Κάθε εβδομάδα οι αγαπημένοι σας “ΦΑΚίτες” γράφουν ποια πράγματα τους ανεβάζουν (ή τους κατεβάζουν) συναισθηματικά, ψυχολογικά και εγκεφαλικά!

Δήμητρα Αθανασοπούλου

👍 Η ταινία «Απέραντη Αγάπη» του Κριαλέζε με φόντο τη Ρώμη του 1970 , ηχητικό μπακράουντ τη Ραφαέλα Καρά και την Πενέλοπε Κρουζ να ακροβατεί διαρκώς ανάμεσα στο δραματικό και το αστείο.

👎 Η επικαιρότητα ξανά και ξανά. Τα κακοποιημένα παιδιά της Κιβωτού του Κόσμου, τα παιδιά «εισαγγελικής εντολής» που είναι έγκλειστα για μήνες στα Νοσοκομεία Παίδων, τα παιδιά – θύματα της παιδικής πορνογραφίας.

Γεωργία Δρακάκη

👍 Άνοιξε επιτέλους ο Πειναλέων στη Μαυρομιχάλη, η αγαπημένη μου ταβέρνα του κόσμου. Κάθε Τετάρτη λαϊβάρα σκέτη, χωρίς μικρόφωνα και ηχεία. Δείτε, αν θέλετε, την συνέντευξη του Μακάριου Αβδελιώδη εδώ.

👎 Παρακολουθώ το καταπληκτικό σήριαλ «Τα Καλύτερά μας Χρόνια» στην ΕΡΤ πριν ερωτευτώ τον Αντώνη Σανιάνο που έκανε τον Μίλτο. Ε, ο ρόλος του Μίλτου έκλεισε, με ένα πανηγυρικό (sic) ενσταντανέ με την Ελπίδα (Εριφύλη Κιτζόγλου) και ναι μεν ήταν ωραίος ο τρόπος του κλεισίματος, αλλά εγώ στενοχωριέμαι που ο ρόλος του Μίλτου δεν θα συνεχιστεί. Δικαίωμά μου.

Γιάννης Καρδάσης

👍 Μου άρεσε η είδηση της άρνησης διαφόρων καλλιτεχνών να εμφανιστούν στην τελετή έναρξης για το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου στο Κατάρ. Σταγόνα στον ωκεανό θα πει κάποιος αλλά η αντίδραση και η άρνηση είναι προτιμότερη από την σιωπή, την αποδοχή, το φόβο ή την παθητικότητα. (Την ίδια στιγμή η Virgin Atlantic καταργεί τις ουδέτερες (ως προς το φύλο) στολές για τα πληρώματά της που ταξιδεύουν στο Κατάρ).

👎 Δεν μου άρεσε καθόλου η ιδέα του Σπιρτόκουτου ως μιούζικαλ. Δεν αμφιβάλλω πως η παραγωγή θα ειναι άψογη (οι φωτος που κυκλοφορούν το αποδεικνύουν) αλλά δεν μπορώ να σκεφτώ πόση σημαντικότητα προστίθεται με αυτόν τον τρόπο στην ταινία. Καταλαβαίνω πως σε αυτή τη μορφή (και βέβαια σε αυτον το χώρο) το κείμενο (μπορεί και η ταινία) θα γίνουν γνωστό σε ένα άλλο, διαφορετικό ίσως και νεώτερο κοινό αλλά ένα μεγαλύτερο ρίσκο σε κατι (πραγματικά) καινούριο θα είχε περισσότερο ενδιαφέρον.

Αγγελική Κουρουτζή

👍 Έτυχε να δω σχεδόν back to back δύο ταινίες με πρωταγωνίστρια την Florence Pugh, το “Dont Worry Darling” και το “The Wonder”, και ομολογώ ότι λάτρεψα και τις δύο ερμηνείες της.

👎 Δεν μου αρέσει καθόλου το ενδεχόμενο του να κλείσουν κάποια από τα πιο αγαπητά μικρά σινεμά της Αθήνας, τα οποία αποτελούν κομμάτι της ιστορίας και της κουλτούρας αυτής της πόλης.

Αντώνης Μποσκοΐτης

👍 Στο Netflix που έχει συμπεριλάβει στον κατάλογο του σπάνιες έγχρωμες βρετανικές b-movies τρόμου, όπως τα «Horrors of the black museum» (1959), «Konga» (1961), «Blue Blood» (1973) κ.α.

👎 Από την ώρα που ανακοίνωσε ο Νιάρρος το μιούζικαλ του κινηματογραφικού «Σπιρτόκουτου» στη Στέγη, μάθαμε και για πολλά ακόμη μιούζικαλ που έρχονται. Dislike, λοιπόν, στις -κατά καιρούς- μόδες και στην κατευθυνόμενη κουλτούρα.

Νίκος Παγουλάτος

👍 Πλέον νυχτώνει νωρίς, αλλά τώρα η θέα της πόλης από το γραφείο του Olafaq είναι πιο όμορφη.

👎 Έχω την αίσθηση πως το Μετρό πηγαίνει αργά, δεν αναπτύσσει υψηλές ταχύτητες. Μπορεί και να κάνω λάθος, αλλά ένα τσακ πιο γρήγορα αν πήγαινε θα ήταν σωτήριο.

Γιάννης Παπαϊωάννου

👍 O Elon Musk. Εκτιμώ την ειλικρίνειά του, ειδικά όταν παραδέχεται ότι θέλει να ταξιδέψει στον Άρη επειδή κανείς δεν τον μισεί εκεί ακόμα.

👎 Υπάρχει μια συγκεκριμένη κατηγορία (ντόπιων) δύστυχων influencers που αδυνατούν να ζήσουν μια στιγμή “αληθινής” ξενοιασιάς έξω από την παγίδα του Instagram λογαριασμού τους, όπου όλα είναι πλαστικά και ψεύτικα.

Λίνα Ρόκου

👍 Η υπέροχη περφόρμανς «Τα πήρες όλα κι έφυγες» της Βίκυς Κυριακουλάκου, της καλύτερης θεατρικής περφόρμερ που έχουμε.  Με αφορμή μια παράσταση της που λόγω covid ανέβηκε μόνο on line η Βίκυ Κυριακουλάκου μπαίνει με χιούμορ και σπαραγμό σε μια δοκιμασία εύρεσης της απόλυτης αλήθειας και της ματαίωσής της. Στην Κάμιρο, όλα αυτά.

👎 Είναι τελικά η Κιβωτός του Κόσμου άλλη μια απόδειξη ότι η φιλανθρωπία δεν είναι αλληλεγγύη; Πολύ φοβάμαι πως ναι. Στην πολυσέλιδη έκθεση του Συνήγορου του Πολίτη καταγράφονται ανατριχιαστικά πράγματα.

Χριστιάνα Στυλιανού

👍 Η άκρως καταιγιστική συναυλία των Crime & the City Solution το περασμένο Σάββατο στη σκηνή του Fuzz. Πλάι στο βιολί της Bronwyn Adams, ο Simon Bonney αιωρούνταν στη σκηνή, παρασύροντάς μας σε μια βαθιά spiritual εμπειρία. Εξίσου καταπληκτικοί ήταν και τα openings των Yeah και του σημαντικού τραγουδοποιού των Tuxedomoon, Blaine L. Reininger.

👎 Αφού έπεσε ο πύραυλος στη Πολωνία, μας υπενθύμισε ότι έχουμε πόλεμο κοντά μας και κοιμόμαστε και ξυπνάμε υπό το φόβο μιας γενικευμένης σύγκρουσης.

Μίλτος Τόσκας

👍 Mου άρεσαν οι ταινίες «Dodo», «Corsage», «Φύγαμε!», «Ο Σπόρος Μίας Αγάπης» που παίζονται αυτήν την εβδομάδα στους κινηματογράφους, όπως και η δυναμική παρουσία του κόσμου σε αυτούς μετά από δύο χρόνια αβεβαιότητας. Επίσης το νέο βιβλίο του Νώε Χαράρι, «Εμείς οι Ασταμάτητοι: Πώς κατακτήσαμε τον κόσσμο» (εκδόσεις Αλεξάνδρεια-Μεταίχμιο). Ο δημοφιλής διανοούμενος θέτει ως πυξίδα για την επόμενη ημέρα τις νέες γενιές και δίνει έμφαση στη σφαιρική μόρφωση από την παιδική ηλικία.

👎 Δεν μου άρεσε η «αέναη» αψιμαχία σε τηλεοπτικά κυρίως πάνελ με αφορμή την επέτειο του Πολυτεχνείου που επιτείνει το τοξικό κλίμα και οδηγεί σε ακραία πόλωση την πολιτική ζωή της χώρας. Ακόμη τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων που 17 και 18 Νοέμβρη δεν είχαν καμία αναφορά στην επέτειο…

Κωνσταντίνος Τσάβαλος

👍 Yπήρξε ο Οσκαρ Ουάιλντ ο εξυπνότερος και πιο οξύνους παρατηρητής της ανθρώπινης συμπεριφοράς τα τελευταία 150 χρόνια; Έκατσα και ξαναδιάβασα όλα του τα έργα και επιβεβαιώνω ότι «ναι, είναι».

👎 Που κανένας συνάδελφος δημοσιογράφος δεν αξιώθηκε να ερευνήσει την υπόθεση με την «Κιβωτό του Κόσμου», παρόλο που οι έντονότατες φήμες περί ασέλγειας και κακοποιήσεων παιδιών «σέρνονταν» εδώ και μήνες στα δημοσιογραφικά πηγαδάκια και έπρεπε να σκάσει η πρώτη καταγγελία για να πέσουμε όλοι μαζί από το υψηλότερο σύννεφο.

Βαγγέλης Χανιωτάκης

👍 O Teefonas στην οδό Σαρρή. Η συνέχεια των mirror graffiti, urban αισθητική, ψαγμένη μουσική κουλτούρα και ποτά από τον πλανήτη Δία. Όσοι πάνε θα καταλάβουν γιατί…

👎 Οι αναφορές για παιδική εργασία και σεξουαλική κακοποίηση στη Κιβωτό του Κόσμου. Αναρωτιέμαι κρατικός έλεγχος σε αυτές τις δομές υπάρχει ή τελικά όλα είναι… “Highway to Hell”!

Σίντυ Χατζή

👍 Το sneak peek του Canada’s Drag Race: Canada vs. the World

👎 Πλέον πέφτει πίσσα σκοτάδι από τις 17:30.