Kάθε εβδομάδα οι αγαπημένοι σας “ΦΑΚίτες” γράφουν ποια πράγματα τους ανεβάζουν (ή τους κατεβάζουν) συναισθηματικά, ψυχολογικά και εγκεφαλικά!

Δήμητρα Αθανασοπούλου

👍 Η θεατρική διασκευή της αριστουργηματικής ταινίας Dogville του Τριέρ. Εξαιρετικά επίκαιρη 20 χρόνια μετά για τη συζήτηση γύρω από την ηθική που πυροδοτεί.

👎 Ο δικαστικός επιμελητής με το αλυσοπρίονο στην πόρτα της συνταξιούχου δημοσιογράφου Ιωάννας Κολοβού και η προσαγωγή του φωτορεπόρτερ Νίκου Πηλού που βρισκόταν στα προσφυγικά. Τι άλλο;

Γεωργία Δρακάκη

👍 Το live του τραγουδοποιού Θωμά Φώτη στο Χαμάμ, στα Πετράλωνα την Πέμπτη 24/11. Γεμάτο ψυχή και καύλα, αλλά και μια παράξενη, συγκινητική εσωστρέφεια.

👎 Το σπασμένο πόδι του Βασίλη Λέκκα-ένα ατύχημα που μας στενοχώρησε πολύ. Θα συνεχίσουμε να σας τραγουδάμε τα Σάββατα παρέα (στο Χαμάμ, εννοείται), ενώ εκείνος θα έχει το ποδαράκι του πάνω σε σκαμπώ, σκεπασμένο με κουβερτούλα. Τι διάολο, μας μάτιασαν;

Γιάννης Καρδάσης

👍 Μου άρεσε ο Μισάνθρωπος (του Μολιέρου) της Μαρίας Μαγκανάρη, στο θέατρο Θησείο, που ξεκίνησε αυτήν την εβδομάδα. Δίκαιες δόσεις μεταμοντερισμού και δωρική αφήγηση στο έμμετρο κείμενο. Διαχρονικές μεγάλες αλήθειες για τις ανθρώπινες σχέσεις και ένα  (μικρό)  λαϊκό τετράστιχο σε πλήρη αρμονία.
👎 Δεν μου αρέσει καθόλου που δεν αφήνουν τον Bowie στην ησυχία του. Μετά το πολυδιαφημισμένο “χαμένο” άλμπουμ, το Τroy (που τα περισότερα απο αυτά που περιείχε υπήρχαν ήδη σαν b-sides απο δω και από εκεί) τώρα έρχεται το Divine Symmetry. Η επανακυκλοφορία του Hunky Dory με 48 (!!!) νέα (!!!) κομμάτια αλλά και αρκετά demos. Πόση επανακυκλοφορία να αντέξει ο μεσσήλιξ φαν (αφού μόνο αυτός καταναλώνει πλέον;) Το μόνο πραγματικά ενδιαφέρον που διέκρινα στην πολυτελή επανέκδοση ήταν το 60 σελίδων βιβλίο – αντίγραφο των σημειώσεων του Bowie από εκείνη την εποχή, με χειρόγραφα, στίχους, σχέδια κοστουμιών και άλλες σημειώσεις του.

Αγγελική Κουρουτζή

👍 H άγρια ευαισθησία της νέας ταινίας του Luca Guadagnino «Bones and All» με τους Timothée Chalamet και Taylor Russell.

👎 Ο εφιάλτης που έζησε η Ι. Κολοβού. Αυτή η πόρτα θα μπορούσε να είναι δικιά μου, δικιά σου. Μάντεψε σε ποιους όμως δεν θα μπορούσε ποτέ να ανήκει.

Αντώνης Μποσκοΐτης

👍 Στο video project «Οι 7 θάνατοι της Αντώνας» της bizoux de cant με το συγκλονιστικό κείμενο της Γλυκερίας Μπασδέκη και με μία ακόμη πιο συγκλονιστική Μπέττυ Βακαλίδου, στο Ίδρυμα Ωνάση. Κάθε μέρα οχτώ προβολές ημίωρης διάρκειας ανά 40 λεπτά.

👎 Στο κλείσιμο των κιν/φικών αιθουσών του κέντρου που σηματοδοτεί τέλος εποχής και σε κάνει να αναρωτιέσαι πόσα πια πολυκαταστήματα, μεγαλομάγαζα και γραφεία είναι απαραίτητα στη ζωή των Αθηναίων;

Νίκος Παγουλάτος

👍 Το The Walking Dead έριξε αυλαία στην 11η σεζόν, αλλά το είχα αφήσει στην 7η. Με αφορμή το κείμενο που έγραψα για την σειρά, επέστρεψα σε αυτήν για να ολοκληρώσω ακόμα ένα τηλεοπτικό κεφάλαιο της ζωής μου. Πραγματικά, το comeback αυτό ήταν απολαυστικό. Σαν να συναντάς έναν φίλο από τα παλιά (που ακόμα έχετε κοινά).

👎 Το πρόβλημα με το Παγκόσμιο Κύπελλο στο Κατάρ δεν αφορά την χώρα. Τέτοιες πάντα υπήρχαν και δυστυχώς πάντα θα υπάρχουν. Εξ αρχής, το σκανδαλώδες ήταν η ανάθεση της FIFΑ

Γιάννης Παπαϊωάννου 

👍 Το μέλλον της πολιτικής ανάπτυξης του τόπου έτσι όπως διαγράφεται μέσα από τις ανταλλαγές πυρών Γεωργιάδη – Πολάκη στο Twitter.

👎 Κυρίες, δεσποινίδες και κύριοι που κάθονται στα εξωτερικά καθίσματα και ξεκουράζουν τις κουρασμένες τους τσαντούλες στα διπλανά καθίσματα, δηλώνοντας έτσι ευθαρσώς ότι δεν θέλουν κανέναν να καθίσει δίπλα τους στα ΜΜΜ.

Λίνα Ρόκου

👍 O Trentemøller «πείραξε» το “Cops on our tail”  των The Raveonettes και το έκανε ακόμη πιο εκρηκτικό. Το ακούω 10 φορές την ημέρα.

👎 Ο βραβευμένος φωτορεπόρτερ Νίκος Πηλός βρέθηκε στη ΓΑΔΑ γιατί έκανε τη δουλειά του καλύπτοντας το θέμα στα Προσφυγικά. Έχει φωτογραφήσει εμπόλεμες περιοχές σε όλο τον πλανήτη, πρώτη φορά τον συνέλαβαν.

Χριστιάνα Στυλιανού

👍 Η μαζική προσέλευση αλληλέγγυων έξω από το σπίτι της συνταξιούχου δημοσιογράφου Ιωάννας Κολοβού στου Ζωγράφου, που κατάφερε να πετύχει προσωρινή αναβολή της διαδικασίας της έξωσης της, υπενθυμίζοντάς μας ότι «ο λαός σώζει το λαό».

👎 Η καταναλωτική βαβούρα που επικρατεί με αφορμή το “Black Friday”, ενώ θα έπρεπε να ακούμε μόνο το “Friday I’m in love” των Cure.

Μίλτος Τόσκας

👍 Μου άρεσε η ταινία «Fabelmans» του Στίβεν Σπίλμπεργκ, η παράσταση του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδας, «Η νύχτα της Ιγκουάνα» και τα βιβλία «Άπνοια» του Νίκου Κουρμουλή – Εκδόσεις Κείμενα και το «Παιχνίδι χωρίς τέλος» του Simon Sinek μετάφραση Σοφία Σκουλικάρη από τις Εκδόσεις Κλειδάριθμος.

👎 Δεν μου άρεσε η νέα ταινία του Λούκα Γκουαντανίνο, «Bones and all».

Κωνσταντίνος Τσάβαλος

👍 O μονόλογος του σπουδαίου Gene Gillette στο έργο «Αρτώ/ Βαν Γκογκ» της Ιόλης Ανδρεάδη και του Αρη Ασπρούλη.

👎 Η τηλεοπτική σειρά Inside Man, όπου οι εξαιρετικοί Stanley Tucci και David Tennant υπηρετούν ένα διόλου πειστικό σενάριο γεμάτο «τρύπες» και ασάφειες.

Βαγγέλης Χανιωτάκης

👍 Tα σοκολατάκια με ρούμι και τσίλι. Τα είχα ξεχάσει αλλά κατεβαίνοντας την Σόλωνος μου τα θύμισε το Dark side of chocolate. Το είχα ξεχάσει κι αυτό. Χαρά απρόσμενη.

👎 Οι οδηγοί που εξακολουθούν να μην σταματάνε όταν βλέπουν τις διαγραμμισμένες διαβάσεις για τους πεζούς. Καμία σωτηρία.

Σίντυ Χατζή

👍 Το πρώτο μάθημα tai chi.

👎 Οι εκπτώσεις της Black Friday που μόνο εκπτώσεις δεν είναι. Περισσότερο λειτουργούν σα ρουτίνα βασανισμού των εργαζομένων.