Kάθε εβδομάδα οι συντάκτες του αγαπημένου σας FAQ Team γράφουν ποια πράγματα τους ανεβάζουν (ή τους κατεβάζουν) συναισθηματικά, ψυχολογικά και εγκεφαλικά!

Εύα Αναστασιάδου

👍 Ευγνωμονώ την τύχη μου που με έφερε στον κόσμο σε αυτήν την γεωγραφική περιοχή, και όχι σε εμπόλεμη ζώνη ή σε χώρα που ακόμα και η εύρεση νερού είναι ένα μαρτύριο.

👎 Στη Γάζα συντελείται γενοκτονία. Το Ισραήλ χρησιμοποιεί την πείνα ως εργαλείο πολέμου, και οι έμμεσοι θάνατοι (όχι από βόμβες, αλλά από υποσιτισμό, ασθένειες και αφυδάτωση) έχουν φτάσει επίπεδα ρεκόρ. Επίσης, οι θερμοκρασίες που έχουμε αυτήν την εποχή είναι πολύ πάνω από τα φυσιολογικά επίπεδα. Η κλιματική κρίση είναι εδώ και το καλοκαίρι θα ψηθούμε.

Δήμητρα Βασιλειάδη

👍 Τα γιγάντια, καλοδιατηρημένα και σίγουρα εντυπωσιακά Δρακόσπιτα στην Νότια Εύβοια. Χτισμένα τον 5ο αι. π.Χ. η αποκοπή από τον πραγματικό κόσμο είναι αισθητή κατά την είσοδο στον χώρο που κυριαρχεί μία ατμόσφαιρα μυστηρίου.

👎 Η συνεχής ψυχολογική κούραση με την οποία πρέπει να αποδεχθούμε ότι θα βαδίζουμε χέρι χέρι.

Γεωργία Δρακάκη

👍Η ταινία Μινόρε. Το φαγητό στο Zampano στου Ψυρρή. Ο Κόμης (το μπαρ) και ο Κόμης ως dj στο μπαρ του. Το καινούργιο υπόγειο μπαράκι της Γωγώς, κοντά στο Σταυρό του Νότου-σαν παριζιάνικο μπουρδελάκι με αισθητική και ωραία ατμόσφαιρα. Η πλατεία Αγίου Γεωργίου τα ανοιξιάτικα απογεύματα με παγωτό στο χέρι. Ο αποχαιρετισμός της μοδίστρας μου, της κυρίας Ευαγγελίας, όταν έμαθε ότι μετακομίζω.

👎Όσα πρέπει να αφήσεις πίσω για να μεγαλώσεις και εξελιχθείς πραγματικά σε αυτήν την γαμοζωή.

Νίκος Παγουλάτος

👍 «Εσύ είσαι ο φυλακισμένος. Ζώντας μόνο για την ελευθερία, θα είσαι πάντα δέσμιος του εαυτού σου.» – ατάκα από την τηλεοπτική σειρά “Shogun”.

👎 Είχα τις προάλλες μια συζήτηση σχετικά με τα μετάλλια στους Ολυμπιακούς Αγώνες και πόσο άδικο είναι να θεωρείται ο Μάικλ Φελπς πρώτος όλων, από τη στιγμή που του δίνεται η δυνατότητα να διαγωνιστεί σε τόσες πολλές παραλλαγές του ίδιου αθλήματος. Στο μπάσκετ, για παράδειγμα, έχουμε ένα τουρνουά και τρία μετάλλια. Δεν υπάρχει διαγωνισμός τριπόντων, ας πούμε, ή μετάλλιο για εκείνον που θα διασχίσει το γήπεδο κάνοντας ντρίμπλα κάτω από τα πόδια και ανάποδα. Ε, λοιπόν, ας το πάμε αυτό ένα βήμα παραπέρα και να σκεφτούμε πόσο ανούσιο είναι να μετράμε τη συγκομιδή βραβείων για παραστάσεις, ταινίες και ντοκιμαντέρ από τη στιγμή που υπάρχουν εκατοντάδες φεστιβάλ ανά τον κόσμο -άρα και αρκετές ευκαιρίες διάκρισης. Να καταλήξουμε κάποια στιγμή σε 3-4, άντε 5 ετήσια φεστιβάλ, που να έχουν όντως κύρος και να σημαίνουν κάτι για τον κόσμο (και όχι για τους δημιουργούς), όπως τα Όσκαρ, τα Grammy, τα BAFTA κ.α., έτσι ώστε να ξεκαθαρίσει το τοπίο. Τώρα, κάθε παραγωγή μπορεί να υπερηφανεύεται για μία τρύπα στο νερό.

Γιάννης Παπαϊωάννου

👍 Η συγκλονιστική ιστορία της Μαρίας Καρυστιανού που παλεύει για τη δικαίωση του δολοφονημένου παιδιού της, ενάντια σε ένα τόσο βάρβαρο καθεστώς. Μαζί της μέχρι την τελική δικαίωσή.

👎 Είναι απαράδεκτο να βλέπεις έναν υπουργό να προσπαθεί να “διαφεντεύει” την αλήθεια για να προστατεύσει τον εαυτό του και το κόμμα του. Η απώλεια ενός παιδιού είναι μια τραγωδία που δεν μπορεί να ξεχαστεί ή να δικαιολογηθεί με πολιτικά παιχνίδια. Οι οικογένειες που έχουν χάσει αγαπημένα τους πρόσωπα δικαιούνται αλήθεια, δικαιοσύνη και σεβασμό, όχι αποδοχή ψεύδους και πολιτικών επιχειρημάτων.

Μίλτος Τόσκας

👍 Το θεατρικό “Προσοχή Εκτελούνται Έργα” ήταν μια ευχάριστη έκπληξη αυτήν την εβδομάδα. Κυκλοφόρησε το τρέιλερ της νέας ταινία του Λάνθιμου που θα γεμίσει τα θερινά σινεμά. Δεύτερη μάλιστα μέσα στο 2024. Κυκλοφόρησε το αλμανάκ της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου, “Κινηματογράφος 2023”. Έχουμε πρόγραμμα και για το Φεστιβάλ του Πόζαρ. Τέλος η αντιπολίτευση κατάφερε να συνεργαστεί και να δείξει πως η ανάγκη της κοινωνίας είναι ικανή να ξεπεράσει τον εγωισμό.

👎 Η αφρικανική σκόνη ειδικά αν υποφέρεις από άσθμα ή ΧΑΠ. Η εθνική ομάδα ποδοσφαίρου κατώτερη του αναμενομένου. Έχασε μεγάλη ευκαιρία να βρεθεί στα γήπεδα της Γερμανίας.