Η καθημερινότητα μπορεί να γίνει καταιγιστική. Ευθύνες, δουλειά, κίνηση, οικονομικές στενότητες, υποχρεώσεις. Σε συνδυασμό με τα αρνητικά νέα – πόλεμοι, φυσικές καταστροφές, δολοφονίες, οικονομική κρίση, κλιματική αλλαγή, κοινωνικές ανισότητες, διαφθορά- που παρελάβνουν διαρκώς στο σκρολάρισμα των social media και στις ειδήσεις των 8 μπορεί να μας φέρουν στα όρια της ψυχολογικής κατάρρευσης.

Όλοι έχουμε εκείνες τις στιγμές όπου το κίνητρο να σηκωθούμε και να πάμε στη δουλειά ή να τελειώσουμε τις υποχρεώσεις απλά δεν υπάρχει. Ίσως είναι ένα δύσκολο πρωινό Δευτέρας ή ίσως είναι αποτέλεσμα μιας ζόρικης φάσης που μας εξαντλεί την ενέργεια.

Το κίνητρο χρησιμεύει ως καθοδηγητική δύναμη για κάθε ανθρώπινη συμπεριφορά. Μπορεί να μας ωθήσει προς την επίτευξη των επιθυμιών μας και να εμπλουτίσει την εμπειρία της ζωής μας. Η σημασία του κινήτρου εκτείνεται πολύ πέρα ​​από τη στιγμιαία έκρηξη ενέργειας – πρόκειται για τη δημιουργία μιας ζωής γεμάτη με επιτεύγματα, ικανοποίηση και ανθεκτικότητα. Είτε αναβάλετε διαρκώς να καθαρίσετε το σπίτι είτε απλά δεν έχετε τη δύναμη να ξεκινήσετε μία ισορροπημένη διατροφή, η έλλειψη κινήτρων, όπως και αν εκδηλώνεται μπορεί να είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο για την επίτευξη των στόχων σας.

Τα καλά νέα είναι ότι το κίνητρο δεν είναι ένα σταθερό χαρακτηριστικό – μπορείτε να το ανακτήσετε, να το καλλιεργήσετε και να το αναπτύξετε.

Ξεκάθαροι στόχοι

Ξεκινήστε τη μέρα σας θέτοντας σαφείς, ρεαλιστικούς στόχους. Ο ξεκάθαρος καθορισμός του τι θέλετε να πετύχετε σας παρέχει μια αίσθηση σκοπού και κατεύθυνσης. Μην ξεκινήσετε όμως δημιουργώντας ένα βουνό από υποχρεώσεις. Καμιά φορά η σκέψη και μόνο του όγκου δουλειάς που έχουμε μας παραλύει. Είναι δύσκολο να αποκτήσεις κίνητρο όταν η λίστα υποχρεώσεων σου είναι καταιγιστική. Εάν αισθάνεστε ότι δεν υπάρχει ελπίδα να τα κάνετε όλα, ίσως να απογοητευτείτε και τελικά να μην κάνετε τίποτα. Χωρίστε τους στόχους σας σε μικρότερες, διαχειρίσιμες εργασίες στις οποίες μπορείτε να εργαστείτε όλη την ημέρα. Με αυτόν τον τρόπο, θα έχετε έναν σαφή οδικό χάρτη και μια αίσθηση ολοκλήρωσης καθώς ολοκληρώνετε κάθε εργασία.

Επεξήγηση στόχων

Προσδιορίστε τους βασικούς λόγους πίσω από τους στόχους σας. Η κατανόηση του γιατί θέλετε να πετύχετε κάτι θα σας δώσει την ορμή και την αποφασιστικότητα να παραμείνετε παρακινημένοι. Είτε πρόκειται για προσωπική ανάπτυξη, οικονομική ελευθερία ή βελτίωση των σχέσεων, η σύνδεση με τα βαθύτερα κίνητρά σας θα σας εμπνεύσει σε δύσκολες στιγμές.

Η οπτικοποίηση είναι μια ισχυρή τεχνική που χρησιμοποιείται από αθλητές, performers και επιτυχημένα άτομα σε διάφορους τομείς. Αφιερώστε μερικές στιγμές κάθε μέρα για να φανταστείτε τον εαυτό σας να πετυχαίνει τους στόχους σας. Φανταστείτε πώς θα νιώθετε, πώς θα μοιάζει και τον θετικό αντίκτυπο που θα έχει στη ζωή σας. Βρίσκοντας τον λόγο πίσω από κάθε εργασία, θα μπορέσετε να προτεραιοποιήσετε κιόλας τις εργασίες σας. Ξεκινήστε από τα πιο εύκολα, ή αυτά που έχουν στενό περιθώριο deadline. Ένα βήμα τη φορά!

Κάντε το στόχο συνήθεια

Όταν μία εργασία γίνεται συνήθεια, γίνεται δηλαδή μια αυτόματη διαδικασία , δεν χρειάζεται πλέον να βασίζεστε τόσο πολύ στο να νιώθετε έτοιμοι για αυτό. Καθιερώστε καθημερινές ρουτίνες που ενσωματώνουν τα καθήκοντα και τις ευθύνες σας. Οι τακτικές συνήθειες δημιουργούν ένα πλαίσιο για πειθαρχημένη συμπεριφορά. Με αυτόν τον τρόπο θα εκπαιδεύσετε τον εαυτό σας να ακολουθεί ένα πρόγραμμα ικανό να ολοκληρώσει τις βασικές δραστηριότητες που απαιτεί η επίτευξη ενός στόχου.

Χρησιμοποιήστε τον κανόνα των 10 λεπτών

Όταν έχετε άρνηση να κάνετε κάτι, είτε από φόβο είτε γιατί φαντάζουν όλα βουνό, είναι δύσκολο να ξεκινήσετε. Ωστόσο, μπορείτε να μειώσετε τα συναισθήματα του τρόμου και της απόγνωσης αποδεικνύοντας στον εαυτό σας ότι η δουλειά/υποχρέωση δεν είναι τόσο τρομερή όσο νομίζετε ή ότι έχετε τη δύναμη να τη διαχειριστείτε καλύτερα από όσο φαντάζεστε. Ο κανόνας των 10 λεπτών μπορεί να σας βοηθήσει να ξεκινήσετε. Δώστε στον εαυτό σας την άδεια να εγκαταλείψει μια εργασία μετά από 10 λεπτά. Όταν φτάσετε στο όριο των 10 λεπτών, αναρωτηθείτε αν θέλετε να συνεχίσετε ή να σταματήσετε. Πιθανότατα θα ανακαλύψετε ότι έχετε αρκετά κίνητρα για να συνεχίσετε.

Επομένως, είτε δεν έχετε κίνητρο για να αρχίσετε να εργάζεστε σε μια βαρετή αναφορά είτε δεν φαίνεται να σηκώνεστε από τον καναπέ για να ξεκινήσετε μια λίστα υποχρεώσεων, χρησιμοποιήστε τον κανόνα των 10 λεπτών για να παρακινήσετε τον εαυτό σας να αναλάβει δράση. Το να ξεκινήσετε μια εργασία είναι συνήθως το πιο δύσκολο κομμάτι. Μόλις ξεκινήσετε, ωστόσο, είναι πολύ πιο εύκολο να συνεχίσετε.

Επιβραβεύστε τον εαυτό σας

Η επιβράβευση του εαυτού σας για την επίτευξη ορόσημων ή την επίτευξη ακόμα και μικρών στόχων είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να διατηρήσετε το κίνητρό σας. Χαρίστε στον εαυτό σας κάτι που σας αρέσει, είτε είναι ένα νόστιμο γεύμα, μια χαλαρωτική μέρα στο σπα ή μια απόδραση το Σαββατοκύριακο. Ακόμα και μετά την επιτυχημένη χρήση του κανόνα των 10 λεπτών προσπαθήστε να ανταμείψετε τον εαυτό σας.

Για παράδειγμα, εάν έχετε μια μεγάλη εκρεμμότητα στη δουλειά μπορείτε να την αντιμετωπίσετε με πολλούς διαφορετικούς τρόπους:

  • Δουλέψτε για 10 λεπτά και μετά κάντε ένα διάλειμμα 10 λεπτών.
  • Φάτε ένα κομμάτι σοκολάτα μετά από 30 λεπτά δουλειάς.
  • Θέσε μικρά deadlines στο έργο που σου έχει ανατεθεί και μετά υπενθύμισε στον εαυτό σου ότι όταν τελειώσεις, θα έχεις ελεύθερο χρόνο για να κάνεις ό,τι θέλεις.
  • Εργαστείτε για 20 λεπτά και μετά αφιερώστε 5 λεπτά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
  • Όταν ολοκληρώσετε, επιτρέψτε στον εαυτό σας να βγει με φίλους.

Αυτές οι ανταμοιβές λειτουργούν ως κίνητρα που ενισχύουν τη θετική συμπεριφορά και σας ενθαρρύνουν να συνεχίσετε να πιέζετε τον εαυτό σας. Απλώς φροντίστε να επιλέξετε ανταμοιβές που ευθυγραμμίζονται με τους στόχους σας και δεν θα εκτροχιάσουν την πρόοδό σας.

Αλλάξτε το περιβάλλον σας

Η μονότονη καθημερινή εργασία, ειδικά όταν περιορίζεται στο ίδιο γραφείο και τον τεχνητό φωτισμό, μπορεί να εμποδίσει σημαντικά την παραγωγικότητα και την ευημερία. Ωστόσο, μια απλή αλλαγή του τοπίου, ιδιαίτερα σε ένα φυσικό περιβάλλον, μπορεί να κάνει θαύματα για την ψυχική και σωματική σας υγεία. Μερικές φορές μια αλλαγή σκηνικού μπορεί να τονώσει το κίνητρο. Αναδιατάξτε τον χώρο εργασίας σας, εργαστείτε σε διαφορετική τοποθεσία ή κάντε ένα σύντομο ταξίδι για να ανανεώσετε το μυαλό σας.

Πολυάριθμες μελέτες  έχουν επισημάνει τις αναζωογονητικές επιδράσεις της φύσης στον ανθρώπινο νου, αποδεικνύοντας πώς ακόμη και σύντομες συναντήσεις με τον φυσικό κόσμο μπορούν να ενισχύσουν την εστίαση, τη δημιουργικότητα και τη συνολική διάθεση.

Φροντίστε τον εαυτό σας

Βεβαιωθείτε ότι τρώτε καλά, ασκείστε τακτικά και κοιμάστε αρκετά. Η σωματική ευεξία μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την ψυχική σας κατάσταση και τα επίπεδα κινήτρων σας. Η στέρηση ύπνου, η κακή διατροφή και η έλλειψη ελεύθερου χρόνου είναι μερικά μόνο από τα πράγματα που μπορούν να κάνουν την κινητοποίηση στη διάρκεια της ημέρας πιο δύσκολη από ποτέ. Δημιουργήστε ένα υγιές σχέδιο αυτοφροντίδας που σας επιτρέπει να φροντίζετε το μυαλό και το σώμα σας.

Εξασκηθείτε στην αυτοσυμπόνια

Ίσως πιστεύετε ότι το να είστε σκληροί με τον εαυτό σας είναι το κλειδί για να αποκτήσετε κίνητρο. Αλλά η σκληρή αυτοκριτική δεν λειτουργεί. Μια μελέτη του 2011 που διεξήχθη από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια διαπίστωσε ότι η αυτοσυμπόνια αυξάνει τα κίνητρα για ανάκαμψη από την αποτυχία. Αφού απέτυχαν σε ένα τεστ, οι μαθητές αφιέρωσαν περισσότερο χρόνο μελετώντας όταν μιλούσαν στον εαυτό τους ευγενικά. Επιπλέον, ανέφεραν μεγαλύτερο κίνητρο για να αλλάξουν τις αδυναμίες τους όταν αποδέχτηκαν τον εαυτό τους (βασικό συστατικό της αυτοσυμπόνιας).

Αντιμετωπίστε τον εαυτό σας με την ίδια καλοσύνη και κατανόηση που θα προσφέρατε σε έναν φίλο που αντιμετωπίζει παρόμοιες συνθήκες. Αυτή η αλλαγή νοοτροπίας μπορεί να σας βοηθήσει να αναπηδήσετε από τα πισωγυρίσματα και να διατηρήσετε το κίνητρό σας.

Απαλλαγείτε από την τελειομανία

Αποδεχτείτε ότι είναι εντάξει να κάνετε λάθη και ότι η πρόοδος είναι πιο σημαντική από την τελειότητα. Η τελειομανία μπορεί να παραλύει, επομένως επικεντρωθείτε στην ανάληψη ατελούς δράσης. Ορισμένες πτυχές της τελειομανίας – το να θέσετε υψηλά πρότυπα και να εργάζεστε προληπτικά για την επίτευξη στόχων – μπορεί να είναι καλές για την καριέρα σας, αλλά η τελειομανία έχει ένα σημαντικό μειονέκτημα. Η εμμονή με το να κάνετε λάθη ή να απογοητεύετε τους άλλους ή να κρατάτε τον εαυτό σας σε απίστευτα υψηλά πρότυπα μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες.

Σύμφωνα με έρευνα που εξέτασε 43 διαφορετικές μελέτες για 20 χρόνια από το Πανεπιστήμιο York St. John, η τελειομανία συνδέεται με την επαγγελματική εξουθένωση καθώς και με την κατάθλιψη, το άγχος και ακόμη και τη θνησιμότητα. Με ιδανικά που είναι ανέφικτα, δεν θα νιώσετε ποτέ ότι είστε αρκετά καλοί και θα χάσετε τις ανταμοιβές των επιτευγμάτων.

Δράση, δράση, δράση

Τελικά, ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να παρακινήσετε τον εαυτό σας είναι να αναλάβετε δράση. Σταματήστε να περιμένετε την τέλεια στιγμή ή την έμπνευση να έρθει ως εκ θαύματος. Αντίθετα, κάντε το πρώτο βήμα, όσο μικρό κι αν είναι, προς τους στόχους σας. Η δράση γεννά κίνητρα και η ορμή είναι κινητήριος δύναμη καθώς προχωράτε. Θυμηθείτε, Ακόμα και το πιο ψηλό βουνό κατακτιέται με μικρά προσεκτικά βήματα. αρκεί να γίνονται με συνέπεια.

 

Λάβετε υπόψη ότι δεν λειτουργεί κάθε στρατηγική για όλους—ή σε κάθε περίπτωση. Πραγματοποιήστε μερικά πειράματα συμπεριφοράς για να δείτε ποιες στρατηγικές σας βοηθούν καλύτερα να πετύχετε τους στόχους σας.

 

✥  Δείτε επίσης: 5+1 συνήθειες που χτίζουν αυτοπειθαρχία