Οι γυναίκες συχνά αισθάνονται άβολα όταν πρέπει να μιλήσουν με τους γιατρούς τους για τις ανησυχίες τους σε θέματα σεξ. Οι γιατροί, από την άλλη πλευρά, συχνά διστάζουν να τις ρωτήσουν πολλές λεπτομέρειες για αυτά τα θέματα. Φυσικά, η σεξουαλική υγεία συνδέεται στενά με τη γενικότερη υγεία του σώματος. Τα χρόνια προβλήματα, συμπεριλαμβανομένων των νευρολογικών βλαβών, των νεφρικών παθήσεων, των φλεγμονωδών διαταραχών και του καρκίνου, μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τη σεξουαλική υγεία των ανθρώπων, ανεξαρτήτως φύλου, σεξουαλικότητας και ηλικίας.

Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας που επηρεάζει τη σεξουαλική μας ζωή και υγεία είναι η διατροφή μας. Συγκεκριμένα, μια πρόσφατη έρευνα έδειξε πώς οι διατροφικές συνήθειες επηρεάζουν τη σεξουαλική υγεία των γυναικών. 

Μια κακής ποιότητας διατροφή είναι συνήθως αυτή που περιλαμβάνει μεγάλη ποσότητα τροφών υψηλής επεξεργασίας (υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα). Σε αυτήν την κατηγορία τροφίμων ανήκουν παγωτά, μπέργκερς, πίτσες, πατατάκια, ανθρακούχα ποτά, χυμοί του εμπορίου κ.λπ.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει πώς μια χαμηλότερης ποιότητας διατροφής μπορεί να επηρεάσει αρνητικά και τη σεξουαλική δραστηριότητα των ανδρών. Δυστυχώς, ο ρόλος της διατροφής στη γυναικεία σεξουαλικότητα δεν έχει μελετηθεί ενδελεχώς μέχρι στιγμής .

Τα επιστημονικά δεδομένα πάνω σε αυτό το ζήτημα είναι περιορισμένα, αλλά υποδηλώνουν ότι η διατροφή σίγουρα επηρεάζει και τη γυναικεία σεξουαλικότητα. Για παράδειγμα, υπάρχει μια σχέση μεταξύ της παχυσαρκίας και της μειωμένης σεξουαλικής ικανοποίησης. Για την ακρίβεια, όλες οι διατροφικές διαταραχές δείχνουν να επηρεάζουν αρνητικά τη σεξουαλική απόλαυση και ικανοποίηση.

Συγκεκριμένα, οι γυναίκες που πάσχουν από βουλιμία, τείνουν να είναι παρορμητικές και να παρουσιάζουν σεξουαλική συμπεριφορά υψηλότερου κινδύνου, ενώ οι ανορεξικές ασθενείς αναφέρουν κολπική ξηρότητα και μειωμένη επιθυμία για σεξ.

Η υπάρχουσα βιβλιογραφία για τη σχέση μεταξύ των διατροφικών διαταραχών και της σεξουαλικής λειτουργίας καταδεικνύει ότι οι γυναίκες που πάσχουν από διατροφικές διαταραχές εμφανίζουν μειωμένη φυσιολογική, συμπεριφορική και συναισθηματική σεξουαλική λειτουργία. Οι διατροφικές διαταραχές συνδέονται στενά με διάφορες σεξουαλικές δυσλειτουργίες, όπως μειωμένη λίμπιντο και λίπανση του κόλπου, καθώς και περισσότερο σεξουαλικό άγχος και σεξουαλική δυσαρέσκεια σε σύγκριση με άλλες γυναίκες.

Επιπλέον, άλλα στοιχεία υποστηρίζουν ότι οι γυναίκες με διατροφικές διαταραχές έχουν λιγότερες σεξουαλικές εμπειρίες και σχέσεις από τις υγιείς γυναίκες, αν και τα στοιχεία διαφέρουν ανάλογα με το είδος της διαταραχής.

Να σημειωθεί επίσης ότι όταν μιλάμε για σεξουαλική ζωή και συμπεριφορά, δεν αναφερόμαστε μόνο στις ερωτικές επαφές που η κάθε γυναίκα έχει με τ@ς συντρόφους της, αλλα και με τη σχέση που έχει με τον ίδιο της τον εαυτό και το σώμα της.  Έτσι, οι γυναίκες με διατροφικές διαταραχές αναφέρουν χαμηλότερες συχνότητες αυνανισμού σε σύγκριση με γυναίκες που δεν έχουν διατροφικές διαταραχές, κάτι που μπορεί να οφείλεται στη σοβαρή σωματική τους δυσαρέσκεια.

Από την άλλη, μελέτες έχουν δείξει ότι όταν ακολουθούνται πιο υγιεινά προγράμματα διατροφής και σωματική δραστηριότητα, παρατηρείται σημαντική βελτίωση στη σεξουαλική ζωή των συμμετοχόντων.

Από τα παραπάνω στοιχεία, φαίνεται ότι για άλλη μια φορά, η καλή διατροφή και η γυμναστική είναι τα κλειδιά για μια πιο υγιεινή ζωή, εντός κι εκτός του κρεβατιού!