Καθώς περιμένουμε με ανυπομονησία τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024 στο Παρίσι, δημιουργήσαμε μία λίστα από ενδιαφέροντα στοιχεία σχετικά με τη φετινή διοργάνωση που υπόσχεται να είναι καινοτόμα και ταυτόχρονα γεμάτη παράδοση. Από πρωτοποριακές πρωτοβουλίες βιωσιμότητας έως μοναδικές πολιτιστικές ενσωματώσεις στα σχετικά events, η γαλλική πρωτεύουσα πρόκειται να προσφέρει μια Ολυμπιακή εμπειρία που δεν μοιάζει με καμία άλλη.

Ενώ το πλήρες εύρος των εκπλήξεων μένει να φανεί και να αποκαλυφθεί στην πορεία, οι πληροφορίες που έχουν ανακοινωθεί υποδηλώνουν έναν συνδυασμό του παρισινού κλίματος με το Ολυμπιακό πνεύμα που ευελπιστούν να γοητεύσει το παγκόσμιο κοινό. Ακριβώς όπως οι προηγούμενοι Ολυμπιακοί Αγώνες εισήγαγαν πρωτοποριακά χαρακτηριστικά, όπως η πρώτη χρήση ηλεκτρονικής χρονομέτρησης στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Στοκχόλμης το 1912 ή το ντεμπούτο των Παραολυμπιακών Αγώνων στη Ρώμη το 1960, το Παρίσι 2024 είναι έτοιμο να θέσει νέα πρότυπα και παραδόσεις.

Σε όλη την ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων, οι διοργανώτριες πόλεις έχουν συχνά χρησιμοποιήσει τους Αγώνες ως πλατφόρμα για να αναδείξουν τον ιδιαίτερο χαρακτήρα τους και να διευρύνουν τα όρια των ιστορικών Αγώνων. Για παράδειγμα, το 1964, το Τόκιο σύστησε στον κόσμο τα τρένα τύπου σφαίρας (bullet) και την προηγμένη τεχνολογία χρονομέτρησης. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2008 στο Πεκίνο παρουσίασαν μια πρωτοφανή τελετή έναρξης με 2.008 συγχρονισμένους τυμπανιστές, ενώ πιο πρόσφατα, το Τόκιο (2020) προσέφερε μετάλλια κατασκευασμένα από ανακυκλωμένα ηλεκτρονικά είδη.

Καθώς το Παρίσι ετοιμάζεται να βρεθεί στο επίκεντρο του κόσμου, φαίνεται έτοιμο να συνεχίσει αυτή την κληρονομιά της καινοτομίας, προσθέτοντας παράλληλα τη δική του μοναδική γαλλική πινελιά στην αφήγηση των Ολυμπιακών Αγώνων. Μεταξύ των χαρακτηριστικών που ξεχωρίζουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού 2024 είναι ο φιλόδοξος στόχος της βιωσιμότητας και της περιβαλλοντικής ευθύνης.

Οι διοργανωτές έχουν δεσμευτεί να φιλοξενήσουν τους πρώτους κλιματικά θετικούς (climate-positive) Αγώνες, μια σημαντική προσπάθεια που βασίζεται στην κληρονομιά προηγούμενων περιβαλλοντικά συνειδητοποιημένων διοργανώσεων, όπως οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Σίδνεϊ το 2000, οι οποίοι επαινέθηκαν για τις φιλικές προς το περιβάλλον πρωτοβουλίες τους. Η δέσμευση αυτή περιλαμβάνει τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, την ελαχιστοποίηση των αποβλήτων, ακόμη και την επανασχεδίαση της Τελετής Έναρξης, δημιουργώντας –αν τελικά πάνε όλα καλά– ένα εντυπωσιακό θέαμα που θα καθηλώσει τους θεατές μειώνοντας παράλληλα το αποτύπωμα άνθρακα της διοργάνωσης.

fun fact: Η υπηρεσία στατιστικής ανάλυσης Gracenote της Nielsen, γνωστή για τις ακριβείς προβλέψεις της σχετικά με τα Ολυμπιακά μετάλλια, προβλέπει ότι η ομάδα των ΗΠΑ θα κυριαρχήσει στον αριθμό των μεταλλίων στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού. Η υπηρεσία προβλέπει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα κερδίσουν 39 χρυσά μετάλλια και συνολικά 123 μετάλλια σε 329 αγωνίσματα.

Και αυτό είναι μόνο μια γεύση από τα 10 πρωτότυπα facts που καθιστούν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού 2024 ένα φαινόμενο που πρέπει να παρακολουθήσετε (εδώ σας έχουμε το ιδανικό μέρος).

Τελετή Έναρξης μέσα στην πόλη και όχι σε στάδιο

Για πρώτη φορά στα χρονικά, η Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων θα πραγματοποιηθεί στον ποταμό Σηκουάνα και όχι σε ένα στάδιο. Οι αθλητές θα ταξιδέψουν με σκάφος κατά μήκος του ποταμού, περνώντας από διάφορες εμβληματικές παριζιάνικες γειτονιές, προσφέροντας μια μοναδική και γραφική εισαγωγή στους Αγώνες.

Υπάλληλοι του μετρό εξοπλισμένοι με AI συσκευές live μετάφρασης

Το ιστορικό μετρό του Παρισιού προετοιμάζεται για την εισροή επισκεπτών από κάθε μέρος του πλανήτη, εξοπλίζοντας τους εργαζόμενους με φορητές μεταφραστικές συσκευές Τεχνητής Νοημοσύνης, ικανές να μεταφράζουν μεταξύ γαλλικών και 16 διαφορετικών γλωσσών, συμπεριλαμβανομένων των αγγλικών, αραβικών, μανδαρινικών και κορεατικών. Η πρωτοβουλία αυτή αποσκοπεί στην ενίσχυση της επικοινωνίας και στην παροχή καλύτερης βοήθειας στους τουρίστες από όλο τον κόσμο, εξασφαλίζοντας μια πιο ομαλή και φιλόξενη εμπειρία στην πόλη.

Κάνοντας surfing στην Ταϊτή

Φωτ.: Alexia Solari

Για πρώτη φορά, οι αγώνες σέρφινγκ στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024 θα διεξαχθούν στη γαλλική επικράτεια της Ταϊτής, και συγκεκριμένα στο θρυλικό χωριό Teahupoo, όπου τα κύματα μπορούν να φτάσουν έως και τα 7 μέτρα. Βρίσκεται σε απόσταση περίπου 15.000 χιλιομέτρων από το Παρίσι και η περιοχή αυτή είναι γνωστή για τις απαιτητικές και παγκοσμίως γνωστές συνθήκες σέρφινγκ, προσθέτοντας ένα εξωτικό στοιχείο στους Αγώνες.

Το επαναστατικό καπέλο – μασκότ των Ολυμπιακών Αγώνων 2024

Η Ολυμπιακή μασκότ για το Παρίσι 2024 είναι το καπέλο Phryge -και όχι κάποιο ζώο-, που συμβολίζει το παραδοσιακό γαλλικό επαναστατικό καπέλο που έχει κοσμήσει γαλλικά νομίσματα και γραμματόσημα.

Ολυμπιακά μετάλλια από τον Πύργο του Άιφελ

Φωτ.: Paris 2024

Τα Ολυμπιακά μετάλλια για το Παρίσι 2024 θα έχουν μια μοναδική πινελιά, ενσωματώνοντας 18 γραμμάρια σιδήρου από τον Πύργο του Άιφελ, ο οποίος κατασκευάστηκε για την Παγκόσμια Έκθεση του 1889.

Ανανεωμένο Πένταθλο

Το Μοντέρνο Πένταθλο θα έχει μια ανανεωμένη μορφή 90 λεπτών στους Αγώνες του Παρισιού, η οποία θα περιλαμβάνει ένα αγώνισμα ιππασίας, έναν γύρο μπόνους ξιφασκίας, κολύμβηση και το laser run (συνδυασμός σκοποβολής και τρεξίματος), τα οποία θα διεξάγονται σε γρήγορη διαδοχή για να ενισχύσουν τη συμμετοχή των θεατών και την απόδοση των αθλητών.

Σεβασμός στον θηλασμό και τη μητρότητα

Για πρώτη φορά στους Ολυμπιακούς Αγώνες, οι αθλήτριες που θηλάζουν θα έχουν πρόσβαση σε ειδικά δωμάτια σε κοντινό ξενοδοχείο. Αυτή η εγκατάσταση θα τους επιτρέψει να μείνουν με τα βρέφη τους ή να αναθέσουν στον άλλον γονέα τη φροντίδα των μωρών, διασφαλίζοντας ότι οι μητέρες αθλήτριες θα μπορούν να αγωνιστούν χωρίς να αποχωριστούν τα παιδιά τους.

B-Boys & B-Girls, ώρα για Breaking

Φωτ.: Paris 2024

Το Breaking, ή αλλιώς το ανταγωνιστικό breakdancing, θα κάνει το ντεμπούτο του ως ολυμπιακό άθλημα στο Παρίσι το 2024. Σε αυτό το αγώνισμα θα διαγωνιστούν 16 B-Boys και 16 B-Girls σε σόλο μάχες, φέρνοντας μια δυναμική και urban ατμόσφαιρα στους Αγώνες προσελκύοντας νεανικό κοινό.

Άνδρες στην Καλλιτεχνική Κολύμβηση

Η καλλιτεχνική κολύμβηση στο Παρίσι 2024 θα περιλαμβάνει για πρώτη φορά άνδρες, ενώ το αγώνισμα για τα ντουέτα θα παραμείνει αποκλειστικά για γυναίκες. Στα ομαδικά αγωνίσματα μπορούν πλέον να συμμετέχουν έως και 2 άνδρες αθλητές, προωθώντας έτσι την ενσωμάτωση και διευρύνοντας την ελκυστικότητα του αθλήματος.

Τέλος το Βάδην 50 χλμ.

Στον στίβο, η Μικτή Σκυταλοδρομία Μαραθώνιου Δρόμου στο Βάδην θα αντικαταστήσει το Βάδην 50 χιλιομέτρων των Ανδρών (είχε αντικατασταθεί νωρίτερα από το Βάδην 35 χιλιομέτρων), εισάγοντας μια νέα δυναμική στο αγώνισμα. Επιπλέον, θα εφαρμοστεί ένας επαναληπτικός γύρος για τους αγώνες 200μ. και 1500μ., παρέχοντας στους αθλητές μια δεύτερη ευκαιρία να προκριθούν στους ημιτελικούς, αυξάνοντας έτσι τον ανταγωνισμό και τον ενθουσιασμό του κοινού.