Πόσες φορές, ειδικά το καλοκαίρι, τις περιόδους που είμαστε πιεσμένοι ή πεσμένοι ψυχολογικά -με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το σώμα, που το νιώθουμε κουρασμένο- έχουμε αναζητήσει μια θάλασσα για βουτήξουμε μέσα της και να επιπλεύσουμε στα νερά της; Πολλές.

Ίσως είναι το αλάτι που μένει στο δέρμα μας, η πίεση του νερού που λειτουργεί σε αντίθεση κατεύθυνση με τη βαρύτητα, το αχανές του τοπίου που μαγνητίζει το βλέμμα μας. Η επιστημονική κοινότητα, βέβαια, έχει τις απαντήσεις που αναζητούμε -όπως οφείλει, άλλωστε.

Ιστορικά μιλώντας, η θάλασσα από αρχαιοτάτων χρόνων είχε συνδεθεί με κάθε λογής θεραπεία, γνωστή και ως θαλασσοραπεία, που βοηθάει σε διάφορα σύνδρομα όπως της ορθοστατικής ταχυκαρδίας (POTS) και το σύνδρομο υπερκινητικότητας Ehlers-Danlos (HeDS). Αλλά, φυσικά, δεν περιορίζεται μόνο σε αυτά.

Τα οφέλη του νερού στο σώμα και την ψυχική μας υγεία

Οι ιστορίες ότι αισθανόμαστε καλύτερα μέσα ή κοντά στο αλμυρό νερό είναι συχνές, λέει ο Stewart Parnacott, προσωπικός γυμναστής και νοσηλευτής στο Baylor College of Medicine. «Υπάρχει κάποια επιστημονική βάση για την υποστήριξη αυτών των ισχυρισμών», δήλωσε ο Parnacott στο Insider.

Μια επιστημονική ανασκόπηση του 2021 βρήκε στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η θαλασσοθεραπεία σχετίζεται με βελτίωση των συμπτωμάτων κάποιων ασθενών και είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική για άτομα με ορισμένες δερματικές παθήσεις και φλεγμονώδεις νόσους.

Φωτ.: Jeremy Bishop / Unsplash

«Το θαλασσινό νερό περιέχει διάφορα μέταλλα και ιχνοστοιχεία, όπως μαγνήσιο, κάλιο και ασβέστιο, τα οποία πιστεύεται ότι έχουν πιθανά οφέλη για την υγεία», σχολίασε ο Parnacott. «Αυτά τα μέταλλα μπορεί να προάγουν τη χαλάρωση, να μειώνουν τη φλεγμονή και να υποστηρίζουν την υγεία του δέρματος όταν απορροφώνται μέσω του δέρματος κατά τη διάρκεια δραστηριοτήτων όπως το κολύμπι ή η παραμονή στην παραλία».

Όσο πιο κοντά στην παραλία τόσο καλύτερη η ψυχική μας υγεία

Βασιζόμενος στην δική μου ψυχοσύνθεση και μέσα από τις εμπειρίες μου, μπορώ να πω ότι σαν τις καλοκαιρινές διακοπές δεν έχει. Και όταν αναφέρομαι σε αυτές, προφανώς, συμπεριλαμβάνω την επαφή με τη θάλασσα. Είτε είναι γαλάζια όπως στις Κυκλάδες είτε πράσινη όπως στο Ιόνιο, το να βρίσκομαι κοντά της πάντα με κάνει να νιώθω καλύτερα.

Στο ίδιο μήκος κύματος είναι και η επιστημονική τοποθέτηση του Dr. Elliot Dinetz, γιατρού λειτουργικής ιατρικής και μέλος του προσωπικού της Ιατρικής Σχολής Miller του Πανεπιστημίου του Μαϊάμι: «Το να βρίσκεται κανείς κοντά στη θάλασσα μπορεί να ωφελήσει την ψυχική του υγεία».

Το “φαινόμενο του μπλε χώρου»”, όπως ονομάζεται, έχει συνδεθεί με μειωμένα επίπεδα στρες και συνολική ψυχική ευεξία, σύμφωνα με τον Dinetz.

Μια μελέτη του 2021, στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 16.000 άνθρωποι από 18 χώρες, διαπίστωσε ότι το να περνάμε χρόνο κοντά σε “μπλε χώρους”, συμπεριλαμβανομένων των λιμνών, των ποταμών και των ωκεανών, σχετίζεται με βελτιωμένη ευεξία. Οι ήχοι της θάλασσας, όπως ο θόρυβος των κυμάτων, μπορούν επίσης να βελτιώσουν την ψυχική μας υγεία και να μας χαλαρώσουν -γι’ αυτό υπάρχουν και αμέτρητα video στο YouTube ή και στο Spotify με ήχους θάλασσας και παφλασμούς κυμάτων.

«Ξύπνα και βούτα»

Ήταν ένα ήσυχο και ζεστό πρωινό. Αύγουστος 2018, στην Ανάφη. Μόλις έχω αφήσει την σκηνή μου -τότε που επιτρεπόταν το ελεύθερο κάμπινγκ στην παραλία του Ρούκουνα- και έχω πάει στο μαγαζί της “Παπαδιάς” για να πάρω πρωινό. Δεν πρέπει να είμασταν παραπάνω από 7-8 άτομα εκείνη την στιγμή στο μαγαζί και εγώ έκατσα με το βιβλίο μου σε ένα τραπέζι που έβλεπε την παραλία. Μπροστά μου μια κολώνα με μια υπέροχη ζωγραφιά, από αυτές που δεν θα κοσμήσουν ποτέ ένα κτήριο στην Πειραιώς αλλά δεν στερούνται νοήματος, και ένα μήνυμα: «Ξύπνα και βούτα».

Έκλεισα το βιβλίο που είχα πάρει μαζί μου, χάρισα τον αναπτήρα μου σε έναν τύπο δίπλα και έκανα αυτό ακριβώς. Μπορεί η φράση που κάποιος είχε γράψει στην κολώνα να ήταν μεταφορική, να μην αναφερόταν απαραίτητα στη θάλασσα του Ρούκουνα, αλλά και τελείως επιφανειακά να το δούμε είχε δίκιο.

Φωτ.: Νίκος Παγουλάτος

Ο Dinetz λέει ότι ενώ το να καθόμαστε στην παραλία ή απλώς να επιπλέουμε στο νερό είναι σίγουρα ευεργετικό, τα οφέλη πολλαπλασιάζονται όταν κινούμε το σώμα μας στο νερό.

«Δραστηριότητες όπως το κολύμπι ή το περπάτημα στην παραλία αυξάνουν αυτά τα οφέλη βελτιώνοντας την καρδιαγγειακή υγεία και προωθώντας την απελευθέρωση ενδορφινών, των φυσικών “ενισχυτών” της διάθεσης του οργανισμού», είπε.

Ο Parnacott υποστηρίζει ότι δεν χρειάζεται να βουτήξουμε στη θάλασσα για να επωφεληθούμε από τις ευεργετικές ιδιότητες του νερού, αρκεί και μια επίσκεψη σε λίμνη ή ένα ποτάμι, ακόμα και σε πισίνα. «Οι υδάτινες μάζες, είτε πρόκειται για γλυκό είτε για αλμυρό νερό, έχουν εγγενείς ιδιότητες που προσφέρουν οφέλη για την υγεία», είπε στο Insider.

Βαδίζοντας σε τεντωμένο σχοινί

Συνήθως η καθημερινότητά μας είναι σαν ένα ριψοκίνδυνο περπάτημα επάνω σε ένα τεντωμένο σχοινί. Από την μια πλευρά δεμένο στις υποχρεώσεις που έχουμε και από την άλλη στις ανάγκες μας. Αναζητούμε τρόπους να ισορροπήσουμε ανάμεσα σε αυτά τα άκρα -μαζί με όλα τα απρόοπτα που θα παρουσιαστούν μπροστά μας και θα εμποδίσουν τον βηματισμό μας- και κρατάμε την ανάσα μας για να αποφύγουμε τη βουτιά στο κενό.

Απ’ ό,τι φαίνεται όμως η βουτιά που όλοι οφείλουμε να κάνουμε, έστω μια φορά στο τόσο, είναι στο νερό. Οι ευεργετικές του ιδιότητες θα βελτιώσουν τη σωματική και ψυχική μας υγεία και όσο θα απολαμβάνουμε τα μοναδικά οφέλη της θάλασσας θα επιστρέφουμε πιο “δυνατοί” και ισορροπημένοι στο τεντωμένο σχοινί της ζωής μας.

Με πληροφορίες από: Insider