Υπόγειες στοές, κατακόμβες και υπόγεια καταφύγια υπάρχουν σε πολλές περιοχές της γης. Οι άνθρωποι λόγω ανάγκης, συχνά χρησιμοποιούσαν το υπέδαφος για να προστατευτούν, και μερικές φορές το έκαναν χτιζοντας ολόκληρες υπόγειες πόλεις.

Ένα αφιέρωμα του BBC στο κέντρο της Αυστραλίας, παρουσιάζει ένα μέρος όπου οι άνθρωποι ζουν, ψωνίζουν, τρώνε και κοιμούνται υπόγεια.

Ατενίζοντας από μακριά το έρημο τοπίο της περιοχής, το μόνο που φαίνεται είναι κάποια λοφάκια, σαν πυραμίδες από ροζ άμμο. Αυτά είναι τα πρώτα σημάδια του Coober Pedy, μιας πόλης εξόρυξης οπαλίου με πληθυσμό περίπου 2.500 κατοίκων. Πολλές από τις μικρές κορυφές του είναι τα άχρηστα εδάφη από δεκαετίες εξόρυξης, αλλά αποτελούν επίσης απόδειξη μιας άλλης τοπικής ειδικότητας – της υπόγειας ζωής.

Φωτ.: Claire Reilly/ CNET

Η πόλη είναι γνωστή και ως η “πρωτεύουσα του οπαλίου” λόγω της ποσότητας των πολύτιμων λίθων που εξορύσσονται εκεί. Η ονομασία “Coober Pedy” προέρχεται από τον όρο των Αβορίγινων kupa-piti, που σημαίνει “τρύπα των λευκών ανθρώπων”.

Σε αυτή τη γωνιά του κόσμου, το 60% του πληθυσμού κατοικεί σε σπίτια χτισμένα μέσα στο πλούσιο σε σίδηρο ψαμμίτη και σιλόπετρα υπέδαφος. Σε ορισμένες γειτονιές, τα μόνα σημάδια κατοίκησης είναι τα φρεάτια εξαερισμού που προεξέχουν και το πλεονάζον χώμα που έχει απορριφθεί κοντά στις εισόδους. 

Φωτ.: Claire Reilly/ CNET

Σε αυτή την περιοχή, η θερμοκρασία φτάνει τακτικά τους 52 βαθμούς Κελσίου και κάνει τόση ζέστη που τα πουλιά πέφτουν από τον ουρανό και οι ηλεκτρονικές συσκευές πρέπει να φυλάσσονται σε ψυγεία.

Οι δύσκολες λοιπόν κλιματολογικές συνθήκες, ώθησαν τους κατοίκους της περιοχής να βρουν λύση στην ακραία ζέστη. Το υπέδαφος, προσφέρει μία άμεση λύση και ειδικά στο  Coober Pedy  υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους η κατασκευή υπόγειων σπιτιών είναι πρακτική. 

Φωτ.: Vincent Long

Ο βράχος είναι πολύ μαλακός, μπορείτε να τον χαράξετε με ένα σουγιά ή με το νύχι σας. Τις δεκαετίες του 1960 και του 70, οι κάτοικοι της πόλης επέκτειναν τα σπίτια τους με τον ίδιο τρόπο που δημιούργησαν τα ορυχεία οπαλίου – χρησιμοποιώντας εκρηκτικά, αξίνες και φτυάρια. Ορισμένα δεν απαιτούσαν πολύ σκάψιμο. Σήμερα χρησιμοποιούν βιομηχανικό εξοπλισμό διάνοιξης σηράγγων. Ωστόσο, εξακολουθεί να είναι δυνατή η εκσκαφή με το χέρι – έτσι όταν οι κάτοικοι χρειάζονται περισσότερο χώρο, μερικές φορές αρχίζουν απλά να σκάβουν τον βράχο.

Φωτ.: Claire Reilly/ CNET

Στην πραγματικότητα, η διάνοιξη σηράγγων είναι τόσο απλή, που πολλοί ντόπιοι ζουν σε περίτεχνες, πολυτελείς κατοικίες, με υπόγειες πισίνες, αίθουσες παιχνιδιών, μεγάλα μπάνια και σαλόνια υψηλών προδιαγραφών.

Θα μπορούσαν τα υπόγεια σπίτια να αποτελέσουν λύση για την κλιματική αλλαγή; 

Τον Ιούλιο, η πόλη Chongquing, στη νοτιοδυτική Κίνα, άνοιξε καταφύγια που είχαν κατασκευαστεί κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, για να προστατεύσει τους πολίτες από τον 10ήμερο καύσωνα που έπληξε την περιοχή.  Άλλοι έχουν αποσυρθεί σε υπόγεια εστιατόρια «σπηλαίων hotpot», τα οποία είναι δημοφιλή στην πόλη.

Καθώς ο καύσωνας των τριών μηνών συνεχίζεται στις ΗΠΑ –με θερμοκρασίες που δεν μπορούν να αντέξουν ούτε οι κάκτοι– και οι πυρκαγιές καίνε περιοχές της νότιας Ευρώπης, τι θα μπορούσαμε να μάθουμε από τους κατοίκους του Coober Pedy;

Υπόγειες πόλεις και οικισμοί

Δεν πρόκειται για τη μοναδική πόλη, ούτε καν τον μεγαλύτερο υπόγειο οικισμό στον κόσμο.

 Οι άνθρωποι ζουν στο υπέδαφος για να αντιμετωπίσουν τα δύσκολα κλίματα, επιδρομές και άλλες δυσχερείς συνθήκες εδώ και χιλιάδες χρόνια, από τους προγόνους μας πριν από δύο εκατομμύρια χρόνια που έριξαν τα εργαλεία τους σε μια σπηλιά της Νότιας Αφρικής, μέχρι τους Νεάντερταλ που δημιούργησαν ανεξήγητους σωρούς σταλαγμιτών σε μια γαλλική σπηλιά κατά τη διάρκεια της εποχής των παγετώνων πριν από 176.000 χρόνια. Ακόμη και χιμπατζήδες πηγαίνουν σε σπήλαια για να αποφύγουν την ακραία ζέστη στη νοτιοανατολική Σενεγάλη.

Καππαδοκία

Μία από τις πιο δημοφιλείς υπόγειες πόλεις είναι η Καππαδοκία, μια αρχαία συνοικία της κεντρικής Τουρκίας. Η περιοχή βρίσκεται σε ένα άνυδρο οροπέδιο και φημίζεται για την εντυπωσιακή, σχεδόν εξωπραγματική γεωλογία της, με ένα τοπίο από γλυπτές κορυφές, καμινάδες και βράχους, σαν ένα βασίλειο σε παραμύθι.

Καππαδοκία υπόγειες
Πηγή: Wikipedia

Το Derinkuyu στην επαρχία Nevşehir της Τουρκίας είναι μόνο μία από τις εκατοντάδες κατοικίες των σπηλαίων και πολλές υπόγειες πόλεις στην περιοχή, και πιστεύεται ότι χτίστηκε γύρω στον 8ο αιώνα π.Χ. Κατοικήθηκε σχεδόν συνεχώς για χιλιετίες –με τα δικά της φρεάτια εξαερισμού, πηγάδια, στάβλους, εκκλησίες, αποθήκες και ένα τεράστιο δίκτυο υπόγειων κατοικιών– και διπλασιάστηκε ως καταφύγιο έκτακτης ανάγκης για έως και 20.000 άτομα, σε περίπτωση εισβολής.

Όπως και στο Coober Pedy, η υπόγεια διαβίωση βοήθησε τους κατοίκους της περιοχής να αντιμετωπίσουν το ηπειρωτικό κλίμα, το οποίο εναλλάσσεται μεταξύ ζεστών, ξηρών καλοκαιριών και ψυχρών, χιονισμένων χειμώνων – ενώ έξω, κυμαίνεται από πολύ κάτω από το 0 έως πάνω από 30 C (86F), υπόγεια είναι πάντα 13C (55F). 

Φωτ. : Igor Sporynin/ Unsplash

Ακόμη και τώρα, τα τεχνητά σπήλαια της περιοχής είναι γνωστά για τις ικανότητές τους παθητικής ψύξης – μια τεχνική οικοδομής που περιλαμβάνει τη χρήση σχεδιαστικών επιλογών αντί της ενέργειας για τη μείωση της αύξησης και της απώλειας θερμότητας

Reso, Καναδάς

Το RÉSO, που προέρχεται από τη γαλλική λέξη réseau, που σημαίνει δίκτυο, είναι ένας από τους ακρογωνιαίους λίθους του Μόντρεαλ. Αυτός ο γιγαντιαίος λαβύρινθος τρέχει κάτω από τους δρόμους του Μόντρεαλ μέσα και γύρω από το κέντρο της πόλης και στεγάζει μια μεγάλη γκάμα από καταστήματα, εστιατόρια, ξενοδοχεία, γκαλερί, επτά στάσεις μετρό, κινηματογράφους, και βιβλιοθήκη.

Τα πρώτα διασυνδεδεμένα τμήματα κατασκευάστηκαν το 1962 με στόχο τη διευκόλυνση της κυκλοφορίας και την παροχή ενός προστατευμένου τρόπου μεταφοράς, ιδιαίτερα χρήσιμο κατά τη σκληρή χειμερινή περίοδο. Από τότε που ξεκίνησε να λειτουργεί το μετρό του Μόντρεαλ το 1966, προστέθηκαν περισσότερες συνδέσεις και σήμερα το RÉSO αποτελείται από 20 μίλια τούνελ με περισσότερα από 120 εξωτερικά σημεία πρόσβασης. Εκτός από μαγαζιά κάθε είδος μπορείτε να δείτε τα μόνιμα έργα τέχνης που εκτίθενται, τις δημόσιες πλατείες και τα πολιτιστικά κέντρα. 

Setenil de las Bodegas, Ισπανία

Σε αντίθεση με ορισμένα από τα άλλα μέρη αυτής της λίστας, το Setenil de las Bodegas, μια μικρή πόλη στη Νότια Ισπανία, δεν είναι μια υπόγεια πόλη αυτή καθαυτή, αλλά βρίσκεται κάτω από τεράστιους βράχους. Βρίσκονται κατά μήκος ενός στενού φαραγγιού ποταμού που έχει διαβρωθεί από τον ποταμό Rio Trejo, τα σπίτια είναι χτισμένα μέσα και κάτω από τα τείχη του ίδιου του φαραγγιού.

Οι άνθρωποι στην πραγματικότητα εγκαταστάθηκαν εδώ για πρακτικούς λόγους: για να κρατήσουν έξω τη ζέστη του καλοκαιριού και το κρύο το χειμώνα, έχτισαν μόνο την πρόσοψη του σπιτιού, ενώ το πίσω μέρος ήταν θωρακισμένο από τη φύση.

Dixia Cheng, Κίνα

Η υπόγεια πόλη του Πεκίνου, Dixia Cheng, χτίστηκε τη δεκαετία του 1970 για να χρησιμεύσει ως καταφύγιο κατά τη διάρκεια εισβολών, βομβαρδισμών και πυρηνικών επιθέσεων. Το μακρύ δίκτυο των σηράγγων, που συχνά αναφέρεται ως Υπόγειο Σινικό Τείχος, περιελάμβανε σχεδόν 100 κρυφές εισόδους και, σύμφωνα με πληροφορίες, κατασκευάστηκαν με πλήρεις υπηρεσίες όπως σχολεία, νοσοκομεία και αίθουσες ύπνου σε περίπτωση που οι πολίτες χρειαζόταν να αναζητήσουν καταφύγιο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. χρόνος.

Ευτυχώς δεν χρειάστηε ποτέ αυτό το τεράστιο υπόγειο καταφύγιο να εκπληρώσει τον επιδιωκόμενο σκοπό του και το 2000 ο χώρος άνοιξε για το κοινό. Μια περιήγηση περιλαμβάνει μόνο ένα μικρό κυκλικό τμήμα του συγκροτήματος, αλλά εξακολουθεί να προσελκύει ταξιδιώτες από όλο τον κόσμο.

Προκλήσεις υπόγειας διαβίωσης

Ωστόσο, μια σημαντική πρόκληση για κάθε υπόγεια κατασκευή είναι η υγρασία.

Από τις πολλές βραχώδεις κατοικίες που έχουν κατοικηθεί από τον άνθρωπο, οι περισσότερες βρίσκονται σε ξηρές περιοχές – από τους πύργους και τα τείχη που είναι χτισμένα στους βράχους στο Mesa Verde στο Κολοράντο, όπου κατοικούσαν άνθρωποι για πάνω από 700 χρόνια, μέχρι τους περίτεχνους ναούς, τους τάφους και τα παλάτια που είναι λαξευμένα στον ροζ ψαμμίτη στην Ιορδανία.

Σήμερα, ένα από τα τελευταία κατοικημένα χωριά στον κόσμο που είναι λαξευμένα σε βράχο είναι το Kandovan , στους πρόποδες του όρους Sahand στο Ιράν – μια κοιλάδα διάσπαρτη με παράξενες, μυτερές σπηλιές που έχουν μετατραπεί σε σπίτια.

Πηγή: UNTWO

Με τα τουλάχιστον 800 χρόνια ύπαρξης του, αυτό το αξιόλογο μέρος κατοικείται από 670 άτομα και προσφέρει γραφική ομορφιά στους ταξιδιώτες του. Με σπίτια λαξευμένα μέσα σε βράχους, μερικά από αυτά ηλικίας 700 ετών, το χωριό Kandovan λέγεται ότι σχηματίστηκε εν μέρει από ηφαιστειακά υπολείμματα από μια ισχυρή έκρηξη του όρους Sahand πριν από εκατοντάδες χρόνια.

Από την άλλη, η υπόγεια δόμηση σε πιο υγρές περιοχές είναι διαβόητα δύσκολη.

Για να στεγανοποιηθούν οι αρχικές υπόγειες σήραγγες του Λονδίνου, οι οποίες κατασκευάστηκαν τον 19ο αιώνα, περάστηκαν από πολλές στρώσεις τούβλων και μια επίστρωση ασφάλτου (σήμερα χρησιμοποιούνται πιο σύγχρονες μέθοδοι). Αλλά ακόμη και με αυτές τις προφυλάξεις, εξακολουθούν να υπάρχουν τακτικές αναφορές για μαύρη μούχλα. Το ίδιο πρόβλημα παρουσιάζεται σε υπόγεια, αποθήκες και χώρους στάθμευσης αυτοκινήτων, σε περιοχές με υψηλή βροχόπτωση σε όλο τον κόσμο.   

Υπάρχουν δύο κύριοι λόγοι γι’ αυτό: η έλλειψη εξαερισμού, η οποία μπορεί να επιτρέψει τη συσσώρευση της υγρασίας από το μαγείρεμα, το ντους και την αναπνοή στους δροσερούς τοίχους μιας σπηλιάς, και τα υπόγεια ύδατα – εάν τα υπόγεια σπίτια είναι χτισμένα κοντά στον υδροφόρο ορίζοντα, την ανώτατη επιφάνεια των στηλών (όγκων) νερού οι οποίες σχηματίζονται όταν τα νερά της βροχής, διαπερνώντας το έδαφος, συγκρατούνται μεταξύ στρωμάτων πετρωμάτων ανόμοιας διαπερατότητας.

Τα Σπήλαια Hazan στο Ισραήλ, ένα σύνθετο δίκτυο υπόγειων κρησφύγετων που χτίστηκαν από Εβραίους αποφεύγοντας τη δίωξη από τους Ρωμαίους τον 2ο αιώνα μ.Χ. – πλήρης με ελαιοτριβεία, κουζίνες, αίθουσες, δεξαμενές νερού και ένα κολυμβάρι για την αποθήκευση ταφικών τεφροδόχων.

Μόλις 66 μέτρα μέσα στη σπηλιά, η θερμοκρασία πέφτει σημαντικά σε σύγκριση με την εξωτερική, αλλά και η υγρασία εκτινάσσεται από μόλις 40% σε διπλασιασμό αυτού του επιπέδου. Αυτό μπορεί να οφείλεται εν μέρει στο ότι το σύστημα των σπηλαίων είναι χτισμένο σε πορώδη βράχο σε μια πεδινή περιοχή – όπου τείνει να υπάρχουν περισσότερα υπόγεια νερά. Με στενά περάσματα και περιορισμένες εισόδους, έχει επίσης κακή ροή αέρα.

Αλλά στο Coober Pedy οι συνθήκες είναι άνυδρες ακόμη και στο υπέδαφος. Οι κάτοικοι της πόλης τοποθετούν φρεάτια εξαερισμού για να εξασφαλίζεται η επαρκής παροχή οξυγόνου και να διαφεύγει η υγρασία από τις εσωτερικές δραστηριότητες, αν και συχνά πρόκειται για απλούς σωλήνες που προεξέχουν από την οροφή.

Πλεονεκτήματα υπόγειας διαβίωσης

Εκτός από την προστασία από τις ακραίες θερμοκρασίες, ένα σημαντικό πλεονέκτημα της υπόγειας διαβίωσης είναι τα χρήματα. Η Coober Pedy παράγει όλη τη δική της ηλεκτρική ενέργεια – το 70% της οποίας τροφοδοτείται από αιολική και ηλιακή ενέργεια. Για να ζεις πάνω από το έδαφος, πληρώνεις μια περιουσία για θέρμανση και ψύξη, όταν η θερμοκρασία είναι συχνά πάνω από 50 C το καλοκαίρι

Από την άλλη πλευρά, πολλά υπόγεια σπίτια στο Coober Pedy είναι σχετικά προσιτά. Κατά τη διάρκεια μιας πρόσφατης δημοπρασίας, το μέσο σπίτι τριών υπνοδωματίων πωλήθηκε για περίπου 40.000 AU$ (περίπου 24.000 ). Αν και πολλά από αυτά τα ακίνητα ήταν εξαιρετικά βασικά ή χρήζουν ανακαίνισης, υπάρχει μεγάλο χάσμα μεταξύ αυτών των αποτιμήσεων και εκείνων στην πλησιέστερη μεγάλη πόλη, την Αδελαΐδα, όπου η μέση τιμή κατοικίας είναι 700.000 AU$ (415.000  ). Άλλα οφέλη περιλαμβάνουν την έλλειψη εντόμων. Οι μύγες για παράδειγμα, δεν κατεβαίνουν στο σκοτάδι και τη δροσιά, ενώ υπάρχει μηδενική ηχορύπανση και φωτορύπανση. 

Παραδόξως, ο υπόγειος τρόπος ζωής μπορεί επίσης να παρέχει κάποια προστασία από τους σεισμούς. Ωστόσο, το πόσο ασφαλείς είναι οι υπόγειες κατασκευές κατά τη διάρκεια της σεισμικής δραστηριότητας εξαρτάται εξ ολοκλήρου από το πόσο μεγάλες, πολύπλοκες και βαθιές είναι.

Με την κλιματική αλλαγή να έχει δημιουργήσει αβίωτες συνθήκες σε πολλά σημεία του πλανήτη, με την άνοδο του κόστους διαβίωσης και την εκτόξευση των τιμών στα σπίτια ίσως σύντομα η δημιουργία υπόγειων σπιτιών, οικισμών ακόμα και πόλεων να αρχίζουν να εφαρμόζονται και σε άλλα μέρη. 

➪ Με πληροφορίες από: BBC, Momondo