Οικονομική κρίση, πανδημία, υφέσεις και ανασφάλεια έχουν καλλιεργήσει γενιές πνιγμένες στην επαγγελματική ανασφάλεια και αβεβαιότητα. Ειδικά για τους millennials, που βγήκαν στην αγορά εργασίας μέσα στην καρδιά της κρίσης, η εύρεση εργασίας ήταν εξαιρετικά δύσκολη. Η εύρεση ειδικά μιας ικανοποιητικής θέσης, που ανταποκρινόταν στις ανάγκες και τα θέλω κάποιου, για πολλούς ήταν μάλλον αδύνατη.

Και κακά τα ψέματα η δουλειά απορροφά τεράστιο κομμάτι της καθημερινότητάς μας. Είμαστε στον εργασιακό μας χώρο για τουλάχιστον 8 ώρες. Βλέπουμε και συναναστρεφόμαστε τους συναδέλφους μας περισσότερο από φίλους και συγγενείς. Έτσι όταν δεν είμαστε ευχαριστημένοι στο χώρο εργασίας μας, είναι λογικό να μας δημιουργεί τεράστιο άγχος και απογοήτευση επηρεάζοντας κάθε πτυχή της ζωής μας.

Ανεξάρτητα από την κατάσταση που βρίσκεται καθένας στη ζωή του, μπορεί να μην έχει ακόμα καταλήξει με τι θέλει να ασχοληθεί ή σε τι περιβάλλον θέλει να δουλεύει. Η αλλαγή καριέρας φαντάζει εφιάλτης, ενώ η τρέχουσα καθημερινότητα είναι σαν βάλτος που σε κρατά εγκλωβισμένο. Η έλλειψη νοήματος φαίνεται να προκαλεί αυξανόμενους αριθμούς ανθρώπων να αποδεσμεύονται και να μην είναι παραγωγικοί… όχι μόνο για μερικές ημέρες ή εβδομάδες αλλά για τεράστια κομμάτια χρόνου.

Αλλά γιατί τόσοι πολλοί παραμένουν κολλημένοι σε αυτήν την κατάσταση χωρίς να αλλάζουν την καθημερινότητά τους; Υπάρχουν πολλοί λόγοι… μερικοί είναι απολύτως έγκυροι και άλλοι… μια απλή δικαιολογία για την έλλειψη δράσης και προσωπικής ευθύνης.

Τι μπορούμε λοιπόν να κάνουμε όταν αισθανόμαστε ανικανοποίητοι στη δουλειά; Πώς μπορούμε να βρούμε μια δουλειά που θα μας δώσει αυτήν την πολυπόθητη αίσθηση του σκοπού;

Θέσπιση ορίων

Υπάρχει μεγάλη πίεση υπέρβασης ορίων στην εργασιακή μας κουλτούρα και στο καπιταλιστικό σύστημα που ζούμε. Οι εργαζόμενοι πρέπει να είναι παραγωγικοί, εμπορεύσιμοι και κερδοφόροι. Αυτή η πίεση, ότι πρέπει να αναλάβετε επιπλέον ευθύνες ή να μείνετε αργά μπορεί να είναι ένας σημαντικός παράγοντας που αισθάνεσαι εγκλωβισμένοι, ειδικά εάν ο μισθός σας δεν ταιριάζει με αυτήν την επιπλέον προσπάθεια που καταβάλλετε.

Προσπαθήστε να αρχίσετε να βάζετε όρια στην εργασία για να διατηρήσετε το άγχος σας σε πιο διαχειρίσιμα επίπεδα.

– Μην απαντάτε σε κλήσεις εργασίας ή email εκτός των ωρών εργασίας.
– Μην προσφέρετε εθελοντικά καθήκοντα, ακόμα κι αν αισθάνεστε ότι είναι αναμενόμενο από εσάς.
– Αποφύγετε την τελειομανία ή την πίεση να ξεπεράσετε τις προσδοκίες. Απλώς ολοκληρώστε τη δουλειά με υπευθυνότητα και προχωρήστε στο επόμενο task.
– Κάντε break για μεσημεριανό γεύμα και άλλα διαλείμματα κάπου όπου δεν μπορείτε να σας διακόψουν ή να σας ζητήσουν να κάνετε δουλειά.
– Χρησιμοποιήστε το ρεπό σας και στις διακοπές σας μην δηλώσετε ότι είστε προσβάσιμοι.

Η ψηφιακή επανάσταση έχει παραμορφώσει τη συνήθη έννοια του διαχωρισμού μεταξύ του online και offline. Η ζωή προβάλλεται σε ένα σφαιρικό χρόνο χωρίς αρχή και τέλος, όπου οι πτυχές της επαγγελματικής και προσωπικής ζωής συγχωνεύονται επηρεάζοντας την υγεία μας.

Ξεκάθαροι στόχοι

Συχνά στη ζωή κοιτάμε την κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε, και αναρωτιόμαστε “ τι μπορώ να κάνω τώρα από εδώ;”. Αλλά η απάντηση σε αυτήν την ερώτηση δεν μπορεί να μας πάει μακριά. Η καλύτερη ερώτηση είναι: “ Τι άνθρωπος θέλω να είμαι και πως θα ήθελα ιδανικά την καθημερινότητά μου”; Μπορεί να φαντάζει άπιαστο όνειρο, αλλά είναι ο μόνος τρόπος να θέσει κανείς ξεκάθαρους στόχους.

Έχοντας δημιουργήσει μία εικόνα, έστω και κατά προσέγγιση, της ζωής που θέλεις να έχεις, είναι πιο εύκολο να καταλάβεις ποιο θα είναι το επόμενο σου βήμα. Μεγάλο μέρος των ονείρων μας καταπατάται από τον φόβο της αποτυχίας και την αβεβαιότητα, αλλά το πιο σημαντικό, από την έλλειψη αυτοπεποίθησης. Έχοντας έναν ξεκάθαρο στόχο, μπορεί να δώσει κίνητρο να συνεχίσουμε ακόμα και όταν όλα φαίνονται μάταια, ακόμα και αν η δουλειά που βρισκόμαστε τώρα μας απογοητεύει.

Αν είναι ένα απλά βήμα μέχρι την επίτευξη του στόχου, τότε θα ξυπνάμε πιο εύκολα κάθε πρωί. Θα θυμηθούμε από που έχουν ξεκινήσει όλα. Και αν δη δουλειά αυτή που είμαστε δεν αποτελεί βήμα προς την ικανοποίηση, τότε ο στόχος θα μας δώσει θάρρος να βρούμε ποια θέση θα είναι το σωστό βήμα για τη ζωή που ονειρευόμαστε.

Εκμετάλλευση ταλέντων και δημιουργία έργου

Ο νούμερο ένα λόγος για τον οποίο αισθάνεστε βαλτωμένοι στη δουλειά είναι επειδή δεν κάνετε δουλειά που σας ικανοποιεί. Δεν δημιουργείτε αξία με τον τρόπο που θέλετε και αισθάνεστε ότι έτσι δεν παράγετε έργο. Νιώθετε ότι σπαταλάτε τις ικανότητες και τα ταλέντα σας. Όταν η δουλειά σας δεν σας επιτρέπει να αξιοποιήσετε τα δυνατά σας σημεία, σας αφήνει να νιώθετε ανικανοποίητοι και λίγοι. Είναι τόσο απλό. Κανείς δεν είναι ίδιος. Όλοι δημιουργούμε αξία με διαφορετικούς τρόπους.

Δεν έχει να κάνει με την καριέρα που επιτάσσουν οι κοινωνικές νόρμες ή η οικογένειά και οι φίλοι. Αφορά το είδος της δουλειάς που θα σας έδινε μια αίσθηση ολοκλήρωσης. Έχει να κάνει με το να βρεις κάτι που θα σου δίνει κίνητρο να ξεκινήσεις τη μέρα σου το πρωί.

Προσπαθήστε να κάνετε μία συζήτηση με τον υπέυθυνο ή τον εργοδότη. Να εξηγήσετε ότι θέλετε νέους ρόλους ώστε να είστε πιο παραγωγικοί και αποδοτικοί. Αν θεωρείτε ότι σε καμία θέση σε αυτόν τον εργασιακό χώρο δεν είναι εφικτό αυτό να επιτευχθεί, τότε ήρθε η ώρα να σκεφτείτε σε ποιους χώρους θα μπορούσατε να διαπρέψετε και να αισθανθείτε χρήσιμοι. Και να διεκδικήσετε μια θέση εκεί.

Σίγουρα δεν είναι τόσο εύκολο να εγκαταλείψει κανείς τη δουλειά του. Ο φόβος της αλλαγής, οι δυσκολίες στην αγορά εργασίας, καμιά φορά καθιστούν εξαιρετικά δύσκολο αυτό το βήμα. Για να διορθώσετε αυτό το αίσθημα ανικανοποίητου, πρέπει να καταλάβετε γιατί υπάρχει αυτό το “ανεκπλήρωτο” που σας βασανίζει. Στη συνέχεια, πρέπει να χτίσετε την αυτοπεποίθηση για να αφήσετε τη θέση αυτή και να αναζητήσετε κάτι που θα σας γεμίζει χαρά και ικανοποίηση.

Ανάπτυξη στρατηγικής εξόδου

Ο καλύτερος τρόπος για να χτίσετε αυτοπεποίθηση ως επαγγελματίας είναι να αναπτύξετε δεξιότητες που θα ενισχύσουν την καριέρα σας και θα σας διευκολύνουν να βρείτε μια νέα δουλειά που θα ταιριάζει στη δική σας προσωπικότητα και τρόπο ζωής. Ερευνήστε ποιες δεξιότητες έχουν μεγάλη ζήτηση στον κλάδο σας. Προσδιορίστε ποιες έχετε και ποιες πρέπει να αναπτύξετε. Στη συνέχεια, παρακολουθήστε διαδικτυακά μαθήματα, γίνετε εθελοντής για έργα και αναζητήστε νέες προκλήσεις για να αναπτύξετε αυτές τις δεξιότητες.

Ξεκινώντας την αναζήτηση εργασίας γνωρίζοντας ότι έχετε σχετικές δεξιότητες και εμπειρία, θα σας δώσει τεράστια ώθηση στην αυτοπεποίθηση όταν πρόκειται να υποβάλετε αίτηση για θέσεις εργασίας και να πάτε σε συνεντεύξεις για δουλειά. Απλώς θυμηθείτε να ποσοτικοποιήσετε αυτές τις νέες δεξιότητες στο βιογραφικό σας.

Αφιερώστε χρόνο εκτός δουλειάς σε σας και σε πράγματα που σας ικανοποιούν

Όταν πρέπει να υπομείνετε μια δουλειά που μισείτε, είναι πιο σημαντικό από ποτέ να βεβαιωθείτε ότι βρίσκετε τρόπους να απολαύσετε τη ζωή εκτός εργασίας. Ακόμα κι αν αισθάνεστε υπερβολικά εξαντλημένοι για να κάνετε οτιδήποτε άλλο εκτός από το να χωθείτε στον καναπέ μπιντζάροντας μία σειρά,, προσπαθήστε να εντάξετε στον ελεύθερο χρόνο σας κάποιες πιο ωφέλιμες δραστηριότητες.

Παρακολουθήστε παραστάσεις και πολιτιστικά δρώμενα. Πήγαιντε μια βόλτα. Καθίστε σε ένα καφέ και γράψτε τις σκέψεις και τα συναισθήματά σας. Ασχοληθείτε με κάτι που σας γεμίζει και σας ικανοποιεί. Προσφέρετε εθελοντικά βοήθεια σε ένα σωματείο. Κάντε ένα μάθημα μαγειρικής ή κεραμεικής. Οι κακές δουλειές μπορούν να εξαντλήσουν την ενέργειά σας και να σας κάνουν να νιώσετε ότι η ζωή σας δεν έχει χαρά ή νόημα. Αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον ελεύθερο χρόνο σας για να επαναφέρετε λίγη από αυτή τη χαρά και το νόημα στη ζωή σας. Με αυτόν τον τρόπο θα δημιουργήσετε μικρούς τρόπους απόδρασης μέχρι να καταφέρετε να αποδεσμευτείτε από ένα περιβάλλον τοξικό που δε σας ικανοποιεί.

 

➸ Διαβάστε επίσης: Τοξική παραγωγικότητα: Ακόμα και ο ελεύθερος χρόνος μας δεν είναι ασφαλής στον καπιταλισμό”