Τη Δευτέρα κατά τη διάρκεια του βρετανικού πρωινάδικου This Morning  και συγκεκριμένα στην πρεμιέρα της εκπομπής για τη φετινό σεζόν οι παρουσιαστές έπαιξαν ένα παιχνίδι με τους θεατές, ένα παιχνίδι λογικής «τροχού της τύχης» με τίτλο “Spin to win”. Όμως στα έπαθλα προστέθηκε και ένα καινούριο που θα μπορούσε άνετα να χαρακτηριστεί αμφιλεγόμενο. Ποιο είναι αυτό; Η παραγωγή της τηλεοπτικής εκπομπής αναλαμβάνει να πληρώσει τους λογαριασμούς ενέργειας του τυχερού τηλεθεατή.

Πράγματι, υπήρξε αυτός ο τηλεθεατής που η «μπίλια» του έκατσε στο συγκεκριμένο έπαθλο και αμέσως αναφώνησε «Θεέ μου, ευχαριστώ. Φανταστικό! Τι ανακούφιση».

Το βίντεο με το συγκεκριμένο απόσπασμα ανέβηκε στα κοινωνικά δίκτυα απ’ τον δημοσιογράφο  Scott Bryan ο οποίος χρησιμοποιώντας το #This Morning σχολίασε «Το #ThisMorning έγινε τελείως δυστοπικό σαν επεισόδιο του Black Mirror καθώς προσφέρεται να πληρώνει τους λογαριασμούς ενέργειας σας ως έπαθλο σε τηλεπαιχνίδι». Ακολούθησε ένας ορυμαγδός σχολίων που εξέφραζαν την ανησυχία τους για μια τέτοια κίνηση. Μεταξύ άλλων ένας χρήστης έγραψε «Το ότι  το #ThisMorning παρέχει ως έπαθλο του Spin to Win την πληρωμή των λογαριασμών ενέργειας είναι πιο δυστοπική και θλιβερή αντανάκλαση της κοινωνίας μας αυτή τη στιγμή. Πώς φτάσαμε σε αυτό το σημείο; Είναι τρέλα».

Το ερώτημα «Πώς φτάσαμε σε αυτό το σημείο» είναι, αν μη τι άλλο, καίριο. Και ένα ακόμη ερώτημα είναι: «Και είναι ανεκτό αυτό που συμβαίνει;». Δεν θα ρίξω πάντως την ευθύνη στον άνθρωπο που πήρε τηλέφωνο και πανηγύρισε για το έπαθλο. Όταν είσαι απελπισμένος κάθε διευκόλυνση είναι μάννα εξ ουρανού. Όμως είναι ουσιαστική βοήθεια; Ναι, θα μπορέσεις να μην νιώθεις τη θηλιά στον λαιμό για λίγο διάστημα. Και δεν είμαι υπερβολική στον χαρακτηρισμό, ξέρω καλά πώς ένιωσα όταν άκουσα δικό μου άνθρωπο να λέει «Ήρθε ο λογαριασμός του ρεύματος και έτρεμαν τα χέρια μου όταν έσκιζα το φάκελο, τι αγωνία πέρασα μέχρι να δω πόσο ήρθε». Αυτή είναι η πραγματικότητα, και το ξέρουμε, η θηλιά είναι στον λαιμό και ούτε το Spin to win, ούτε το Fuel Pass θα την απομακρύνουν.

Είναι αισχρή η οπτική της φιλανθρωπίας, ακόμη περισσότερο όταν προέρχεται και καλλιεργείται από το κράτος. Τα επιδόματα προς συγκεκριμένες, ευπαθείς ομάδες καλώς δίνονται ως παράλληλη στήριξη και όταν ασκείται συγκεκριμένη πολιτική που στοχεύει στην μείωση ή και εξάλειψη των αιτιών που προκαλούν φτωχοποίηση του πληθυσμού. Όταν όμως αφήνεις ανεξέλεγκτες τις εταιρείες να θησαυρίζουν από την ρήτρα αναπροσαρμογής τότε το Power Pass είναι το ντροπιαστικό «πατ-πατ» στην πλάτη εκείνου που ήδη βρίσκεται στα γόνατα.

Είμαστε μήπως ένα βήμα πριν απ’ το Food Pass κι αν ναι, ποιος θα το δίνει; Μήπως στο πλαίσιο της ελεύθερης αγοράς και της ιδιωτικής πρωτοβουλίας αντί να εξαγγελθεί από τον πρωθυπουργό περάσει στη δικαιοδοσία κάποιας τηλεπερσόνας που θα γυρνάει έναν Τροχό και ίσως σου πληρώσει τους λογαριασμούς φυσικού αερίου του χειμώνα που έρχεται; –του πιο δύσκολου απ’ τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο όπως μας προειδοποίησαν.  Τότε τι θα κάνεις; Θα ανασάνεις ανακουφισμένος που είσαι τόσο τυχερός που η μπίλια, η κλήρωση (για να θυμηθούμε το «Τουρισμός για όλους») ή ο Τροχός σε λυπήθηκαν ή θα αναρωτιέσαι κι εσύ «Πώς φτάσαμε μέχρι εδώ.