Έχετε φοβηθεί ποτέ να μοιραστείτε μια γνώμη επειδή ήσασταν σίγουροι ότι θα σας κρίνουν; Μπορεί να μην συμπαθείτε τόσο εκείνο το καλό παιδί, που είναι το αγαπημένο όλων στην οικογένεια, ούτε να σας αρέσει κάποιο ακριβό εστιατόριο, του οποίου το φαγητό όλοι λατρεύουν. Επίσης, μπορεί να έχετε πιο κρυφά και ριζοσπαστικά γούστα από τους υπόλοιπους. Δεν σκέφτεστε όπως εκείνοι. Τι γίνεται με τις απίστευτα κατώτερες(!) ένοχες απολαύσεις σας, ή τις ντροπιαστικές σκέψεις σας στα βαθύτερα βάθη του μυαλού σας; Αν τα πείτε, θα σας απομακρύνουν ή, στην καλύτερη περίπτωση, θα σας πουν τρελό πίσω από την πλάτη σας. Υπάρχει μια επιστημονική ονομασία για την πλεύση του μυαλού μας σε αυτές τις θάλασσες του άγχους: Αλλοδοξοφοβία (allodoxaphobia).

Ας μιλήσουμε λοιπόν για τη διαδικασία με την οποία αυτές οι κρίσεις, οι οποίες δημιουργούνται μέσα από τα δικαιώματα, τα λάθη και τα ιδανικά του κοινωνικού συστήματος και στη συνέχεια ενσωματώνονται σε κάθε μέρος του μυαλού μας, μετατρέπονται σε φοβία. Σήμερα κάνουμε ένα βήμα για να κατανοήσουμε όσους υποφέρουν από αυτή τη φοβία και να μοιραστούμε τα συναισθήματά τους.

Οι ρίζες

Η λέξη αλλοδοξοφοβία είναι συνδυασμός των ελληνικών λέξεων “allo” που σημαίνει διαφορετικό, “doxo” που σημαίνει νόημα και “phobos” που σημαίνει φόβος. Δοξοφοβία σημαίνει ο φόβος της έκφρασης απόψεων, ενώ αλλοδοξαφοβία σημαίνει ο φόβος του να ακούσει κανείς τις απόψεις των άλλων. Η λέξη αλλοδοξοφοβία μπορεί να θεωρηθεί παράγωγο της δοξοφοβίας, οπότε οι έννοιες των δύο λέξεων σχετίζονται μεταξύ τους. Η δοξοφοβία, ο φόβος της έκφρασης ιδεών, οδηγεί στην αλλοδοξοφοβία, τον φόβο της ακρόασης ιδεών. Διότι τα άτομα που πιστεύουν ότι οι ιδέες τους θα κριθούν ζουν με φόβο και αγωνία να ακούσουν τις απόψεις των άλλων για τις ιδέες αυτές. Τα άτομα αυτά γνωρίζουν συνήθως ότι η φοβία τους είναι αβάσιμη και παράλογη. Παρ’ όλα αυτά, αμέσως μόλις αρχίσουν να πέφτουν κάτω από την επιρροή αυτής της φοβίας, μπορεί να καταλάβει ανεξέλεγκτα ολόκληρη τη ζωή τους. Ως αποτέλεσμα, θέτουν πολλούς περιορισμούς στον εαυτό τους.

Καθώς η φοβία διεισδύει στη συνείδησή τους, τείνουν να σταματήσουν να απαντούν σε ερωτήσεις ή να συμμετέχουν σε οποιαδήποτε δραστηριότητα από φόβο για την κρίση των ανθρώπων. Στην αρχή το κάνουν αυτό για να προστατεύσουν τις δικές τους απόψεις, στη συνέχεια προσπαθούν να αποφύγουν να ακούσουν απόψεις για τον εαυτό τους, προκειμένου να αποφύγουν πιθανές αντιδράσεις. Για παράδειγμα, δεν εκφράζουν απόψεις σχετικά με τα τραγούδια που ακούνε, τις συνηθισμένες δραστηριότητες που τους αρέσει να κάνουν ή ακόμη και πολύ συνηθισμένες δραστηριότητες, όπως το πού περνούν τα Σαββατοκύριακά τους.

Πώς προκαλείται η αλλοδοξοφοβία

Η αλλοδοξοφοβία, όπως και οι άλλες κοινωνικές φοβίες, μπορεί να εμφανιστεί λόγω τραυμάτων που βιώθηκαν στην παιδική ή εφηβική ηλικία ή μπορεί να αναπτυχθεί αργότερα. Μπορεί επίσης να αποκτηθεί μέσω της εκμάθησης από μέλη της οικογένειας ή συγγενείς. Δύσκολες περίοδοι στο παρελθόν, κακοποίηση, άσκηση βίας ή συνεχείς προειδοποιήσεις ή κριτική για τις πράξεις που έγιναν μπορεί να είναι αποτελεσματικές στην εμφάνιση αυτής της φοβίας. Τα άτομα των οποίων οι απόψεις δεν γίνονται σεβαστές ειδικά στην παιδική ηλικία, το μεγάλωμα σε πολύ καταπιεστικές συνθήκες ανατροφής, η εκτέλεση πράξεων που υπόκεινται σε χαρακτηρισμούς όπως ντροπή και αμαρτία ή η σύγκριση με άλλα παιδιά είναι μεταξύ των παραγόντων που πυροδοτούν τη φοβία.

Τα άτομα που μεγαλώνουν με αυτούς τους εκλυτικούς παράγοντες ενοχλούνται από τις πιο απλές απόψεις και ιδέες στην εφηβεία και την ενηλικίωση και σταδιακά γίνονται ένα “κλειστό κουτί” που σέβεται μόνο τις δικές του αλήθειες, ιδέες και απόψεις. Η αλλοδοξοφοβία μπορεί να ξεκινήσει ξαφνικά μετά από μια αγχωτική και ταπεινωτική εμπειρία ή μπορεί να αναπτυχθεί με την πάροδο του χρόνου. Το φιλικό περιβάλλον, το εργασιακό περιβάλλον, οι οικογενειακές δραστηριότητες, οι ιδέες που παρουσιάζονται συνήθως στα μέσα μαζικής ενημέρωσης ή τα σχόλια που συναντά κανείς στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης μπορούν να πυροδοτήσουν αυτή την ιδεοφοβία. Ως εκ τούτου, είναι αρκετά προβλέψιμο ότι η συχνότητα εμφάνισης περιπτώσεων αλλοδοξαφοβίας θα αυξηθεί λόγω των αυξανόμενων επιπέδων εκφοβισμού στον κυβερνοχώρο.

Τρόποι αντιμετώπισης

Ο βαθμός στον οποίο η αλλοδοξοφοβία επηρεάζει την καθημερινή ζωή μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με τους παράγοντες άγχους και τις βασικές ανάγκες του ατόμου. Για παράδειγμα, η φοβία των φιδιών, η οποία είναι μια ειδική φοβία, είναι απίθανο να επηρεάσει την καθημερινή ζωή, επειδή είναι μια κατάσταση που το άτομο θα αντιμετωπίσει πολύ σπάνια. Η αλλοδοξοφοβία, από την άλλη πλευρά, μπορεί να έχει επιπτώσεις ανάλογα με τον βαθμό ευαισθησίας του ατόμου που πάσχει από αυτή τη φοβία ή τη συχνότητα επικοινωνίας και επαφής με ανθρώπους. Η αλλοδοξοφοβία, όπως και πολλές άλλες φοβίες, μπορεί να αντιμετωπιστεί από κάποιον ειδικό. Όταν είναι γνωστή η υποκείμενη αιτία αυτής της φοβίας, η επαγγελματική βοήθεια μπορεί να βοηθήσει το άτομο να αντιδράσει με πιο ελεγχόμενο τρόπο στους παράγοντες που προκαλούν την φοβία ή να μειώσει αυτά τα συναισθήματα άγχους. Εκτός από αυτές τις επαγγελματικές βοήθειες, ο διαλογισμός, η γιόγκα και άλλες εναλλακτικές θεραπείες μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για τη βελτίωση αυτής της φοβίας.

Η πιο δύσκολη πτυχή του να ξεπεράσει κάποιος την αλλοδοξοφοβίας είναι ότι το άτομο που πάσχει από αυτή τη φοβία μπορεί να μην έχει επίγνωση του προβλήματος εξ αρχής ή να αρνείται τη θεραπεία παρόλο που έχει επίγνωση του προβλήματος. Σε αυτό το σημείο, τα μέλη της οικογένειας και οι έμπιστοι στενοί φίλοι παίζουν σημαντικό ρόλο στην αποδοχή των ατόμων με αυτή τη φοβία. Για το λόγο αυτό, θα πρέπει να ενθαρρύνονται από αυτά τα άτομα να εκφράζουν τις απόψεις τους. Αν εμείς οι ίδιοι αμφιβάλλουμε ότι έχουμε αυτή τη φοβία, θα πρέπει να είμαστε σε θέση να κάνουμε μια ειλικρινή υποκειμενική εκτίμηση και να αναζητήσουμε λύσεις.

Απλές αλλά αποτελεσματικές θεραπείες για την αλλοδοξοφοβία:

  1. Σταματήστε να επικεντρώνεστε στον εαυτό σας
    Είναι πολύ δύσκολο να απελευθερώσετε το μυαλό σας όταν βρίσκεστε σε καταστάσεις που σας ανησυχούν ιδιαίτερα. Σε αυτές τις καταστάσεις συχνά στρεφόμαστε στον εαυτό μας και εστιάζουμε στο πώς θα μας αντιμετωπίσουν οι άλλοι. Ως αποτέλεσμα αυτής της εστίασης, συχνά αποφασίζουμε ότι θα μας συμπεριφερθούν αρνητικά. Στην πραγματικότητα, γνωρίζουμε ότι αυτό δεν ισχύει, αυτές οι σκέψεις είναι συχνά οι αυταπάτες μας. Όχι, οι άνθρωποι δεν ενδιαφέρονται και δεν σκέφτονται τόσο πολύ για εμάς. Ξεκινήστε λοιπόν με τον εαυτό σας. Πόσο πολύ σκέφτεστε τους άλλους ή πόσο συχνά αξιολογείτε τις πράξεις τους; Γι’ αυτό σας σταματήστε να επικεντρώνεστε στον εαυτό σας και στο τι σκέφτονται οι άλλοι για εσάς. Επικεντρωθείτε στις πράξεις σας, στις ευθύνες σας ή σε αυτό που σας ευχαριστεί. Αντιλαμβανόμαστε ότι κανείς δεν είναι τέλειος. Μείνετε στη στιγμή.
  2. Προκαλέστε τον εαυτό σας
    Ίσως αισθάνεστε αβοήθητοι, σαν να μην υπάρχει τίποτα που μπορείτε να κάνετε για το πώς σκέφτεστε και τι σκέφτονται οι άλλοι γι’ αυτό. Αισθάνεστε εγκλωβισμένοι σε αυτή την αδυναμία και δεν μπορείτε να βρείτε λύση. Στην πραγματικότητα, ο πιο γενναίος και γρήγορος τρόπος για να βοηθήσετε αυτή την κατάσταση είναι να προκαλέσετε το μυαλό σας και τις αρνητικές σκέψεις σας. Ξεκινήστε αυτή την πρόκληση εντοπίζοντας τις αγχωτικές σκέψεις και τα συναισθήματα που σας έρχονται αυτόματα στο μυαλό όταν σκέφτεστε αυτές τις καταστάσεις που σας ανησυχούν. Στη συνέχεια, αναλύστε αυτές τις σκέψεις και τα συναισθήματα και αμφισβητήστε τα. Αναρωτηθείτε γιατί σκέφτεστε με τον τρόπο που σκέφτεστε, ποιες μπορεί να είναι στην πραγματικότητα οι συνέπειες της αντίδρασής σας ή αν ως συνήθως υποθέτετε το χειρότερο. Ξέρω ότι αυτή είναι μια πραγματικά δύσκολη και επώδυνη διαδικασία. Η αμφισβήτηση των αιτιών και των συνεπειών των συναισθημάτων μας είναι ένα μακρύ ταξίδι και δεν μπορεί να φέρει άμεση λύση. Η πράξη της σκέψης, η οποία αποτελεί πολύτιμο μέρος της ανθρώπινης ύπαρξής μας, θα μας καθοδηγήσει σε αυτό το μονοπάτι. Σκεφτείτε, αναλύστε τα συναισθήματά σας και παρατηρήστε τον εαυτό σας. Ως αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας, μη φοβηθείτε να προβείτε σε ενέργειες που δεν έχετε κάνει στο παρελθόν, να κάνετε ένα βήμα προς τη διαφορά.
  3. Σταματήστε να κρίνετε
    Όλοι έχουμε διαφορετικές ζωές, διαφορετικές ιστορίες και διαφορετικές προοπτικές. Ο πόνος, η ευτυχία, τα ταλέντα και οι αδυναμίες μας διαφέρουν μεταξύ τους. Αλλά για κάποιο λόγο, δεν εγκαταλείπουμε την πράξη να κρίνουμε ο ένας τον άλλον με τα δικά μας κριτήρια ζωής. Ίσως το κάνουμε συνειδητά ή ασυνείδητα. Αν καταφέρουμε να σταματήσουμε αυτή την κρίση, θα αρχίσουμε να νιώθουμε πιο άνετα. Δεν κρίνετε κανέναν, γιατί κανείς δεν κρίνει κανέναν. Γιατί λοιπόν να φοβάμαι να εκφράσω τις απόψεις μου σε έναν τέτοιο κόσμο; Πρέπει να βελτιώσουμε τον κόσμο μας μαζί. Μην κρίνετε, μην φοβάστε, χαλαρώστε.
  4. Η σκέψη είναι πολύτιμη, μοιραστείτε την αξία σας
    Αναπτυσσόμαστε με τις ιδέες μας, υπάρχουμε και θεραπευόμαστε με τις ιδέες μας. Να θυμάστε ότι ήσασταν φάρος ελπίδας με μια ιδέα που δώσατε σε εκείνον τον θλιμμένο άγνωστο που καθόταν δίπλα σας στο ίδιο ταξίδι αλλά δεν τον γνωρίζατε, ή στους αγαπημένους σας που μοιράστηκαν μαζί σας τα πιο κρυφά και επώδυνα μυστικά τους. Να θυμάστε ότι με τις ιδέες σας γίνατε βάλσαμο στις πληγές τους. Δεν υπάρχουμε για να καταστρέφουμε ο ένας τον άλλον, αλλά για να κάνουμε ο ένας τον άλλον να υπάρχει. Είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι μπορούν να “υπάρξουν” όσοι έχουν το θάρρος να ανταγωνιστούν με καλύτερες ιδέες αντί να φοβούνται τις ιδέες. Σε αυτή τη ζωή, μη διστάσετε να δείξετε θάρρος, να κάνετε μια μεγαλύτερη κίνηση από την ιδέα που έχετε μπροστά σας.