φιλόσοφοι και επιστήμονες επιδιώκουν έναν κοινό στόχο: να εντοπίσουν τους νόμους που συνδέουν τις ιδιότητες των αντικειμένων με την ευχαρίστηση.

Η ιδέα ότι η προτίμηση πηγάζει από το αντικείμενο ανάγεται στην κλασική φιλοσοφική σκέψη. Η πυθαγόρεια σχολή θεωρούσε ότι η ηδονική αξία κάθε αντικειμένου έγκειται στην αρμονία και την αναλογία μεταξύ των μερών του. Ομοίως, ιδιότητες όπως η συμμετρία, η ισορροπία και η χρυσή τομή έχουν θεωρηθεί ως καθοριστικοί παράγοντες των προτιμήσεών μας.

Αναπαράσταση του τρόπου με τον οποίο χρησιμοποιείται η χρυσή τομή στο έργο Melancholia I του Dürer. UpdateNerd / Πηγή: Wikimedia Commons, CC BY-SA

Αυτή η φιλοσοφία υποθέτει ότι η ηδονική αξία είναι εγγενής στο αντικείμενο. Επομένως, αναμένεται να προκαλέσει προκαθορισμένες αντιδράσεις όσον αφορά την ομορφιά, τη γεύση ή την απόλαυση.

Η σύγχρονη επιτομή αυτής της παράδοσης είναι μια πρόσφατη μελέτη στο Nature Human Behaviour. Οι συγγραφείς ισχυρίζονται ότι οι προτιμήσεις μπορούν να προβλεφθούν από τα χαρακτηριστικά του ερεθίσματος.

Αλλά τότε γιατί έχουμε τόσο διαφορετικές και μεταβαλλόμενες προτιμήσεις; Γιατί αγαπάμε αυτό που οι άλλοι μισούν και το αντίστροφο; Πώς είναι δυνατόν να σταματήσουμε να μας αρέσει κάτι που αγαπούσαμε κάποτε, ή το αντίστροφο; Μήπως οι ιδιότητες των ερεθισμάτων δεν αρκούν για να εξηγήσουν γιατί μας αρέσει αυτό που μας αρέσει;

Ηδονική ευαισθησία

Αυτές οι θεωρίες και η υπόθεση στην οποία στηρίζονται δεν έχουν ανταπεξέλθει στον εμπειρικό έλεγχο. Η συμμετρία δεν αρέσει σε όλους- εξαρτάται από την εμπειρία και την προσωπικότητα. Η προτίμηση στη χρυσή τομή αποτυπώνει το μέσο γούστο, όχι το ατομικό.

Είναι λάθος να υποθέτουμε ότι οι γενικές τάσεις συνεπάγονται ομοιομορφία ή ενημερώνουν για καθολικούς νόμους. Στην πραγματικότητα, καλύπτουν σημαντική μεταβλητότητα στην ηδονική ευαισθησία. Δηλαδή, στο ρόλο που παίζουν οι ιδιότητες των αντικειμένων στο πόσο μας αρέσουν.

Κάθε άτομο φέρνει ένα μοναδικό σύνολο εμπειριών και γνώσεων στην αξιολόγηση. Η αποτίμηση σχετίζεται επίσης με την κατάσταση στην οποία λαμβάνει χώρα. Εξ ου και η ρήση «ο καθένας τα δικά του».

Ατομικές διαφορές

Σίγουρα, μας αρέσουν διαφορετικά πράγματα με διαφορετικούς τρόπους. Ένας λόγος γι’ αυτό είναι ότι οι ανθρώπινοι εγκέφαλοι είναι διαφορετικοί, λόγω γενετικών, αναπτυξιακών ή βιωματικών αιτιών. Αυτό σημαίνει ότι οι διαδικασίες που διέπουν τις εκτιμήσεις διαφέρουν επίσης.

Η εξέταση αυτών των επιμέρους διεργασιών είναι το κλειδί για την κατανόηση των συνολικών μηχανισμών. Η νευροεπιστήμη έχει συμβάλει ουσιαστικά στο θέμα αυτό.

Η συνδεσιμότητα μεταξύ των αισθητηριακών περιοχών και του συστήματος ανταμοιβής είναι απαραίτητη για την ηδονική αποτίμηση. Εξηγεί μια μεγάλη μεταβλητότητα στην ευχαρίστηση που αντλούμε από ερεθίσματα όπως η μουσική.

Αυτό σημαίνει ότι η ευχαρίστηση της ακρόασης μουσικής εξαρτάται από το πώς επικοινωνούν αυτές οι περιοχές του εγκεφάλου. Τόσο πολύ που οι αισθητηριακές πληροφορίες που δεν μεταδίδονται στο σύστημα ανταμοιβής δεν έχουν ηδονική αξία. Αυτό συμβαίνει στην ανηδονία που σχετίζεται με τη μουσική, όπου αυτή η επικοινωνία είναι εξασθενημένη. Ως αποτέλεσμα, τα άτομα με αυτή την πάθηση δεν μπορούν να βιώσουν ευχαρίστηση από τη μουσική.

Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας είναι η προηγούμενη εμπειρία, υπεύθυνη για τις διαφορές στη γεύση μεταξύ των ανθρώπων και μεταξύ διαφορετικών στιγμών στη ζωή ενός ατόμου.

Η εξοικείωση είναι απαραίτητη για τον καθορισμό των προτιμήσεων. Στην πραγματικότητα, η ευχαρίστηση που βιώνεται με οικεία και άγνωστη μουσική περιλαμβάνει διαφορετική εγκεφαλική δραστηριότητα. Ακόμα κι αν η υπερβολική επανάληψη μπορεί να μας κάνει να κουραζόμαστε, μας αρέσει αυτό που ξέρουμε.

Το να μας αρέσουν διάφορα αντικείμενα που ανήκουν σε διαφορετικές κατηγορίες επηρεάζεται από τις προτιμήσεις μας. Έτσι, η προτιμώμενη κατηγορία ορίζει το κριτήριο με το οποίο αξιολογούμε και τα δύο αντικείμενα. Δηλαδή, επιλέγουμε με σύγκριση μεταξύ της προεπιλεγμένης απάντησης και της εναλλακτικής της.

Συμφραζόμενοι παράγοντες

Οι ατομικές διαφορές εξηγούν την ποικιλομορφία στη γεύση μεταξύ των ανθρώπων. Και το πώς αρθρώνεται η αποτίμηση διαμορφώνει τη γεύση ανάλογα με τις περιστάσεις. Μας αρέσουν διαφορετικά πράγματα σε διαφορετικές στιγμές.

Πώς λοιπόν αναπτύσσουμε προτιμήσεις; Οι φυσικές οντότητες που σχετίζονται με την επιβίωση συνδέονται με συγκεκριμένες αισθητηριακές ιδιότητες. Αυτό μας επιτρέπει να μάθουμε να εντοπίζουμε κινδύνους και πλεονεκτήματα – τη βασική αρχή με την οποία δημιουργούμε προτιμήσεις. Ωστόσο, αυτό δεν εξηγεί πραγματικά γιατί τα γούστα μας ποικίλλουν. Ένας λόγος είναι ότι οι αποτιμήσεις είναι ευαίσθητες στο συγκεκριμένο πλαίσιο.

Τα περισσότερα γνωστικά συστήματα αναπτύσσουν μηχανισμούς που τους επιτρέπουν να λαμβάνουν υπόψη άλλες σχετικές πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση, τις ανάγκες, τους στόχους και τις προσδοκίες του συστήματος και τις συνθήκες αποτίμησης. Για παράδειγμα, η επιλογή συντρόφου των θηλυκών επηρεάζεται από την προτίμηση των άλλων θηλυκών: στα θηλυκά ψάρια Γκάπυ αρέσει ένα αρσενικό που είχε προηγουμένως απορριφθεί, εάν αργότερα δουν άλλα θηλυκά να τον κυνηγούν.

Οι προσδοκίες, η φυσιολογία και το περιβάλλον έχουν σημαντική επίδραση στην αποτίμηση. Επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο τα αντιληπτικά, γνωστικά και συναισθηματικά συστήματα δρουν σε αυτό.

Για παράδειγμα, όταν πεινάμε, το να φάμε κάτι γλυκό είναι συχνά πολύ ευχάριστο. Καθώς χορταίνουμε, η απόλαυση του φαγητού μειώνεται, σε σημείο που να σιχαινόμαστε τα αγαπημένα μας φαγητά σε συγκεκριμένες ώρες.

Συστήματα αποτίμησης

Εν ολίγοις, η ηδονική αξία δεν είναι εγγενής στο αντικείμενο. Δεν μπορεί να προβλεφθεί μόνο με βάση τα χαρακτηριστικά του. Εξαρτάται από την ατομική νευροβιολογία και τους υπολογιστικούς πόρους που εμπλέκονται.

Αυτό δεν σημαίνει ότι οι εκτιμήσεις είναι αυθαίρετες. Αν ήταν, θα είχαν μικρή βιολογική χρησιμότητα. Αντίθετα, οι μηχανισμοί του εγκεφάλου έχουν εξελιχθεί για να παρέχουν ευέλικτες αποκρίσεις σε ένα μεταβαλλόμενο περιβάλλον.

Το ίδιο ερέθισμα μπορεί να λάβει ριζικά διαφορετικές αποτιμήσεις ανάλογα με την κατάσταση. Μπορεί να είναι ωφέλιμο για ένα άτομο και επιζήμιο για ένα άλλο, ωφέλιμο υπό ορισμένες συνθήκες και επιζήμιες σε άλλες.

Επομένως, τα συστήματα αποτίμησης είναι προσαρμοστικά και όχι ρυθμιστικά. Εξυπηρετούν την επιβίωση πολύ καλύτερα προβλέποντας την αξία των αντικειμένων σε συγκεκριμένες καταστάσεις.

Η αντίληψη δεν είναι μια παθητική καταγραφή των ιδιοτήτων των αντικειμένων. Είναι το μέσο με το οποίο ένα ενεργό γνωστικό σύστημα προσπαθεί να κατανοήσει τον κόσμο. Και το κάνει αξιολογώντας συνεχώς την εμπειρία, τους στόχους και τις προσδοκίες που σχετίζονται με αυτά.

Η άποψή μας για τον κόσμο δεν είναι ποτέ αφελής. Αντιλαμβανόμαστε και αξιολογούμε μέσα από έναν ατομικό και συγκεκριμένο φακό, το φακό της εμπειρίας, των γνώσεων, των ενδιαφερόντων, των αναγκών, των στόχων και των προσδοκιών μας.

Μας αρέσει αυτό που μας αρέσει γιατί είμαστε αυτοί που είμαστε, εδώ και τώρα.

Δείτε επίσης: Πες μου τι μουσική ακούς, να σου πω ποιος είσαι!