«Ποτέ δεν ξέρεις πότε θα αισθανθείς ξανά τον πόνο», δήλωσε η Bonnie Schlesinger στην εφημερίδα Las Vegas Review-Journal με αφορμή μια έκθεση με πίνακες του John Wayne Gacy. «Μερικές φορές παραμένει αδρανής για μεγάλο χρονικό διάστημα και καμιά φορά εκεί που δεν το περιμένεις επιστρέφει». Η Schlesinger δεν συγκινήθηκε επειδή η τέχνη του Gacy την άγγιξε, αλλά επειδή ο Gacy -γνωστός και με το ψευδώνυμο Pogo the Clown– το 1976 δολοφόνησε τον αδελφό της Michael.

Ο Michael ήταν ένας από τους 33 νεαρούς άνδρες τους οποίους ο Gacy βίασε και δολοφόνησε μεταξύ 1972 και 1978. Τα τελευταία χρόνια, ο αριθμός αυτός συχνά παρατίθεται μαζί με ένα άλλο, πολύ πιο ασήμαντο στατιστικό στοιχείο: τα 2.000 περίπου σκίτσα, σχέδια και πίνακες που έκανε ο Gacy πριν από τον θάνατό του και τα οποία, αφού αποκαλύφθηκε ότι ήταν κατά συρροή δολοφόνος, από άχρηστα και κιτς μετατράπηκαν σε περιζήτητα συλλεκτικά αντικείμενα.

Μια ελαιογραφία του σπιτιού του John Wayne Gacy στο Σικάγο που απεικόνιζε τον χώρο όπου έκρυβε τα κόκαλα των θυμάτων του – αγοράστηκε για το τρελό ποσό των 175.000 δολαρίωνMurderabilia

Ο φόνος πουλάει. Και πουλάει πολύ. Το 2018, μία από τις αυτοπροσωπογραφίες του Pogo the Clown πωλήθηκε σε δημοπρασία στη Φιλαδέλφεια έναντι 7.500 δολαρίων, πολύ πάνω από την εκτίμηση των 2.000 δολαρίων. Σε χώρους που ειδικεύονται στην πώληση Murderabilia, αντικειμένων που σχετίζονται  με ένα έγκλημα, όπως οι Murder Auction και Supernaught True Crime Gallery, ορισμένα έργα του έχουν πωληθεί μέχρι και 6.000 δολάρια. Ένα συγκεκριμένο – μια ελαιογραφία του σπιτιού του στο Σικάγο που απεικόνιζε τον χώρο όπου έκρυβε τα κόκαλα των θυμάτων του – αγοράστηκε για το τρελό ποσό των 175.000 δολαρίων. Ναι, αυτό είναι ένα πραγματικό χόμπι και ένα ακριβό. Οι συλλέκτες που επιδίδονται σε αυτά τα αντικείμενα συνήθως αποκτούν κομμάτια από διαβόητους εγκληματίες και κατά συρροή δολοφόνους. Αυτά τα κομμάτια είναι είτε από τον τόπο του εγκλήματος είτε από τους ίδιους τους κρατούμενους, είτε κατά τη διάρκεια της φυλάκισης είτε μετά τον θάνατο.

Για παράδειγμα, η τέχνη που δημιουργήθηκε από τους καταδικασθέντες είναι ένα περιζήτητο αγαθό. Δεν υπάρχουν πολλά να κάνουμε στη φυλακή, και η τοποθέτηση στυλό σε χαρτί με τον ένα ή τον άλλο τρόπο περνάει ο χρόνος. είτε πρόκειται για γράμματα, ποίηση ή σχέδιο.

Το Supernaught.com περιέχει πρωτότυπα έγγραφα από δολοφόνους κάθε είδους που κυμαίνονται από γράμματα και έργα τέχνης μέχρι φωτογραφίες, ακόμη και βραχιολάκια φυλακής. Οι λάτρεις μπορούν εδώ να βρουν το επόμενο αντικείμενο για τη συλλογή τους. Αυτά είναι ιδιαίτερα περιζήτητα είδη και η τιμή τους αντικατοπτρίζει την επιθυμία τους.

Ο Gacy δεν ήταν ο μόνος που πέρα από την κύριά του ασχολία ως δολοφόνος, εργαζόταν παράλληλα και ως καλλιτέχνης. Έχουν επίσης γίνει δημοπρασίες για σκίτσα και πίνακες ζωγραφικής από τους Richard Ramirez και Charles Manson. Ακόμη και λιγότερο γνωστοί δολοφόνοι -δηλαδή εκείνοι που δεν έχουν ακόμη το δικό τους ντοκιμαντέρ στο Netflix- πωλούν σήμερα τα σκίτσα τους από την πτέρυγα των θανατοποινιτών.

Περιττό να πούμε ότι αυτές οι εικόνες είναι τόσο αμφιλεγόμενες όσο και οι άνθρωποι που τις δημιούργησαν, και είναι αδύνατο να αναφερθεί κανείς στο θέμα χωρίς να έρθει αντιμέτωπος με διάφορα ηθικά διλήμματα. Μπορούμε άραγε να εκτιμήσουμε την τέχνη των κατά συρροή δολοφόνων χωρίς να δείξουμε ασέβεια στα θύματά τους; Τι λέει η αυξανόμενη δημοτικότητά και χρηματική αξία της τέχνης τους για τον πολιτισμό μας; Μπορεί το έργο του Gacy και άλλων να θεωρηθεί καν τέχνη;

Η ηθική της τέχνης των κατά συρροή δολοφόνων

Οι πίνακες του John Wayne Gacy δεν ήταν πάντα τόσο ακριβοί. Μέχρι τη δεκαετία του 1990 – τη δεκαετία της εκτέλεσής του και χρόνια μετά τη σύλληψή του – σπάνια απέφεραν περισσότερα από 250 δολάρια ανά κομμάτι. Οι έμποροι και οι συλλέκτες λένε ότι ο λόγος για την αύξηση των τιμών είναι το My Favorite Murder, το Conversations with a Killer, το Mindhunter ή οποιαδήποτε άλλη εκπομπή, podcast ή ντοκιμαντέρ που τροφοδοτούν τη διαρκώς αυξανόμενη εμμονή της κοινωνίας με το true crime.

Βέβαια, αυτοί οι πίνακες είναι τόσο δημοφιλείς επειδή εν μέρει εγείρουν μια αίσθηση που οι άλλες μορφές τέχνης δεν καταφέρνουν να προκαλέσουν. Σε ένα άρθρο του 2018 από τον New York Observer, ένας συλλέκτης που έχει στην κατοχή του ένα πορτρέτο του Pogo αναφέρει ότι οι άνθρωποι «παγώνουν» όταν τους το δείχνει για τον λόγο ότι «το έχει αγγίξει και το έχει δημιουργήσει ένας δολοφόνος».

«Για πολλούς συλλέκτες», προσθέτει ο δημοσιογράφος, «αυτοί οι πίνακες δίνουν μια αίσθηση επικινδυνότητας και προσφέρουν το είδος της αδρεναλίνης που δεν μπορείς να πετύχεις απλά παρακολουθώντας ή διαβάζοντας για δολοφόνους». Οι αγοραστές έχουν όλες τις μορφές και τα μεγέθη, από έφηβους μέχρι εργάτες και διασημότητες όπως ο Johnny Depp και η Susan Sarandon. Ενώ οι τελευταίοι έχουν μιλήσει ανοιχτά για την κατοχή murderabilia, οι περισσότεροι αγοραστές διατηρούν μια διακριτικότητα φοβούμενοι μην κριθούν.

Το κιτ τέχνης του John Wayne Gacy / Πηγή: Sarah Stierch / Wikipedia

Το χρήμα είναι ένα ιδιαίτερα σημαντικό ζήτημα για τον Andy Kahan, συνήγορο των δικαιωμάτων των θυμάτων και θερμό επικριτή της αγοράς murderabilia. «Δεν υπάρχει τίποτα πιο εμετικό και αηδιαστικό από το να ανακαλύπτεις ότι το πρόσωπο που δολοφόνησε τους αγαπημένους σου έχει αντικείμενα που πωλούνται από τρίτους για καθαρό κέρδος», είχε πει κάποτε. «Πιστεύω ακράδαντα στην ελεύθερη επιχειρηματικότητα και τον καπιταλισμό, αλλά πιστεύω επίσης ότι κανείς δεν πρέπει να μπορεί να ληστεύει, να βιάζει ή να δολοφονεί και στη συνέχεια να βγάζει και λεφτά από αυτό».

Επιπλέον, σύμφωνα με τον New York Observer, δεν είναι ασυνήθιστο για τους εμπόρους murderabilia να γράφουν σε φυλακισμένους εγκληματίες που παριστάνουν τις γυναίκες – νεαρές γυναίκες – ζητώντας τους μια ζωγραφιά την οποία, μόλις την παραλάβουν, την πωλούν στο διαδίκτυο. Όταν ο John E. Robinson, ένας βιαστής που δολοφόνησε οκτώ γυναίκες στο Κάνσας, ανακάλυψε ότι είχε πέσει θύμα απάτης, έστειλε επιστολή στον απατεώνα. «Τι αποτυχημένος που είσαι!» Και συνέχισε: «Εκμεταλλεύεσαι όσους βρίσκονται στη φυλακή για χρηματικό κέρδος… Μιλάμε για έναν απατεώνα!».

Είναι τα memorabilia τέχνη – ή διαστροφή;

Η προαναφερθείσα έκθεση στο Λας Βέγκας – η οποία δεν περιείχε παρά ένα πολύ μικρό δείγμα από το συνολικό έργο του Gacy – περιελάμβανε πορτρέτα του Ed Gein, του Al Capone και του Αδόλφου Χίτλερ, μαζί με πίνακες του Elvis Presley, του Ιησού Χριστού, των επτά νάνων της Disney και του Fred Flintstone. Όσοι επισκέφθηκαν την έκθεση βρέθηκαν να συζητούν για το αν το έργο του Gacy θα μπορούσε να θεωρηθεί τέχνη. Ο David Gussak, art therapist και πρόεδρος του τμήματος καλλιτεχνικής εκπαίδευσης του Florida State University, πιστεύει ότι δεν μπορούν. «Η ζωγραφική του δεν είναι προϊόν τέχνης», δήλωσε στην εφημερίδα Las Vegas Review-Journal. «Είναι επίπεδη, είναι βαρετή, σε πολλές περιπτώσεις γελοία και αποκαλύπτει πόσο πολύ προσπαθούσε να αποκρύψει από τον κόσμο αυτό που πραγματικά ήταν».

Αυτοπροσωπογραφία του κλόουν του John Wayne Gacy, Pogo / Πηγή: Jorgebarrios / Flickr / Wikipedia

Ανούσιες τόσο σε χρώμα όσο και σε σχεδιασμό, οι εικόνες αυτές είναι πολύτιμες και ενδιαφέρουσες κυρίως στο βαθμό που αντανακλούν τον διεστραμμένο ψυχισμό του δημιουργού τους. Η αντιπαράθεση δολοφόνων του πραγματικού κόσμου με χαρακτήρες κινουμένων σχεδίων, για παράδειγμα, αντικατοπτρίζει την προσπάθεια του Gacy να κρύψει τον δικό του δολοφονικό εαυτό πίσω από τη φιλική προς τα παιδιά περσόνα του κλόουν. Τα ανεπαίσθητα τοπία του, εμπνευσμένα από τους αμερικανούς ζωγράφους Bob Ross και Thomas Kinkade, τον βοήθησαν ομοίως να ενσωματωθεί στο περιβάλλον των προαστίων.

Στη χειρότερη περίπτωση, η τέχνη του Gacy παρέχει νοσηρά συναρπαστικές αποδείξεις της εγκληματικής παραφροσύνης του. Στην καλύτερη περίπτωση, λειτουργεί ως αυτό που ο Gussak αποκαλεί «μια ύστερη αυτοψία για το τι ήταν». Οι ψυχολόγοι παρεκκλίνουσας συμπεριφοράς χρησιμοποιούν από καιρό την τέχνη για να ξεκλειδώσουν όσα οι ασθενείς τους δεν μπορούν ή δεν θέλουν να εκφράσουν με λόγια. Αυτή η μορφή θεραπείας θα μπορούσε να αποδειχθεί χρήσιμη και για την καλύτερη κατανόηση των κατά συρροή δολοφόνων. Σε μια μελέτη του 2017 που διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο Loyola Marymount, η θεραπεύτρια Kiran Haynes διαπίστωσε ότι οι πίνακες και τα σχέδια των Ramirez, Danny Rolling και Jeremy Bryan Jones περιέχουν γνωστούς δείκτες τραύματος που ενημερώνουν για τις διαγνώσεις τους, συμπεριλαμβανομένων σεξουαλικών και θρησκευτικών θεμάτων που προδίδουν τον τρόπο με τον οποίο οι δολοφόνοι επεξεργάζονταν την ενοχή.

Αντί να στέλνεται η τέχνη των κατά συρροή δολοφόνων σε δημοπρασίες, καταλήγει η Haynes, θα πρέπει να στέλνεται σε κλινικούς ψυχολόγους για πιο προσεκτική εξέταση.

Δείτε επίσης: 10 κατά συρροή δολοφόνοι που δεν πιάστηκαν ποτέ