Η συνεχής εξέλιξη και προσωπική ανάπτυξη απαιτεί προσπάθεια και συντονισμένες πρακτικές.Πολλές φορές βάζουμε στόχους που δεν τους πετυχαίνουμε, και φυσικά η ψυχολογία μας κλονίζεται. Τί είναι όμως αυτό που διαχωρίζει τους ανθρώπους που πετυχαίνουν μακροπρόθεσμα τους στόχους με τους υπόλοιπους;

Η αυτοπειθαρχία! Πρόκειται για τον συνδετικό κρίκο μεταξύ στόχου και επιτυχίας.

Η αυτοπειθαρχία είναι μια κρίσιμη δεξιότητα που μπορεί να επηρεάσει σημαντικά διάφορες πτυχές της ζωής, από την προσωπική εξέλιξη έως την επαγγελματική επιτυχία. Περιλαμβάνει την ικανότητα να ελέγχει κανείς τα συναισθήματα, τις συμπεριφορές και τις επιθυμίες του για την επίτευξη μακροπρόθεσμων στόχων. Η καλλιέργεια της αυτοπειθαρχίας είναι μια δια βίου προσπάθεια που προσφέρει σημαντικές ανταμοιβές, καθιστώντας την ουσιαστικό συστατικό μιας επιτυχημένης και ικανοποιητικής ζωής. Ωστόσο, η ανάπτυξη και η διατήρηση ενός αυτοελέγχου απαιτεί συνειδητή προσπάθεια και εξαιρετική συνέπεια.

Ξεκάθαροι και συγκεκριμένοι στόχοι

Η σαφήνεια είναι το κλειδί: Καθορίστε τι θέλετε να πετύχετε με ακριβείς, μετρήσιμους και χρονικά περιορισμένους στόχους. Αυτό παρέχει κατεύθυνση και κίνητρο. Είναι σημαντικό οι μεγάλοι στόχοι να διαχωρίζονται σε μικρότερες, διαχειρίσιμες εργασίες καθημερινά. Με αυτόν τον τρόπο δεν φαντάζουν βουνό και είναι πιο εύκολο να επιτευχθούν. Ακόμα και το πιο ψηλό βουνό κατακτιέται με μικρά προσεκτικά βήματα.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Self-Discipline® (@selfdiscipline)

Η ρουτίνα είναι το κλειδί

Καθιερώστε καθημερινές ρουτίνες που ενσωματώνουν τα καθήκοντα και τις ευθύνες σας. Οι τακτικές συνήθειες δημιουργούν ένα πλαίσιο για πειθαρχημένη συμπεριφορά. Σαν προτεραιότητα θα θέσετε πρώτα τις πιο σημαντικές εργασίες. Με αυτόν τον τρόπο θα εκπαιδεύσετε τον εαυτό σας να ακολουθεί ένα πρόγραμμα ικανό να ολοκληρώσει τις βασικές δραστηριότητες που απαιτεί η επίτευξη ενός στόχου. Μέσα σε αυτή τη ρουτίνα φροντίστε να έχετε και την οργάνωση και τακτοποίηση του χώρου σας. Είναι σημαντικό για την ψυχική υγεία να βρίσκεστε σε ένα μέρος με ηρεμία και περιορισμένο “οπτικό θόρυβο”.

Άσκηση μυαλού

Εκπαιδεύστε τον εαυτό σας να καθυστερεί τις άμεσες ανταμοιβές προς όφελος των μακροπρόθεσμων οφελών, βασιζόμενος δηλαδή στην πειθαρχία και όχι στο κίνητρο. Αυτό ενισχύει την ικανότητά σας να αντιστέκεστε στους πειρασμούς. Αναπτύξτε επίσης τεχνικές για τη διαχείριση του άγχους, όπως γιόγκα, κάποιο χόμπι ή να περνάτε χρόνο στη φύση.

Εικονογράφηση: @artificial_vandalism / Olafaq

Άσκηση σώματος

Η άσκηση (με συνέπεια) είναι πρόκληση. Είναι όμως η μοναδική συνήθεια που υπόσχεται σίγουρα αποτελέσματα. Τα οφέλη δεν είναι μόνο σωματικά αλλά και πνευματικά και ψυχικά. Το να καταφέρετε να χτίσετε μία συνήθεια μικρής καθημερινής άσκησης ή άσκησης συγκεκριμένες μέρες και ώρες της εβδομάδας, θα σας βοηθήσει να αναπτυχθείτε και σε άλλους τομείς. Η σωματική ευεξία ενισχύει την πνευματική διαύγεια και τον αυτοέλεγχο.

Μείωση περισπασμών

Προσδιορίστε και εξαλείψτε τους περισπασμούς από το εργασιακό σας περιβάλλον ή τον προσωπικό σας χώρο. Εντοπίστε τι είναι αυτό που σας αποσπά περισσότερο την προσοχή και κρατήστε το μακριά. Σίγουρα το κινητό είναι στο τοπ της λίστας. Μια πρόσφατη έκθεση διαπίστωσε ότι οι ενήλικες στις ΗΠΑ ελέγχουν τα τηλέφωνά τους, κατά μέσο όρο, 344 φορές την ημέρα – μία φορά κάθε τέσσερα λεπτά – και περνούν σχεδόν τρεις ώρες την ημέρα στις συσκευές τους συνολικά. Το πρόβλημα για πολλούς από εμάς είναι ότι μια γρήγορη εργασία που σχετίζεται με το τηλέφωνο οδηγεί σε έναν γρήγορο έλεγχο των ροών ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και ξαφνικά βρισκόμαστε να κοιτάμε μηχανικά τις οθόνες, σε ένα ατελείωτο και ανούσιο σκρολάρισμα. Φροντίστε να μη χρησιμοποείτε το κινητό όταν είστε στον χώρο σας για καμία εργασία αλλά μόνο για κλήσεις, ενώ στον υπολογιστή αποφύγετε να βάλετε social media.

Στόχος είναι ακόμα κι αν το τηλέφωνό σας συνεχίζει να βουίζει ακριβώς μπροστά σας, εάν είστε πειθαρχημένοι, θα εργαστείτε σε αυτό που γνωρίζετε ότι είναι σημαντικό. Αυτό είναι το είδος της πειθαρχίας που θέλουμε να επιδιώξουμε.

Συνεχής Μάθηση και Βελτίωση

Η προσωπική ανάπτυξη έρχεται πάντα με διεύρυνση οριζόντων. Βρείτε τρόπους να εκπαιδεύετε το μυαλό σας μέσα από το διάβασμα και την παρακολούθηση μαθημάτων. Υπάρχουν πολλά εργαστήρια σε χαμηλή τιμή ή και δωρεάν διαλέξεις διαδικτυακά που θα συμβάλλουν στην επίτευξη του στόχου σας. Ακολουθήστε εμπνευσμένους ηγέτες, ακούστε ομιλίες που κινητοποιούν και βυθιστείτε σε θετικό περιεχόμενο που τροφοδοτεί την ορμή σας για πειθαρχία.

Εφαρμόζοντας αυτές τις στρατηγικές, μπορείτε να ενισχύσετε την αυτοπειθαρχία σας και να ανοίξετε το δρόμο για την επίτευξη των μακροπρόθεσμων στόχων σας. Θυμηθείτε, η πειθαρχία είναι μια ικανότητα που βελτιώνεται με την εξάσκηση και την επιμονή.

Το πιο σημαντικό ομως, όπως με οποιαδήποτε διαδικασία είναι να ξεκινήσετε με μικρά βήματα και να προσπαθήσετε να μείνετε συνεπείς σε αυτά. Για παράδειγμα, ξεκινήστε με κάτι απλό, να ξυπνάτε μισή ώρα νωρίτερα από το συνηθισμένο και να τρωτε ένα υγιεινό πρωινό. Στην αρχή μπορεί να ζοριστείτε, ειδικά αν έχετε μάθει να κοιμάστε αργά, αλλά γρήγορα θα το ακολουθήσετε γιατί είναι εύκολο. Σταδιακά βάζετε περισσότερους και πιο απαιτητικούς στόχους στην καθημερινή ρουτίνα που σίγουρα θα συμπεριλαμβάνουν κάποια από τις παραπάνω προτάσεις. Η επίτευξη των στόχων ξεκινά βελτιώνοντας την καθημερινότητά με ένα βήμα τη φορά. Αυτές οι μικρές καθημερινές αλλαγές είναι αυτές που θα έχουν τα καλύτερα αποτελέσματα.

Και το σημαντικότερο: αναγνωρίστε και γιορτάστε τα επιτεύγματά σας, όσο μικρά κι αν είναι. Οι ανταμοιβές ενισχύουν τη θετική συμπεριφορά και παρακινούν τη συνεχή προσπάθεια.