Οι ναρκισσιστές μπορεί να είναι εξαντλητικοί. Οι ρηχές συζητήσεις τους, η αυτοπροβολή και η έλλειψη προσοχής μπορεί να αφήσουν τους άλλους να αισθάνονται ότι χρησιμοποιούνται ή ότι εξαντλούνται.

Πολλές στρατηγικές για την αντιμετώπιση των ναρκισσιστών – δηλαδή των ατόμων που πληρούν τα διαγνωστικά κριτήρια για τη ναρκισσιστική διαταραχή προσωπικότητας ή που εμφανίζουν έντονα ναρκισσιστικά χαρακτηριστικά – έχουν μειονεκτήματα. Για παράδειγμα, μπορείτε να συμφωνήσετε με τη μεγαλοπρέπεια ενός ναρκισσιστή, αλλά να νιώσετε απογοητευμένοι από την προσποίηση. Μπορείτε να προσπαθήσετε να είστε θετικοί, αλλά κινδυνεύετε να σας υποτιμήσουν. Μπορείτε να τους αγνοήσετε αλλά να καταλήξετε στόχος. Μπορείτε να μιλήσετε, μόνο για να δεχτείτε επίθεση.

Αν και δεν υπάρχουν τέλειες στρατηγικές, ορισμένες προσεγγίσεις μπορούν να βοηθήσουν όταν αντιμετωπίζετε άκρως ναρκισσιστικά αφεντικά, συναδέλφους ή πελάτες.

 Χρησιμοποιήστε τους εγωιστικούς στόχους των ναρκισσιστών προς όφελός σας.

Το να περιμένουμε από αυτούς που είναι υψηλά ναρκισσιστές να παίξουν με φυσιολογικούς κανόνες είναι μια παγίδα. Τα άτομα αυτά τείνουν να έχουν ως κίνητρο την προσοχή, την εικόνα και τη νίκη. Η συνεργασία και η ανοιχτή επικοινωνία δεν εκτιμώνται ιδιαίτερα από τους ναρκισσιστές. Μια νέα μελέτη 118 στελεχών σε μια μεγάλη κινεζική εταιρεία, για παράδειγμα, διαπίστωσε ότι τα ναρκισσιστικά στελέχη επηρεάζουν τις μονάδες τους ώστε να είναι λιγότερο συνεργάσιμες και λιγότερο δεκτικές σε πληροφορίες από άλλες μονάδες της ίδιας εταιρείας. Ωστόσο, η έλλειψη συνεργασίας μπορεί να κοστίσει ακριβά σε έναν οργανισμό. Για να αυξήσετε τη συνεργασία ενός ναρκισσιστή, απευθυνθείτε στα βασικά του κίνητρα, ρωτώντας τον εαυτό σας:

Να γνωρίζετε πότε και πώς να θέτετε όρια.

Οι ναρκισσιστές συνηθίζουν να παίρνουν αυτό που θέλουν, συχνά χειραγωγώντας ή εξαντλώντας τους άλλους. Μπορεί να πάτε κόντρα στο ρεύμα αν μιλήσετε. Ωστόσο, όταν αφήνετε μια παραβίαση των ορίων να περάσει ανεκμετάλλευτη, οι μελλοντικές παραβιάσεις των ορίων είναι πιθανό να είναι μεγαλύτερες και να συμβαίνουν πιο συχνά. Όταν ένας ναρκισσιστής είναι προσβλητικός, εριστικός ή παραβιάζει τα όριά σας, ίσως βρείτε κάτι για το οποίο να τον αναγνωρίσετε, όσο ασήμαντο κι αν είναι – αλλά πείτε του επίσης ότι η μεταχείρισή του δεν σας φαίνεται σεβαστή και μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα ή την προθυμία σας να τον βοηθήσετε να επιτύχει τους στόχους του. Φυσικά, πρέπει να συνυπολογίσετε τις διαφορές ισχύος στην εργασία. Η επισήμανση των αξιών ή η επισήμανση των παραβιάσεων των ορίων μπορεί να είναι αποτελεσματική ή κατάλληλη με έναν υφιστάμενο ή συνάδελφο. Αλλά αν το κάνετε αυτό με έναν πελάτη μπορεί να κινδυνεύσετε να χάσετε μια πώληση. Το να αντισταθείτε σε έναν άκρως ναρκισσιστή διευθύνοντα σύμβουλο μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη δουλειά σας. Αναρωτηθείτε: Ποιο είναι το κόστος του να συμπορεύεστε ή να αντιστέκεστε σε έναν ναρκισσιστή.Οι ναρκισσιστές μπορεί να είναι εκδικητικοί. Ωστόσο, η απώλεια της αίσθησης του εαυτού σας έχει υψηλό τίμημα.

Εστιάστε στις αξίες.

Οι ναρκισσιστές τείνουν να καθοδηγούνται από την αυτοπροβολή. Το ερώτημα, “Τι κερδίζω εγώ;” είναι μεγάλο. Οι συμπεριφορές των ναρκισσιστών αντικατοπτρίζουν συχνά τις αξίες που τους διέπουν. Μια ανασκόπηση τριών μελετών διαπίστωσε ότι τα ναρκισσιστικά άτομα είναι πιο πρόθυμα να πουν ψέματα, να εξαπατήσουν και να κλέψουν από τους άλλους. Σε μία από τις μελέτες, οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν, αν πουλούσαν ένα αυτοκίνητο με ελαττωματική αντλία νερού, αν θα γνωστοποιούσαν την αναγκαία επισκευή. Η μη αποκάλυψη θα σήμαινε ότι πιθανότατα θα παρέμενε ανεξιχνίαστο μέχρι το καλοκαίρι, πολύ μετά την πώληση του αυτοκινήτου. Ένας πωλητής που δεν θα γνωστοποιούσε την πληροφορία θα έπαιρνε μεγαλύτερη τιμή για το αυτοκίνητο, αλλά η έλλειψη γνωστοποίησης θα μπορούσε να κοστίσει στον αγοραστή σημαντικά περισσότερο όταν η αντλία αστοχούσε και κατέστρεφε τον κινητήρα. Η μελέτη διαπίστωσε ότι όσο υψηλότερο ήταν το επίπεδο ναρκισσισμού, τόσο πιο πιθανό ήταν το άτομο να μην αποκαλύψει την αναγκαία επισκευή.

Ένα άλλο σενάριο ζητούσε από τους συμμετέχοντες να φανταστούν ότι ήταν υποψήφιοι για προαγωγή. Πληροφορήθηκαν τη λαμπρή ιδέα ενός υφισταμένου τους και είχαν τη δυνατότητα να παρουσιάσουν την ιδέα του υφισταμένου τους ως δική τους. Αφού τους είπαν ότι η παρουσίαση της ιδέας τους είχε εξασφαλίσει τη θέση εργασίας, οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν πόσο από τα 10. 000 δολάρια μπόνους πρόσληψης θα μοιράζονταν με τον υφιστάμενο. Οι συμμετέχοντες με υψηλότερο επίπεδο ναρκισσισμού ήταν λιγότερο πιθανό να μοιραστούν οποιοδήποτε οικονομικό κέρδος. Οι συγγραφείς προειδοποίησαν: “Όταν ένας ηγέτης είναι πρόθυμος να πει ψέματα, να εξαπατήσει και να κλέψει για την επιδίωξη των δικών του συμφερόντων, μπορεί να αποθαρρύνει τους άλλους, να θέσει τον οργανισμό σε κίνδυνο και να ενθαρρύνει άλλους να εμπλακούν σε παρόμοια συμπεριφορά”

Αυτές οι τακτικές αφορούν την κυριαρχία. Αφήνουν ελάχιστο χώρο για αξίες όπως η αμοιβαιότητα, η συμμετοχικότητα, η ποικιλομορφία, η συμπόνια, η σύνδεση, η μάθηση, η ενσυναίσθηση, ο αλτρουισμός ή η αυτογνωσία. Επισημαίνοντας την έλλειψη τέτοιων αξιών στις πράξεις των ναρκισσιστών, διεκδικείτε ανώτερο έδαφος, το οποίο οι ναρκισσιστές σπάνια εξετάζουν και έχουν ελάχιστο τρόπο να ανταγωνιστούν. Οι ναρκισσιστές ηγέτες μπορεί να απορρίψουν αξίες όπως η συμπόνια ή ο αλτρουισμός ως ασήμαντες για το τελικό αποτέλεσμα μιας εταιρείας. Ωστόσο, μια ανασκόπηση του 2020 σε περισσότερες από 150 μελέτες σχετικά με τον ναρκισσισμό διαπίστωσε ότι οι μεγαλοπρεπείς ναρκισσιστές ηγέτες θέτουν σε κίνδυνο τους οργανισμούς τους, καθώς “αναλαμβάνουν υπερβολικούς κινδύνους, εκμεταλλεύονται τους άλλους, διεκδικούν υπερβολικά τα εύσημα για την επιτυχία, κατηγορούν τους άλλους για την αποτυχία, αγνοούν τις συμβουλές των ειδικών και έχουν υπερβολική αυτοπεποίθηση για τις ικανότητες και την κρίση τους”.

Οι αρνητικές επιπτώσεις του ναρκισσισμού μπορούν να επεκταθούν ακόμη και σε επαγγελματικούς αθλητικούς οργανισμούς.Μια μελέτη του 2020 σχετικά με την απόδοση των ομάδων του ΝΒΑ διαπίστωσε ότι οι ομάδες με υψηλότερο μέσο όρο ναρκισσισμού είχαν χειρότερο συντονισμό και απόδοση από τις ομάδες με χαμηλότερο μέσο όρο ναρκισσισμού.

Αποφύγετε τις ακόλουθες παγίδες.

Διαφωνείτε με ναρκισσιστές. Αντ’ αυτού, επικυρώστε τα δυνατά τους σημεία και προχωρήστε.

Αισθάνεστε ότι πρέπει να υπερασπιστείτε την προσέγγισή σας. Αντ’ αυτού, κρατήστε τα σχόλιά σας σύντομα και γλυκά. Το λιγότερο είναι περισσότερο με τους ναρκισσιστές. Έτσι κι αλλιώς προτιμούν να ακούνε τους εαυτούς τους παρά εσάς.

Προσπαθείτε να τους κάνετε να αναλάβουν την ευθύνη. Αντ’ αυτού, επισημάνετε τις πιθανές αρνητικές συνέπειες που μπορεί να τους επιφέρει η προσέγγισή τους και, στη συνέχεια, αφήστε τους να επιλέξουν.

Παίρνετε προσωπικά αυτά που λένε. Αντίθετα, αναγνωρίστε ότι είναι έτσι με όλους. Αυτός είναι απλά ο τρόπος με τον οποίο οι ναρκισσιστές προσπαθούν να ικανοποιήσουν τις ανάγκες τους.

Θέλετε να προβείτε σε δραματικούς ή τελεσίγραφους λόγους. Αντ’ αυτού, αποφύγετε τους θεατρινισμούς και επιστρέψτε την προσοχή σας στο έργο σας.

Τους πιάνετε μόνιμα να σας κατηγορούν ή να σας επικρίνουν. Αντ’ αυτού, διαβεβαιώστε τους ότι δεν είστε εναντίον τους και, στη συνέχεια, συνεχίστε τη δουλειά σας..

Παραβλέψτε την ασάφεια των ναρκισσιστών, την αποτυχία να τηρήσουν τις συμφωνίες τους ή τις προσπάθειες να διεκδικήσουν τα εύσημα για τη δουλειά σας. Αντιθέτως, προστατεύστε τον εαυτό σας με την τεκμηρίωση των συμφωνιών και των επιτευγμάτων σας. Εξετάστε το ενδεχόμενο να ειδοποιήσετε το Τμήμα Ανθρώπινου Δυναμικού ή όποιον άλλον είναι υπεύθυνος για εκείνους. Στρατολογήστε συμμάχους για να μην αντιμετωπίσετε έναν ναρκισσιστή μόνοι σας. Και σκεφτείτε αν η συνεργασία με έναν ναρκισσιστή είναι μακροπρόθεσμα το καλύτερο για την καριέρα σας αλλά και για την ψυχική σας υγεία.