Πολυπληθείς εκδηλώσεις όπως η συγκέντρωση στη Σεούλ στα πλαίσια των εορτασμών του Halloween, μπορεί να μετατραπούν από διασκεδαστικές και εορταστικές σε τρομακτικές και επικίνδυνες μέσα σε λίγα λεπτά.

Το γνωστό γεγονός στη γειτονιά Itaewon της Σεούλ, προκάλεσε περισσότερους από 150 θανάτους. Οι ειδικοί στη διαχείριση του πλήθους λένε ότι οι υπεύθυνοι δημόσιας ασφάλειας και οι διοργανωτές εκδηλώσεων θα πρέπει να θεωρηθούν υπεύθυνοι για την ασφάλεια των ανθρώπων σε μεγάλες εκδηλώσεις. Ωστόσο, μόλις αρχίσει να αναπτύσσεται μια επικίνδυνη κατάσταση σε κάποιο πολυπληθές μέρος, υπάρχουν μέτρα που μπορείτε να λάβετε για να μειώσετε τον κίνδυνο και να βελτιώσετε τις πιθανότητες επιβίωσής σας.

Σημάδια κινδύνου που δείχνουν ότι ένα πλήθος γίνεται επικίνδυνο:

  • Αν το πλήθος κινείται και στη συνέχεια επιβραδύνεται, αυτό είναι σημάδι ότι η πυκνότητα αυξάνεται
  • Αν ακούτε ανθρώπους να παραπονιούνται για δυσφορία και κραυγές αγωνίας
  • Μόλις η πυκνότητα του πλήθους αρχίσει να υπερβαίνει περίπου τα πέντε άτομα ανά τετραγωνικό μέτρο, η κατάσταση είναι δυνητικά επικίνδυνη

«Είναι όταν αρχίζεις να μπαίνεις σε μια κατάσταση όπου η κίνησή σου δεν είναι δική σου και είσαι έρμαιο των διαθέσεων της φυσικής. Γίνεται πολύ δύσκολο για σένα να κινηθείς ανεξάρτητα απ’ τους υπόλοιπους. Αν μπορείς, απομάκρυνε τα χέρια απ’ το σώμα σου, κράτησε τα μάτια σου ανοιχτά και αναζήτησε την πιο προφανή οδό διαφυγής», δηλώνει ο Martyn Amos, ειδικός σε θέματα πλήθους και καθηγητής πληροφορικής στο Πανεπιστήμιο Northumbria.

Τι να κάνω αν κολλήσω σε ένα συνωστισμένο πλήθος;

Αν το πλήθος σταματήσει να κινείται, η προτεραιότητά σου πρέπει να είναι να σταθείς στα πόδια σου, να απελευθερώσεις τα χέρια σου τοποθετώντας τα μακριά απ’ τα πλευρά του σώματός σου, να προστατεύσεις το στήθος σου και να διατηρήσεις το οξυγόνο σου.

Είναι ασφαλές να βοηθήσω άλλους;

Οι πιθανότητες να επιβιώσεις από μια τέτοια κατάσταση αυξάνονται αν και ο κόσμος γύρω σου καταφέρει να σταθεί όρθιος. Η πτώση ενός, μπορεί να οδηγήσει σε ένα επικίνδυνο ντόμινο. Οπότε, αν κάποιος δίπλα σου παραπατάει ή πέφτει, κάνε ό,τι καλύτερο μπορείς για να τον βοηθήσεις.

Υπάρχει τρόπος να ελαχιστοποιήσω τις πιθανότητες να μπει σε κίνδυνο η ζωή μου αν παρευρεθώ σε ένα πολυπληθές μέρος;

  • Φόρα παπούτσια που προσφέρουν σταθερότητα. Στα τραγικά συμβάντα, σαν αυτό στη Σεούλ, οι άνθρωποι ποδοπατούνται, οπότε τα παπούτσια που θα επιλέξεις να φορέσεις θα πρέπει να βοηθούν στην διατήρηση της ισορροπίας σου.
  • Η επίγνωση της κατάστασης είναι σημαντική παράμετρος. Φρόντισε να γνωρίζεις τις εξόδους διαφυγής, και όχι μόνο αυτές που βρίσκονται κοντά σου.
  • Οι φωνές είναι σπατάλη ενέργειας και οξυγόνου. Ειδικοί σημειώνουν πως αν το πλήθος παραμείνει ψύχραιμο, χωρίς φωνές και οι άνθρωποι συνεργαστούν μεταξύ τους, θα μπορέσουν να αποφύγουν μια μοιραία τραγωδία. Τέλος, τοποθετήστε το κεφάλι σας όσο πιο ψηλά μπορείτε έτσι ώστε να εξασφαλίσετε οξυγόνο.

Υπάρχει ασφαλές μέρος για συγκέντρωση πολλών ανθρώπων;

Κάθε πλήθος είναι διαφορετικό και αντιδρά αναλόγως, αλλά σε γενικές γραμμές, είναι προτιμότερο να βρίσκεται περιφερειακά του πλήθους ή στην πίσω πλευρά, παρά στη μέση ή μπροστά.

Πηγή: Washington Post