Ο φρυγικός σκούφος, που έχει συνδεθεί ιστορικά με την γαλλική επανάσταση, επιλέχτηκε για να είναι η μασκότ των Ολυμπιακών και των Παραολυμπιακών Αγώνων που είναι προγραμματισμένοι να λάβουν χώρα στο Παρίσι το καλοκαίρι του 2024.

Είμαστε στο 2022 και απομένουν ακόμα δύο χρόνια για να μπούμε σε κλίμα Ολυμπιακών Αγώνων όμως στο Παρίσι, που θα τους φιλοξενήσει, θέλουν να έχουν τα πάντα έτοιμα και μέσα σε αυτό το πλαίσιο έκαναν γνωστή την Δευτέρα (14/11) τη μασκότ τόσο των Ολυμπιακών όσο και των Παραολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού το 2024.

Αυτή θα είναι ο φρυγικός σκούφος, με την επιλογή μόνο τυχαία να μην είναι, με τους Γάλλους να διαλέγουν ένα σύμβολο ελευθερίας που έχει ταυτιστεί με την γαλλική επανάσταση για να στείλουν το δικό τους μήνυμα αλλαγής στον αθλητισμό. Οι μασκότ ονομάζονται «Φρύγες» – Ολυμπιακή Φρύγα και Παραολυμπιακή Φρύγα. Oι μασκότ του Παρισιού 2024 έχουν επαναστατικό σχεδιασμό, αφού ο Παραολυμπιακός Φρύγας έχει πρόσθετο μέλος για πόδι.

«Θέλαμε μασκότ που θα ενσαρκώνει το όραμά μας και θα μπορούμε να το μοιραστούμε με τον γαλλικό λαό και τον κόσμο. Αντί για κάποιο ζώο, οι μασκότ που επιλέξαμε, αντιπροσωπεύουν ένα ιδανικό. Ο φρυγικός σκούφος είναι σύμβολο ελευθερίας. Δεδομένου ότι για μας είναι οικείο και εμφανίζεται στα γραμματόσημά μας, αντιπροσωπεύει τη γαλλική ταυτότητα και το πνεύμα του λαού μας» τόνισε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής των αγώνων “Παρίσι 2024”, Τονί Εστανγκέ.

Πηγή: sport24.gr , NPR