Σήμερα θα σας μιλήσω για τους φίλους μου, τα κουρασμένα παιδιά της Πρωτομαγιάς.

Οι φίλοι μου έχουν υπερκόπωση και μαύρους κύκλους, κι αν ακούσεις προσεκτικά θα ακούσεις πως καταρρέουν τα σώματα τους μετά από τα εξοντωτικά μεροκάματα σαν το άψυχο σώμα του Χριστού που σωριάζεται από τον σταυρό στο χώμα. Θα δεις τους λιωμένους τους αγκώνες, την στραβή σπονδυλική τους στήλη, τις μυοσκελετικές παθήσεις από την ορθοστασία, τα κομμένα, τα καμένα χέρια, τα ροζιασμένα. Τα ματωμένα δάχτυλα, τους κάλλους στα πόδια, τις αϋπνίες, τις εκτρώσεις παιδιών που δεν έκαναν γιατί δεν μπορούσαν να λείψουν από το πόστο τους, τις αποβολές από το ανυπέρβλητο εργασιακό στρες.

Κι όμως εκείνα τα μάτια με τους μαύρους κύκλους λένε: «Σε ξέρω γιατί είσαι μόνος όπως κι εγώ».

Τις κρίσεις πανικού για τα deadlines, πως διαστέλλονται οι κόρες των ματιών τους από το ξενύχτι, τις καθημερινές ασταμάτητες ημικρανίες. Τα ταξίδια που δεν έγιναν ποτέ λόγω περικοπών. Τους έρωτες τους που ματαιώθηκαν γιατί δεν υπήρχε χρόνος.

Κι όμως, υπάρχουν «εκείνες οι στιγμές αναγνώρισης, όπου τα μάτια βλέπουν ξαφνικά τον άλλον στη μέση ενός πλήθους. Εκείνες οι σιωπηλές εναλλαγές οργής και συμπόνιας καθώς το αφεντικό απομακρύνεται κομπάζοντας, έχοντας ξεράσει το τελευταίο του βρισίδι». Εκείνα τα χέρια που αγγίζονται, καθώς τα σώματα λικνίζονται πολύ κοντά το ένα με το άλλο σε μια γεμάτη αίθουσα χορού. Εκείνα τα φευγαλέα χαμόγελα που ανταλλάσσονται μέσα από τα παράθυρα των αυτοκινήτων, προτού μας χωρίσει και πάλι η κίνηση.

Τα δάκρυα σου θα μου λιώσουν τα χέρια παραμονή πρωτοχρονιάς μετά από 12 ώρες δουλειάς, κι ας μην μπορείς να κοιμηθείς από τις τύψεις, τις νύχτες εκείνες που δέχεσαι να δουλέψεις μαύρα, γιατί ξέρεις πως το γαμημένο οκτάωρο κερδήθηκε με το αίμα των προλετάριων. Κι όμως εκείνα τα μάτια με τους μαύρους κύκλους λένε: «Σε ξέρω γιατί είσαι μόνος όπως κι εγώ». Δεν υπάρχει αλήθεια στη γλώσσα των λέξεων που να μπορεί να εκφράσει αυτή την ειλικρίνεια: μονάχα η γλώσσα των πράξεων είναι αντάξια αυτής της αλήθειας, και μόνοι μας δεν μπορούμε να πράξουμε.

Καλή εργατική Πρωτομαγιά! 🌹

Πρωτομαγιάς

Δείτε επίσης: Κοινωνία της κόπωσης: Γιατί η σύγχρονη εποχή εξελίσσεται σε μια κατάσταση γενικής εξάντλησης;