Kάθε εβδομάδα το αγαπημένο σας FAQ Team γράφει ποια πράγματα τους ανεβάζουν (ή τους κατεβάζουν) συναισθηματικά, ψυχολογικά και εγκεφαλικά!

Δήμητρα Αθανασοπούλου

👍 «Ο Γάμος» του Μάριου Ποντίκα, σε σκηνοθεσία της Ελένης Σκότη. Εξαιρετικό ανέβασμα που κάνει το κείμενο να δείχνει βασανιστικά επίκαιρο. Απλά, μην το χάσετε.

👎 Πότε φτάσαμε Παραμονή Χριστουγέννων; Ο χρόνος σαν να τρέχει φέτος πιο πολύ από ποτέ κάνοντας το τώρα να μοιάζει ήδη παρελθόν. Παράξενες σκέψεις λίγο πριν το 2023…

Γεωργία Δρακάκη

👍 Γέμισα με αισιοδοξία μαθαίνοντας για την δημιουργία της Συμμαχίας «Πράσινο και Μωβ», μια εναλλακτική και κυρίως βιώσιμη πρόταση συμμετοχής στην πολιτική. Ο λόγος για την ένωση του Βολτ Ελλάδας με τα κόμματα και τις κινήσεις των Οικολόγων Πράσινων, των Πράσινων, των Πειρατών, της Πράσινης Αλληλεγγύης, του Κόμματος για τα Ζώα και του Κύκλου. Για να δούμε…

👎 Που τα πτυχία των ηθοποιών εξισώθηκαν με αυτά των αποφοίτων λυκείου. Ο πατέρας μου είναι απόφοιτος λυκείου και έχω απεριόριστο σεβασμό για τους αποφοίτους λυκείου. Αλλά ο πατέρας μου δεν μπορεί να κάνει πεντακόσια άτομα σε μια σκοτεινή αίθουσα να βάλουν τα κλάματα με μια ερμηνεία του, ρε πούστη μου, με τον τρόπο που μπορεί να βαδίσει ή να κοιτάξει ή να φωνάξει ή να σιωπήσει.

Γιάννης Καρδάσης

👍 Μ’ αρέσει που μπορώ να τρώω μελομακάρονα όλη μέρα / κάθε μέρα.

👎 Δεν μoυ άρεσε καθόλου το γεγονός ότι το θρυλικό περίπτερο-μαγαζί των αδελφών Γιανακόπουλοι στην Ομόνοια κατέβασε οριστικά τα ρολά του.

Αγγελική Κουρουτζή

👍 Μου αρέσει πολύ που δεν έχω βγάλει μόνο μια φορά το Λύκειο όπως οι περισσότεροι, αλλά δύο! Τι προνόμια να έχω άραγε τώρα;

👎 Τα πανάκριβα μενού à la carte για την παραμονή των Χριστουγέννων σε πολλούς χώρους της πόλης. Που απευθύνονται;

Αντώνης Μποσκοΐτης

👍 Στο «Ρίσκο», ένα έργο της Δήμητρας Παπαδήμα, που σηματοδοτεί το σκηνοθετικό ντεμπούτο του Τάσου Σωτηράκη στο θέατρο Olvio. Προς αποφυγήν spoiler, θα πω μόνο ότι είχα χρόνια να δω μια ορίτζιναλ παράσταση – σοκ.

👎 Στην υποτίμηση από την Πολιτεία του επαγγελματία ηθοποιού. Ντροπή το λιγότερο! Τόσο μίσος πια και τόση απαξίωση απέναντι στην Τέχνη και τους ανθρώπους της είναι κάτι που ανάγεται στη σφαίρα της ψυχιατρικής.

Νίκος Παγουλάτος

👍 Οι ελεύθεροι και δημόσιοι χώροι, που αν και βρώμικοι, μπορούν να φιλοξενήσουν οτιδήποτε και τον οποιονδήποτε χωρίς εισιτήριο και περιοριστικά μέτρα συμπεριφοράς.

👎 Η πόλη «πνίγεται» από τέχνη και ανάλογα events, αλλά εξακολουθούμε να ζούμε άτεχνα.

Γιάννης Παπαϊωάννου 

👍 Μου αρέσει που τέτοια εποχή κάθε χρόνο ένα κομμάτι της ανθρωπότητας γιορτάζει τη γέννηση ενός ανθρώπου, που με τα σημερινά δεδομένα θα ήταν ένας αφυπνισμένος αντιεξουσιαστής, υπέρ των αδυνάτων, των φτωχών και των περιθωριακών, ο οποίος αν ζούσε σήμερα, όλοι αυτοί πιθανόν να τον απέρριπταν.

👎 Είμαι σε εορταστικό mood, δεν υπάρχει κάτι που να μην μου αρέσει!

Λίνα Ρόκου

👍 Η οντολογική εκδρομή στο δάσος της Σαλαμίνας που διοργανώθηκε από το Σαμσών Ρακά και το Ρομαντικό Πανεπιστήμιο, την Κυριακή που μας πέρασε. Η ζωή ως ποίηση. Κάτι που θα θυμάμαι μέχρι τα βαθιά μου γεράματα.

👎 Οκτώ 15χρονοι στο Ίλιον βίαζαν συμμαθητή τους, μαγνητοσκοπούσαν τις πράξεις τους και τις διακινούσαν στα κινητών άλλων παιδιών. Κάτι πολύ λάθος συμβαίνει και ο βόθρος της μαγκιάς του bullying και της μόδας των εκβιασμών ζέχνει ανοιχτός.

Χριστιάνα Στυλιανού

👍 Τα γαλλικά και τα αγγλικά του δικηγόρου της Καϊλή που κάνουν τους πάντες να νιώθουν ακοπλεξάριστα για το πώς μιλάνε ξένες γλώσσες, καθώς οτιδήποτε είναι καλύτερο από αυτό.

👎 Η αθώωση των εμπλεκόμενων στην υποθεση trafficking της Ηλιούπολης. Για ακόμα μια φορά οι θεσμοί φαίνονται αναξιόπιστοι και ανίκανοι να αποδίδουν ευθύνες σε ημέτερα άτομα.

Μίλτος Τόσκας

👍 Στα θετικά της εβδομάδας η νέα ταινία του Ταρίκ Σαλέχ, «Η Συνομωσία του Καΐρου» που βγήκε στις αίθουσες και είναι μία από τις καλύτερες της χρονιάς που ολοκληρώνεται με όπλο το σενάριο της. Από τις εκδόσεις Διόπτρα κυκλοφορεί το «Ορθολογισμός Τώρα» του Steven Pinker, που μπορεί να μελετηθεί σε συνδυασμό με το «Διαφωτισμός Τώρα» και παρουσιάζει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. Παρακολούθησα και το θεατρικό του Γιώργου Καπουτζίδη, «Όποιος θέλει να χωρίσει να σηκώσει το χέρι του», που καθημερινά γεμίζει την αίθουσα του Βασιλικού Θεάτρου στη Θεσσαλονίκη.

👎 Στα αρνητικά η αναγγελία του «food pass» που προσβάλλει την αξιοπρέπεια των πολιτών. Η ζωή με κουπόνια και επιδόματα δεν μπορεί να έχει θέση σε μία Δημοκρατία που σέβεται τους ανθρώπους.

Κωνσταντίνος Τσάβαλος

👍 Όσα παιδιά έχουν ακόμη το κουράγιο να βγουν και πουν τα κάλαντα υπό τέτοιες συνθήκες.

👎 Η γραφικότητα με τα κέρατα τάρανδου στα ΙΧ. Μέχρι και τα ίδια τα παιδιά σας κριντζάρουν μωρέ.

Βαγγέλης Χανιωτάκης

👍 “Οι σύντομες συνεντεύξεις με απαίσιους άντρες”, του Ντέιβιντ Φόστερ Γουάλας, που ξαναέπεσε στα χέρια μου και απόλαυσα για μία ακόμη φορά το εμπρηστικό χιούμρ του Τζίμι Χέντριξ της λογοτεχνίας.

👎 Που οι κούριερ εμφανίζονται σε άλλη μέρα από αυτή που σου έχουν πει χωρίς καμία ενημέρωση. Η Γενική Ταχυδρομική για παράδειγμα.

Σίντυ Χατζή

👍 Το Pearl. Αγαπώ Mia Goth γενικά και ειδικά στο συγκεκριμένο slasher το οποίο είναι αυστηρά για delusional girls, που είναι το μόνο κινηματογραφικό είδος που με αφορά αυτήν την εποχή. Η πρωταγωνίστρια είναι συγχρόνως συμπαθητική, αξιολύπητη και τρομακτική μέσα από το ταξίδι της στην τρέλα.

👎 Η κίνηση στους δρόμους της Αθήνας την περίοδο των γιορτών, που είναι πιο εκνευριστική από ό,τι συνήθως.