Ήταν 6 Ιανουαρίου του 2021 όταν οι λογαριασμοί του Ντόναλντ Τραμπ σε Twitter, Facebook και YouTube μπλοκαρίστηκαν με αφορμή την απόπειρα κατάληψης του Καπιτωλίου από φανατικούς υποστηρικτές του. Ο απερχόμενος Πρόεδρος, με βλέψεις για νέα θητεία, δεν το έβαλε κάτω. Δημιούργησε τη δική του πλατφόρμα, Truth Social και παρά τα προβλήματα που υπήρξαν από τον Φεβρουάριο με αποκορύφωμα τις απολύσεις του διευθυντή τεχνολογίας Τζος Άνταμς και του επικεφαλής ανάπτυξης προϊόντων Μπίλι Μπούζερ στις αρχές του Απρίλη, φτάνει τις τελευταίας ώρες στην κορυφή Αpple Store.

“Ι΄M BACK. #COVFEFE”, αυτό ήταν το πρώτο μήνυμα του ηγέτη των Ρεπουμπλικάνων από την πολυτελή του έπαυλη στη Φλόριντα. Ο Κέβιν Μακάρθι, ηγέτης της παράταξης στη Βουλή έγραψε: “Μετά από έναν χρόνο φίμωσης από τους Φιλελεύθερους Τυράννους της Μεγάλης Τεχνολογίας, ο Τραμπ επέστρεψε”. Τι μπορεί να σημαίνει αυτό; Αρχικά η λειτουργία της έρχεται σε μία περίοδο που αρκετοί χρήστες αποχωρούν από το Twitter μετά την αγορά του από τον Έλον Μασκ. Προκύπτει επομένως μία εναλλακτική, η οποία υπόσχεται απόλυτη ελευθερία λόγου. Τι θα συμβεί όμως με τη ρητορική μίσους;

Η αύξηση δημοτικότητας (ήδη υπάρχει λίστα αναμονής) μίας τέτοιας εφαρμογή είναι προφανές πως δημιουργεί προβληματισμό. Η πόλωση μοιραία θα ενταθεί και πάλι. Ακραίες εκφάνσεις της δεν αποκλείεται να κάνουν την εμφάνισή τους. Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα δοκιμαστούν σε μία περίοδο που το μυαλό τους βρίσκεται και στην Ευρώπη. Διπλή ισορροπία τρόμου τόσο στο εσωτερικό, όσο και σε θέματα εξωτερικής πολιτικής. Το Τruth Social θα αποτελέσει τη ναυαρχίδα του ομίλου τεχνολογίας του πρώην Προέδρου και μένει να φανούν οι επόμενες κινήσεις του που αναμένονται με μεγάλο ενδιαφέρον.

Το πρώτο ποστ που έστειλε ο πρώην POTUS από την νέα του πλατφόρμα Truth Social.

Μία τέτοια κίνηση ήταν λίγο πολύ αναμενόμενη. “Όποιος ελέγχει τα Μέσα, ελέγχει άλλωστε και το μυαλό”. Ο τίτλος της μόνο τυχαίος δεν είναι, καθώς ο λαϊκιστής ηγέτης προσπαθεί να πείσει πως πρεσβεύει την “απόλυτη αλήθεια”. Το ζήτημα που αφορά συνολικά την ανθρωπότητα είναι πως όσο περνάει ο χρόνος γίνεται πιόνι στη σκακιέρα των εκατομμυριούχων κι οδηγούμαστε κλιμακωτά σε μία σταδιακή αποσταθεροποίηση. Η Σοσάνα Ζούμποφ εξηγεί πολύ πειστικά στο βιβλίο της, “Η Εποχή του Κατασκοπευτικού Καπιταλισμού” τι συμβαίνει στα Social Media. Ελάχιστοι είναι αυτοί, ωστόσο, που θα πάρουν την απόφαση να κλείσουν αυτό το κεφάλαιο.

Το επόμενο στάδιο αφορά τη διαμόρφωση κριτικής σκέψης για να “επιβιώσουμε” εντός του πλαισίου. Με την Gen Z να μεγαλώνει συνεχώς μπροστά σε μία οθόνη, η συγκέντρωση γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη υπόθεση. Το συναντάμε και στην πατρίδα μας. Την ίδια ώρα οι κοινωνικές ανισότητες εντείνουν το χάσμα και κλιμακώνουν τις εντάσεις. Άνθρωποι κάθε ηλικίας αναζητούν διεξόδους και την πολυπόθητη ελπίδα. Όταν όλα μοιάζουν μαύρα, έρχεται ο θυμός, η οργή, το μίσος. Τότε πλέον καταλήγουν μάζα, που εύκολα χειραγωγείται από τους δημαγωγούς. Εκεί ποντάρουν ηγέτες σαν τον Τραμπ …