Kάθε εβδομάδα το αγαπημένο σας FAQ Team γράφει ποια πράγματα τους ανεβάζουν (ή τους κατεβάζουν) συναισθηματικά, ψυχολογικά και εγκεφαλικά!

Δήμητρα Αθανασοπούλου

👍 Η προτελευταία συναυλία του Αλκίνοου Ιωαννίδη στο VOX. Είχε κέφια, είχε και μαγεία, όπως πάντα, είχε και ηλεκτρική κιθάρα. Ανέβασε στη σκηνή το Φώτη Σιώτα και τη Μαρίζα Ρίζου που είχαν έρθει να τον δουν (ξεχωριστά). Και εμείς όσες φορές και αν ακούσουμε τη φράση “κάποιος είπε πως η αγάπη σ’ ένα αστέρι κατοικεί” από τη φωνή του, θα νιώθουμε πάντα έφηβοι.

👎 Μια δυνατή βροχή μας έδειξε και πάλι τι κράτος έχουμε…

Γεωργία Δρακάκη

👍 Η μηνιαία (more or less, χρήματος επιτρέποντος!) επίσκεψη για μανικιούρ-πεντικιούρ στο M/A Aesthetics στην Κυψέλη. Παίρνω τον δρόμο κάτω από το σπίτι μου, περπατώ λίγο, περνώ την Αγίας Ζώνης και στρίβω, όλο πάνω, Υακίνθου. Η Ανδριάνα, η Δήμητρα και τα υπόλοιπα υπέροχα κορίτσια είναι η χαρά της ζωής και κάνουν τέλεια νύχια. Ναι, ρε φίλε, νύχια. Τι; Μόνο για πολιτισμό και γαστρονομία θα μιλάμε;

👎 Που πρέπει, πια, αυτή την εβδομάδα να ξεστολίσω το σπίτι, το δέντρο, όλα. Φλεβάρης μπαίνει, το παράκανα φέτος. Και πάλι, μελαγχολώ κάπως. Μια φορά έψαχνα μαγιώ με χριστουγεννιάτικο θέμα. Μες στον Αύγουστο, λέει, γιρλάντες, λαμπιόνια κι αγιοβασίληδες.

Ειρήνη Δρίβα

👍 Ο σύλλογος διδασκόντων του Εθνικού Θεάτρου στέκεται γενναία στο πλευρό των σπουδαστών/στριών της πρώτης σχολής δραματικής τέχνης στην Ελλάδα. Στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε οι καθηγητές δια στόματος Νίκου Χατζόπουλου ανακοίνωσαν πως αν μέχρι τις 8 Φεβρουαρίου δεν γίνει άρση του Π.Δ. που υποβαθμίζει τα πτυχία των καλλιτεχνών σε Δ.Ε. θα παραιτηθούν και θα χαθεί το ακαδημαϊκό έτος. Το Εθνικό Θέατρο επέστρεψε μετά από μια μακρά σκιώδης περίοδο και είμαστε πολύ χαρούμενοι για αυτό.

👎 Ως πότε το ΚΚΕ θα κάνει αντιπολίτευση υπέρ της Νέας Δημοκρατίας; Φαίνεται πως ακόμα δεν έχουν ξεχάσει το βρώμικο ΄89 ή αλλιώς όταν το ΚΚΕ κυβέρνησε με τη ΝΔ. Παρακολουθώντας την ομιλία της Αλέκας Παπαρήγα από το βήμα της Βουλής στα πλαίσια συζήτησης και ψηφοφορίας επί της προτάσεως δυσπιστίας που κατέθεσε το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ένιωσα λύπη για την κατρακύλα ενός κόμματος που κάποτε υπερασπιζόταν το λαό. Την Παπαρήγα δεν την ενοχλεί ότι ένα ολόκληρο κράτος παρακολουθείται -άρα και εκβιάζεται- αλλά την ενοχλούν οι δημοσιογράφοι που ανακάλυψαν το σκάνδαλο των υποκλοπών. Από την μεταπολίτευση και μετά το ΚΚΕ είναι ένα φάντασμα που ντροπιάζει εκείνους που έδωσαν τη ζωή τους για έναν δικαιότερο κόσμο.

Γιάννης Καρδάσης

👍 Μου άρεσε πολύ η Cate Blanchett και το Tar. Το δίδυµο Colin Farrell και Brendan Gleeson στο The Banshees of Inisherin. Oι Christian Bale και Harry Melling στο The Pale Blue Eye. Ειδικά αυτός ο Melling… Στην τελευταία σκηνή… εκεί που… 😉

👎 ∆εν µ’ άρεσε το Aftersun. ∆εν µ’ άρεσε στο επίπεδο που όλοι λάλησαν προτείνοντάς το σαν το επόµενο µεγάλο αριστούργηµα. Άλλο πράγµα είναι το «µ’ αρέσει», άλλο το «πέρασα καλά βλέποντάς το» καί άλλο το «µη χάσετε το φετεινό µεγάλο αριστούργηµα». ∆εν έχω να πω τίποτα (κακό) για τον Paul Mescal. Τον περιµένω (πως και πως) στο sequel του Gladiator.

Σοφία Μανδηλαρά

👍 Δε φαϊναλ θολούθιον. Στην πειραματική σκηνή του Εθνικού, στο Ρεξ. Επιτέλους η γενιά των αδιεξόδων, η γενιά που τρώει σφαλιάρες από το 2008 μέχρι σήμερα, αρχίζει να μιλάει. Διεκδικεί μια θέση στο λεωφορείο, με το οποίο επιστρέφει σπίτι, μετά από ατελείωτες απλήρωτες υπερωρίες, ενώ οι συνταξιούχοι της λένε «εσύ είσαι νέα, σήκω να κάτσω εγώ». Θα επανέλθω επί του θέματος.

👎 Ωρέ τι πανηγύρι ήταν αυτό στη Βουλή; Τι διασυρμός της Δημοκρατίας; Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει κάνει το Σύνταγμα όλων μας πατσαβουρόπανο και οι156 βολευτές (όπως έλεγε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής) τον χειροκροτάνε. Ντροπή που δεν ξεπλένεται για τη δεξιά πολυκατοικία. Χρειάζεται άμεσα συνέλευση ιδιοκτητών.

Αντώνης Μποσκοΐτης

👍 Το βιβλίο «Μπέμπης» του Θωμά Κοροβίνη. Ο παραληρηματικός μονόλογος του μπουζουξή «Μπέμπη» και ένα πορτραίτο του Πειραιά απ’ τη μικρασιατική καταστροφή και μετά. Αριστούργημα!

👎 Στην ομιλία της Αλέκας Παπαρήγα στη Βουλή κατά τη συζήτηση για τις υποκλοπές. Πάνω – κάτω η Παπαρήγα δεν θεωρεί εκτροπή του πολιτεύματος τις παρακολουθήσεις, αλλά το μόνο που τη νοιάζει είναι από που άντλησε τις πληροφορίες του ο δημοσιογράφος Κώστας Βαξεβάνης. Έλεος κάπου!

Νίκος Παγουλάτος

👍 Μερικές σελίδες Bukowski πριν κοιμηθείς και το πρωί ξυπνάς άλλος άνθρωπος.

👎 Δε μπορεί, δεν θα ‘πρεπε, για μια απλή επαφή μεταξύ δύο αυτοκινήτων, για ένα τυπικό τρακάρισμα, μια ολόκληρη λεωφόρος Κηφισού (οι μυημένοι την λέμε εθνική) να μπαίνει σε mode μποτιλιαρίσματος. Βρείτε τα μετά, συναντηθείτε πιο κάτω, ρίξτε βρισίδια μεταξύ σας, αλλά sorry, αν χρειαστεί πάρε τον προφυλακτήρα σου στον ώμο και προχώρα.

Γιάννης Παπαϊωάννου

👍 Ο αστεροειδής 2023 BU φαίνεται ότι θα γλιτώσει από μια παρ’ ολίγον σύγκρουση με τη “Γη”, έναν πλανήτη που είναι γνωστό ότι φέρει επικίνδυνα υψηλά επίπεδα ηλιθίων.

👎 Νομίζετε ότι η Αθήνα έχει τους χειρότερους αστυνομικούς; Λάθος. Οι Ηνωμένες Πολιτείες κάνουν ό,τι μπορούν για να διασφαλίσουν ότι είναι και θα είναι το μέρος με τους χειρότερους αστυνομικούς στον πλανήτη. Μετά τον θάνατο του 29χρονου Τάιρ Νίκολς, τρεις ημέρες αφότου ξυλοκοπήθηκε από πέντε αστυνομικούς σε έναν τροχαίο έλεγχο ρουτίνας από την αστυνομία του Τενεσί, οι αξιωματούχοι της αμερικανικής αστυνομίας δίκαια διεκδικούν τον τίτλο τους ως “οι απολύτως χειρότεροι μπάτσοι στον κόσμο”.

Λίνα Ρόκου

👍 Το ότι το Elenit του υπέροχου Ευριπίδη Λασκαρίδη επιστρέφει στη Στέγη.

👎  Αγαπώ τον Παύλο Παυλίδη ως δημιουργό. Αναγνωρίζω τον Γιάννη Μαρκόπουλο ως τεράστιο συνθέτη. Επίσης, δεν έχω κανένα πρόβλημα με τις διασκευές, αντιθέτως πιστεύω ότι όλοι έχουν το δικαίωμα να φτιάξουν τη δική τους εκδοχή. Ο δίσκος του Παυλίδη πάνω στα τραγούδια του Μαρκόπουλο δεν μου άρεσε, δεν βρήκα τίποτα μα τίποτα το ενδιαφέρον.

Χριστιάνα Στυλιανού

👍 Η πρεμιέρα του The Last of Us. Οι δημιουργοί καταφέρνουν την τέλεια – προς το παρόν ισορροπία – μεταξύ του ηλεκτρονικού παιχνιδιού και της τηλεοπτικής μεταφοράς, μένοντας κοντά στο παιχνίδι αλλά προσθέτοντας και νέα στοιχεία που σε κάνει να θες να χαθείς μέσα στον κόσμο που σου ανοίγει η σειρά.

👎 Τα νέα, αχρείαστα έργα που κάνει ο δήμαρχος στην Πανεπιστημίου την στιγμή που με βροχή μιας μέρας όλη η πόλη πλημμυρίζει.

Μίλτος Τόσκας

👍 Ακόμα μία εβδομάδα με ασπίδα τον Πολιτισμό απέναντι σε μία δύσκολη εποχή. Κρατώ το “Godland” του Παλμασόν και το “Joyland”, μία ταινία σταθμό από το Πακιστάν που κέρδισε τον Queer Φοίνικα στις Κάννες. Από βιβλία ξεχώρισα την “Οργισμένη Δεκαετία του 2020” του Alec Ross από τις Εκδόσεις Ίκαρος και τους “Ασυμβίβαστους” του Mario Desiati από τον Κλειδάριθμο.

👎 Στα αρνητικά οι πλημμυρισμένοι δρόμοι σε αρκετές περιοχές της Ελλάδας, επειδή απλά τον χειμώνα έτυχε να βρέξει, η συνεχής χρήση του 112 που τείνει να γίνει “ανέκδοτο” και φυσικά η συζήτηση στο Κοινοβούλιο, στο πλαίσιο της πρότασης μομφής που κατέθεσε η αξιωματική αντιπολίτευση. Δυστυχώς ένα επίπεδο αντάξιο ενός “λούμπεν” λαού που δεν ευαισθητοποιείται ακόμα κι όταν τίθενται βαθιά ζητήματα Δημοκρατίας.