Ένας διαπληκτισμός μπορεί από μόνος του να είναι δύσκολος. Αυτό που μπορεί να τον κάνει δυσκολότερο είναι ο συνομιλήτης με τον οποίο ήρθατε σε αντιπαράθεση να πιστεύει ότι πάντα έχει δίκιο. Το να προσπαθήσετε να κάνετε διάλογο με έναν τοίχο, ίσως να είναι πιο γόνιμο από την αλληλεπίδραση με ένα τέτοιο άτομο. Είναι πολύ πιθανό να θέλετε να βρείτε μία λύση στο ζήτημα που έχει τεθεί στο επίκεντρο ή να σας πνίγει το άδικο, η αλήθεια είναι ότι δεν μπορείτε να κάνετε πολλά γι’ αυτό.

Πώς θα αντιμετωπίσετε κάποιον που πιστεύει ότι έχει πάντα δίκιο;

1. Μην το παίρνετε πατριωτικά, ούτε προσωπικά

Όταν κάποιος πιστεύει ότι πάντα έχει δίκιο, θα βγάλει ό,τι “όπλο” έχει διαθέσιμο προκειμένου να αναδείξει τον εαυτό του και την άποψη του, ακόμα κι αν ο τρόπος που το κάνει μπορεί να προσβάλλει τον συνομιλητή του. Αυτό σημαίνει ότι είναι πολύ πιθανό να σας πιέσει για να σας φτάσει στα όριά σας, μέχρι να συμφωνήσετε ότι είχατε άδικο, δηλαδή μέχρι να πετύχει τον σκοπό του. Σε αυτή την περίπτωση, θα έχετε παραδώσει τα όπλα σας, επειδή δεν χειριστήκατε σωστά την κατάσταση.

Η πίεση που δέχεστε κατά τη διάρκεια της συναναστροφής σας, δεν είναι τίποτε άλλο παρά μία τακτική ώστε να αναπτύξετε αρνητικά συναισθήματα, τα οποία θα σας οδηγήσουν στο να χάσετε τον έλεγχο. Οφείλετε να αποστασιοποιηθείτε από την κατάσταση και να διαβάσετε τους λόγους για τους οποίους δρα με αυτόν τον τρόπο ο συνομιλητής σας. Υπενθυμίστε στον εαυτό σας ότι αυτός ο μοχλός πίεσης χρησιμοποιείται σε όλους κι όχι μόνο σε εσάς. Με αυτό τον τρόπο είναι πιθανό να διαφοροποιηθεί η στάση σας, να αντιδράσετε πιο ψύχραιμα και να προχωρήσετε πιο εύκολα στη συζήτηση ακόμη κι αν δεν καταλήξει σε κάποιο συμπέρασμα.

2. Αν δεν μπορείτε να διαχειριστείτε τη σύγκρουση, απομακρυνθείτε

Πολλοί άνθρωποι δεν αντέχουν τους διαπληκτισμούς με άτομα που πιστεύουν ότι έχουν πάντα δίκιο, αφού μπορεί να τους θεωρούν ανώφελους και δεν έχουν την αντοχή ώστε να τους συνεχίσουν. Ένα τέτοιο άτομο θα προσπαθήσει να σας χειραγωγήσει, μέχρι να εκστομίσετε ότι έχει δίκιο. Είναι πολύ πιθανό να σας οδηγήσει να υπερβείτε τον εαυτό σας και να ξοδέψετε όλη σας την ενέργεια εάν έχετε το κουράγιο και τη διάθεση να συνεχίσετε να συναναστρέφεστε μαζί του.

Όταν φτάσετε στο σημείο που θα έχετε απηυδύσει, θα είναι μία καλή χρονική στιγμή προκειμένου να υποχωρήσετε. Δεν χρειάζεται κάθε μάχη να έχει νικητή. Είναι προτιμότερο να αποχωρήσετε ειρηνικά και να βρείτε την ηρεμία σας, παρά να διαιωνίσετε μία άκαρπη συζήτηση. Θέστε τα όριά σας και προστατέψτε την ψυχική σας υγεία. Μπορεί να φανείτε δειλός, αλλά το βράδυ θα κοιμηθείτε ήσυχοι. Εκφράστε τη σκέψη σας με ειλικρίνεια, χωρίς να φοβηθείτε για την κριτική που είναι πιθανό να δεχτείτε. «Νιώθω ότι αυτή η συζήτηση δεν οδηγεί πουθενά».

3. Ποιος έχει την ευθύνη;

Αυτή είναι μία ερώτηση που δεν χρειάζεται να απαντηθεί σε τέτοιες περιπτώσεις. Πάντα η ζυγαριά των ευθυνών θα βαραίνει τη δική σας πλευρά, οπότε δεν έχει νόημα να μπείτε σε αυτό το “τριπάκι” και να παίξετε το παιχνίδι τους. Το μόνο που μπορείτε να κάνετε αν το επιθυμείτε είναι να αναλάβετε το δικό σας μερίδιο ευθύνης που ίσως βοηθήσει στην επίλυση μερικών ζητημάτων. Μην περιμένετε να συμβεί το ίδιο και από την άλλη πλευρά. Αυτός που έχει πάντα δίκιο δεν φταίει ποτέ και δεν έχει καμία ευθύνη.

Καλό θα ήταν αν βγει στην επιφάνεια το παιχνίδι των ευθύνων, να αρνηθείτε να παίξετε με κάθε κόστος, γιατί θα βγείτε οι χαμένοι της υπόθεσης. Θα σας κατηγορήσουν μέχρι να σας ωθήσουν να αναλάβετε την ευθύνη ολοκληρωτικά ή έστω ένα μεγάλο κομμάτι της συμβιβαστικά.

Η καλύτερη αντίδραση σε αυτές τις καταστάσεις μπορεί συχνά να είναι να δηλώσετε με ηρεμία και με αυτοπεποίθηση το δικό σας μερίδιο ευθύνης για τις δικές σας πράξεις, πριν σας ωθήσει ο ίδιος να το κάνετε. Θα τον ξαφνιάσετε και ίσως καταφέρετε να του αφαιρέσετε με αυτόν τον τρόπο λίγη από τη δύναμή τους όταν παραδέχεστε προληπτικά το δικό σας ρόλο στη διαφωνία. Αυτό μπορεί να σας δώσει ένα άνοιγμα για να τερματίσετε τη σύγκρουση και να αποχωρήσετε.

4. Κρατήστε τον διαπληκτισμό εστιασμένο σε ένα θέμα

Οι άνθρωποι που θέλουν πάντα να έχουν δίκιο τείνουν να καταφέρνουν περίτεχνα να ενσωματώνουν μη σχετικές πληροφορίες σε κάθε επιχείρημα. Ξαφνικά θυμούνται περιστατικά του παρελθόντος, καταστάσεις που υποτίθεται ότι ήδη έχουν επιλυθεί αλλά και οι δικές τους εμπειρίες μπορούν να αποτελέσουν πυρομαχικά που θα εκτοξεύσουν στην τρέχουσα μάχη. Αν καταφέρετε να αποκρούσετε τα πυρομαχικά χωρίς να σας πάρουν έστω και ξώφαλτσα, είναι πιθανό να καταφέρετε να μείνετε όρθιοι.

Σε περίπτωση που δείτε τα πυρομαχικά να έρχονται προς το μέρος σας, προσπαθήστε να παραμείνετε στο κύριο θέμα της συζήτησης και να μην αποπροσανατολιστείτε από αυτό. Αν συμβεί αυτό τα πράγματα θα εκτροχιαστούν και σύντομα θα βρεθείτε σε σύγχυση. Φράσεις όπως είναι «δεν πρόκειται να συζητήσω τίποτα άλλο εκτός από την τρέχουσα διαφωνία μας» μπορεί να φανούν βοηθητικές για εσάς και τη συζήτηση. Το να είστε σε θέση να αναγνωρίζετε τις προσπάθειες απόσπασης της προσοχής από το παρόν θέμα και να εισάγετε μια δήλωση όπως η παραπάνω, είναι μια σημαντική δεξιότητα που θα σας βοηθήσει να ελιχθείτε σε συγκρούσεις με ανθρώπους που πρέπει πάντα να έχουν δίκιο.

Με πληροφορίες από: Psycology Today