Εκείνα τα αρχαία επιτραπέζια που συλλέγουν σκόνη στο πάνω μέρος της βιβλιοθήκης ίσως είναι το κλειδί για να διατηρήσεις το μυαλό και το σώμα σου ενεργά και υγιή, την ώρα που επελαύνουν η αποχαύνωση και οι οθόνες.


Ναι, έχει γίνει σχεδόν ακατόρθωτο να αφήσουμε για λίγο στην άκρη το κινητό, ωστόσο τα επιτραπέζια μάς συνδέουν πολύ περισσότερο με τους ανθρώπους μας, μας ξαναφέρνουν κοντά και την ίδια ώρα μας διασκεδάζουν. Είτε ανταγωνιστικό είτε συνεργατικό, ένα παιχνίδι θα μας θυμίσει ξανά πώς είναι να έχεις φίλους. Ξέρεις… από αυτούς που τους βλέπεις μπροστά σου. Στην πραγματική ζωή.

Όμως, από την κλασική Monopoly -που κάποιοι λατρεύουν και άλλοι λατρεύουν να μισούν- μέχρι το Scrabble, από το Trivial -δεν έχει σημασία που δεν ξέρεις τίποτα, παίζε για την παρέα- μέχρι το Cluedo, τα επιτραπέζια παιχνίδια προσφέρουν πολλά περισσότερα από διασκέδαση και ψυχαγωγία, αφού επηρεάζουν ευεργετικά την υγεία με πολλούς τρόπους και σε όλες τις ηλικίες.

Το Health Fitness Revolution απαριθμεί μερικά από τα οφέλη που έχουν τα επιτραπέζια στη φυσική και ψυχική μας υγεία, μπας και μας πείσει να τα κατεβάσουμε από ‘κει πάνω, να τα ξεσκονίσουμε και να τα χαρούμε ξανά.

Γέλιο

Μία από τις… καλές παρενέργειες των επιτραπέζιων είναι το γέλιο το οποίο αποδεδειγμένα αυξάνει τα επίπεδα των ενδορφινών, γνωστών και ως ορμονών της ευτυχίας. Όταν μάλιστα γελάμε και διασκεδάζουμε μαζί με άλλους, αυτό ενισχύει την ενσυναίσθησή μας, τη συμπόνια και την εμπιστοσύνη μας σε άλλα άτομα.

Μνήμη και γνωστικές δεξιότητες

Όταν τα παιδιά κάθε ηλικίας παίζουν ένα επιτραπέζιο παιχνίδι, εξασκούν βασικές γνωστικές δεξιότητες όπως η επίλυση προβλημάτων.

via GIPHY

Ο ιππόκαμπος και ο προμετωπιαίος φλοιός επωφελούνται ιδιαίτερα από τα παιχνίδια αυτά. Αυτές οι περιοχές του εγκεφάλου είναι υπεύθυνες για τον σχηματισμό περίπλοκης σκέψης και μνήμης. Τα επιτραπέζια παιχνίδια βοηθούν τον εγκέφαλο να χτίζει και να διατηρεί γνωστικές δεξιότητες και μέχρι τα βαθιά γεράματα.

Μείωση του κινδύνου για ψυχικές ασθένειες

Ένα από τα κύρια οφέλη των επιτραπέζιων παιχνιδιών είναι η μείωση του κινδύνου γνωστικής έκπτωσης, όπως αυτή που σχετίζεται με την άνοια και το Αλτσχάιμερ. Όταν κρατάμε το μυαλό μας εστιασμένο και αφοσιωμένο σε κάτι, το ασκούμε και το κρατάμε δυνατό. Ένας ισχυρότερος εγκέφαλος έχει λιγότερες πιθανότητες να εκπέσει με τα χρόνια.

Μείωση της αρτηριακής πίεσης

Με το γέλιο και την αύξηση των ενδορφινών, τα επιτραπέζια μάς βοηθούν να μειώσουμε την αρτηριακή μας πίεση ή να την διατηρήσουμε σε υγιή επίπεδα.

Η ίδια η απελευθέρωση ενδορφινών βοηθά τους μύες να χαλαρώσουν και το αίμα να κυκλοφορεί, κάτι που μειώνει την αρτηριακή πίεση που σε υψηλά επίπεδα σχετίζεται με μεγαλύτερο κίνδυνο αρτηριακής βλάβης, καρδιακής νόσου και εγκεφαλικού.

Η σύγχρονη οικογένεια συναντιέται ξανά

Το να κάθεσαι με την οικογένειά σου χωρίς να σε διακόπτουν τα σκληρά ωράρια και η τεχνολογία μοιάζει ακατόρθωτο στην εποχή μας, αφού ο καθένας έχει διαφορετικά χρονοδιαγράμματα και υποχρεώσεις. Ένα επιτραπέζιο μαζί με τα παιδιά σου, όμως, είναι μια καλή αφορμή για να περάσετε χρόνο μαζί και να αναπτύξετε μαθησιακές δεξιότητες από κοινού, ενώ παράλληλα ενισχύετε τους οικογενειακούς δεσμούς και την ποιοτική επικοινωνία ανάμεσα στα μέλη.

via GIPHY

Εμμ… Δεν θα ξαναχάσεις τα κλειδιά σου;

Ποιος θα το φανταζόταν ότι το σκάκι, η ντάμα και η Μονόπολη θα σε κάνουν να μην ξαναχάσεις τα κλειδιά σου… Κι όμως, επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο, εστιάζοντας στα αντανακλαστικά, αξιολόγησαν την ικανότητα δύο ομάδων να αναζητούν και να βρίσκουν ένα αντικείμενο. Η έρευνά τους κατέδειξε πως όσοι παίζουν τακτικά βιντεοπαιχνίδια είναι πολύ πιο γρήγοροι στον εντοπισμό του στόχου από εκείνους που δεν παίζουν.

Μείωση του άγχους

Ένας υγιής περισπασμός, όπως αυτός που προσφέρουν τα επιτραπέζια παιχνίδια, είναι ό,τι πρέπει για να χαλαρώσεις. Σύμφωνα με διαδικτυακή έρευνα της RealNetworks Inc. που σχεδιάζει και δημιουργεί παιχνίδια, το 64% των ερωτηθέντων είπε ότι χρησιμοποιεί τα παιχνίδια ως τρόπο χαλάρωσης και το 53% παίζει για ανακούφιση από το άγχος.

Ενισχύεται το ανοσοποιητικό

Έρευνες έχουν δείξει ότι ο αρνητισμός, η κατάθλιψη και το άγχος μπορούν να μειώσουν την ικανότητά μας να καταπολεμάμε τις ασθένειες. Αντιθέτως, θετικά συναισθήματα και σκέψεις, όπως το γέλιο και η απόλαυση που συνοδεύουν πάντα τα επιτραπέζια παιχνίδια, αποτρέπουν αυτές τις επιπτώσεις απελευθερώνοντας ορισμένες χημικές ουσίες που καταπολεμούν το στρες και ενισχύουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Ένα απλό επιτραπέζιο παιχνίδι θα μπορούσε να δημιουργήσει τα λεγόμενα «γονίδια επιβίωσης» και να τα ενεργοποιήσει στον εγκέφαλό μας, κάνοντας τα εγκεφαλικά κύτταρα να ζουν περισσότερο και βοηθώντας στην καταπολέμηση των ασθενειών.

Φωτ.: Nik Korba, Unsplash

Παιδική ανάπτυξη

Τα επιτραπέζια παιχνίδια παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην υγεία του παιδιού και στην ανάπτυξη του εγκεφάλου. Συγκεκριμένα, βοηθούν τα παιδιά να αναπτύξουν δεξιότητες λογικής, συλλογιστικής και υπολογισμών, βελτιώνουν την κριτική σκέψη και ενισχύουν τη χωροταξική αίσθηση.

Η ενθάρρυνση των παιδιών να παίζουν επιτραπέζια παιχνίδια διαφορετικών τύπων μπορεί επίσης να αυξήσει τις λεκτικές και επικοινωνιακές τους δεξιότητες, ενώ αναπτύσσει την προσοχή τους και την ικανότητα συγκέντρωσης και εστίασης για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα.

Θεραπεία

Πολλά επιτραπέζια παιχνίδια απαιτούν τη χρήση εκλεπτυσμένων κινητικών δεξιοτήτων για να μαζέψετε ή να μετακινήσετε κομμάτια, ενέργειες που απαιτούν συντονισμό και επιδεξιότητα. Η τακτική ενασχόληση με παιχνίδια βελτιώνουν αυτές τις βασικές δεξιότητες που είναι σημαντικές για τα παιδιά, τα άτομα με ειδικές νοητικές ή σωματικές ανάγκες, τους ηλικιωμένους και όσους αναρρώνουν από ατυχήματα.

Τα επιτραπέζια παιχνίδια είναι πολύ χρήσιμα ως συμπλήρωμα στην εργοθεραπεία, ενώ έχουν σημαντικά οφέλη και στην αίθουσα διδασκαλίας παιδιών με ειδικές ανάγκες, καθώς με την πάροδο του χρόνου βελτιώνουν τη λειτουργία μυών και νεύρων.