Υπάρχει κάτι ακαταμάχητα μακάβριο στις υποθέσεις των κατά συρροή δολοφόνων, που ιντριγκάρει τον κόσμο από τη γέννηση του Τύπου. Ίσως προκαλεί ενδιαφέρον η ψυχολογία ενός ανθρώπου που αποφασίζει να κάνει κάτι τόσο μακριά από τα όρια της κοινωνικής αποδοχής. Από την άλλη μπορεί για αυτό να οφείλεται ο φόβος που νιώθουν οι αναγνώστες όταν αναρωτιούνται αν υπάρχει έστω και η παραμικρή πιθανότητα ο γείτονάς τους ή ο ψιλικατζής τους να κρύβει ένα τόσο ανατριχιαστικό μυστικό.

Ωστόσο, οι ιστορίες που μας κρατούν ξύπνιους για νύχτες, ή τουλάχιστον μας κάνουν να τριπλοκλειδώνουμε την εξώπορτα, είναι οι κατά συρροή δολοφόνοι που δε συλλήφθηκαν ποτέ. Αν και είναι ανησυχητικό να διαβάζεις για τις φρικτές πράξεις που διαπράττουν διαβόητοι κατά συρροή δολοφόνοι όπως ο Jeffrey Dahmer ή ο Ted Bundy, είναι εξίσου συναρπαστικό να κάνεις εικασίες για αυτούς που είναι ακόμα ελεύθεροι — ή για αυτούς που είναι τόσο επιδέξιοι που δεν ξέρουμε καν αν βρίσκονται ακόμα εκεί έξω.

Ακολουθούν 10 από τις πιο ανατριχιαστικές ιστορίες κατά συρροή δολοφόνων που δεν έχουν πιαστεί ποτέ και μπορεί να ξεφύγουν για πάντα χωρίς να τιμωρηθούν για τα εγκλήματά τους.

10. Ο Babysitter Killer

O παιδοκτόνος της Oakland County, γνωστός και ως Babysitter Killer, είναι ένας άγνωστος κατά συρροή δολοφόνος που δολοφόνησε τουλάχιστον τέσσερα παιδιά στην κομητεία του Όκλαντ του Μίσιγκαν, μεταξύ του 1976 και του 1977. Το μακάβριο ψευδώνυμο του δολοφόνου προέρχεται από το γεγονός ότι έκανε μπάνιο κάθε παιδί πριν το σκοτώσει, κάτι που οδήγησε τους profilers του FBI να υποθέσουν ότι ο δολοφόνος είχε κάποιου είδους στρεβλό γονικό ένστικτο. Άλλοι πάλι έχουν υποθέσει ότι ο δράστης το έκανε αυτό για να «σβήσει» όλα τα ίχνη του από τα σώματα των παιδιών. Βέβαια, το 1976-77 τόσο η γνώση των μέσων ανθρώπων όσο και η μελέτη του DNA ήταν πολύ πίσω. Αν και το DNA ανακαλύφθηκε το 1953, η πρώτη φορά που χρησιμοποιήθηκε η μέθοδος της ταυτοποίησης μέσω DNA στην εγκληματολογία ήταν το1986. Ακόμη και μέχρι την δεκαετία του ’90 και του ’00, η χρήση του ήταν περιορισμένη.

Η επιλογή του δολοφόνου να στοχοποιεί παιδιά, τρομοκράτησε τους γονείς σε όλο το Μίσιγκαν. Δεκάδες ομάδες ανθρώπων έκαναν περιπολίες σε διάφορες γειτονιές της πόλης κάθε βράδυ. Παρά τα ελάχιστα στοιχεία, συμπεριλαμβανομένης της ανακάλυψης ενός οχήματος που υποπτεύεται ότι άνηκε στον δολοφόνο, η υπόθεση παραμένει ανοιχτή και ανεξιχνίαστη. Η πιο πρόσφατη εξέλιξη ήταν το 2012, όταν οι ερευνητές κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα προφίλ DNA του δολοφόνου — αλλά δεν ταίριαζε με κανέναν από τους υπόπτους.

Αλλά ίσως το πιο φρικιαστικό της υπόθεσης, πέραν του ότι ο δολοφόνος είναι ακόμα ελεύθερος, είναι η διάρκεια των απαγωγών του: και τα τέσσερα παιδιά κρατήθηκαν από 4 έως 19 ημέρες πριν τα σκοτώσει.

9. Οι δολοφόνοι της «Εθνικής Οδού των Δακρύων»

Ίσως οι πιο διαβόητες δολοφονίες του Καναδά είναι αυτές στην «Εθνική Οδό των Δακρύων» (Highway of Tears) στη Βρετανική Κολομβία. Ο αυτοκινητόδρομος είναι μια έκταση 724 χιλιομέτρων και ονομάστηκε έτσι, καθώς εκεί σημειώθηκαν 18 (και πιθανώς έως και 40) δολοφονίες ή εξαφανίσεις κυρίως ιθαγενών γυναικών, μεταξύ του 1969 και του 2011.

Δεδομένου ότι οι φόνοι εκτείνονται σε μισό αιώνα, οι ανακριτές πιστεύουν ότι δεν πρόκειται για έναν δολοφόνο. Η Βασιλική Καναδική Έφιππη Αστυνομία (RCMP) βρήκε μόνο επαρκή αποδεικτικά στοιχεία για τη δίωξη μιας από τις δολοφονίες, αφήνοντας ανεξιχνίαστες τις υπόλοιπες τουλάχιστον 17 υποθέσεις στην αρμοδιότητά της. Δυστυχώς, οι ανακριτές έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι υπόλοιποι δολοφόοι πιθανώς παραμείνουν ελεύθεροι. Η αστυνομία αλλά και το κράτος του Καναδά έχει κατηγορηθεί συχνά για ρατσισμό όσον αφορά υποθέσεις ιθαγενών και δη γυναικών, με αποτέλεσμα η διαλεύκανση των υποθέσεών τους να παραμελείται συστηματικά και συστημικά. Έως και 4.000 ιθαγενείς γυναίκες και κορίτσια πιστεύεται ότι έχουν σκοτωθεί ή εξαφανιστεί στον Καναδά τα τελευταία 30 χρόνια – αν και ο πραγματικός αριθμός των θυμάτων πιθανώς δε θα γίνει ποτέ γνωστός.

«Σας έχουμε απογοητεύσει. Δεν θα σας απογοητεύσουμε πια», είπε ο πρωθυπουργός, Justin Trudeau, στις οικογένειες το 2019, μετά από μια έρευνα – ορόσημο, που κατέληγε στο συμπέρασμα ότι «οι κρατικές ενέργειες που έχουν τις ρίζες τους στην αποικιοκρατία και τις αποικιοκρατικές ιδεολογίες» ήταν βασική κινητήρια δύναμη για την εξαφάνιση χιλιάδων ιθαγενών γυναικών.

8. Bible John

Ενθαρρύνοντας το πιο εκτεταμένο ανθρωποκυνηγητό της Σκωτίας, η απάντηση για το ποιος ακριβώς είναι ο «Bible John» έχει αλλάξει αρκετές φορές με τα χρόνια. Παρά τις δεκάδες θεωρίες, η ταυτότητα του κατά συρροή δολοφόνου παρέμεινε μυστήριο, 50 χρόνια μετά τη δολοφονία της Patricia Docker το 1968, της Jemima McDonald και της Helen Puttock το 1969. Και τα τρία θύματα ξυλοκοπήθηκαν και βιάστηκαν πριν από τη δολοφονία τους. Και οι τρεις γνώρισαν τον δολοφόνο στο ίδιο δημοφιλές κλαμπ της Γλασκώβης: το Barrowland Ballroom.

Οι λίγες λεπτομέρειες που υπάρχουν σχετικά με την υπόθεση, προήλθαν από την αδερφή της Helen Puttock, Jean, η οποία το μοιραίο βράδυ μοιράστηκε ένα ταξί με την αδερφή της και τον φερόμενο δολοφόνο. Οι πληροφορίες της Jean βοήθησαν τους ερευνητές να σχηματίσουν το ψυχολογικό προφίλ του δολοφόνου, ο οποίος λέγεται ότι στη σύντομη συζήτησή τους στο ταξί, έκανε συχνές αναφορές στη Βίβλο – εξ ου και το παρατσούκλι του. Δυστυχώς, η Jean πέθανε το 2010 και καθώς ήταν η μόνη μάρτυρας, οι πιθανότητες να βρεθεί η αληθινή ταυτότητα του Bible John είναι σχεδόν μηδενικές.

7. The Alphabet Killer

Οι «δολοφονίες του αλφαβήτου» συνέβησαν στις αρχές της δεκαετίας του 1970 στο Ρότσεστερ της Νέας Υόρκης. Το ψευδώνυμο του δολοφόνου προέρχεται από την επιλογή των θυμάτων του: Επέλεγε μόνο θύματα — όλα νεαρά κορίτσια — τον οποίων το όνομα και το επίθετο ξεκινούσε από το ίδιο γράμμα.

Και τα τρία θύματα του Alphabet Killer βιάστηκαν και στραγγαλίστηκαν, και ενώ υπήρχαν αρκετοί μάρτυρες – συμπεριλαμβανομένων πολλών οδηγών που είδαν τη 10χρονη Carmen Colon, ημίγυμνη στην άκρη του δρόμου να προσπαθεί να δραπετεύσει από τον δολοφόνο – η αστυνομία δεν κατάφερε ποτέ να λύσει την υπόθεση.

Οι αρχές δεν κατάφεραν να συνδέσουν κανέναν από τους 4 υπόπτους με το έγκλημα. Να σημειωθεί ότι ένας ηλικιωμένος άντρας, ο Joseph Naso, καταδικάστηκε σε θάνατο το 2013 για 4 δολοφονίες κοριτσιών και νεαρών γυναικών, που ταίριαζαν με το modus operandi του Alphabet Killer. Ωστόσο, ποτέ δεν κατάφεραν να συνδέσουν το όνομά του με όλες τις υποθέσεις.

6. Ο Συλλέκτης Οστών της West Mesa 

Με ψευδώνυμο που θα μπορούσε να είναι τίτλος ταινίας, ο αποκαλούμενος Συλλέκτης Οστών της West Mesa μπορεί να παραμονεύει αυτήν τη στιγμή στους δρόμους της Αλμπουκέρκης στο Νέο Μεξικό— ή και οπουδήποτε.

Οι έρευνες για τον μυστηριώδη δολοφόνο ξεκίνησαν το 2009, όταν η αστυνομία βρήκε 11 πτώματα θαμμένα σε μια περιοχή της Αλμπουκέρκης που ονομάζεται West Mesa. Μια περαστική είχε βρει ένα ανθρώπινο μηριαίο οστό, το οποίο είχε ξεθαφτεί μερικώς σε ένα πρώην εργοτάξιο. Η αστυνομία κατέφτασε στο σημείο και ανέσκαψε την περιοχή, ανακαλύπτοντας πτώματα γυναικών που είχαν δηλωθεί αγνοούμενες το 2003 και το 2005. Ωστόσο, υπάρχουν τουλάχιστον 13 άλλες αγνοούμενες, που μπορεί επίσης να ήταν θύματα του ίδιου δολοφόνου. Οι εξαφανίσεις αυτές έλαβαν χώρα το 2006.

Οι αρχές εξέτασε αρκετούς υπόπτους, αλλά δεν διέθετε αρκετά στοιχεία για να σχηματίσουν ισχυρή δικογραφία εναντίον οποιουδήποτε. Πρόσφατες θεωρίες έχουν προτείνει ότι ο Συλλέκτης Οστών της West Mesa μπορεί στην πραγματικότητα να είναι πολλά άτομα που διευθύνουν ένα κύκλωμα trafficking, πιθανώς επειδή πολλά από τα θύματα ήταν σεξεργάτριες. Μόλις το 2021, η αστυνομία επιβεβαίωσε ότι η υπόθεση είναι ακόμα ενεργή. Η ανταμοιβή για χρήσιμες πληροφορίες είναι επί του παρόντος 100.000$.

5. Ο Servant Girl Annihilator (O εξολοθρευτής των υπηρετριών)

Ένας από τους πρώτους γνωστούς κατά συρροή δολοφόνους της Αμερικής, ο Servant Girl Annihilator (εξολοθρευτής των υπηρετριών), όπως τον αποκαλούσαν τα δημοσιεύματα της εποχής, σκότωσε επτά γυναίκες και έναν άνδρα στο Όστιν του Τέξας, από το Δεκέμβριο του 1884 εώς τον Δεκέμβριο του 1885. Όλα τα θύματα εργάζονταν ως οικιακό προσωπικό, και σκοτώθηκαν στον ύπνο τους ή σύρθηκαν από το κρεβάτι τους και σκοτώθηκαν έξω από τα σπίτια τους. Μέσα σε μία μόνο νύχτα, την Παραμονή των Χριστουγέννων του 1885, ο δράστης σκότωσε τρία θύματα με τσεκούρι – μια υπογραφή που του χάρισε επίσης το παρατσούκλι του Φονιά με το Τσεκούρι.

Επειδή η υπόθεση συνέβη πριν από σχεδόν 125 χρόνια, τα διασωθέντα αρχεία της αστυνομίας είναι ελάχιστα — αν και ένα άρθρο των New York Times από τις 26 Δεκεμβρίου 1885, έγραφε ότι πάνω από 400 άτομα είχαν συλληφθεί σε σχέση με την υπόθεση. Σύγχρονοι ερευνητές έχουν προτείνει ότι ο Φονιάς με το Τσεκούρη μπορεί να μην είναι άλλος από τον Τζακ τον Αντεροβγάλτη, ο οποίος τρομοκράτησε το Λονδίνο μόλις τρία χρόνια αργότερα το 1888.

Αλλά ρεαλιστικά, ο πραγματικός δράστης ήταν πιθανότατα ο ντόπιος Nathan Elgin, ο οποίος είχε μόνο τέσσερα δάχτυλα στο ένα πόδι, κάτι που ταιριάζει με τα ίχνη που βρέθηκαν στους περισσότερους τόπους του εγκλήματος. Ο Elgin σκοτώθηκε από τον αστυνομικό, John Bracken το 1886, όταν -σε κατάσταση μέθης- προσπάθησε να απαγάγει ένα κορίτσι από σαλούν της περιοχής. Ο Bracken είδε τον Elgin να την χτυπά έξω από το σαλούν και τον πυροβόλησε προκειμένου να βοηθήσει το κορίτσι. Το όνομα της κοπέλας ήταν Τζούλια.

4. Ο δολοφόνος του Long Island 

Πρόκειται για έναν άγνωστο δολοφόνο που σκοτώνει στη Νέα Υόρκη από το 1996 έως —πιθανώς— σήμερα. Γύρω στις 10 με 17 δολοφονίες μπορούν να αποδοθούν στον δολοφόνο του Long Island και είναι άγνωστο αν δρα ακόμα. 

Οι αρχές γνωρίζουν ελάχιστα για τον ύποπτο, υποθέτοντας ότι είναι ένας λευκός άνδρας ηλικίας 20 έως 40 ετών όταν ξεκίνησε τις δολοφονίες, με εκτενή γνώση περί αστυνομικών επιχειρήσεων, γεγονός που θα εξηγούσε πώς έχει αποφύγει επιτυχώς τόσο καιρό τη σύλληψη.

Αν και ο δολοφόνος του Long Island έχει σκοτώσει τουλάχιστον 12 ανθρώπους, η αστυνομία δεν γνώριζε την έκταση των εγκλημάτων του. Αυτό άλλαξε με την εξαφάνιση της Shannan Gilbert το 2010. Ενώ έψαχναν την περιοχή όπου πιθανότατα εξαφανίστηκε, η αστυνομία εντόπισε όχι μόνο το σώμα της, αλλά και άλλα 10 θύματα που ήταν θαμμένα κάτω από την άμμο στην παραλία Gilgo του Long Island. Η αστυνομία ανέκρινε αρκετούς υπόπτους, συμπεριλαμβανομένου του πρώην αρχηγού της αστυνομίας της κομητείας, James Burke, αλλά κανείς δεν δικάστηκε ποτέ και η υπόθεση παραμένει ανεξιχνίαστη. Προς το παρόν δίνεται ανταμοιβή 50.000$ για οποιαδήποτε πληροφορία οδηγήσει σε σύλληψη.

3. Ο Doodler (O σκιτσογράφος)

Ο Doodler σύχναζε στα gay bar του Σαν Φρανσίσκοτη δεκαετία του ’70. Εκεί γνώριζε νεαρούς άντρες, φλέρταρε μαζί τους, τους έδειχνε τα σκίτσα του και στη συνέχεια τους πρότεινε να τον ακολουθήσουν σπίτι του για να ποζάρουν γι’αυτόν. Αντ’ αυτού, τους βίαζε και τους μαχαίρωνε. Με αυτόν τον τρόπο σκότωσε 6 εξώς και 14 θύματα.

Από τον Ιανουάριο του 1974 έως τον Σεπτέμβριο του 1975, αρκετοί άνδρες εξαφανίστηκαν από τη γκει κοινότητα της πόλης και αρκετοί άλλοι τραυματίστηκαν ή υπήρξαν θύματα απόπειρας δολοφονίας.Αν και το Σαν Φρανσίσκο ήταν πάντα αρκετά προοδευτικό, στα 70s τα μέλη της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας συχνά περιθωριοποιούνταν. Έτσι, πολλά από τα επιζώντα θύματα του δολοφόνου αρνήθηκαν να συνεργαστούν με την αστυνομία φοβούμενοι ότι θα διωχθούν. Ως αποτέλεσμα, υπήρχαν πολύ λίγες πληροφορίες για να προχωρήσουν οι αρχές και η υπόθεση παραμένει ανοιχτή και ανεξιχνίαστη.

Ωστόσο, σε αντίθεση με πολλές περιπτώσεις σε αυτή τη λίστα, η αστυνομία μπορεί να είναι κοντά στην επίλυση του συγκεκριμένου μυστηρίου. Περισσότερα θύματα ήταν πρόθυμα τα τελευταία χρόνια να μιλήσουν και χάρη στα στοιχεία DNA και δακτυλικών αποτυπωμάτων, οι αρχές είπαν ότι έχουν κατά νου έναν ύποπτο, που εξακολουθεί να κατοικεί στο Σαν Φρανσίσκο. Αυτήν τη στιγμή υπάρχει μια ανταμοιβή 200.000$ για όποιον βοηθήσει να βρεθούν τα τελικά αποδεικτικά στοιχεία για τη διαλεύκανση της υπόθεσης.

2. O Zodiac Killer

Σε μεγάλο βαθμό χάρη στην ταινία – υπερπαραγωγή του 2007, των Jake Gyllenhaal και Robert Downey, Jr. “Zodiac”, ο Zodiac Killer είναι ίσως η πιο διαβόητη ανεξιχνίαστη υπόθεση κατά συρροή δολοφόνου στις Ηνωμένες Πολιτείες. Όπως είχε κάνει ο Τζακ ο Αντεροβγάλτης στο Λονδίνο σχεδόν έναν αιώνα πριν, ο Zodiac χλεύαζε την αστυνομία στέλνοντας στους ανακριτές και στον Τύπο του Σαν Φρανσίσκο κρυπτικά μηνύματα και στοιχεία, για μια περίοδο ενός έτους στα τέλη της δεκαετίας του 1960.

Ο δολοφόνος χαράχθηκε στην συλλογική μνήμη των κατοίκων της πόλης, αφήνοντας στοιχεία στις σκηνές της δολοφονίας, απειλώντας να πυροβολήσει σχολικά λεωφορεία γεμάτα παιδιά, ταχυδρομώντας κομμάτια από ρούχα των θυμάτων στην εφημερίδα San Francisco Chronicle και απειλώντας τους δημόσια αν οι εφημερίδες δεν δημοσίευαν τα κωδικοποιημένα γράμματα που έγιναν το σήμα κατατεθέν του.

Μέχρι το 2022, μόνο 2 από τα 4 κρυπτικά σημειώματα του δολοφόνου είχαν αποκρυπτογραφηθεί πλήρως.

Η αστυνομία άνοιξε για πρώτη φορά την υπόθεση το 1969 μετά τη διπλή δολοφονία ενός ζευγαρίου. Επρόκειτο για δύο μαθητές λυκείου που βρίσκονταν μέσα στο παρκαρισμένο αυτοκίνητό τους, σε περιοχή όπου συχνά άφηναν ραντεβού τα νεαρά ζευγάρια. Πέντε φόνοι έχουν συνδεθεί οριστικά με την υπόθεση, αν και ο Zodiac – που έδωσε το παρατσούκλι στον εαυτό του – ισχυρίστηκε ότι σκότωσε 37 ανθρώπους συνολικά. Υπήρξαν πολλοί ύποπτοι όλα αυτά τα χρόνια, αλλά η υπόθεση είναι ακόμα ανοιχτή – ορθάνοιχτη για την ακρίβεια.

Το 2021, μια ομάδα από «ντετέκτιβ της πολυθρόνας», άνθρωποι που ερευνούν ερασιτεχνικά εγκληματικές υποθέσεις, ισχυρίστηκε ότι είχαν βρει τον Zodiac στο πρόσωπο του Gary Francis Poste. Ο Poste, υποστήριξαν, είχε σημάδια στο μέτωπό του που ταίριαζαν με ένα σκίτσο του δολοφόνου του Zodiac. Επιπλέον, μάρτυρες ισχυρίστηκαν ότι ο Poste είχε βίαιη προσωπικότητα και είχε διαπράξει μια σειρά εγκλημάτων τη δεκαετία του ’70. Πέθανε στη φυλακή το 2018. Η αστυνομία επιμένει ότι ο Poste δεν είναι ο δολοφόνος.

1. Τζακ ο Αντεροβγάλτης

Ο Τζακ ο Αντεροβγάλτης του Λονδίνου είναι αναμφισβήτητα ο πιο διάσημος κατά συρροή δολοφόνος στον κόσμο. Ίσως το ενδιαφέρον να οφείλεται στο ότι διέπραξε τα εγκλήματά του τόσο καιρό πριν – το 1888 – σε μια τόσο μακρινή από μας εποχή, που όσοι συνέονταν με την υπόθεση έχουν πεθάνει εδώ και καιρό. Θα μπορούσε επίσης να οφείλεται στη βαρβαρότητα των δολοφνιών, που του χάρισε το παρατσούκλι του ή απλώς επειδή δεν πιάστηκε ποτέ, παρά το γεγονός ότι λειτουργούσε σε μια κοινωνία που περηφανευόταν για τον νόμο και την τάξη.

Ο Τζακ ο Αντεροβγάλτης πιστώνεται συχνά ως η αφετηρία του σύγχρονου κοινωνικού ενδιαφέροντος του κόσμου για τους κατά συρροή δολοφόνους. Δολοφόνησε τουλάχιστον πέντε γυναίκες στο East End του Λονδίνου – και όχι, πιθανότατα δεν ήταν όλες ιερόδουλες. Οι δολοφονίες σόκαραν το Λονδίνο και η αστυνομία ανέκρινε άνδρες σε επαγγέλματα που κυμαίνονταν από κρεοπώλες μέχρι χειρουργούς και κουρείς, αλλά απέτυχαν να καταλήξουν σε έναν πιστικό ύποπτο. Όσο ο δράστης έβαφε τους δρόμους του βικτωριανού Λονδίνου με αίμα και τρόμο, η αστυνομία και οι αρχές έλαβαν εκατοντάδες επιστολές υπογεγραμμένες από τον Τζακ τον Αντεροβγάλτη (Jack the Ripper). Ενώ τα περισσότερα ήταν φάρσες, θεωρείται ότι τουλάχιστον 4 επιστολές ήταν του  Αντεροβγάλτη, συμπεριλαμβανομένης της περίφημης επιστολής «Από την Κόλαση». Αυτή η επιστολή ενέπνευσε βιβλία, κόμικ, ταινίες κι άλλα έργα τέχνης.

Δεδομένου ότι τα περισσότερα από τα αρχεία της αστυνομίας για την υπόθεση καταστράφηκαν στους βομβαρδισμούς του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου, είναι πιθανό η υπόθεση να μην λυθεί ποτέ. Αλλά αυτό δεν εμποδίζει τους ερασιτέχνες ντετέκτιβ να στρέφουν το δάχτυλο προς όλες τις κατευθύνσεις, από τον συγγραφέα Lewis Carroll μέχρι όχι έναν αλλά δύο άνδρες που συνδέονται με τη βασίλισσα Victoria: τον χειρουργό της John Williams και τον εγγονό της και υποτιθέμενο διάδοχο του θρόνου, πρίγκιπα Albert Victor.