Υπάρχει μια συγκεκριμένη «παγίδα» με τα ενεργειακά ποτά, που πολλοί από εμάς συνηθίζουμε να καταναλώνουμε, ακόμη και αφειδώς, θεωρώντας τα ως το ιδανικό «υποκατάστατο» του καφέ: με τον καφέ, γνωρίζουμε ότι το όριο για τον γενικό πληθυσμό άνω των 18 ετών κυμαίνεται στις δύο κούπες την ημέρα. Ή τρεις μονούς εσπρέσο.

Ομως για τα ενεργειακά ποτά δεν υπήρξε ποτέ, ούτε υπάρχει ακόμη κάποια «επίσημη» ιατρική σύσταση. Κανείς δεν ξέρει πόσα ενεργειακά ποτά μπορεί να καταναλώσει μέσα στην ημέρα. Π.χ. η βότκα αναμεμειγμένη με Red Bull είναι το «επίσημο» ποτό όσων πηγαίνουν σε κλαμπ με ηλεκτρονική μουσική ή σε rave parties. Και κάποιος μπορεί να πιεί μέχρι και 4-5 βότκες με Red Bull.

Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, όταν κάποιος καταναλώνει μεγάλες ποσότητες ενεργειακών ποτών, υπάρχει μια σοβαρή περίπτωση η υπερδοσολογία της καφεΐνης να προκαλέσει καρδιακές αρρυθμίες, κάτι που είναι επικίνδυνο, είτε είσαι στον χώρο εργασίας σου, είτε αθλείσαι, ακόμη και όταν ξεκουράζεσαι.

«Ανησυχώ για την υψηλή περιεκτικότητα των ποτών αυτών σε καφεΐνη και ζάχαρη. Οι εναλλακτικές λύσεις δίχως ζάχαρη δεν είναι απαραίτητα καλύτερες, λόγω των αβέβαιων μακροπρόθεσμων επιδράσεων των τεχνητών γλυκαντικών», επισημαίνει ο Φρανκ Χου, πρόεδρος του τμήματος Διατροφής στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ. Παρ’ όλα αυτά, προσθέτει εμφατικά ο ίδιος, δεν υπάρχει ένα επίσημο συνιστώμενο όριο για την ποσότητα ενεργειακών ποτών που μπορεί να καταναλωθεί από ένα ενήλικο άτομο.

«Υπάρχει μια μεγάλη αύξηση της κατανάλωσης [τέτοιων ποτών] τα τελευταία δύο χρόνια και αυτή είναι αρκετά ανησυχητική», επισημαίνει στη συνέχεια, συνοψίζοντας ότι «η υπερκατανάλωση μπορεί να οδηγήσει σε επικίνδυνη αύξηση της αρτηριακής πίεσης, σε αρρυθμία, στρες και αϋπνία», καταλήγοντας ότι «ένα κουτάκι ενεργειακού ποτού περιέχει ίδια ποσότητα καφεΐνης, όσο δύο κούπες με καφέ».

Άρα, δυο ενεργειακά ποτά είναι σαν να έχεις πιεί 4 καφέδες.

Μάλιστα, οι κίνδυνοι δεν προέρχονται μόνο από την καφεϊνη, αλλά και από την ζάχαρη που περιέχουν καθώς όσοι καταναλώνουν δύο με τρία ενεργειακά ποτά την ημέρα, προσλαμβάνουν περίπου πέντε φορές τη μέγιστη συνιστώμενη ημερήσια δόση ζάχαρης.

Κάπως έτσι, εσχάτως οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι ανάμεσα στις μακροπρόθεσμες συνέπειες της υπερκατανάλωσης τέτοιων ποτών συμπεριλαμβάνεται ακόμη και ο διαβήτης τύπου ΙΙ, αλλά και η απότομη αύξηση του σωματικού βάρους.

Πριν μερικά χρόνια ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας χαρακτήρισε τα ενεργειακά ποτά ως «έναν δυνητικό κίνδυνο για τη δημόσια υγεία», ενώ και η Εθνική Υπηρεσία Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (NHS) και η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) έκρουσαν τον κώδωνα του κνδύνου καθώς ένα κουτάκι 250ml περιέχει, κατά μέσο όρο, 80 mg καφεΐνης και 27,5 γρ. ζάχαρης.

Το NHS μάλιστα πρόσφατα δημοσιοποίησε, μετά από μια ενδελεχή έρευνα, το τι συμβαίνει στον οργανισμό σας από την στιγμή που θα πιείτε το ενεργειακό ποτό, μέχρι και περίπου 24 ώρες μετά:

10 λεπτά: Μόλις καταναλωθεί το ενεργειακό ποτό, η καφεΐνη χρειάζεται 10 λεπτά για να εισέλθει στο κυκλοφορικό σας σύστημα. Ο καρδιακός σας ρυθμός και η πίεσή σας αρχίζουν να αυξάνονται.

15-45 λεπτά: Τότε είναι που καφεΐνη μεγιστοποιείται στο αίμα σας. Θα αρχίσετε να νιώθετε μεγαλύτερη ενέργεια και θα μπορείτε να συγκεντρωθείτε καλύτερα.

30-50 λεπτά: Πλέον, όλη η καφεΐνη από το ποτό έχει απορροφηθεί από τον οργανισμό.

1 ώρα: Το σώμα σας αρχίζει να νιώθει την απότομη «πτώση» από την έλλειψη ζάχαρης, ενώ και η επίδραση της καφεΐνης αρχίζει να περνάει. Θα αρχίσετε να νιώθετε κουρασμένοι και τα επίπεδα της ενέργειάς σας θα πέσουν πολύ χαμηλά.

5-6 ώρες: Αυτό το χρονικό διάστημα είναι ο χρόνος που χρειάζεται το σώμα σας για να μειώσει τα επίπεδα καφεΐνης στο αίμα σας κατά 50%.

12 ώρες: Είναι ο χρόνος που χρειάζονται οι περισσότεροι άνθρωποι για να «διώξουν» πλήρως την καφεΐνη από το σύστημά τους.

12-24 ώρες: Επειδή η καφεΐνη είναι ένα είδος «ναρκωτικού», το άτομο που ήπιε ενεργειακό ποτό θα αρχίσει να έχει τα πρώτα συμπτώματα στέρησης 12-24 ώρες μετά την τελευταία του «δόση» -συμπτώματα όπως έντονους πονοκεφάλους, δυσκοιλιότητα και απότομους εκνευρισμούς.

Η ολική «αποτοξίνωση» από την καφεΐνη μπορεί να συμβεί κάπου μεταξύ 12-24 ωρών μετά την κατανάλωση. Μάλιστα, οι επιστήμονες θεωρούν ότι τα συμπτώματα στέρησης μπορούν να διαρκέσουν έως και 9 ημέρες και η σοβαρότητα εξαρτάται από την ποσότητα καφεΐνης που καταναλώνεται.

Για τους συνηθισμένους καταναλωτές ενεργειακών ποτών, χρειάζονται περίπου 7-12 ημέρες για να προσαρμοστεί ο οργανισμός σε μια κανονική πρόσληψη καφεΐνης, ενώ επίσης, ένα άτομο είναι από ένα σημείο και μετά απίθανο να βιώσει μια «ώθηση» από τα ποτά, όταν το σώμα του τα έχει συνηθίσει -περίπου όπως λειτουργούν δηλαδή και τα ναρκωτικά όπως η κοκαϊνη.