Kάθε εβδομάδα οι συντάκτες του αγαπημένου σας FAQ Team γράφουν ποια πράγματα τους ανεβάζουν (ή τους κατεβάζουν) συναισθηματικά, ψυχολογικά και εγκεφαλικά!

Εύα Αναστασιάδου

👍 Η παράσταση “Γιοσίρου Γιαμαγκούσι” στο θέατρο OLVIO. Ένα κείμενο με τη χαρακτηριστική πινελιά του Γιάννη Κεντρωτά, πιστό στο πνεύμα του κωμικοτραγικού, δοσμένο όμως με μία νέα πνοή, μονολόγων εν είδει παροξυσμού, με μία καλοκουρδισμένη ομάδα που σε κρατά και σε παρασύρει πολύ εύκολα στο σύμπα της. Κινηματογραφικές εναλλαγές μας μεταφέρουν από τη μία σκηνή στην άλλη πολύ επιτυχημένα, με το παρελθόν να εισέρχεται στο παρόν αρμονικά. Λογική και παραλογισμός γίνονται ένα, σε μία ρεαλιστική αλληγορία που σκιαγραφεί τη σκοτεινή πλευρά της ελληνικής κοινωνίας

👎 Η αφρικανική σκόνη που μας έχει δημιουργήσει αναπνευστικά προβλήματα και η μιζέρια που μας ρουφάει με το καλαμάκι μέχρι και το παραμικρό ψήγμα ελπίδας που μπορεί να μας έχει απομείνει.

Δήμητρα Βασιλειάδη

👍 Η παράσταση “The Doctor” σε σκηνοθεσία Κατερίνας Ευαγγελάτου στο Αμφι-Θέατρο. Έργο ευφυές και πολυπρισματικό, που με αφορμή τη μάχη μεταξύ θρησκείας και επιστήμης, καταπιάνεται με ζητήματα ηθικής, φύλου, καταγωγής, κοινωνικής τάξης, σεξουαλικότητας, καθώς και άλλων, θέτει διαρκώς στο θεατή ερωτήματα για τις σημερινές κοινωνίες και τον βάζει επιτυχημένα σε μία διαδικασία σκέψης και αμφισβήτησης. Η ερμηνεία της Στεφανίας Γουλιώτη είναι από τις κορυφαίες της φετινής θεατρικής σεζόν.

👎Το έχω ξαναπεί, αλλά η κατάσταση με την ενοικίαση σπιτιών είναι απελπιστική. Σπασμένα υδραυλικά, μούχλα, κατσαρίδες στην προνομιούχα τιμή 400€. Πάρε πάρε κόσμε. Ζήσε σε άθλιες συνθήκες. Πλήρωσε το μισό μηνιάτικο και μην ανησυχείς, θα διορθωθεί το πρόβλημα. Με τις χρυσές βίζες.

Γεωργία Δρακάκη

👍 Κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Αγγελάκη το νέο παιδικό βιβλίο “Θέλω να γυρίσω σπίτι μου” που υπογράφει ο συγγραφέας και εκπαιδευτικός Παναγιώτης Τούμπος. Οι Καρυάτιδες συνομιλούν μεταξύ τους στο νέο Μουσείο της Ακρόπολης. Αναπολούν την ξενιτεμένη τους αδερφή στο Λονδίνο κι ανυπομονούν να τη σφίξουν και πάλι στην αγκαλιά τους. Ένας απρόσμενος επισκέπτης, ο μικρός Ζήσης γίνεται μάρτυρας της συνομιλίας τους. Εκείνη τη στιγμή στο μυαλό του γεννιέται μια καταπληκτική ιδέα και η περιπέτεια ξεκινά! Το βιβλίο κυκλοφορεί και σε αγγλική έκδοση με τίτλο «I was born in Greece». Καλή ιδέα για βαφτιστήρια και όχι μόνο!

👎 Το ανηλεές κράξιμο γυναικών υποψήφιων για την Ευρωβουλή με τον συνδυασμό της Νέας Δημοκρατίας με επιχειρήματα που ελάχιστα σχετίζονται με την πολιτική. Ο φεμινισμός και η γυναικεία αλληλεγγύη υποχωρούν για λίγο. Γιατί δεν θα υπερασπιστούμε κιόλας γυναίκες που δεν είναι συντρόφισσές μας-εκτός και αν αυτές φορούν (επειδή το θέλουν και το επιλέγουν συνειδητά κάθε μέρα!) μαντήλα. Αυτές είναι συντρόφισσές μας επειδή δεν είναι του ελληνικού τριπτύχου πατρίς-θρησκεία-οικογένεια. Είναι του αραβικού, του πακιστανικού, του ιρανικού αντίστοιχου τριπτύχου, δεν είναι τίποτα φασιστονοικοκυρούλες. Η Ελεωνόρα Μελέτη, πάλι, φασιστονοικοκυρούλα κι αυτή, διέπραξε το έγκλημα να καταφέρει να κερδίσει χρήματα και φήμη δουλεύοντας στην τηλεόραση. Επίσης, επειδή επέλεξε να μιλήσει (για νιοστή φορά) για την βία κατά των γυναικών είναι μια ανάξια, μια δήθεν, μια πουλημένη. Από πού κι ως πού μπορεί να μιλά αυτή για τις γυναίκες και την βία; Αυτή είναι προνομιούχα, βολεμένη, συστημικιά. Και το χειρότερο; Δεξιά! Άλλο τώρα που είναι γυναίκα, αυτά είναι λεπτομέρειες.

Νίκος Παγουλάτος

👍 Ευτυχώς που υπάρχει και το λεγόμενο «δώρο του Πάσχα» για να μπορέσουμε να πάρουμε μία -δε μας παίρνει για παραπάνω- οικονομική ανάσα, σε μια Ελλάδα που σε λίγο θα γίνει η πιο φτωχή χώρα εντός της ΕΕ με το δεύτερο πιο ακριβό κόστος στέγασης.

👎 «Ποιο είναι το “Billie Jean” της Taylor Swift;», είπε ο Neil Tennant των Pet Shop Boys σε μία συνέντευξη που έδωσε, εκφράζοντας έτσι, προφανώς, την αγανάκτησή του. Ο Tennant, όπως πολλοί ακόμα, υποθέτω πως έχουν βαρεθεί να ακούνε και να διαβάζουν για αυτήν. Γιατί όμως; Ενδεχομένως το “Billie Jean” να μην λέει τίποτα στους ανθρώπους που μεγάλωσαν με την Taylor Swift ή αργότερα την αγάπησαν. Για εκείνους τους εκατομμύρια ανθρώπους, η Swift έχει γράψει το αντίστοιχο “Billie Jean” της γενιάς τους, ίσως και περισσότερα. Για να αξιολογήσουμε αυτά που δεν συγκρίνονται, θα πρέπει να σταματήσει ο χρόνος να κυλάει για το “Billie Jean” αλλά να συνεχίσει να τρέχει π.χ. για τo “All Too Well” της Swift και όταν το τραγούδι της γίνει 41 ετών όπως του MJ, να πούμε στοπ, ας επιχειρηματολογήσουμε τώρα επάνω στο impact του καθενός. Αλλά και πάλι τα κριτήρια δεν θα μπορούν να είναι τα ίδια, καθώς αυτά τα δύο τραγούδια προέκυψαν και διέγραψαν την πορεία τους εξαρτώμενα από τελείως διαφορετικούς παράγοντες και συνθήκες. Είναι λίγο αστείο να έχει καταφέρει τόσα πράγματα αυτή η γυναίκα και να βρίσκεται συνεχώς υπό αμφισβήτηση, όμως αυτό είναι ένα φαινόμενο που δεν παρατηρείται σε όλες τις χώρες αλλά κυρίως σε εκείνες που η μουσική της δεν μπορεί να αγγίξει εύκολα το ακροατήριο. Στην Ελλάδα, για παράδειγμα, δεν μας είναι οικεία η ποπ της Swift γιατί προτιμάμε είτε την εναλλακτική indie/dreamy είτε τη στερεοτυπική (εύκολα verse, ντιριντάχτα) – αν είναι old school ή urban ακόμα καλύτερα. Τέλος πάντων, κάποια στιγμή πρέπει να ακούσω και το νέο της άλμπουμ μπας και γράψω τίποτα, αλλά έτσι κι αλλιώς θα είναι πάντα επίκαιρη, χωρίς μάλιστα να δίνει συνεντεύξεις, πάρα μόνο με την ύπαρξη και την επιτυχία της που εκνευρίζει κόσμο.

Γιάννης Παπαϊωάννου

👍 Οι μαζικές κινητοποιήσεις σε πολλά πανεπιστήμια των ΗΠΑ με αίτημα να σταματήσουν οι θάνατοι αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας.

👎 Πώς γίνεται να ακούς ένα διπλό άλμπουμ που ξεσκίζει από πωλήσεις και στο τέλος να μην σου μένει κάτι στο μυαλό; Κάτι που να θέλεις να ξανακούσεις…

Μίλτος Τόσκας

👍 Η δυναμική αντίδραση των φοιτητών στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής προκειμένου να σταματήσει ο πόλεμος.

👎 Η ιδιωτικοποίηση του νερού (δυστυχώς) ξεκινάει από τη Θεσσαλία. Η αφρικανική σκόνη κι οι δυσμενείς συνέπειες. Το ντεμαράζ τροχαίων με νεκρούς σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Κωνσταντίνος Τσάβαλος

👍 Το πέραν πάσης προσδοκίας εξαιρετικό θρίλερ “Late Night With The Devil” που επανεφευρίσκει τρόπους και gimmicks για να μας χαρίσει Νέο Τρόμο.

👎 Οι Deep Purple ανακοίνωσαν νέο άλμπουμ. Γιατί;

Χριστιάνα Στυλιανού

👍 Το Αγκίστρι είναι δίπλα στην Αθήνα και καταπράσινο και μαγικό. Ιδίως αυτήν την εποχή χωρίς τουρίστες. Πίσω μάλλον όταν γιορτάζεις τα γενέθλιά σου δυο εβδομάδες πριν την κανονική σου γιορτή!

👎 Πριν δω το Ripley, δεν είχα ιδέα πόσο δύσκολο είναι να μετακινήσεις ένα πτώμα. Δεν έχω ασανσέρ στην πολυκατοικία και θα πρέπει να σκεφτώ ένα πλαν μπι για επισκέπτες που με εκνευρίζουν!