Kάθε εβδομάδα οι αγαπημένοι σας “ΦΑΚίτες” γράφουν ποια πράγματα τους ανεβάζουν (ή τους κατεβάζουν) συναισθηματικά, ψυχολογικά και εγκεφαλικά!

Δήμητρα Αθανασοπούλου

👍 Ο “Κωλόκαιρος” του Αντώνη Τσοτσιόπουλου σε σκηνοθεσία Γιώργου Παλούμπη. Ωμός ρεαλισμός, παρενδυτικό ζήτημα, οικογενειακές σχέσεις, νεοελληνική ταυτότητα. Δεν είναι αρκετά;

👎 Η αποδόμηση για άλλη μια φορά του ευρωπαϊκού ιδεώδες. Θα μπορούσαμε να τα είχαμε καταφέρει καλύτερα.. αν σκεφτεί κανείς τα θεμέλια της Ευρώπης. Ελευθερία, δημοκρατία, ισότητα… Υπάρχουν αλλού;

Γεωργία Δρακάκη

👍 Τον Γιώργο Δάγλα, την Εσμεράλδα Γκέκα, την Αγγελίνα Ρωμανού, τον Γιώργο Λίλλη. Υπάρχουν νέοι Έλληνες ποιητές (εννοώ εν ζωή, αν και κάποιοι είναι στ’ αλήθεια και μάλλον αιωνίως Νέοι) και υπάρχουν με τρόπο εκπληκτικά ουσιαστικό και λαμπερό. Από μέσα λαμπερό. Χριστούγεννα χωρίς ποίηση δεν είναι Χριστούγεννα.

👎 Που έρχονται στ’ αυτιά μου κουβέντες από κάτι αριστερές και φεμινίστριες κυρίες «φίλες μου» ότι έκανα καριέρα με πίπες. Really, now?

Ειρήνη Δρίβα

👍 Στην Ασκληπιού υπάρχει ένα παλαιοβιβλιοπωλείο που μπορείς να βρεις κρυμμένα διαμαντάκια με 3-10 ευρώ. Εκδόσεις βιβλίων που στους επίσημους εκδοτικούς έχουν εξαντληθεί. Η καλύτερη ώρα να πας είναι μετά τις 11 το βράδυ που δεν έχει κόσμο και μπορείς να ψάξεις με την ησυχία σου. Την περασμένη Τρίτη βρήκα το “αλφαβητάρι για μικρά και μεγάλα παιδιά” του Νίκου Εγγονόπουλου σε ποίηση Χάρη Βλαβιανού. Μακάρι στα σχολεία οι δάσκαλοι να είχαν την τόλμη και την οξυδέρκεια να το γνωρίσουν στα παιδιά. Εσείς το ξέρατε πως το γράμμα ω μοιάζει με στήθος γυναίκας ή μήπως με κώλο νεαρού ναύτη;

👎 Έρχονται γιορτές. Αυτό από μόνο του φτάνει για να με ρίξει ψυχολογικά. Δεν ξέρω αν είμαι εγώ γρουσούζα αλλά τόση υποχρεωτική ευτυχία δεν την αντέχω. Δεν καταλαβαίνω από που προκύπτει. Δεν τις μπορώ τις γιορτές. Και την άλλη εβδομάδα το ίδιο θα γράψω.

Γιάννης Καρδάσης

👍 Μ’ αρέσει που αλλάζω γνώμη ακούγοντας (ξανά) άλμπουμ του Bowie που δεν τα είχα αξιολογήσει θετικά παλιότερα. Μεγάλες εκπλήξεις το Pin Ups και το Outside.

👎 Δεν μ’ άρεσει καθόλου η έντονη και δημόσια αντίδραση των κυρ-Παντελήδων που βροντοφωνάζουν “καλά του έκαναν”.

Αγγελική Κουρουτζή

👍 Αυτή την εβδομάδα πέρασα κάποιες μέρες κρυωμένη στο κρεββάτι με μοναδική παρηγοριά μου τη Wednesday Adams και τον Pinocchio του del Toro. Εξαιρετικά και τα δυο!!! Kudos!!!

👎 Δεν μου αρέσει που έρχονται εκλογές και, προκειμένου να δω τι θα ψηφίσω, έχω αρχίσει να σκέφτομαι ποια ειναι η λιγότερο κακή επιλογή που έχουμε ως κοινωνία.

Μπάμπης Μελικίδης

👍 Τα μπαράκια που γίνονται μικρά stages για μπάντες.

👎 Οι εκκωφαντικές διαφορετικές μουσικές μεταξύ γειτονικών μπαρ.

Αντώνης Μποσκοΐτης

👍 Στο βιβλίο «περφορατέρ» (εκδόσεις you may say) του Αποστόλη Καπαρουδάκη. Μια καταγραφή μυθοπλαστική της κοινωνικής αναταραχής μέσα από μια πρωτότυπη τρομοκρατική επίθεση. Ένας δημοσιογράφος – τρομοκράτης κι ένας επιθεωρητής. Η αστυνομική ιστορία είναι απλά το πρόσχημα για την αλληγορία.

👎 Στα εκδοτήρια των εισιτηρίων στους σταθμούς. Μέχρι να ρίξεις τα κέρματα και μέχρι να πεταχτεί το πολυπόθητο εισιτήριο, συνήθως χάνεις το τρένο…

Νίκος Παγουλάτος

👍 Τα χαμογελαστά πρόσωπα των υπαλλήλων στα εμπορικά καταστήματα την εορταστική περίοδο.

👎 Θλίβομαι για τους ανθρώπους που έχουν μόνιμη δυναμική παρουσία στα social, σχολιάζοντας καθετί που συμβαίνει γύρω μας. Ο κόσμος μπορεί να πορευτεί και χωρίς τα post σου. Ω, ναι. 

Γιάννης Παπαϊωάννου 

👍 Μου αρέσει που τα πάντα είναι τόσο αμείλικτα απαίσια και τόσο χάλια που ο πληθωρισμός του 10% χαρακτηρίζεται πλέον ως “καλή είδηση”.

👎 Ο άνθρωπος, ναι αυτός ο πιο πλούσιος άνθρωπος του πλανήτη, που κάποτε έλεγε ότι το Twitter ήταν “γεμάτο από bots και ψεύτικους χρήστες” τώρα είναι χαρούμενος που αφήνει τους ίδιους χρήστες να παίρνουν όλες τις μεγάλες αποφάσεις για το Twitter.

Λίνα Ρόκου

👍 «Μην το αναλύσουμε και γίνουμε γραφικοί όπως με τον Κορυδαλλό. Μετά από τόσα χρόνια οι ανησυχίες μου δεν είναι αν θα με αδικήσει ο προπονητής. Τι θέλω να πω… Συνειδητοποίησα πόσες φορές άφηνα τον καφέ στα αποδυτήρια, πόσες φορές άφησα την πετσέτα, αυτή η κίνηση είναι ένα ευχαριστώ, μία συγγνώμη που με άντεχαν τόσα χρόνια αυτές οι γυναίκες. Ας πούμε ότι είναι μία συγγνώμη για τα τόσα χρόνια που τις αγνοούσα». Νίκος Παππάς για τη δωρεά όλων των φετινών απολαβών του στις καθαρίστριες του ΟΑΚΑ.

👎 «Νόμιζα ότι ήταν ξύλα που καιγόντουσαν. Ήταν οι γονείς μου», «Άφησα τη μητέρα μου να καεί για να σώσω την οικογένειά μου», «φύγε να σε βρουν, εγώ θα πεθάνω». Η δίκη για το Μάτι συνεχίζεται και οι ανατριχιαστικές μαρτυρίες όσων επέζησαν της κόλασης κάνουν το αίτημα για δικαιοσύνη ακόμη πιο ισχυρό όπως και την απαίτηση να μην επαναληφθεί ποτέ τέτοιο έγκλημα.

Χριστιάνα Στυλιανού

👍 H κυκλοφορία των τριών ιστοριών του Φλωμπέρ, από εκδόσεις αντίποδες, με υπέροχη όπως πάντα αισθητική!

👎 Τα 600 ευρώ επίδομα στην αστυνομία την εβδομάδα που έχει γίνει δολοφονία (από την αστυνομία, ξανά).

Μίλτος Τόσκας

👍 Στα θετικά της εβδομάδας που ολοκληρώνεται σε λίγες ώρες η επιστροφή του Τζέιμς Κάμερον με «Avatar: The Way of Water», το «R.M.N.» του Μουντίζου και ο «Χειροπαλαιστής» του Γιώργου Γούση. Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει το βιβλίο της Όλγκα Τοκάρτσουκ, «Τα βιβλία του Ιακώβ» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καστανιώτη, όπως και το χριστουγεννιάτικο μυθιστόρημα της Claire Keegan, «Μικρά Πράγματα σαν κι Αυτά» από το Μεταίχμιο. Θετική εντύπωση και συμπεράσματα, παρά τις όποιες αντιδράσεις, για τη Συνάντηση του Stephen Belber με τον Γ.Κιμούλη στο Θέατρο Αμαλία.

👎 Μετά την Εύα Καϊλή, η Μαρία Σπυράκη. Προβληματισμός … Κι αφού πέρασε η επέτειος Γρηγορόπουλου κι αφού το δέντρο στολίστηκε στην Πλατεία Αριστοτέλους κι αφού πέρασε ένα Σαββατοκύριακο και μία Δευτέρα, το Ιπποκράτειο έβγαλε ιατρικό ανακοινωθέν και δήλωσε τον θάνατο του Κώστα Φραγκούλη. Roma Lives Matter.

Κωνσταντίνος Τσάβαλος

👍 Που με το υπερβολικα υπερβολικό shrinkflation να έχει επεκταθεί από εστιατόρια μέχρι μπαρ, τουλάχιστον ξέρω ποιους να κόψω από την καθημερινότητά μου.

👎 Οδηγοί των αυτοκινήτων Smart, ποιος ακριβώς σας κυνηγάει και τρέχετε σαν τους μαλάκες με 160 χλμ. στην Λ. Κηφισίας;

Βαγγέλης Χανιωτάκης

👍 Η μαγεία των Χριστουγέννων.

👎 Τα κερατάκια του ταράνδου στα αυτοκίνητα νομίζω ότι θα μπορούσαμε να τα αποφύγουμε φέτος, ε;

Σίντυ Χατζή

👍 Ο νέος δίσκος της SZA, μετά από περίπου 5 χρόνια απουσίας. Legit καλός και με πολλούς πειραματισμούς με άλλα μουσικά είδη.

👎 Το άγχος των γιορτών που μου τα’σκασε αυτήν την εβδομάδα. Λίγο ο απολογισμός της χρονιάς που φεύγει, λίγο η χριστουγεννιάτη κατάνυξη. Δε θέλει πολύ ο άνθρωπος.